Elsőként a közép-dunántúli régió akciócsoportjai adhattak hangot véleményüknek Velencén. A továbbiakban Mezőtúron, Kisteleken, Petőfibányán, Kapuváron és Csurgón gyűltek össze az adott régiók vidék munkaszervezeteinek képviselői. A Vidékjáró tudósítása a velencei rendezvényről.

A Minisztériumot ezen a helyszínen Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a vidékfejlesztési államtitkárság titkárságvezetője, Dr. Maácz Miklós, a Vidékfejlesztési Főosztály főosztályvezetője, és Tóth Péter, a Vidékfejlesztési Osztály osztályvezetője képviselte.

„Nem eredményeket, hanem problémákat várunk” - szögezte le Maácz Miklós, rövid bevezetőjében arra utalva, hogy a vitaanyag egy kiindulópont, amit ezeken az élő vitákon kell élettel megtölteni.

A nyár folyamán zajlott le a LEADER felülvizsgálata, a VM, az MVH és a VKSZI részvételével. A munka eredményeként elkészült egy háttéranyag, aminek a főbb pontjait összesítő dokumentum szolgált a vita alapjául. Mindkét dokumentum elérhető az umvp.eu-n, ide kattintva elérhető cikkünk Csatolmányai között.

A feltárás során 11 problémakört azonosítottak.

„Miért fontos a LEADER?” – folytatta a főosztályvezető. Elmondása szerint Brüsszelben egyre növekszik a program támogatása, egyre inkább úgy tekintenek rá, mint a „tényleges vidékfejlesztés eszközére”, mivel az igazgatási intézményekhez képest hozzáadott értékkel bír a folyamatosan gyarapodó helyi tudás, tapasztalat miatt.

A főosztályvezető megemlítette, hogy Európában mindenhol akadnak problémák a programmal, Nyugaton is, így nem kell túlzottan negatívan látni sjaát helyzetünket.

Az államtitkár elképzelése szerint sokkal nagyobb szerepet kapnának a helyi komplex, vagyis a különböző fejlesztési alapokon átívelő együttműködések.” Ez megfelelne annak a régi igénynek, hogy a programok, melyek az EU különböző támogatási alapjaiból hívnak le összegeket, egy közös helyi fejlesztési csoport koordinációjában valósuljanak meg.

A társadalmi vita fontos célja a „helyi és központi szereplők közötti bizalom helyreállítása.

A vita menete ezek után a következő volt: a 11 témakört sorban vették végig, mindegyikhez hozzászóltak a HACS-ok jelenlévő képviselői. Az észrevételeket rögzítették a VM képviselői, és esetenként helyben reagáltak is.

A teljes vita közreadására e cikk terjedelmi korlátai nyilvánvalóan túl szűkösek lennének, és itt egyébként is az a célunk, hogy a LEADER jelenlegi javításra szoruló részeiről és a megoldási irányokról adjunk pillanatképet – ugyanakkor hamarosan elérhető lesz a teljes jegyzet is azon olvasóink számára, akiket mélyebben érdekel a téma.
A velenceit követő többi vitanap tapasztalatai folyamatosan érkeznek be, ezeket is leközöljük majd, a megfelelő linkekkel frissítve majd e cikket, amelyet teljes terjedelmében a Vidékjáró magazinban olvashatnak.

Hamarosan jelentkezünk a viták további fejleményeivel.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása