Befektetőbarát ipari park Jászfényszarun

Az ITD Hungary Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség 2004-ben alapította meg „Az Év Befektetője" címet, elismerve azon befektetők tevékenységét, akik az adott évben a legnagyobb mértékben járultak hozzá a magyar gazdaság fejlődéséhez, a foglalkoztatottság növeléséhez.

A díjak ünnepélyes átadására 2010. december 9-én került sor az ITD Hungary budapesti székházában öt kategóriában.
„Az év legnagyobb befektetője”, az AUDI AG, szeptemberben jelentette be, hogy mintegy 252 milliárd forint (900 millió euró) beruházással bővíti győri kapacitásait 2013-ig, és a vállalatot teljes gyártási folyamatot lefedő autógyárrá építi ki. Évente több mint 125 ezer gépkocsit gyártanak a cég magyarországi telephelyén.
A versenyszempontok alapján a győri üzem elsősorban a kiváló infrastruktúrával, a rugalmas és hozzáértő munkaerővel, valamint a kedvező bérstruktúrával nyerte el a beruházást.

„Az év legnagyobb kapacitásbővítést végrehajtó vállalata” díjat idén a Magyarországon 1991 óta jelen lévő General Motors Powertrain-Magyarország Kft. nyerte el. A szentgotthárdi gyár a világ egyik vezető motorgyára lesz azt követően, hogy négy év múlva befejeződik az idén ősszel bejelentett 500 millió eurós beruházás, amelynek révén a termelőkapacitás eléri az évi egymillió darabot, és 800 új munkahely jön létre.

„Az év legnagyobb regionális szolgáltató központját létrehozó vállalata” kategória nyertese a Kinetic Concepts Inc. (KCI) lett. A KCI vezető orvostechnológiai vállalat, mely a sebkezelés, szövetregeneráció és a terápiás támogató rendszerek piacán kutat, fejleszt, gyárt és forgalmaz innovatív, csúcstechnológiájú termékeket. A cég szeptemberben ötven főt foglalkoztató globális szolgáltató központot nyitott Budapesten, amelyet a következő években több száz fős létesítményre bővítenek.

A „K+F együttműködésért” díjat a Nokia Siemens Networks (NSN) kapta az ELTE-vel és a BME-vel kötött együttműködéséért. A vállalat évente csaknem egymillió eurót fektet a magyar diplomások képzésébe. A program keretein belül diákok százai kapnak lehetőséget arra, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzenek az NSN laboratóriumaiban Budapesten. A Nokia Siemens Networks budapesti K+F központja az egyik legnagyobb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó bázis Magyarországon: a 850 hazai munkavállaló több mint fele ezen a területen dolgozik. A vállalat idén további 100 fejlesztőmérnökkel bővíti tudásközpontját azok után, hogy a Nokia Siemens Networks Budapestet választotta globális vasúti rádiókommunikációs kompetencia-központja székhelyéül.

„Az év befektetőbarát ipari parkja” címet a Jászfényszarui Ipari Park érdemelte ki a mintegy 210 Magyarországon működő Ipari Park közül.
A díj elbírálásánál a szakmai zsűri figyelembe vette az Ipari Park ill. a helyi Önkormányzat befektetés-ösztönzés terén tett erőfeszítéseit, valamint az új beruházások ill. a teremtett új munkahelyek számát. Az ITD Hungary Zrt. tapasztalatai szerint a Jászfényszaru-Jászberény-Jászárokszállás háromszög – Debrecen és Nyíregyháza mellett – a régió legkeresettebb telephely-létesítési helyszíne. Az Ipari Park 21 éve ad otthont a 43 milliárd forintos beruházást megvalósító Samsung televíziógyárának és aktív marketingtevékenységgel igyekszik a betelepülő vállalkozások számát növelni, rendkívül eredményesen használva az ITD Hungary Zrt. által kínált lehetőségeket.

Az elismeréseket Denéné Tóth Marianna, az ITD Hungary vezérigazgatója, Dr. Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára, Urbán Zoltán a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese és Lukácsy Gergely, az ITD Hungary megbízott befektetési igazgatója adta át. Az oklevelet és a díjat Versegi László, a Jászfényszaru Ipari Centrum Kft. ügyvezetője vette át, az Önkormányzatot pedig Zsámboki Sándor a pénzügyi, településfejlesztési és jogi bizottság elnöke képviselte az ünnepségen.
A jelenlegi elismerés mellett egy hónappal korábban huszonhét település –köztük Jászfényszaru- kapott „Befektetőbarát Önkormányzat” minősítést az ITD Hungary által szervezett „Befektetőbarát településekért” program keretein belül. A második alkalommal megrendezett, több hónapos felkészítő sorozattal a résztvevők segítséget kaptak településük versenyképes befektetési helyszínné való fejlesztéséhez.

*

A Magyar Kultúra Lovagja

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány sok éve már minden évben odaítéli a kultúra terén kiemelkedő munkásságot teljesítők számára a Magyar Kultúra Lovagja címet.
A díjat olyan személy kaphatja, akinek munkásságáról egy civil szervezet terjeszt be javaslatot, és részletesen ismerteti is azt.
A Jászapátiak Baráti Egyesülete ez évben megtette ezt a javaslatot. Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna munkásságának nagyobb része Jászapátihoz kötődik. Ott élt, dolgozott a termelőszövetkezetben a kultúra munkásaként, a helytörténeti kutatásokban, a tanyamúzeum létesítésében, több jelentős helyi kiadvány szerkesztésében vett részt.
Ezt a több évtizedes munkásságát nagyra értékelte Jászapáti, és nem különben azt, amit férje mellett Jászberényben teljesített az utóbbi évtizedekben, szintén a helytörténeti kutatások, a helyi keresztény kultúra területén.
A díjat adományozó bizottság arról küldött értesítést, hogy a JABE ajánlását befogadták. Dr. Suba Györgyné Kocsis Juliannát – aki a Jászságért Díjat is megkapta korábban - méltónak tartják a Magyar Kultúra Lovagja cím elnyerésére.
Az ünnepélyes átadást a Magyar Kultúra Napján, január 22-én tartják.

*

Egy konferencia margójára

Amikor megálmodtuk, hogy a Jászsági Természetvédelmi és Környezetvédelmi Egyesület megrendezi az első Tudományos Diákkonferenciát városunkban a környezetvédelem jegyében, nem is gondoltuk, hogy milyen színvonalas előadásoknak leszünk szem- és fül tanúi.
Izgatottan vártuk a jelentkezéseket. Vajon lesz elég érdeklődő? A konferenciát jászsági középiskolások számára hirdettük meg, de meghívtuk testvéregyesületünket a mezőkövesdi Holocén Természetvédelmi Egyesületet és a helyi Szent László gimnázium versenyzőit. Aztán sorra kaptuk a hívásokat: innen 2 tanuló, onnan három, végül 17 jelentkező vállalta a megmérettetést. Felvirradt a nagy nap! 2010. november 27-én. A Városi Könyvtár nagy terme zsúfolásig megtelt. Mindenki izgatottan várta a megnyitót.
Dr. Kékesi Olga belgyógyász-háziorvos a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület elnökségi tagja nyitotta meg a konferenciát. Néhány gondolatban felvillantotta, hogy milyen fontos szerepe van a civileknek a környezetvédelemben. Milyen fontos, hogy nyitott szemmel járjanak, észrevegyenek problémákat, és akarjanak tenni a megoldásért. A nagytétényi Metallokémia Fémfeldolgozó Üzem a múlt század eleje óta ólom- és más fémtartalmú porral szennyezte környezetét, és veszélyeztette a dolgozók, valamint a környéken lakók egészségét. Végül a gyárat lakossági tiltakozás után 1989-ben zárták be, azonban a gyár udvarán maradt 700 ezer tonna veszélyes hulladék maradt, ami továbbra is szennyező forrás.

A rövid bevezető után a fiataloké volt a főszerep. Jászsági és mezőkövesdi fiatalok mérték össze tudásukat, előadókészségüket 15 perces prezentációkban. Életkorukat meghazudtoló profizmusról és felkészültségről adtak számot. Sokan saját kutatómunkát mutattak be, amit külön értékelt a zsűri. Hallottunk előadást a környezetvédelem fontosságáról, a globális felmelegedésről, majd a környezetszennyezés és a háborúk kapcsolatát vizsgálta egyik versenyzőnk. Volt, aki Zagyvánk helyzetét dolgozta fel. Többen érintették a napjaik környezeti katasztrófáját a vörösiszapot.

Megtudhattuk, hogy nem csak a parlagfű jelent gondot agresszív terjedése miatt, hanem a selyemkóró is invazív képességeiről ad tanúbizonyságot. Sajnos, rohanó világunkban nem fordítunk kellő időt környezetünkre, életterünkre, pedig mint az Valkó Boglárka - a mezőkövesdi Szent László Gimnázium tanulójának - előadásból is megtudhattuk, csak néhány egyszerű trükk, amivel pénzt spórolva védhetjük a környezetünket. Szemlétes előadását a zsűri harmadik helyezéssel jutalmazta. A dobogó legfelső fokáról éppen leszorulva második helyezést ért el Barta Aliz. Előadásában, amely saját kutatómunkán és terepbejáráson alapult, szemléltette, hogy az értéktelennek tűnő gátoldal is értékes lehet a biodiverzitás, a fajgazdagság szempontjából.

Az első helyen Csollák Anett végzett: Hulladékkezelés a Jászságban című előadásával. Megfigyeléseit összefoglalta, hogy szűkebb lakóhelyén milyen módok vannak a hulladék kezelésre, a szelektív gyűjtőktől egészen a környező erdőket elborító illegális lerakókig.
Az előadások alatt lehetősége volt a Holocén Természetvédelmi Egyesületnek és a jászberényi Ökoiskoláknak tapasztalatcserére, végül mindkét fél hasznos gondolatokkal gazdagodva állt fel az asztaltól.

A versenyfeladat nem volt könnyű, 15 perces előadást megírni, érdekesen előadni egy felnőtt számára sem egyszerű. Méltán lehetünk büszkék diákjainkra.
A pozitív fogadtatáson fellelkesülve remélem jövőre is lesz lehetőségünk a konferencia folytatására.

*

Hivatalosan is a miénk

Jászberény Város Önkormányzata 2007 novemberében nyújtotta be pályázatát a város kerékpárút hálózatának fejlesztésére. A pályázat pozitív elbírálásban részesült.

A projekt elsődleges célja a kerékpárosok biztonságának fokozása, a kerékpáros közlekedés elősegítése és ösztönzése, s ezzel a belvárosi gépjárműforgalom csökkentése volt, mely eredményeként a parkolási nehézségek mérséklődhetnek, illetve a levegő minősége is javulhat.
A kivitelezés 2010 júliusában indult és az eredeti tervek szerint most, 2010 decemberében került hivatalosan is átadásra a kerékpárosok, gyalogosok részére.
Az ünnepélyes átadón Tamás Zoltán a Városfejlesztési és üzemeltetési bizottság elnöke elmondta, hogy a beruházás összköltsége 497 millió Ft, melyből a támogatás 300 millió forintnyit tett ki. Az építés során számos problémával szembe néztek, ám a lakossággal együttműködve sikerült mindenre megoldást találni, a tapasztalatokat pedig a következő ilyen jellegű beruházásnál fel fogják használni, ugyanis hamarosan elindul egy második, ezúttal 4,6 km-es kerékpárút szakasz építése. A közös gyalog és kerékpárutak és önálló kerékpárutak nyomvonala jelentős növényállományt érintett, mely az útpálya és a burkolt járda közötti, változó szélességű zöld sávban található. A kivágott növények kiváltására mindösszesen 295 db fa és 487 db cserje kerül pótlásra. A projekt során 50 db kerékpártároló elhelyezésre került – tudtuk meg Tamás Zoltántól.
Juhász Dániel, alpolgármester szintén fontosnak tartotta megköszönni a lakosság türelmét és együttműködését. Ha a kerékpárút csak egyetlen balesetet is megakadályoz, már érdemes volt megépíteni – mondta.
Az ünnepség záróakkordjaként Tamás Zoltán, Juhász Dániel és Nagy András városkapcsolati tanácsnok a Kossuth úti iskolaépület előtti szakaszon átvágta a nemzetiszín szalagot, melyet követően Véghelyi Árpád triatlonista, Jászberény ironmanje gurult át elsőként az immár hivatalosan is átadott kerékpárúton.

*

Tűzoltóautót adományozott Jászkisér Jásziványnak

Ünnepélyes keretek között került sor egy Mercedes LF 408 típusú tűzoltóautó átadására november 27-én a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jásziványon.

A 450 lakosú kistelepülésnek korábban még soha nem volt tűzoltó gépjárműve, utánfutóval szállították a felszerelést, pedig nagy hagyományokkal rendelkezik az önkéntes tűzoltó egyesület, jövőre lesz 60 éves.
Nagy Miklós az ÖTE elnöke elmondta, hogy két éve mikor sok fiatal bevonásával megújították a tűzoltó egyesületet, célul tűzték ki, hogy alkalmassá váljanak a helyi kárelhárításra. Pályázati pénzekből és sok önkéntes munkával átépítették a tűzoltó szertárat, melybe már nem csak a meglévő szakfelszereléseik, hanem egy „igazi” tűzoltóautó is elfér.
A szertár építés kezdetén nem gondolták, hogy sietniük kell a befejezéssel, hogy ilyen rövid időn belül lesz saját autójuk. Májusban kapták az értesítést a szomszédos Jászkisér tűzoltóitól, hogy megkapják a kisérieknél már nélkülözhető járművet. Szeptember közepén megtörtént az átadás. A másik szomszédos település önkéntes tűzoltóitól, Jászapátiból, használatra kaptak egy magasnyomású szivattyút, és támogatásként egy hevesi cég legyártott hozzá egy 300 literes víztartályt. A papírmunka elrendezése után, most már a felszerelt, hivatalosan is a tulajdonukban lévő tűzoltóautó átadására szervezték az ünnepséget.
Tari András Jászivány polgármestere, aki aktív tagja a tűzoltó egyesületnek, köszönetét fejezte ki minden támogatónak, történelminek nevezte a tűzoltóautó településre érkezését.
Balog László a jászkiséri ÖTE elnöke (ő a LÖTOSZ elnöke is) ismertette a „kismerci” magyarországi pályafutását. 1998-ban a németországi Warthausen település önkormányzata és önkéntes tűzoltói egy újsághirdetésből tudták meg, hogy nagyon örülnének Jászkiséren egy „igazi tűzoltóautónak”. Mivel akkor cserélték a város tűzoltóautóját úgy döntöttek, hogy a régit adományként Magyarországra hozzák. A jogi szabályozás miatt egy évig tartott mire magyar rendszám került az autóra. 1999-2000-ben a belvíz és a tiszai árvíz elleni védekezésnél használták először, az autónak is köszönhetően, megfiatalított állománnyal dolgozó ÖTE tagjai.
2001-tól készült Jászkisér a köztestületi önkéntes tűzoltóság megalakítására, működési terület vállalására. 2005 december 1-től Jászkisér, Jászapáti, Jászladány és Tiszasűly települések 23 ezer lakosát védik ebben a formában.
A folyamatos fejlesztés eredményeként ma már három középkategóriás gépjármű fecskendővel rendelkeznek, így nem volt szükségük a víztartály nélküli tűzoltóautóra. A Jászság tűzoltói mindent tudnak egymásról. Jól ismerik a szomszédos önkéntes tűzoltók lelkes munkáját, tudták, hogy szertárat építenek, ezért úgy döntöttek, hogy felajánlják tűzoltóautójukat a Heves HÖT működési területén lévő Jásziványnak. Hajdú László Jászkisér Város polgármestere az autó kulcsainak átadásakor elmondta, hogy nagy öröm számára ebben a karácsony előtti ajándékozásban részt venni és biztos abban, hogy a kisérihez hasonló lökést ad majd az autó a tűzoltók munkájához.
Tóth Tibor tű. alezredes a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és Kurgyis János nyugállományú tűzoltó ezredes a Megyei Tűzoltók Szövetsége elnöke bejelentették, hogy két db légzőkészüléket adományoznak az iványi önkénteseknek, melyekhez a palackok folyamatos töltését Jászberény HÖT vállalta. Jászivány önkéntes tűzoltói nem maradtak magukra, nagyon sok segítséget kaptak, így hamarabb elérték céljukat. A Jászság kistérségben országosan is példa értékű a hagyományokra épülő, de a kor követelményeinek megfelelő védelemre képes tűzoltóságok együttműködése.
A 18 településből egyben hivatásos önkormányzati, kettőben önkéntes tűzoltóság és további 10-ben önkéntes tűzoltó egyesület működik. Ezek mindegyike alkalmas a kárelhárító munkára, így az itt élők biztonságára sokan, szükség esetén együtt vigyáznak.

Forrás: Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete

Cikk megosztása