2010 decemberében a Déli Napfény Nonprofit Kft. meghívást kapott a Szerbiai Csóka település vidékfejlesztéssel dolgozó szakembereitől. Az utazás célja a magyar és uniós pályázati lehetőségek bemutatása volt. Szubjektív beszámoló a Délinapfény LEADER Akciócsoporttól.

A Déli Napfény Nonprofit Kft. munkatársai szervezését követően a HACS tervezési területéről hívtunk meg három szférából (közszféra, civil szféra, vállalkozói szféra) pályázatokkal foglalkozó és azokban érintett szakembereket. Az Akciócsoportunkból 15 fő vett részt ezen a tanulmányúton.

2011. január 12-én érkeztünk meg Csókára Bordány Község polgármesterének jóvoltából a bordányi Falubusszal, ahol kötetlen beszélgetés kezdődött a Községházán.
Csóka Község polgármestere (elnöke) – Mijic dr. Predrag - üdvözölte a vendégeket. Első ízben megköszönte a 2010. november 30-i, magyarországi látogatás lehetőségét és elővezette, hogy érkezésünk napja képet ad majd a településről, ahol ők élnek, és az együttműködési lehetőségekről. Külön köszöntötte az Opovó, Törökkanizsa, Kovacsica, Irig településről érkezőket is. Ezután mindenki bemutatkozott és elmondott pár szót magáról, a szervezetről, melyet képvisel, valamint munkájáról.

A folytatásban egy előadást hallgathattunk, illetve nézhetünk meg, melyet két tanárnő adott elő a településről, annak gazdasági, földrajzi, demográfiai helyzetéről, történelméről és jelenlegi helyzetéről. A község története bővebben lentebb, a csatolmányokból letölthető.

Ezután a valamikori Húsüzembe látogattunk, ahol egy még ott dolgozó úr fogadott bennünket. Beszélt nekünk a gyár történetéről, a jelenlegi helyzetéről, majd végigvezetett minket a gyár területén lévő üzemegységeken. A továbbiakban egy kis ízelítőt kaptunk a gyár tulajdonosától, aki elmondta, hogy két hónap múlva lesz gyártás, de csak az orosz piacra termelnek már.

Ezt követően ellátogattunk a Csókai Tejgyárba, ahol az üzem vezetőjével találkoztunk. Megemlíteném, hogy Ő is szépen beszél magyarul. Az üzemi termelés elindítását ismertette meg velünk. Hangsúlyozta, hogy hogy 8 települést látnak el tejjel és az általuk készített 2 féle sajttal. Nem tudnak igazán jobban terjeszkedni, mert bár árban nincs konkurenciájuk, azért a betelepülő francia és német cégekkel képtelenek felvenni a versenyt. Gátat szab nekik a tőkehiány is, mert szükségük lenne egy költséges komplex gépre, aminek segítségével a termékeik terjesztésére több lehetőségük nyílna.
Megkóstolhattuk a helyi sajtjukat, mely minden vendég tetszését elnyerte.

Majd ellátogattunk a Dukareli gyárba, ahol az édességiparban használt gépek gyártását végzik. A vízvágóhoz is bemehettünk, ahol bemutatták a látogatóknak, hogy nagy nyomású vízzel hogyan lehet kemény fémekből szinte bármilyen formát kivágni.

Következő állomásunk a Lederer Borpince, ahol két borász hölgy mellett a műszaki vezető, valamint az igazgató is várt bennünket nagy szeretettel. Végig vezettek minket az egész pince és gyár területén, majd borkóstolóval kedveskedtek nekünk. Az egykori Léderer család birtokán működő borpince kisebb történelmi betekintést is engedett a község egykori nagybirtokosai életébe.

A Csókai Csikó Hotelben vacsoráztunk, ahol a helyi specialitások mellett olasz gasztronómiai különlegességeket is fogyaszthattunk. Az étteremben folytattuk az érkezésünkkor megkezdett eszmecserét. Mindkét oldalról felvázoltuk, hogyan állunk jelenleg a pályázati rendszerben, milyen lehetőségeink vannak, hogy épül fel a rendszer és az azt körülvevő, illetve befolyásoló szervezetek.

A szerb partnerek az Akciócsoportnak a jelenlegi IPA pályázatokhoz partnerséget ajánlottak fel; ezen projektekkel kapcsolatos egyeztetések jelenleg is folynak. Több közös projektről is szó esett, mellyel kapcsolatban már több kezdeményezés is született.

Bordány Csóka Község testvértelepülése, mely kellő lendületet adott pár projektnek. Ezzel kapcsolatban Tanács Gábor – Bordány Község polgármestere és Csóka Község polgármestere (elnöke) – Mijic dr. Predrag megbeszélést tartottak Boris Iljic tolmácsolásában. A megbeszélést követően köszönetet mondtunk vendéglátóinknak és haza indultunk.

A Déli Napfény Nonprofit Kft.-t dr. Dobó Katalin munkaszervezet vezető, Terhes Csaba és Cserényi Szilvia Bernadett projektmenedzserek képviselték.

Forrás: Cserényi Szilvia Bernadett (Délinapfény LEADER Akciócsoport)

Cikk megosztása