Megújul a főtér

Kelet-Magyarország egyik legimpozánsabb főtere valósulhat meg Hajdúböszörményben – hangzott el egy sajtótájékoztatón.

Kiss Attila polgármester elmondta, a napokban kapta meg az önkormányzat a főtérprojekt pozitív elbírálásáról szóló határozatot. A „Hajdúböszörmény városközpontjának funkcióbővítő integrált fejlesztése” című pályázat közel 1,4 milliárd forintos beruházás, amely során korzóvá alakítanák át a főteret, és ahol a tervezett üzletek, szökőkút, nyilvános WC, valamint padok kihelyezésével közösségi térként funkcionálna a városközpont legimpozánsabb része.

Gajdán Viktor pályázati referens hozzátette, a beruházás során megújul a Rendőrség épületének homlokzata, továbbá a görög katolikus templom tetősisakja és homlokzata is. A városi könyvtár épületének korszerűsítésén túl új funkciót is kapna. Gyermekmegőrzőt, valamint a nonprofit szervezetek számára információs irodát alakítanának ki. A Bocskai téren a művelődési központ is új szolgáltatásokat kínálna a jövőben. A HB Agora Kft. valamint Kitsi Koktélbárja konferenciatermet, illetve internetkávézót működtetne az épületben. Zárásként megfogalmazta, a Káplár Miklós utca 1. szám alatt pedig az eddigi szociális bérlakások helyén Gazdasági Szolgáltató Házat alakítanának ki.

H. Fehér Ildikó

*

Belvízvédelmi közmunkaprogram és cselekvési terv - Hajdúböszörmény

A városban a lehullott sok csapadékvíz hatására jelentősen megemelkedett a talajvíz szintje. Ezen helyzet kezelésére, enyhítésére Hajdúböszörményben életre hívták a rendkívüli belvízvédelmi közmunkaprogramot és megalkották a cselekvési tervet.

Elkezdődik a jelentősebb csapadékvíz-elvezető csatornák, árkok felújítási programja. Kiépítésre kerülnek a megfelelő átmérőjű és szintre helyezett átereszek, valamint megtörténik a csatorna medrének szintezése, mederelemekkel történő burkolása. A munkálatok augusztus 9-én elkezdődtek, jelenleg is 30 közcélú munkás végez tisztítást, kaszálást, cserjeirtást. A következő munkaszakaszhoz újabb 30 fő közcélú munkást fognak alkalmazni. A munkálatok összköltsége közel 20 mFt-ba kerül.

*

Szennyvízpályázat II. fordulójának támogatása

Nagyhegyes Község Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Nagyhegyesi szennyvízelvezető rendszer és tisztító megépítése” című pályázatának, a projekt megvalósításra vonatkozó második fordulója támogatásban részesült.

A támogatás összege nettó 886.143.700 Forint, amelyet a Kohéziós Alap és a Magyar Köztársaság költségvetése társfinanszírozásban biztosít.

*

Hivatásforgalmú kerékpárút - Hajdúdorog

„Regionális hivatásforgalmú kerékpárút építése a Böszörményi úton”
ÉAOP-3.1.3.-2007-0016 – Záró rendezvényére került sor 2010. szeptember 10. 11 órakor Hajdúdorog, Böszörményi út 104. sz. előtti parkolóban.

Kedvezményezett Hajdúdorog Város Önkormányzata – 4087 Hajdúdorog, Tokaji út 4.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

*

Megkezdődött az egészségház felújítása

Modern, korszerű és a XXI. századnak minden tekintetben megfelelő egészségügyi ellátásra van szükség, halljuk nap, mint nap a különböző kommunikációs csatornákon. Azonban, ahogy a régi mondás is tartja, mondani könnyebb, mint megvalósítani. Szerencsére azonban Hajdúszoboszlón nem csak mondják, hanem hamarosan megvalósul a helyi egészségügy modernizációja. Annak a beruházásnak köszönhető mindez, amelyre a város pályázat útján nyert pénzt, mégpedig nem is keveset.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Észak- Alföldi Operatív Program, Egészségügyi szolgáltatások –kistérségi járóbeteg szakellátó központok fejlesztése, alap-, járóbeteg szakellátás korszerűsítése c. pályázatán 645.221.000 Ft uniós támogatásban részesült a város, amelynek célja a Hajdúszoboszlói Járóbeteg -ellátó Centrum felújítása és korszerűsítése.

A beruházás még csak most vette kezdetét, hiszen a Vállalkozási Szerződés, amely a kivitelező HUNÉP Zrt. és Hajdúszoboszló Város Önkormányzata között kötetett meg. Ezzel az eseménnyel a kivitelező részéről minden hivatalos rész lezárult és kezdetét vehették a felújítási munkálatok abban az épületben, amely még a nyolcvanas években készült el a szoboszlói emberek komoly anyagi hozzájárulásával. Az épületet 1987-ben adták át a városnak, azóta nagyobb felújítás nem volt, csupán az állagmegóvást végezték el rajta. Emiatt az évek folyamán égetően szükségessé vált megoldást keresni az áldatlan állapotok rendezésére. A mostani pályázat, ha nem is azonnal, de néhány hónapon belül orvosolja a problémákat és egy valóban korunk minden igényét kielégítő intézményt kaphatnak a hajdúszoboszlói és környékbeli lakosok. Ez az aláírás is egy lépés volt a végcél felé.

*

Főépítészeti Életmű Díj

Tizenegyedik alkalommal került átadásra a Nagykanizsa megyei jogú város és az Országos Főépítészi Kollégium által 2000-ben megalapította „AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ”. Évente két kategóriában adományozható elismerés. AZ ÉV FŐÉPÍTÉSZE DÍJ-at aktív főépítész, míg A FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ-at a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

2010-ben „FŐÉPÍTÉSZI ÉLETMŰ DÍJ”- at kapott JENEY LAJOS DLA okl. építészmérnök, Hajdúnánás város és Mezőhegyes város főépítésze széleskörű, aktív, kezdeményező, eredményes főépítészi – szakmai és közéleti – tevékenységéért. Meghatározó módon járult hozzá az épített környezet emberhez méltó és esztétikus alakításához. Mások mellett, kezdeményezésére több évtizeddel ezelőtt indult el a tervező építészek főépítészi szerepvállalása

*

Látássérült, megváltozott munkaképességű emberek a nyílt munkaerőpiacon

Projektzáró konferencián ismertette a Fehér Bot Kiemelten Közhasznú Alapítvány ügyfeleinek és munkatársainak közös eredményeit 2010. július 20-án. Az Alapítvány egy Foglalkozási rehabilitációs projektben 57 látássérült ügyfél bevonásával 16 kliens kapott álláslehetőséget.

A munkáltatók együttműködése révén 8 új munkáltató nyújtott és nyújt álláslehetőséget a Fehér Bot Alapítvány ügyfeleinek, ezzel jelentősen túlteljesült a pályázatban vállalt 25 fő látássérült, megváltozott munkaképességű munkavállaló bevonása, közülük 6 fő elhelyezése és 3 új munkáltatóval aktív kapcsolat kiépítése.

A konferencia célja az volt, hogy a résztvevők, azaz a munkáltatók és a Fehér Bot Alapítvány munkatársai beszámoljanak a projekt során szerzett tapasztalatokról, eredményekről, hogy ezáltal közösen értékelhessenek. Több munkáltató is megjelent a rendezvényen, egyikük kedvező tapasztalatát és egy munkavállaló pozitív véleményét is megismerhették a jelenlévők.

A térségi szintű Alapítvány fontosnak tartja a hajdúdorogi székhely aktív részvételét a projektben, amelyben nagy szerepet játszik 2 hajdúdorogi munkáltató is.

A Fehér Bot Alapítvány 4961. kódjelű pályázati programja, „A megváltozott munkaképességű személyek munkába helyezését elősegítő alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások működésének támogatása” címmel az elemi rehabilitációban részt vett látássérült személyek foglalkozási rehabilitációját kívánja elősegíteni.

A program a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásából, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ közreműködésével valósul meg 10.500.000 Ft megnyert támogatással 2009. szeptember 1. és 2010. július 31. között.

*

Hajdúszoboszlói kistérség - Foglalkoztatási kérdőív

A Hajdúszoboszlói kistérség (Hajdúszoboszló, Ebes, Hajdúszovát, Nagyhegyes) önkormányzatai, a Hajdúszoboszlói Munkaügyi Kirendeltség, a térségi foglalkoztatók, képző intézmények és civil szervezetek össze kívánnak fogni a foglalkoztatási helyzet javítása, a munkanélküliség csökkentése érdekében a térségben húzóágazatként jelen lévő turizmus felhasználásával.

Ennek keretében kerül sor a Hajdúszoboszlói kistérség Foglalkoztatási Stratégiájának kidolgozására, melynek részét képezi egyrészt a kistérség munkaerő-piaci helyzetének statisztikai adatokon alapuló elemzése, valamint a helyi társadalom személyes véleményének, tapasztalatának kérdőívvel történő bemutatása, másrészt a felmerült problémák kezelésére szolgáló intézkedések beazonosítása, lépések megfogalmazása. A kérdőíves felmérés 2010. július 15-től augusztus 15-ig tartott.

*

Hajdúnánás - Új reformáció - Társadalmi megújulás

A TÁMOP 3.1.4 uniós pályázat szakmai feladattervének megvalósításával a Református Általános Iskolában Hajdúnánáson az alábbi átfogó intézményfejlesztés valósult meg:

- Moduláris nevelési-oktatási program modul (Mi a pálya)
- Témahét (Karácsonyváró)
- 3 hetet meghaladó projekt (Utazás)
- Tantárgy tömbösítés
- Műveltségterület tantárgyi bontás nélküli oktatása (Ember és társadalom)
- Tanulási síkokra építő egyéni fejlesztés (Önálló intézményi innováció)
Az innovációk megtekinthetők a www.refiskola-nanas.hu honlapon.

Forrás: HA-VER Hajdúsági Versenyképesség Nonprofit Kft.

Cikk megosztása