A cselekvési terv legfontosabb feladata, hogy kijelölje azokat az alapelveket, cselekvési irányokat és intézkedéseket, amelyekkel teljesíthető az energiaforrások felhasználásában 2020-ra a 14,65 százalékos megújuló energiahordozói részarány.

Ez jelentősen meghaladná az Európai Unió által Magyarország számára előírt 13 százalékos célértéket. A tervet a kormány 2010. december 22-i ülésén megtárgyalta és jóváhagyta.

Ezzel a vállalással Magyarország a tagállamok rangsorában a középmezőny alsó részébe lép elő, és hozzájárul ahhoz, hogy az EU összesítve is túllépje a maga számára meghatározott, 20 százalékos megújuló energiaforrás hányadot. A cselekvési terv felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előremozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése, és meghatározza azokat az egyéb intézkedéseket (oktatás, szemléletformálás), amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi szemléletalakítást szolgálják.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését és versenyképességének növekedését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják. A megújuló energiaforrások alkalmazása, elterjedése a zöldgazdaság fejlesztés eszközrendszerén keresztül a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentheti - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményben.

A cselekvési terv végleges változata dokumentumtárunkban elérhető.

Forrás: agrárszektor.hu

Cikk megosztása