Gazdasági szakemberek szerint a Jászfényszaru-Jászberény- Jászárokszállás háromszög változatlanul vonzó terület a befektetők számára. Nem véletlen tehát az, hogy a Jászfényszarui Ipari Parkban jelentős beruházása valósult meg 2010-ben. Az EU-s pályázattal is támogatott beruházás eredményeként létesült új üzem/raktárcsarnok nem áll üresen.

Egy koreai cég vette bérbe a csarnok egy részét. A Sungju Europe Kft. szállítással, raktározással foglalkozik, Magyarországon 2003 óta. A Samsung régi partnere a cég , így kihasználta az ipari park adta lehetőséget. A Samsung Electronics Magyar Zrt. fényszarui gyárának hangszórókat szállít, melyeket LED televíziókba, illetve monitorokba szerelnek be.
Egy másik vállalkozás is betelepült a tavaly épített csarnokba. A Mega-Lina Kft. szállítmányozó vállalat központja Miskolcon található. Számukra fontos, hogy szállítási útvonalukhoz közeli telephelyük is legyen, így választották Fényszarut.
A gazdaság fejlesztésében tett lépések elismertségét jelzi, hogy tavaly az évet kitüntetéssel zárta a kisváros. Jászfényszaru önkormányzata ugyanis elnyerte a Befektetőbarát Önkormányzat bronz fokozatú elismerést, az évek óta tartó településük versenyképes befektetési helyszínné való fejlesztésében folytatott törekvésükért.
A Jászfényszarui Ipari Park Kft. pedig az Év befektetőbarát ipari parkja címet kapta meg az ITD Hungary Zrt.-től.
Ez sem kis dolog, hiszen a magyarországi 210 ipari park közül ők részesültek ebben az elismerésben 2010 végén.

*

Megújult eMagyarország Pont Jászboldogházán

Internetes ügyintézésben otthon, az eMagyarország Ponton! 2010. szeptember óta Jászboldogháza a Jász-Nagykun-Szolnok megyei eMagyarország Centrum megye pontja.
A címet pályáznunk kellett, melyben több nagyvárost és több térségi szakembert sikerült magunk mögé utasítani.
A tisztség arról szól, hogy Jászboldogházán kell összefogni a megyei feladatokat, innen kell koordinálni a budapesti eMagyarország centrum és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megalkotott célkitűzéseket, majd alkalmazni a megyében.
A munka hálózatfejlesztéssel, marketing tevékenységgel, rendezvényszervezéssel, oktatással-képzéssel, adatbázis frissítéssel jár. Emellett sikerült pályázatot nyerni egy olyan bemutató eMagyarország pont kialakítására is, mely programon az országban 4 kedvezményezettet hirdettek.
Az önkormányzatnak teljesen térítésmentesen rendeztek be egy olyan helyiséget, ahol a lakosság az elektronikus ügyeit korszerű infrastruktúrával és közegben végezheti. A program nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a digitális írástudás elterjesztését, valamint, hogy a lakosságot ráébressze arra, hogy mennyi időt, pénzt tudnak spórolni, ha ügyeinek intézéséhez lehetőség szerint az elektronikus megoldást választják.

*

Új lehetőségek tehetséges diákjainknak

A Lehel Vezér Gimnázium 2009 őszén pályázott a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Iskolai tehetséggondozás” című pályázaton. A tantestület néhány tagjának irányításával rövid idő alatt elkészült a projekt anyaga.
„LEHET A LEHEL TEHETSÉG? LEHET! (TÁMOP-3.4.3-08/2) című munka a következő célokat foglalja össze: az oktatás minőségének és hatékonyságának érdekében fel kell kutatni a tehetséges fiatalokat az intézményben, a településben és a kistérségben. A Gimnázium együttműködési szerződést kötött a Jászfényszarui Általános Iskolával és a Belvárosi Általános Iskolával.
A projekt megvalósítása a 2010/2011-es tanévben történik. A 2010 májusában aláírt szerződés értelmében a pályázat 12 millió forint támogatásban részesült.

*

Mentorokkal a neszűriekért

A romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának elősegítése érdekében kezdődött el egy project a gyöngyösi székhelyű Várunk Alapítvány sikeres pályázata eredményeként.
A TÁMOP pályázattal 64 millió 929 ezer forint EU-s és hazai forrás áll rendelkezésükre. A célterület pedig a Neszűr. Hauser Richárd, a program szakmai vezetője az alapítvány csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, arra törekednek, hogy a szociálisan vagy egészségügyi okok miatt hátrányos helyzetű felnőttek és gyermekek nevelését, oktatását, képességeinek fejlesztését a jelenleginél magasabb színvonalon, esélyegyenlőségük mindenkori szem előtt tartásával tudják biztosítani. A most induló projekt keretében a romák életminőségének javítását célozták meg, s konkrétan a jászberényi kistérségben, azon belül is a Neszűrben.
Az elnyert támogatásból 2012. február 28-ig kell a kitűzött célt megvalósítaniuk. Ennek során öt személy multiplikátor kiképzésével és minimálisan 20 fő kiképzett mentor támogatásával fogják elérni, hogy a neszűriek közül többen is visszakerüljenek a munka világába, s a terület további „lecsúszása”, az ott tapasztalható körülmények megváltozzanak. A projekt nyitó rendezvényén Juhász Dániel alpolgármester köszöntötte az alapítvány munkatársait és a Jászberényi Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagjait, az érdeklődőket. Kifejtette: a Neszűrben élők problémájának megoldása érdekében minden lehetőséget meg kell ragadni. Ebben a programban nem pénzt (halat) kapnak a hátrányos helyzetben élők, hanem hálót, hogy legyen mivel saját magukon segíteni. Rácz Tamás, a Jászberényi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője ezt a gondolatot fűzte tovább, amikor azt fejtegette, hogy kell a háló, de olyan tó is, amiben van hal, amit ki lehet majd fogni. Elmondta, nemcsak a romák vannak súlyos helyzetben, de számos hátrányos helyzetű, sokgyermekes család is, akiket segítenie kell a társadalomnak. Rácz Tamás szerint már az is eredménynek számíthat majd, ha egy embert megtanítanak az álláskeresési technikákra, és el tud helyezkedni, mert ez az alapja minden további lépésnek az esélyegyenlőség és a felzárkóztatás terén. Tasi Csaba multiplikátor a már eddig elvégzett munkáról számolt be. Jártak a Neszűrben, megismerkedtek az ottani életviszonyokkal. Elkezdték a kapcsolatépítést a jászberényi munkaügyi központtal, a Neszűrben működő polgárőrséggel. A munka világába szeretnék az ott élőket visszavezetni, amihez a területen élők közül 20 mentort szeretnének kiképezni.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban létrejött a társadalmi felzárkóztatást segítő, koordináló államtitkárság, éppen a hátrányos helyzet leküzdése érdekében. Az érintettek aktív közreműködésével lehet ezt megvalósítani, erre törekszik a minisztérium, a szakemberek is. A most a neszűriekért indított program azért is fontos, mert az Európai Unióban roma felzárkóztatási stratégiát dolgoznak ki, éppen hazánk EU-s elnöksége ideje alatt. Azaz, Magyarország sokat tehet a romák esélyegyenlőségének megteremtése érdekében.

*

Társadalmi vita után újratervezés

"Vannak dolgok, melyeken a tényleges célok megvalósulása érdekében változtatni kell."
Nemrégiben tartották Lajozsmizsén a Leader-vitafórum zárórendezvényét.
A Jászság Leader akciócsoportja is képviseltette magát-számolt be Mihályi Mónika, a jászsági munkaszervezet vezetője.
V. Németh Zsolt államtitkár elmondta, hogy a vitaanyaggal kapcsolatban beérkezett kilencszáz vélemény nyomán az Irányító Hatóság átalakítja a Leader programot.
A legfontosabb céljaikként szerepel, hogy csökkentsék a bürokráciát, rugalmasabbá tegyék és lerövidítsék az ügyintézést. Fontos többek közt az is, hogy valódi döntési lehetőséget adjanak a helyiek kezébe. Az átalakított Leader-program új pályázatait április végén, május elején írják majd ki. Előtte pedig felülvizsgálják a helyi stratégiákat, hogy azok alapján az akciócsoportok megfelelően tudják szétosztani a megmaradt forrásokat.
Ehhez szükség van arra, hogy a térségben élők projekt ötleteiket továbbra is eljuttassák a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete munkaszervezetéhez, amelyek alapján képezik majd a stratégia módosításának.
A munkaszervezet vezetője elmondta, hogy alapul véve központi iránymutatást, a jövőben is a munkahelyteremtő és a költségcsökkentő beruházásokat támogatják.

*

Megemlékezés a doni áttörésre

2011. január 10-én 17 órai kezdettel került sor az 1943. január 12-én kezdődött II. világháború egyik legvéresebb csatájának megemlékezésre a Művelődés Házában.
Ádám Kálmán képviselő köszöntötte a megjelent vendégeket és a település lakóit.
A Himnusz közös eléneklése után beszédében kifejtette, XX. századi történelmünk egyik nagy tragédiáját az 1990-es évekig a történészek ellentmondásosan ítélték meg. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt, idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember pusztult el, mint a mohácsi csatában.
Ez követően Ézsiás István jászkapitány, II. világháborús hagyományőrző előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Röviden összefoglalta az akkori eseményeket.
A II. világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása során a Don-kanyarban szinte teljesen megsemmisült a 200 ezer fős 2. magyar hadsereg.
Mint hagyományőrző 2005 óta vesz részt a doni emléktúrán, melyhez évről-évre egyre többen csatlakoznak mind Magyarországról, mind külföldről pl. olaszok, románok.
A 2008-as emléktúráról készült fotókat mutatta be. Ezután Szakálné Torma Eszter előadásában hallgathattuk meg Csákvári István Üzenet egy tömegsírból című versét.
A Szózat eléneklését követően a II. világháborús emlékműnél helyezték el a megemlékezés koszorúit.

*

Évértékelés a tűzoltóknál

A Jászberényi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka, Fózer Tibor hagyományos évzáró-évnyitó sajtótájékoztatóján felidézte az elmúlt év emlékezetes pillanatait.
Tavaly januárban éppen a sajtótájékoztatóról a Jász-Plasztikhoz vonultak oltani. Év közben pedig kiemelkedően sok vonulásuk volt, de nem a tűzesetek miatt, hanem vizek okozta katasztrófahelyzet okán.
A precízen összesített adatokból kiolvasható, hogy nem átlagos esztendőt hagytak maguk mögött a lánglovagok.
Az elmúlt évben 619 esetben vonultak ki valamilyen esethet, s ez 40%-kal több, mint egy átlagos évben. Nem a tűzeset volt sok, hanem az árvízi katasztrófa-helyzetben kért és adott segítség. A május-június rendkívüli feladatokat jelentett számukra. A berényi hivatásosok a boldogházi, alsószentgyörgyi, jákóhalmi, pusztamonostori önkéntes tűzoltókkal együttműködve végzik a mentést, és a jászdózsai polgárőrök is „felügyeletük” alatt állnak.
Fózer Tibor számára a legemlékezetesebb nap 2010. május 17. éjszakája volt, amikor sok száz ember – önkéntesek, hivatásosok, árvizes szakemberek megfeszített munkájával elérte, hogy az Ágó patak ne öntse el Jászdózsát. A parancsnok újságírói kérdésre elmondta, a tavalyi év jellege miatt nem kell azon csodálkozni, hogy szolgálatba állítottak egy Honda-motorral felszerel kishajót is, és több tűzoltó a hajóvezetési vizsgát is letette.
A tűzoltósági szakmai munka persze ugyanúgy fontos volt, mint más években. Oltottak tüzet 93 esetben, és a műszaki mentéseket is végezték, mely szintén növekvő tendenciájú. Különösen az év vége volt sűrű, sok baleset történt a síkos jászsági utakon. Összesen 70 közúti balesetnél voltak jelen, ez 50%-al több a korábbi évek számainál.
A hagyományos feladataik során tűzvizsgálatot 19 esetben végeztek.
A tüzeket leggyakrabban a nyílt láng okozza. Szakhatósági munkájuk 522 esetben adott feladatot. Az új beruházások, vagy korszerűsítések, fejlesztések száma a Jászságban 2010-ben is csökkent. Ez a gazdasági válság hosszan tartó hatását jelzi, mely továbbra is jelen van térségünkben.
A jászberényi hivatásos lánglovagok száma jelenleg 64, ez a létszám teljes, minden hely be van töltve.
A laktanya épületének, raktárának, udvarának, a gépeknek felújítása, folyamatos karbantartása fontos volt 2010-ben is, számos munkát maguk végeztek el. Az eszközparkjukra pedig úgy tekintenek, hogy mindig kell valamit újítani, számítva az újabb feladatokra. Most is a jövőbe tekintenek, így egy fecskendő teljes felújítására készítettek pályázatot, ami 30 milliós összegű.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete

Cikk megosztása