Kína meghódítására készül Kaposvár

Nemzetközi trendek egyértelműen igazolják, hogy egyre tudatosabban igyekeznek táplálkozni az emberek. Szita Károly polgármester szerint ezt a kaposvári élelmiszeriparnak ki kell használnia.

– A biztonságos, jó minőségű élelmiszerre az ismert botrányok miatt igen nagy kereslet mutatkozik a világban – mondta Szita Károly polgármester. – A megnövekedett igények kielégítését a kaposvári élelmiszergazdaság jelentős kitörési pontjaként kezeljük. Ha ezt a trendet komolyan vesszük, akkor Kaposvárral azonosítható produktumok jöhetnének létre kenyérben, húsban, tejben, sajtban, cukorban egyaránt, ami garantált minőségű, egészséges táplálék. Úgy látom, hogy Kaposvár és az innováció, a szakértelem nagyon jól értékesíthető lenne, ha az elmélet és a gyakorlati tudás, vagyis a Kaposvári Egyetem és a kaposvári cégek, vállalkozói lánc keretében egyesülnének. Ennek érdekében ösztönözni fogjuk a kaposvári élelmiszeripari klaszter kialakítását, amire most adunk megbízást a Kaposvári Egyetemnek. Ha ezt sikerül megalakítanunk, akkor jó esélyünk lehet arra, hogy jó minőségű, egészséges kaposvári élelmiszer lássa el a helyi, a hazai és a külföldi piacokat is. Ennek egyik első lépéseként alakítottuk ki a helyben előállított élelmiszerek közvetlen értékesítésének biztonságos és gazdaságos feltételeit a kaposvári nagypiacon kaposvári élelmiszerek boltja formájában.

- A következő lépés, nyitás a kínai piac felé. Egyfajta tudatossággal fogadtuk nyáron a kínai delegációt Cixiből, és éltünk viszontmeghívásukkal. Ezért kértem a Kométa vezetőjét, hogy kísérjen el Kínába. Itteni tartózkodásukkor megmutattuk ugyanis a kínaiaknak a Kométát. Mostani kínai látogatásunk idején volt Ningbóban a kínai élelmiszeripari világkiállítás, amit szintén megtekintettünk. Azt a lehetőséget igyekeztünk felderíteni, hogy miként tudjuk betenni a lábunkat az ajtórésen, egyáltalán van-e lehetőségünk arra, hogy a Kaposváron gyártott élelmiszereket, a magyar borokat valami módon bejuttassuk a kínai piacra. Ami iszonyatosan nehéz. Amikor Ningbóban, a szabadkereskedelmi övezetben jártunk az ottani önkormányzati vezetőkkel és a kereskedelmi vezérkarral, akkor vetettük föl: kaphatnánk-e lehetőséget arra, hogy létrehozhassuk a magyar élelmiszerek, borok központját, s ha igen, milyen feltételekkel? Egyértelműen mellénk állt az ottani vezetés, így tetszőleges méretű helyiséget kapunk Ningbóban ingyenesen. Amit aztán berendezünk kaposvári dizájnnal, s bemutatótermékeket viszünk ki, amelyeket kóstoltatással próbálunk megismertetni az ottaniakkal.

Szita Károly szerint nagyon nehéz betörni a kínai piacra, s nagyon hamar le is lehet késni a lehetőségről. Nem tudja, sikerül-e, de azt igen: magukat hibáztathatnák, ha meg se próbálnák.

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Szennában élmény a tanulás

A „Felzárkóztatást segítő iskolán kívüli tevékenységet segítő tartalmi fejlesztés” című projekt valósul meg Szennán. A TÁMOP pályázat során ugyanis húszmillió forintos támogatást nyert a Hunyadi János Általános Iskola, Óvoda és AMI Fekete László Általános Iskola és Százszorszép Óvoda Tagintézménye.

Bendi Tiborné intézményvezető elmondta: a támogatást a halmozottan hátrányos tanulók felzárkóztatására szánják, hiszen a szennai iskola mindig is minőségi oktatásra törekedett.
-A pályázati pénz segítségével szeretnénk élményszerűvé tenni a tanulást a gyerekeknek – hangoztatta. És azoknak a szülőknek is segítséget nyújtunk, akik nehéz anyagi körülmények között nevelik a gyermekeiket. A pályázat során olyan programokat – többek között mozi-, színház-, múzeumlátogatást, táborokat – szervezünk a gyerekeknek, amelyekbe a szülőket is bevonjuk, hiszen a gyerek, a pedagógus és a szülő közötti kiváló kapcsolatok elmélyítése is a célunk.
Tanítóink nyitottak a továbbképzések iránt is, a legutóbbi nyertes pályázatunk, a kompetencia alapú oktatás képzése során nagyon elfáradtak, így ez a mostani, a tanulást segítő szabad programok megvalósítása bizonyára felüdülés lesz nekik.

Az elkövetkező egy év során érdekes témákkal készülnek, novemberben az egészséges táplálkozás került a középpontba, de a továbbiakban a családon belüli munkamegosztásról is szó lesz. A szennai iskolában jelenleg 136 diák tanul, közülük hatvannégyen hátrányos helyzetűek, harmincan pedig halmozottan hátrányos helyzetűek.

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Akadálytalanul a hivatalba Batén

Befejeződtek az átalakítási munkálatok Baté Önkormányzati hivatalának és a Körjegyzőségnek is helyet adó épületben. A kitűzött határidőn belüli teljesítésnek köszönhetően most már a látásukban, hallásukban vagy mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyedén használhatják a létesítmény szolgáltatásait.

A kivitelezésnek köszönhetően megtörtént:

- a parkoló akadálymentesítése
- a bejárat akadálymentesítése
- a hivatali irodák akadálymentesítése
- akadálymentes mosdó építése vészjelzővel ellátva
- hallássérülteknek indukciós hurok használatának biztosítása
- látássérülteknek vezetősávok készítése
- információs táblák elhelyezése látássérülteknek is olvashatóan, valamint vakírással (braille)
- megfelelő világítás biztosítása.

Az Európai Uniós forrásoknak (12 930 157 Ft) köszönhetően a település és a térség egy európai színvonalú hivatallal gazdagodott. Büszkék lehetnek a felújított épületre, amely most már akadálymentesen elérhető bárki számára.

A fejlesztés során a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés szellemében a körjegyzőség és az önkormányzati hivatal komplex akadálymentesítése készült el. A beruházás Baté lakossága mellett egyenlő esélyt biztosít Fonó és Kaposkeresztúr körjegyzőségi szolgáltatásokat igénybevevő lakosainak is.

Forrás: HÍR-HORDÓ

*

Ingyen fa tüzelőnek a családi kályhába

Tűzifát gyűjtenek a közmunkások a somogyi erdőkben. A Nemzetgazdasági Minisztérium programja egy hónapra biztosít biztos megélhetést a hátrányos helyzetű munkanélküliek számára.

Az átmeneti munkalehetőséget a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. pályázata biztosítja. Merczel István Erdészetpolitikai és Ellenőrzési osztályvezető elmondta: a foglalkoztatott közmunkások feladata az állami erdők kijelölt területein erdőművelési munkálatok végzése, de különösen a vágástakarítás, és a hulladék gally összegyűjtése. A téli tüzelőnek alkalmas faanyagot az állami erdészeti részvénytársaságok – országosan egységes, szociális áron – települési önkormányzatoknak értékesítik, és azt az általuk által kijelölt területre szállítják. A tűzifa átadásáról a leginkább rászorulók számára az önkormányzat gondoskodik.

A SEFAG Zrt. a program végrehajtására tizenöt településről negyvennégy regisztrált álláskeresővel létesít határozott idejű munkaviszonyt. Merczel István hozzátette: működési területükön a munkanélküliség komoly szociális problémát okoz; ami indokolja, hogy minden lehetőséget megragadva, a közmunka eszközével is igyekezzenek a térség foglalkoztatottsági helyzetén javítani. A közmunka alapvető jellegéből kiindulva a résztvevők nemcsak időleges munkalehetőséghez jutnak az ünnepek előtt, hanem a téli tüzelő beszerzése is megoldhatóvá válik számukra.

Emellett a fertőzött területeken csökkenhet a korábban drasztikus méreteket öltött falopások száma, hiszen ha olcsón, illetve adományként is lehet tűzifához jutni, akkor feltételezhetően a legtöbben kerülik majd a tolvajlást.

A program segítségével a tervek szerint négyszáznegyven köbméter tűzifát gyűjtenek a közmunkások, amelyet húsz település önkormányzata kaphat meg. Ezzel közel száz család téli fűtési ellátását oldhatják meg.

Húsz településre szállítanak tűzifát
Tűzifából részesednek a következő települések: Iharosberény, Kaposhomok, Kötcse, Kutas, Lad, Lábod, Horvátkút, Nagybajom, Nagycsepely, Patosfa, Simonfa, Somodor, Somogyhárságy, Szenna, Szilvásszentmárton, Szegerdő, Teleki, Tikos, Vízvár, Zselickisfalud.

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Fino tej: ezt issza az ország

A Fino-food Kft., a kaposvári tejüzem lassan öt éve elválaszthatatlan része a somogyi megyeszékhely élelmiszeriparának. 2006-ban nyitotta meg kapuit új tulajdonossal, felújítva a régi üzemet, amely mára a napi 150 ezer liter beérkező tej feldolgozásával állítja elő közkedvelt tejtermékeit.

A jó minőségű tej a régiót dicséri: teljes mennyiségében a Dunántúlról érkezik, ennek döntő többsége pedig a saját tulajdonban lévő tehenészetekből, Somogyból. A vállalat sikerét jelzi, hogy árbevétele évről évre nő, 2010-ben várhatóan eléri a hatmilliárd forintot. A százhúsz foglalkoztatott számára biztos munkahelyet jelent a kaposvári üzem.

A sajtkülönlegességek a régi hagyományok útján, kézzel készülnek. A Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel büszkélkedő Szegzardina különleges rúzsflórával érlelt sajt.

A Fino-food Kft. számára alapvető érték az egészség. A tej feldolgozása korszerű, kíméletes módon történik, melynek során megőrződnek a tejben lévő vitaminok, ásványi anyagok.

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Próbaüzem a Lakics Kft.-nél Kaposváron

Megkezdődött a próbaüzem a kaposvári Lakics Gépgyártó Kft.-nél. A csaknem 600 millió forint értékű európai uniós és hazai támogatás felhasználásával elkészült új üzem több mint 120 dolgozónak biztosít megélhetést.

Nagy üzem van a csarnokban, jelenleg két műszakban foglalkoztatják a csapatot. A Lakics Kft. meghatározó nemzetközi energetikai vállalatokkal áll kapcsolatban, a kaposvári szakemberek generátorokat, generátorházakat, s különböző értékes alkatrészeket készítenek a szélerőművekhez. A vállalkozás letette névjegyét az uniós piacon: számos német, francia, osztrák és finn cégnek szállítanak.

Közel száz méter hosszú, hetvenöt méter széles és tizenegy méter magas az új épület - a csarnok látványos módon és tempóval nőtt ki a földből. A beruházás összértéke elérte a kétmilliárd forintot.

-Modern technológiát alkalmazunk, a legigényesebb műszaki elvárásokat igyekszünk teljesíteni – húzta alá Lakics László tulajdonos-ügyvezető. – Nagy távlatok előtt áll az energetikai ipar, az általunk gyártott erőművi berendezésekre érezhetően nő az igény. Emiatt előreláthatóan hamarosan nő a dolgozók létszáma. Célunk, hogy az új kaposvári üzem több mint 200 dolgozónak adjon majd munkát.

A beruházást elismeréssel nyugtázták a Magyar Menedzser Szövetség képviselői is. A cégvezető rámutatott: nagy hangsúlyt helyeznek a képzésre is, Kaposváron hamarosan tanműhelyt alakítanak ki.

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Uniós támogatás a zselici falvakban

A Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. és IV. tengelyének végrehajtására, az azokon található pályázatok meghirdetésére és lebonyolítására jött létre, valamint azért, hogy segítsen ezek megvalósításában.

2010. december 16-án Nagybajomban hirdették ki az ÚMVP IV. tengely: a „Rendezvény, rendezvénysorozatok szervezése” és az „Információs adatbanki rendszer létrehozása és kezelése” célterületek nyerteseit, akik ott megkapják az erről szóló határozatot.
A nyertesek gasztronómiai-, lovas-, ifjúsági fesztiválra, táncház-, környezetvédelmi rendezvénysorozatra, várjátékokra, alkotótáborra, gyereknapra, falunapi rendezvényre valamint információs adatbank létrehozására és működtetésére adtak be támogatási kérelmet – mondta Bosznai Tamásné, az egyesület elnöke. – A rendezvények egy része már megvalósult.

Az Egyesület Elnöke információt adott arról is, hogy további célterületek kiírására várhatóan 2011. tavaszán kerül sor. Jelenleg átalakítás alatt van a LEADER program. A helyi döntéshozatal szerepének erősítését, a bürokrácia csökkentését, az ügyintézési idő lerövidítését és az elektronikus ügyintézés bevezetését ígéri a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az ÚMVP III. tengely második köre - falumegújítás, turisztikai tevékenység ösztönzése, mikrovállalkozások fejlesztése, valamint vidéki örökség megőrzése intézkedések - esetében ötven pályázat vár az Irányító Hatóság értesítésére a döntésről. Bízunk benne, hogy ezeknél az intézkedéseknél is rövidesen megtörténik a határozatok átadása.

Forrás: Somogyi Hírlap

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása