Fejlesztések a Strázsahegyi Pincefaluban

Pincefalunkban tovább folytatódik a vendégváró pincészetek hétvégi nyitvatartása, most a Lukácsy Pincészet következik. Sőt, elkészült egyenlőre egy, a látogatók tájékozódását segítő letölthető térkép is.

A pincefalu Szent Orbán és Bacchus terein található térképek meg fognak újulni. A térképre felkerülnek az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény útvonalai, táblái, a turistaút, és a vendégváró pincészeteink elhelyezkedése is. Már elindult az utcatáblák tervezése és próbagyártása. Azt tervezzük, hogy a látogatóink könnyebb tájékozódása érdekében, az anyagi lehetőségeink figyelembevételével, pincefalunk dűlőire utcanév táblákat helyezünk ki.

Forrás: strazsaborrend.hu

*

Szlovák-magyar munkaügyi együttműködés létrehozásában segít a Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft.

Két szlovákiai partner, a Rimaszombati (járási) Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal és a Kishonti Vidékfejlesztési (helyi) Akciócsoport megkeresésére felvettük a kapcsolatot Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központja budapesti és monori kirendeltségének vezetőjével egy országok közti munkaügyi együttműködés kialakítása céljából.

A Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft. helyi akciócsoportjaként legfontosabb feladatunk a monori és a nagykátai kistérség 15 települése pályázói vidékfejlesztési projektjeit szakmailag előkészíteni és a folyamatot végig követni. A munkánkat segítik az eddig összegyűlt nemzetközi tapasztalatok és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is szorgalmazza a környező és távolabbi országokkal történő együttműködést. Vékony Ferenc József ügyvezetőnk, aki egyben a Kelet-Közép-Európai Kis-és Középvállalkozók Szövetsége (KKEKKSZ) elnöke is, a szövetség keretében több nemzetközi projektben is részt vett. Most a Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként ennek a szlovák-magyar munkaügyi projektnek az elindításában segédkezik. 2011.01.28-án, pénteken a Rimaszombati Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatal projekt-koordinátora, Tóth Péter látogatott el Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központja budapesti kirendeltségére, ahol képviselte mindkét szlovák szervezetet. A találkozón részt vett Ludman Lajos, a monori munkaügyi kirendeltség vezetője és ügyvezetőnk, Vékony Ferenc is. A megbeszélés főbb témái a következők voltak: képzési lehetőségek feltérképezése (szakmunka, nyelv, stb.), cégalapítás, vállalkozások betelepülésének lehetőségei és a kölcsönös munkaerő áramlás feltételeinek tisztázása.

A pénteki tapasztalatcsere kedvező alapot nyújthat a két ország szervezetei közti jó kapcsolat, a bevált, jó gyakorlatok átadása és a jövőben történő szorosabb munkaügyi együttműködés kialakításához. A szlovák partner a nyáron e témában további tárgyalásokat tervez hazánkban.

A felek között már 2010. augusztusában született egy írásos megállapodás, amely alapján a november 24-i tárgyaláson konkrét feladatok és időpontok lettek kijelölve a helyi termékek előállítását és értékesítését elősegítő közös Pilot Projekt elindítására közös pályázat benyújtására.

A későbbi fejleményekről is beszámolunk honlapunkon is.

Stázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

*

Elindulhat az ipari terület kialakítása Sülysápon

Úgy tűnik, hogy az utolsó szakhatóság is jóváhagyását adja hamarosan az új ipari terület kialakításához. Ezzel minden engedélye meglesz az önkormányzatnak ahhoz, hogy nekilásson a tereprendezéshez.

17 hektár ipari beruházások céljára
A Képviselő-testület 2009. elején vásárolt 17 hektár földterületet a 31-es főút mellett, a Jász-Plasztik üzemével szemközt azért, hogy ipari területet alakítson ki. Az elmúlt években számtalanszor kellett érdeklődő beruházókat eltanácsolnia Horinka László polgármesternek, mivel az önkormányzatnak nem volt a fejlesztésekhez felajánlható földterülete, ahol a vállalkozó az üzem letelepítését megkezdhette volna. A magánkézben lévő területeket azért nem „szeretik” a beruházók, mert általában sok tulajdonossal kell egyezkedni, így évekig elhúzódhat, mire használható telket tud kialakítani azokból. Az önkormányzat tehát lépett, és 85 millió forintért vásárolt egybefüggő területet.

Az engedélyeztetés
Az engedélyeztetési folyamatban számtalan hatóságnak kell áldását adnia az építési terület kialakítására. A legtöbb egyeztetést a természetvédelmi hatósággal kellett lefolytatni, ám 2010. augusztus elejére itt is sikerült a hozzájárulást megszerezni, így az utolsó komoly akadályt is jól vette az önkormányzat. Az építési telkek parcellázása és a közművesítés csak ezek után következhet.

Módosítások a Településrendezési Tervben
Az önkormányzat gazdaságossági és egyeztetési megfontolásból viszont nem csak a gazdasági terület kialakításáról döntött, hanem az egész Településrendezési Terv módosításáról. Ez a dokumentum szabályozza lényegében, hogy a település mely részein milyen célra lehet a telkeket felhasználni.
Új lakóterület-bővítéseket is megjelöltek az illetékesek, hogy a jövőben egyszerűbben lehessen új építési telkeket kialakítani Sülysápon. Az, hogy mikor indulhat meg az újonnan kijelölt területeken a telekalakítás, főként az ottani telektulajdonosok szándékától és anyagi forrásaitól függ (A közművesítés költségeit itt nekik kell állniuk, a későbbi magasabb értékű telkek érdekében. Az önkormányzat itt csak szabályozó, engedélyező és egyeztető szerepet tud vállalni).

Középtávon megtérülő beruházás
Az előzetes pénzügyi kalkulációk alapján azt mondhatjuk, hogy a gazdasági terület kialakítása néhány év alatt már megtérülő beruházásnak számít majd. Az önkormányzat üzleti érdekeit védve konkrét összegekről még nem lehet beszélni, de – a befektetett összegen felül – több tíz, illetve százmilliós nagyságrendű bevételt vár az önkormányzat ettől a fejlesztéstől. A beruházás anyagi fedezetét a fejlesztési célokra kibocsátott 800 millió forint kötvény adja.

Új vállalkozások, pénzügyi stabilitás
A terület értékesítése mellett sokkal fontosabb az új vállalkozások megtelepedése Sülysápon, amik az iparűzési adójukkal tovább növelik az önkormányzat pénzügyi önállóságát. Több, már a lakóterületeken működő vállalkozás is dönthet úgy, hogy a lakóépületek közül kitelepül egy gazdasági területre, ami a lakosok komfortérzetét is növelheti.

Hamarosan megkezdődik a kialakítás
Az elmúlt években kibontakozó pénzügyi válság hatása pont rosszkor érvényesült az új ipari terület kialakításában, de a várhatóan hamarosan bekövetkező gazdasági fellendülés hatására már lesz az érdeklődő vállalkozások számára felajánlható területe a sülysápi önkormányzatnak. A terület rendezése és közművesítése kora tavasszal indulhat meg.

*

Tantermeket újítottak fel uniós forrásból Monoron

Az Országközepe TISZK 2010-ben a KMOP – 4.1.1/A-2008-0008 projekt keretében a monori Szterényi József Szakközépiskola és Szakiskolában a pályaorientációs gyakorló termek felújítása elkészült.

A műszaki átadás-átvétel megtörtént. A kivitelező T-Invest' 91 Kft. az építési munkát határidőre igényesen és precízen elvégezte. Kereskedelmi és pincér tanulók részére rendelkezésre áll 1-1 gyakorló terem kiszolgáló helyiségekkel, összesen 233 négyzetméter hasznos alapterületen. Elkészült továbbá az épület akadálymentesítése is. A használati meleg víz ellátást a DNY-i tetőfelületen elhelyezett napkollektor segíti. Az épület tényleges birtokba vételére a használatbavételi engedély kiadása után kerül sor.

A projekt az Európai Unió támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

*

Újabb P+R parkolók épülnek a vasútállomás mellett

Újabb 181 P+R parkolóhelyet és 100 B+R kerékpártárolót használhatnak hamarosan azok, akik Sülysáp, Tápiószecső és Albertirsa településekről a vasutat választják utazásukhoz. A parkolófejlesztési projekt második ütemében a 120a. vonalon, a sülysápi és tápiószecsői vasútállomások mellett a már eddig elkészült 108 parkolóhely és 60 kerékpártároló bővülhet tovább, míg Albertirsán, a 100a. vonal mentén jelenleg 103 P+R és 50 B+R új parkolóhely létesül.

Horinka László polgármester is részt vett a MÁV, a BKSZ és az önkormányzatok konzorciumának sajtótájékoztatóján. A Magyar Államvasutak, a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) és a három Pest megyei önkormányzat konzorciuma együttműködésével az év végéig készülnek el a vasútállomások közvetlen közelében épülő, mindenki által ingyen igénybe vehető, biztonságos parkolók és kerékpártárolók.

Az ingyenes, kamerákkal őrzött P+R parkolóhelyek tovább erősítik a közösségi közlekedés előnyét az egyéni közlekedéssel szemben, hiszen tovább csökkenhet a fővárosba reggelente beáramló személygépkocsik száma, ha a biztonságos és kényelmes P+R parkolóknak köszönhetően még többen ülnek át az elővárosi személyszállító vonatokra.

Sülysápon, Tápiószecsőn és Albertirsán a vasútállomások közvetlen környezetében épülnek a P+R, valamint B+R parkolók, amelynek elsődleges célja, hogy Budapest agglomerációjában erősödjön a közösségi közlekedés. A kényelmes utazás feltételeinek megteremtése, a vasúti szolgáltatási színvonal emelése, új utasok megnyerése, a közlekedési szokások megváltoztatása elsősorban fejlesztésekkel érhetők el. Ezt a célt szolgálja a vasútállomások mellett kialakított modern, minden igényt kielégítő, ingyenesen használható, biztonságos parkolók létesítése is.

A fejlesztésnek köszönhetően rendeződik az állomásépületek környezete is, hiszen a kamerával megfigyelt területeken közvilágítással ellátott, gyalogos kapcsolatot biztosító parkolók és fedett kerékpártárolók épülnek, de több mint 1400 négyzetméter zöldterületet is kialakítanak a projekt gazdái. Az elővárosi közlekedés fejlesztését célzó beruházás a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ), a Magyar Államvasutak (MÁV) és az érintett települési önkormányzatok együttműködésének, valamint az Európai Unió költségtámogatásának köszönhető. A parkolóhely építés és környezetgondozás a Közép-magyarországi Operatív Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósul meg. A vissza nem térítendő támogatás mértéke 90%, a 10%-os önrészt az önkormányzatok biztosítják. A beruházás során kialakított parkolóhelyek fenntartását 10 éven keresztül az önkormányzatok vállalták. A három projekt összköltsége közel 160 millió forint.

A P+R és B+R parkolók fejlesztését célzó program részeként, 2010 első félévéig a MÁV, a BKSZ és 13 Pest megyei település önkormányzatából álló konzorcium már összesen 834 parkolóhelyet és 540 kerékpártárolót épített a 70., a 100a. és a 120a. számú vasútvonalak mentén: Abonyban, Cegléden, Gyömrőn, Kismaroson, Nagykátán, Pilisen, Sülysápon, Szentmártonkátán, Sződligeten, Tápiószecsőn, Üllőn, Vecsésen és Verőcén.

Forrás: sulysap.hu

*

Ülésezett a Strázsahegyi Polgárőr Egyesület

Meghívottként részt vehettünk a Strázsahegyi Polgárőr Egyesület közgyűlésén. Az egyesület vezetői ismertették éves tevékenységüket, a taglétszám jelentős emelkedését, a jövőben teljesítendő feladatokat.
Ami nagyon fontos a monori pincefalu, a Strázsahegyen ingatlannal rendelkezők számára, hogy az egyesület tevékenységének eredményeként jelentősen javult a biztonság. A létszám emelkedésével, a Monori Rendőrkapitányság hathatós támogatásával, nem utolsó sorban az egyesület tagjainak lelkesedésének hatására sikerült a monori pincefalut érintő betöréseket, lopásokat jelentősen visszaszorítani. Ezt a véleményt erősítette Borbély Pál rendőr őrnagy, Bodor János és Kugel György hozzászólása is. Nem feledkezhetünk meg Papp József rendőr törzsőrmester, Veres András és Csernus Krisztián mezőőrök hatékony együttműködéséről sem, tevékenységük szorosan összefügg az egyesület munkájával, annak alapját adja.
Borrendünk nevében is köszönjük munkájukat, egyben arra kérjük a monori pincefalu ingatlantulajdonosait, hogy anyagilag is támogassák az egyesület munkáját.

Forrás: strazsaborrend.hu

*

Húsz éves a Humán Szolgáltató Központ

Az ember életében is 20 év „nagy utazás” a gyermekkortól a felnőtté válásig, jelentős állomásokkal. Jubiláló intézményünk két évtizede éppen ilyen volt.

1991-ben az Általános Iskola igazgatónője, Hamikus Ferencné javasolta, hogy a nevelési problémákkal küzdő üllői gyermekek ellátása helyben történjen. Az akkori képviselő-testület elfogadta az Igazgatónő javaslatát és 1991. 02. 01-én megalapította a Nevelési Tanácsadót, mint az iskola tagintézményét. A fejlődés és gyarapodás szorgos évei következtek, melynek során az egyszemélyes Nevelési Tanácsadóból önálló intézmény lett. Létrejött a Családsegítő Központ a szociális és gyermekjóléti alapellátásokkal, magába foglalta a pedagógiai szakszolgálatot és egyes közegészségügyi szolgáltatásokat – a kezdetektől Gazsi Csaba vezetésével és igazgatásával.

Az intézmény mai napig fennálló arculatát 2008. augusztus 1-én nyerte el, amikor a Üllő Város képviselő-testülete a négy tagóvodát a Humán Szolgáltató Központhoz csatolta, létrehozva ezzel Üllő Város Humán Szolgáltató Központ, Nevelési Tanácsadó, Óvoda és Központi Rendelő intézményét – ugyancsak Gazsi Csaba igazgatásával.

A HSZK szakfeladatokat lát el Gomba, Bénye, Káva, Vasad és Nyáregyháza községekben társulási formában. Az elmúlt időszakot családias hangulatú ünnepi rendezvényen idéztük fel 2011. február 1-én. A jubileumi ünnepségre meghívást kaptak a régi kollégák mellett az alapítás évében önkormányzati képviselői tisztséget betöltők, és a jelenlegi Képviselő-testület tagjai is. Gazsi Csaba igazgató úr az ünnepi köszöntőbeszédét követően az igazgatótanács által adományozott díjakat adott át: „Üllő Humán Szolgáltató Központért végzett tevékenységéért Arany Fokozatú elismerést” kapott magas színvonalon végzett munkája elismeréséül Czvikli Károlyné főtanácsos asszony, és ugyanezen Arany Fokozatú elismerést vehette át Tóth Miklósné főtanácsos asszony. „Üllő Humán Szolgáltató Központért végzett tevékenységéért Gyémánt Fokozatú elismerést” vehetett át Hamikus Ferencné c. igazgató asszony, az intézmény támogatása és jelentős eredményt hozó munkája elismeréséül. A díjak átadása után Kissné Szabó Katalin polgármester köszöntötte a jubiláló intézmény munkatársait, és méltatta Gazsi Csaba igazgató úr két évtizedes munkásságát. A polgármester asszony örömmel tolmácsolta Pest Megye Közgyűlésének Elnöke – Dr. Szűcs Lajos – elismerő szavait, és adta át azt az oklevelet, amelyben az Elnök úr méltatta és elismerte Gazsi Csabának az intézmény létrehozásában és fejlesztésében elért eredményeit. Pest Megye Önkormányzatának nevében gratulált a az intézmény 20 éves fennállásához, egyben megköszönte az igazgató úr eddigi munkáját, további sikerekben gazdag pályafutást kívánt neki, egyben kívánt az intézmény valamennyi munkatársának kitartást az áldozathozatalos munkájukhoz.
Üllő Város Önkormányzata

Forrás: ullo.hu

*

Vince napi ünnepség Bényén

Bénye Község Önkormányzata és Bénye-Gomba Hegyközség közös szervezésében 2011. január 22-én megtartották a XV. Vince-napi ünnepséget. Ügyvezetőként Vékony Ferenc József is meghívást kapott a megemlékezésre és jelenlétével képviselte a Strázsa-Felső Tápió Nonprofit Kft. LEADER akciócsoportját.

A bényei szőlőhegyen és faluházban szombaton 13 órakor kezdődő rendezvényt Racskó Károly polgármester nyitotta meg. A délután folyamán a következő programokat láthatták a résztvevők: vesszőszentelés, vesszőhasítás, terméskilátások értékelése a Vince-szobornál, ünnepi műsor és hegyközségi köszöntő. A szőlőtermelők és borászok borversenyen mérhették össze előre benevezett boraik minőségét, végül az estet vacsorával zárták. Nagyon színvonalas, hangulatos napot tölthettünk el Bényén és reméljük, hogy ez a szép hagyomány még nagyon sokáig folytatódik.

Forrás: ferihegyregio.hu

*

Örökség serleg a mendei hagyományőrzőknek

Mindig nagy örömmel adunk hírt arról, ha civil szervezetek, amatőr együttesek, a kultúra valamely területén sikeresen szereplő műkedvelő közösségek és egyének önzetlen tevékenységük elismeréseként kitüntetésben, elismerésben részesülnek. Régiónkban a meglehetősen kevés gyermekmozgalmi közösség körében kimagasló a Magyarország Felfedezői Szövetség Ákos Nemzetség Hagyományőrző Csapatának 1992 óta tartó működése. Basa László méltatása

A mendei csapat rendszeresen vállal szerepet a szövetség rendezvényeinek megszervezésében. Minden évben jelen vannak a márciusi szövetségi zarándokúton, ahol Than Károly szabadságharcos gyermektüzér síremlékénél tartanak megemlékezést. A „Fel,Budára!” várfelderítő programban eddig három esetben voltak a játék szervezői. 2002-ben területi akadályjátékot szerveztek „Szembe jön veled a történelem” címmel. A falu fölötti dombokon 10 állomáson idézték fel a magyar történelem kiemelkedő századait. 2006-ban, az 1956-os forradalom 50. évfordulóján a csapat rendezte meg a községi ünnepséget.
A nagykátai hagyományőrzők is tagjai a szövetségnek, s nagyon sok akcióban működtek együtt a mendei gyerekekkel.

Minden évben április 4. táján eljönnek a mendeiek a nagykátai és tápióbicskei szövetségi ünnepre, s a kátai csapatok is minden esetben elfogadták az Ákos Nemzetség csapat meghívását, amikor őket Mendére invitálták. Mint a Kossuth-csapat vezetője 1996 óta látom közelről a mendei csapat tevékenységét. Számomra is emlékezetes marad a közösen szervezett „A Tápió örököse” jelvényszerző mozgalom, a szelei „Aranyszarvas Napja” rendezvényünk, a pataki táborozások emlékezetes pillanatai.

Civil szervezetek jelölése alapján ez évben 7 ország 36 személyisége részesült a Magyar Kultúra Lovagja és az Egyetemes Kultúra Lovagja elismerésben. Régiónkból, a Tápió-mentéről a szentmártonkátai Kissné Pásztor Éva kapta meg a lovagi címet. Az Örökség serleg elismerést a mendei csapat – amely az alapítástól számított 15. számú serleget kapta – mellett az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus vette át példamutató kulturális, közösségi munkájuk elismeréseként. Az átadásra a XV. Magyar Kultúra Napja Gálán a budapesti Corinthia Hotel nagytermében 2011. január 22-én került sor. A serleget a kuratórium nevében Rakó József, a Magyar Kultúra Lovagja adta át a mendei csapat egyenruhába öltözött Basa László.

Forrás: tapiokultura.hu

Az írást teljes terjedelmében alább, a Csatolmányokban olvashatják.

Forrás: Strázsa-Felső Tápió Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása