Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület által szeptemberben szervezett nemzetközi – angol, olasz, norvég, magyar - találkozó után meghívást kapott az angol partnerektől, hogy a megkezdett párbeszédet, tapasztalatcserét 2010. november 16-21 között Nagy-Britanniában folytassák.

A hazánkban 2008 óta EU-s támogatással folyó vidékfejlesztési folyamatok, a III.-IV. tengely fejlesztéseinek tükrében igazán izgalmas volt hallani angol, skót, walesi, svéd, holland példákat, kezdeményezéseket, ahol az embert, a közösségeket központba állítva próbálnak olyan komplex projekteket megvalósítani, amelyek a helyi értékekre, a helyi tudásra, adottságokra épülnek és megoldásként szolgálhatnak a helyi identitástudat erősítéséhez is.

Ezekben az országokban az önkormányzatok- települési, térségi – a hatékonyabb, eredményesebb munka érdekében települési/térségi menedzsereket alkalmaznak, akiknek legfőbb feladata olyan komplex projektek kidolgozása, megvalósításának koordinálása, mely az ott élők életminőségének javulását segítik elő.

Ezen célokat szolgálta például az a skót példa, amely közös érdekekre építve kívánt fejlesztéseket elindítani, ezzel is erősítve az ott élők és dolgozók helyi kötődését. Leromlott állapotban lévő városrészeken a mindenki számára fontos park rendbehozatalát oly módon valósították meg, hogy a közeli vállalkozásoktól, üzletektől 1 fontot gyűjtöttek össze, motiválva őket azzal, hogy rendezettebb környékkel több vásárlót fognak vonzani, fellendül a városrész élete. A kezdeményezés (ún. "business district improvement" - üzleti negyed fejlesztése) eredményeként további fejlesztések indultak be pl. kávézót létesítettek és mára már elterjedt példaként szolgál egész Skócia területén.

A walesi kezdeményezés a mi térségünk számára kifejezetten követésre méltó példaként szolgálhat, hiszen egy ottani bányaterületet alakítottak át élő múzeummá oly módon, hogy a fejlesztési stratégiát helyiek dolgozták ki, a munkákba csak helyi közmunkásokat, helyi vállalkozókat vontak be, építve a helyi szaktudásra, szakértelemre. A program amellett, hogy hozzájárult a helyi identitástudat erősítéséhez, a kulturális örökségvédelemhez, munkahelyek teremtéséhez, ma már megközelítőleg 150 ezer turistát vonz évente.

Az egynapos konferencia után Skegnessben folytattuk a tárgyalásokat, ahol alkalmunk volt találkozni a település polgármester asszonyával, a térségi tanács, a civil és egyházi szervezetek vezetőivel, képviselőivel.

Skegness város a Coastal ActionZone LEADER csoport tagja. Szoros partnerségi viszonyt ápolnak az ősszel Magyarországot is megjárt, olasz GAL Ternanóval.

A megbeszélések a kulturális együttműködés jegyében folytatódtak, kiemelten kezelve a közös kulturális programok szervezését, a helyi kézműves és gasztronómiai termékek bemutatását, értékesítését.

A tárgyalások eredményességét jelzi, hogy Skegnessben decemberben hagyományosan megrendezésre kerülő Viktória-korabeli vásáron a kistérség kézműves alkotóinak munkáiból már kiállítást szervezünk.

Az esemény apropóját adta, hogy 2011 június végén a megrendezésre kerülő Testvérvárosi Gála részeként az angol partner felkért minket a „Magyar Hét” megszervezésére, amelynek felvezetéseként kezdeményezték, hogy egy „térségi bemutatkozó csomaggal” színesítsük a hagyományos vásárukat. A magyar stand a barkó terítőkkel, egyedi ékszerekkel, karácsonyi ajándéktárgyakkal (csuhé, fazekas tárgyak, stb.), fafaragásokkal nagy érdeklődésre tett szert.

A vásár sikerét jelzi az a tény is, hogy térségi portékánk további karácsonyi vásárra is meghívást kapott, amelyet mi is és angol barátaink is nagy lelkesedéssel fogadtunk. A rendezvény során a legkitüntetettebb figyelmet kézimunkáink, csuhé figuráink kapták, de emellett minden egyes helyi termékünk elnyerte az ottani lakók tetszését. A pozitív visszajelzések megerősítettek mindannyiunkat abban, hogy sikeres és gyümölcsöző nemzetközi együttműködés útjára léptünk.

Cikk megosztása