Csapadékvíz- elvezetés

Az Európai Unió támogatásával, s az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jövő év elején bel- és csapadékvíz- védelmi munkálatok kezdődnek Tiszafüreden.

A fejlesztés megvalósítására az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Programjának keretében nyert 90 százalékos vissza nem térítendő pályázati támogatást (289.173.979 forintot) az önkormányzat.
A projekt a település három kritikus területének, Tiszaörvény, a Feszty-tó és a Madách utca környékének vízrendezését szolgálja a már meglévő befogadók felújításával, illetve új kialakításával.
A beruházás eredményeként megépített tározók térfogata 9200 köbméter, a vízelvezető árkok, csatornák hossza 6 kilométer lesz, amelynek köszönhetően 287 hektárnyi terület válik védetté a bel- és csapadékvíz okozta károkkal szemben.
Az előkészítő munkák a tervek szerint 2011 januárjában kezdődnek, a projekt befejezésének határideje pedig augusztus vége.

Forrás: Tiszafüred- városi közéleti lap

*

Sikeres projekt Tiszafüreden

November 30-án lezárult a Tiszafüredi Római Katolikus Egyházközség testi-lelki egészségmegőrző, mentális és infrastrukturális fejlesztő programja.
Az Európai Unió, s az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott projekt az Örvényi út 20-22. szám alatt, a Tariczky Endre Katolikus Kör és Közösségi Házban valósult meg.
A részletekről, az elmúlt hónapok történéseiről Bódi György projektmenedzser adott tájékoztatást a közösségi házban, méghozzá Vencsellei István fotóművész Szentföld című kiállításának ünnepélyes megnyitóján. Mint mondta, a program célja az volt, hogy egyrészt a tárgyi feltételek megteremtésével, biztosításával, másrészt különböző tanfolyamok, képzések szervezésével segítsék a városban, illetve a kistérségben működő, hátrányos helyzetű társadalmi csoportokkal foglalkozó civil szervezetek tevékenységét.
Szakemberek irányításával összesen 238 órában 110 fő részvételével tartottak segítő és ismeretterjesztő programokat. Ebben volt alapfokú számítástechnikai tanfolyam, multiplikátor-képzés, szakmai tanácsadás is.
Mindezeken túl a civilek összejöveteleinek, találkozóinak, az emberi kapcsolatok ápolásának fontos színterévé vált az Örvényi úti épület.
Éppen ezért az egyházközség rendkívül sikeresnek értékeli az elmúlt időszakot, s bízik benne, hogy újabb tanfolyamok, programsorozatok szervezésével a jövőben is segítségére tud lenni a lakosok egyéni és családi életének formálásában, megkönnyítésében.

Forrás: Tiszafüred- városi közéleti lap

*

Egészségturizmus az Észak-alföldi régióban

A 2011-2013 közötti támogatási időszak fejlesztéseinek fő prioritása az egészségturizmus lehet az Észak-alföldi régióban - mondta Pajna Zoltán, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke Hajdúszoboszlón, a Magyar Turizmus Zrt. regionális évzáró rendezvényén.

Ebben az időszakban 26 milliárd forint pályázati pénz áll rendelkezésre turisztikai célú fejlesztésekre.
Ezek irányában kiemelte a minőségi szálláshelyek és szolgáltatások arányának növelését, illetve a meglévő szolgáltatások színvonalának emelését. Pajna Zoltán fontosnak nevezte azt, hogy egy-egy település és térség saját imázst és marketinget,
s ehhez saját kulturális és infrastrukturális kínálatot alakítson ki. Szerinte csak így biztosítható a régió turisztikai versenyképessége.
Mező Ferenc, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgató-helyettese rámutatott, hogy az Új Széchenyi Terv kiemelten támogatja az egészségturizmust, így az Észak-Alföld sikeres pályázatokkal jelentős forrásokhoz juthat. Szavai szerint a turizmusfejlesztésben nagy fantáziát látnak a régiós cégek, hiszen az ez irányú pályázataikra mintegy négyszeres volt a túljelentkezés az elmúlt időszakban. A pályázók pénzhez juttatásának gyorsítására a jövőben az eddigi kettő helyett egyfordulós pályázati rendszert vezetnek be - ismertette.

Forrás: Tiszafüred- városi közéleti lap

*

Változások a településközpontban

Két fontos fejlesztés is befejeződött a napokban Tiszaszentimrén.
Mint azt Koczúrné Tóth Ibolya polgármester elmondta, a Fő úton több mint 55 éve épült a járda, ezért régóta szükségessége vált már a felújítása.
Erre most lehetőség nyílt, így jelentős mértékben javultak a gyalogos közlekedés feltételei a település központi, nagy forgalmat lebonyolító útszakaszán.
Az elvégzett munkáknak köszönhetően esztétikusabb környezet, látvány fogadja az erre közlekedőket. A korszerűsítés során a járda melletti árkok rendbetételére is nagy hangsúlyt fektettek.
A másik beruházás az orvosi rendelő és a gyógyszertár mögött, a régi óvoda szomszédságában valósult meg, ahol piacteret alakítottak ki. A fedett falétesítményt a napokban vették birtokba az árusok.

Ezekkel a fejlesztésekkel tovább szépült a település központja, ahol ebben az évben már megújult a Polgármesteri Hivatal épülete, Szent Imre herceg tiszteletére emlékparkot hoztak létre, s ennek szomszédságában faluházat is megnyitottak.

Forrás: Tiszafüred- városi közéleti lap

*

Rapsicok jegelve

Sok bosszúságot okoznak a Tisza-tó halászati jogát gyakorló cégnek a rapsicok. Ezért most társadalmi, azaz civil halászati őrökkel erősítenek, hogy a vízi rendészekkel karöltve megelőzzék a károkat.

Idén már tíz orvhalászt csíptek fülön rapsickodás közben, és mintegy kilencven személyt értek valamilyen szabályszegésen. Gyakorta megesik azonban, hogy csak az elrejtett-akár ezerméternyi- hálót találják meg az ellenőrzés során. A tettenéréshez sokszor az kell, hogy az elemek is összeesküdjenek a rapsicok ellen. Így jártak korábban azok a tilosban halászók, akiket egyszerűen fogságba ejtett a Tisza-tó a csónakjukkal ugyanis egyszerűen belefagytak a vízbe.
A lebukást is kockáztatva a vízi rendőrök segítségét kellett kérjék, hogy szabadítsák ki őket. A peches hal tolvajok ügyében nemrég született elsőfokú, még nem jogerős ítélet.
Ketten öt hónap letöltendő szabadságvesztésre számíthatnak, ketten pedig megúszhatják felfüggesztett büntetéssel a jeges kalandot.

Forrás: Szabad Föld

*

Tiszafüredi fazekas az országos népművészeti kiállításon

Tízezer pályamunkából válogatta a zsűri az Élő népművészet című XV. Országos Népművészeti Kiállítás anyagát.
Az elmúlt öt év legjelentősebb alkotásait, mesterremekeit bemutató tárlaton ezernél is több kézműves tárgyat láthat a közönség október végétől a budapesti Néprajzi Múzeumban.
A tiszafüredi Szűcs Imre munkája is megtekinthető az intézményben.
A Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a szaktárca ötévente ad lehetőséget a hazai tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek képviselőinek, hogy az előző években született alkotásokat szakmai zsűri, majd a közönség előtt megmérettessék.
A pályázati felhívásra idén közel tízezer tárgy érkezett, ezeket a régiós előzsűrizések után egy neves szakemberekből álló zsűri bírálta el.
A kiállításon közel 450 alkotó, illetve alkotóközösség 1700 tárgyát mutatják be. A népi kismesterségek minden ága megjelenik a tárlaton: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség használati tárgyak, bútorok, játékok, csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács, gyermekjáték.

A pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a mai környezet-, lakás- és viseletkultúrához is illeszkednek. Nemcsak az volt fontos, hogy hagyományos technikákkal, motívumokkal dolgozzanak az alkotók, hanem az is, hogy az elkészült tárgyak ma is használhatóak legyenek. A kiállított tárgyakat épp ezért nem csupán vitrinekben, üvegfalak mögött láthatják az érdeklődők, hanem modern bútorokkal berendezett enteriőrben is.

Szűcs Imre, tiszafüredi fazekas népi iparművész, a Népművészet Mestere egy gyertyamártóval, egy amfórával, egy kétfülű abroncsos fazékkal és két másik tárggyal nevezett a pályázatra. Beküldött munkáját Ezüst oklevéllel ismerte el a zsűri.
A március végéig látható kiállítást egyébként különböző programok, így például kézműves foglalkozások, szakmai események, koncertek kísérik, de lesz divatbemutató is, amelyen a népművészetből ihletet merítő, de ma is hordható viseleteket vehetnek szemügyre az érdeklődők.

*


Jótékonysági rendezvény

November 21-én immár harmadik alkalommal rendezte meg nagyszabású jótékonysági koncertjét a Nemadomfel Együttes a Papp László Budapesti Sportarénában.
A Jobb velünk a világ! - Fogyatékosok az „egészségesekért” elnevezésű programon a tiszafüredi Szivárvány-ház Fogyatékosok Református Otthonának lakói és dolgozói is részt vettek.

A már hagyományos rendezvénnyel idén egy fogyatékos emberek számára épülő, passzívházként működő III. kerületi lakóotthon létrehozását támogatták a szervezők. Ehhez a tiszafüredi otthon lakói is hozzájárultak, akik lelkesen készültek a civil vásárral, fotókiállítással, kézműves foglalkozással, diákzenekarok koncertjével fűszerezett eseményre.
Többek között karácsonyi ajándék- és dísztárgyakat, gipszképeket, díszdobozokat és -üvegeket, termésangyalkákat, drótékszereket vittek a vásárba, a kiállított portékákért kapott összeg felét pedig felajánlották az előbb említett jótékonysági célra. Nagy élményt jelentett számukra az esti koncert is, amikor is a Nemadomfel Együttes mellett a Quimby, a Csík Zenekar és a Kiscsillag előadását is hallhatták.

Forrás: Tiszafüred- városi közéleti lap

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület

Cikk megosztása