Látványosan megújult Szalapa központja

Szalapa - Parkot alakítottak ki, felújították a régi iskola épületét, s játszóteret készítettek, virágosítottak. A Sümeg-Zalaegerszeg útvonal mellett fekvő kis falu központja látványosan megváltozott.

"Szalapa eddig is virágos és gondozott település volt, a kép most még hangsúlyosabb" - fogalmazott Bödör Endréné körjegyző, hozzáfűzve: az önkormányzat 15,8 millió forintot nyert a beruházásokra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal falumegújítást, fejlesztést célzó pályázatán, az összeghez 3,9 millió önerőt (az áfát) tett hozzá. A munkálatok utófinanszírozottak, azokat megelőlegezési hitelből fizetik.

"Sikerült kicserélni a régi iskola teljes tetőszerkezetét, a nyílászárókat, s az épület vakolását, színezését. Megújult a környezete is, térköves járda készült, s növényeket is ültettek" - tudtuk meg Magasházi Árpádné alpolgármestertől, aki elmondta: az épületben az idősek klubja működik. "Az egykori játszótér helyén - a régit amiatt kellett lebontani, mert nem felelt meg az európai uniós szabványoknak - új várja a gyerekeket, akik nagyon örülnek a komplex - hintás, csúszdás, mászókás - eszköznek".
Külön fejezetet érdemel a templom előtti millenniumi park, mely a pályázatnak köszönhetően bővült. A területen térburkolatos járádákat, sétányokat alakítottak ki, padokat helyeztek el, sőt, egy kis híd is készült. Mindemellett cserjéket és virágokat ültettek, a munka még folyik. A főút mentén elhelyezkedő park máris népszerű, nem csupán a helyiek, hanem a falun áthaladók körében is. Autósok és kerékpárosok gyakran megállnak pihenni. Az avatásra szeptember 11-én, a falunap keretében került sor.

*

818 milliós fejlesztés Hévízen, több mint fele uniós pénzből

Aláírták az összefüggő gyalogosövezet kialakítására, a közterületi infrastruktúra fejlesztésére és az új közösségi központ kiépítésre nyert közel félmilliárd forintos európai uniós pályázati támogatás szerződését a hévízi városházán.

Vértes Árpád polgármester kijelentette: a mostani beruházások után sem szabad leállnia a város fejlesztésének, mivel szükség van egy látványfürdő építésére, valamint sokat változtatna a belváros helyzetén, ha a buszpályaudvart át tudnák költöztetni más helyszínre.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 471 millió forintos támogatást ítélt meg Hévíznek a város összesen 818 millió forintos infrastrukturális beruházásához, amely a közösségi élet és a gazdaság élénkítését szolgálja.
A munkálatok egy része már zajlik, például a sétálóövezet átalakítása és a hozzá kapcsolódó csapadékvíz-elvezető rendszer modernizálása és bővítése. Az elnyert támogatásból valósul meg az egykori Rózsakert étterem helyén egy kulturális és közösségi központ.

*

Hétmérföldes park: a turistákat is várja a pihenőhely

Közösségi és családi pihenőhelyként, s a remények szerint turisztikai létesítményként is funkcionál majd a Hétmérföldes park, melyet nemrég alakítottak ki Óhídon.

A sportpálya melletti, korábban használaton kívüli, elhanyagolt területen kapott helyet a park, melyet teljes mértékben pályázati pénzből készítettek el. Bödör Endréné körjegyzőtől megtudtuk: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kiírásán 20,1 millió forintot nyert az Óhíd község Jövőjéért Alapítvány, a munkálatokat ez év júniusában kezdték meg. A funkciókról Molnár András polgármester adott tájékoztatást. Elmondta: a Hétmérföldes park nem kizárólag pihenőhelyként működik majd, hanem sport- és tornapályaként is.

"Sétányokat, piknik- és tábortűz helyeket alakítottunk ki, de emellett mászó- és bokszfal, ugrálóhely is várja az embereket" - tette hozzá. "Úgy gondoltuk, szükség van a faluban egy olyan helyre, ahol meg lehet pihenni, lehetőség nyílik nyugodt környezetben beszélgetésre, főzőcskére, s sportolásra egyaránt. Nagyon bízom benne, hogy az óhídi lakosok mellett a turisták is felfedezik a parkot, a területet, mely úgy gondolom, a falu egyik éke.
A Hétmérföldes parkot holnap délután avatják fel ünnepség keretében
".

A közösségi házat is felújítják
A park és a sportpálya közelében helyezkedik el a közösségi ház, a tornaterem, melynek felújítására szintén nyert pályázati pénzt a település. A mintegy ötvenmillió forintból megvalósuló komplex rekonstrukció munkálatait jövő évben kezdik meg. Így majd rossz idő esetén is biztosítani tudják a sportolási lehetőséget.

*

Virágosításban versenyeztek a zalaszentgrótiak

A hagyományosan idén is meghirdetett Virágos Zalaszentgrót mozgalom díjait adták át a közelmúltban.

Császár József polgármester, valamint Beke László, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke méltatta a virágos, rendezett portákat, hangsúlyozva: azok szebbé teszik a várost.
Családi ház kategóriában Kaposi Tamás (Kisfaludy u.) lett az első, megelőzve Klujber Máriát (Akácfa u.) valamint a harmadik helyen végzett Mérksz Attilát (Zala u.), Németh Ferencet (Szabadság u.) és Gulyás Jánosnét (Csáfordi u.). A társasház kategóriában Danics Judit (Platán tér) nyert, a második Bődör Jánosné lett.

A város oklevéllel, pénzjutalommal ismerte el város szépítésében élen járó lakókat. A telephelyek versenyét a Csicseri csárda nyerte, a legvirágosabb városrész címet pedig Csáford kapta. A díjazottak oklevelet, pénzjutalmat kaptak: 15, 10 és 8 ezer forintot vehettek át.

*

Boltjuk lesz majd a helyi termékeknek

Zalaszentgrót - A Helyi érték - Értékhely nevet viseli a projekt, melyet tegnap délután alapkőletétellel indított útjára a Celodin Zalai Alapítvány.

Kardis Erika, a szervezet elnöke köszöntőjében elmondta: a közel kilencvenmillió forintos beruházás (az összeg nagy részét KEOP-pályázaton nyerték el) keretében megépítik a helyi termékek boltját, étkezéssel kapcsolatos szemléletváltási kampányt indítanak, s kiemelt hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Hozzáfűzte, hogy a Tüskeszentpéteri utcában jövő tavaszra készül el az az épület, melyben - gazdasági fellendülést remélve a régióban - a helyi és térségi termékeket (gyümölcsöktől a tejtermékeken át a lekvárokig) árusítják.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője beszédében jó ötletnek nevezte a beruházást, hiszen az a vidék fejlesztését szolgálja, megélhetést adva az embereknek.
Baracskai József országgyűlési képviselő hasonlóképpen fogalmazott, mondván: a régió kitörési pontja lehet a biogazdálkodás.
Császár József polgármester örömét fejezte ki, hogy a térségben sok az értékes termék, s azokat a projektnek köszönhetően megismerhetik a vásárlók. Azt mondta, a bemutatásuk és az értékesítésük egyaránt fontos teendő.

*

Borút Radgonába: a zalai képviselet saját standon mutatkozott be

A Zalai Borút Egyesület harmadik alkalommal vett részt a radgonai vásáron. A rangos szlovéniai rendezvény vendégei elismerően nyilatkoztak a megyénkbeli borokról, melyeket szívesen kóstolgattak.

"Idén végre saját standunk volt, s kiderült, jövőre is ott leszünk Radgonában" - fogalmazott Szőkéné Hajduk Andrea, a Zalai Borút Egyesület elnöke Zalaszentgróton, hozzáfűzve: a szervezet a Szlovén-Magyar Határon Átnyúló Program keretében vendégeskedett Szlovéniában. "A magyar borászati kínálatot egyedül képviseltük, hazánkból csak más jellegű vállalkozások voltak jelen a vásáron. A szlovén kollégáinkkal (a pályázatban a Lendvai Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesülete partnerünk a zalaszentgróti önkormányzat mellett) naponta kínáltuk a zalai borokat, melyek nagy sikert arattak. Ahogy az elmúlt években már többször megtörtént, úgy bízunk benne, hogy idén létrejönnek üzleti kapcsolatok a bemutatkozásnak köszönhetően. Az egyesületünk számára nagyon fontos, hogy lehetőséget kapjunk az ismerkedésre, arra, hogy népszerűsítsük a termékeinket, s felelevenítsük, egyben őrizzük a szőlőtermesztés és borászat zalai hagyományait".

Szőkéné Hajduk Andrea hozzátette: a Zalai Borút Egyesület standjánál tiszteletét tette Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Elmondta azt is, szeretnék folytatni a háromszereplős együttműködést, a cél érdekében pályázatot nyújtanak be.

*

64 millió az élethosszig tartó tanulásért

A hévízi önkormányzat 64 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatán, melynek célja, hogy oktatási intézményeiben hozzásegítse a diákokat az élethosszig tartó tanulás megalapozásához.

A sikerrel startolt program támogatja a tehetséggondozás és felzárkóztatás egyensúlyának megteremtését, a szülőiskola kapcsolatának erősítését és a kompetencia alapú oktatás elterjesztését.
A pályázatban részt vett a Bibó István Gimnázium, ahol egyebek mellett vállalták a kompetencia alapú oktatócsomagok bevezetését, a műveltségterület tantárgyi bontás nélküli tanítását, a tantárgytömbösített oktatást, oktatási projekt készítését, témahét megtartását, modulszerű oktatást, új technikai eszközök használatát a tanórák egynegyedében.

Akkreditált pedagógus-továbbképzésre 22 tanárt iskoláztak be. A matematika és a szövegértés-szövegalkotás kulcskompetenciát fejlesztő programban 51-51 tanuló, az angol és német nyelv speciális tanulásában 27-27 diák vett részt. Két tanulócsoportban zajlott tantárgybontás nél az úgynevezett műveltségterületi oktatás. A program szakmai megvalósításába aktív módon hét pedagógus kapcsolódott be.

A Játékos tudomány, tudományos játékok címmel meghirdetett témahéten minden évfolyamból voltak jelen diákok. Az együttgondolkodást, az idegen nyelvi kommunikációs készséget és kreativitást segítő nyelvi projekt is sikerrel zárult. Az önálló intézményi innováció keretében, Életszerű tanítás a Hévízi-tó környezetében címmel a környezettudatos gondolkodás fejlesztése céljával keltették fel a diákok érdeklődését a középiskola pedagógusai. A különféle tanórákon „bevetették” az új technikai eszközpark legalább egy elemét. A 13 féle szakmai továbbképzés valamelyikén szinte valamennyi pedagógus ott volt.

*

ÚMVP-siker: Csali-park avató Alsópáhokon

A 12. alkalommal rendezett, hagyományos falunapi szüretünnep keretében avatták fel az újonnan létesített Csali-parkot Alsópáhokon. A szüreti felvonulás ezúttal nem csak alkalmi látványosságokra invitálta a lakókat és a vendégeket. A menet a Csali-parkig vezette az ünneplőket, ahol a falukép egy újabb ékessége készült el nemrég.

Az eseményen Czigány Sándor polgármester elmondta, hogy mintegy 2 éves munka gyümölcse érett be: 2008-ban elkészült tervek válhattak valóra. Ez annak köszönhető, hogy a megvalósításhoz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program falumegújítás és fejlesztés jogcím keretében 12,6 milliót nyert a település a közel 16 millió forintos költségű beruházáshoz. A kivitelezésben közreműködött az önkormányzat műszaki csoportja, s több helyi vállalkozó.

A korábban kihasználatlan, üres, kavicsos területen 560 négyzetméteres parkot alakítottak ki növényzettel, padokkal, pergolával, 420 négyzetméternyi díszburkolattal.

Vigh László országgyűlési képviselő a lakosság lelkületének tükreként méltatta a létesítményt avatóbeszédében. A szándék, a tenni akarás és az összefogás jó példájaként szólt elismerően arról, hogy ahol akarják a fejlődést, ott arra a nehézségek mellett is megvan a lehetőség. Ennek folytatását célzó biztató szavakat mondott.

A nyugdíjasklub dalosai és a Bodzavirág Népdalkör műsora után Kovács János esperes szentelte meg a parkot. A falu újabb éke a kellemes környezetével amellett, hogy mindenkor találkozó és pihenőhelyül szolgál, bővíti a közösségi programok rendezésére alkalmas helyszíneket is.

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása