Újabb IKSZT nyílik Gersekaráton

Több mint 50 millió forintot nyert a Gersekarátért Baráti Kör Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására. A fejlesztés nyomán a település 1963-ban épített Művelődési Háza újjászületik: a meglévő épületet korszerűsítik és akadálymentesítik. A beruházás teljes befejezése ez év decemberére várható.

Gersekarátért Baráti Kör egyesület a helyi önkormányzattal közösen még 2008-ban pályázott a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz (FVM) az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér cím elnyerésére. A cím nyerteseként után, a második fordulóban, 2009-ben sikeresen pályáztak a beruházás megvalósítására, 100 százalékos támogatási összeggel.

Az IKSZT beruházásról

A település központjában található Művelődési Ház jobb kihasználtságát biztosítja a meglévő épület helyiségei egy részének átalakítása, funkciójuk átszervezése, illetve a tetőtér beépítése. Például a Teleház az igénybevevők által kinőtt helyiségből egy tágasabb térbe kerül, a könyvtár területe gazdagodik egy olvasó és informatikai térrel, illetve médiasarokkal. Az épületben működik majd egy Ügyfélszolgálati pont, ahol a helyiek könnyebben intézhetik ügyeiket. Az IKSZT-ben külön irodahelyiség, egy információs pont áll a fiatalok szervezeteinek rendelkezésre. A tetőtérben két helyiséget kapnak a település civilszervezetei. A fejlesztés révén kényelmesebb és zavartalanabb körülmények közt működhetnek a különböző csoportok. Továbbá megoldódnak különböző szakmai és technikai eszközök, dokumentumok tárolásának gondjai is, hiszen két raktárhelyiséggel is bővül az épület.

Az akadálymentesítés, a parkoló és a kerékpár-babakocsi tároló építése nagyban hozzájárul a komfortosságához. A gazdaságosabb működést segíti az elektromos hálózat fejlesztése, a fűtési rendszer korszerűsítése és az épület külső szigetelése.

Várt és remélt eredmények a beruházás megvalósítása után

A pályázó szervezet célja a fejlesztéssel, hogy az IKSZT ne csak, mint tér töltsön be integráló szerepet, hanem közösségépítő és formáló szerepe is legyen. Az IKSZT kialakítása egy minőségi előrelépést jelenthet az itt élők számára, helyben lehetővé teszi a mindennapi ügyek intézését; a közösségi, művelődési és szórakozási igényeket is kielégíti. A gersekarátiaknak így több idejük maradhat a családjukra és a közösségre. A Gersekarátért Baráti Kör szeretné, hogy az IKSZT igazi inkubátorházzá váljon. Azzal pedig, hogy helyben is elérhetővé, megvalósíthatóvá válik szinte minden, erősödni fog a helyi identitás, s csökkenni az elköltözők száma.

Ferencz Lászlóné
Gersekarátért Baráti Kör elnöke

*

Fejlesztések a vasvári Dr. Bendefy László Városi Könyvtárban

A TIOP 1.2.3 pályázat támogatásával megújul a Dr. Bendefy László Városi Könyvtár. A Vasi Hegyhát Kistérség báziskönyvtárát jelentő bibliotéka elsőként az online elérhetőség technikai hátterét teremti meg. Ez lehetővé teszi a helyi sajátosságokkal kiegészített Vas Megyei Könyvtári Portál szolgáltatásainak, tudásbázisának távoli, akadálymentes elérését.

A hat képernyőnagyító és felolvasószoftver megvásárlásával a látási problémákkal küzdők, és az értelmi fogyatékosok részére is használhatóvá vált az internetes sarok.

A könyvtár kiemelt feladatának tekinti Vasvár történelmének mind részletesebb feltárását - a nyilvánosság számára is hozzáférhető formában. Mindezt a könyvtár helyismereti anyagának, és a fiókkönyvtár dokumentumainak feltárásával, digitalizálásával, archiválásával tervezi megvalósítani. Az e projekt segítségével megvalósított fejlesztések
valóban 21. századi könyvtárrá varázsolták a vasvári intézményt, amelyet a remények szerint nem csak a 21. század olvasói keresik majd fel a jövőben.

A felújított könyvtárról ide kattintva tekinthetnek meg fotókat.

Forrás: Vasvári Újság

*

Játszótérrel gazdagodott Alsónemesapáti

Közel tízéves álom valósult meg a településen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával. A legkisebbek immár az európai normáknak is megfelelő környezetben tölthetik szabadidejüket.

A pályázat első szakaszában több mint 13 millió forintnyi támogatással egy több elemből álló játszóteret alakítottak ki a falu központjában. "Pályázatunk három szakaszból áll, idén a kultúrház nyílászáró- és tetőcserével megvalósuló felújítása lesz a cél, a parkosítás, és az esőbeállók kialakítása pedig a harmadik ütem feladata lesz" – foglalta össze Simon Margit, a település jegyzője.

A hároméves projekt teljes költsége nettó 43 millió forint, amelyből az önkormányzat hárommillió forintot vállal önrészként. A modern, minden szabványnak megfelelő játszótéren tizenkét játék kapott helyet. "Szerencsések vagyunk, hogy nálunk van óvoda, így a legkisebbek napközben is látogathatják a létesítményt. Az itt található eszközöket négy és tizennégy év közötti gyermekek számára fejlesztették ki. Szeretnénk, ha ezek az új eszközök minél tovább használhatók lennének, ezért már kezdettől fogva zárhatóra terveztettük a játszóteret, amelyet az évszakokhoz alkalmazkodó nyitva tartással vehet majd igénybe az ifjúság" – árulta el Simon Margit.

Forrás: eszaknyugatzala.hu

*

Helyben is lesz munka Gyűrűsön

Az alig több mint száz lelket számláló faluban közeli foglalkoztató híján korábban nehézkes a munkavállalás, sokan így csekély bérért cserébe vállalják az ingázást is.

"Feltett szándékunk egy díszfaiskola idetelepítése, ami már négy helybeli, tartósan munkanélküli ember számára tudna munkát biztosítani. Már dolgozunk rajta, hogy egy használt, de jó állapotú üvegházat idehozassunk Hollandiából. Ebben
zöldséget, gyümölcsöt termesztenénk, szintén a munkahelyteremtés céljából. Bízom benne, hogy mindez már jövő hónaptól beindulhat
" – avatott be a részletekbe Bertalan Tibor polgármester.

A gyűrűsi díszfaiskolát létrehozó vállalkozó egy hektáros területen gazdálkodhat, a földet a helyi munkanélküliek foglalkoztatásáért cserébe jó pár évig díjmentesen használhatja. A több mint 1200 négyzetméteres termelési területű üvegház telepítése viszont már komolyabb beruházás. Támogatás hiányában önerőből állnak neki a kialakításnak, a biogyümölcsökre már most mutatkozik érdeklődés. Az üvegház beszerzésében egy gyűrűsi, egykoron Hollandiában élt lakos segít. Ennek kapcsán Bertalan Tibor jelezte, szeretnének Gyűrűs osztrák, német, holland polgárainak egykori településeivel testvérkapcsolatot kialakítani, melyből mindkét fél profitálhatna.

Gyűrűs lakosai előtt tehát nyitva áll a kapu. Lehetőségük van segély úgy hozzájutni a családjuk eltartását jelentő bevételhez, hogy közben a falu számára is hasznos munkával tölthetik a napjaikat.

Forrás: eszaknyugatzala.hu

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület

Cikk megosztása