Nemzetközi konferencia Észak-Borsodban

2010. szeptember 08-12 között nemzetközi konferenciát tartott az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület. A megbeszélésen négy ország képviselői ültek össze, hogy térségeiket, kultúrájukat közelítve, közös projekteket dolgozzanak ki.

Angliából, Skegness városának menedzsere és kollégája, Norvégiából ifjúsági vállalkozások menedzselésével foglalkozó szakember, Olaszországból pedig egy kézműves szövetkezet export-import referense és a helyi ifjú vállalkozók társulásának alelnöke látogatott el térségünkbe. Magyar oldalról a HACS elnökségével és a munkaszervezet tagjaival folytattak megbeszéléseket.

A nemzetközi találkozó a LEADER HACS kistérségben élők szempontjából is kiemelkedő volt. Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület területe összesen négy mikrotérségből épül fel. A három nap alatt ezek közül három mikrotérséget látogattunk meg, a negyedikben –Bükki Hegyhát- a szállást biztosítottuk vendégeink számára. Minden mikrotérségben a települések összefogásának eredményeképp bemutatásra kerültek a helyi kézműves termékek, a mikrotérségenként eltérő gasztronómiai érdekességek és azon vendégszeretet, amely a magyarokra jellemző. A kulturális élet szereplőivel – alkotókkal, előadókkal – való találkozások még színesebbé, emberibbé tették a programot.

A találkozás sikeres volt, hiszen a helyi hagyományaink, kultúránk, gasztronómiánk megismerése mellett komoly tárgyalásokat is folytattunk, így került lefektetésre az a négy terület, amelyben a jövőben az országok együtt kívánnak működni:
- vendéglátás
- helyi termékek
- örökség- kultúra
- ifjúsági vállalkozások

A találkozás amellett, hogy sikeresen zárult, komoly energiát adott a térségnek, hiszen ismét lehetőségünk nyílt páratlan hagyományaink, helyi értékeink, örökségünk bemutatására.

A megkezdett tárgyalások folytatására – a tervek szerint - novemberben kerül sor, ahol már konkrét projekttervek kerülnek kidolgozásra.

*

Barkókiállítás Járdánházán

2010. augusztus 21-én indult útjára Járdánházán a Barkó kiállítás, mely a helyi kézműves mesterség remekeit, a helyi művészek munkáit mutatja be.

Az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület 2010 szeptemberében nemzetközi konferenciát szervez, melyre olasz, angol és norvég térségek képviselőit várják. Ezen alkalomból a térségi értékek, a helyi hagyományok, kézművesség bemutatására kérte a települések önkormányzatait a helyi akciócsoport. Járdánháza ennek megfelelően önálló kiállítást szervezett, melyet augusztus 21-én ünnepélyes keretek között nyitottak meg. A kézműves kiállításon fafaragók, fazekas mesterek, gyöngyfűzők mutatkoznak be, valamint szép számmal találunk a barkóság jegyeit magukon viselő kézimunkákat.

A kiállítás megtekinthető mind a helyi lakosság, mind pedig az idelátogató vendégek által, valamint fontos mozzanatát képezi majd a megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciának. Jelen összefogás is mutatja, hogy a térségnek kiemelkedő helyi értékei vannak és a helyi vidékfejlesztési folyamatok kedvezően befolyásolják a helyi identitástudat erősítését.

*

Utolsó állomására érkezett a Józsa Judit nevével fémjelzett vándorkiállítás

2010. július 30-án Upponyban a leendő Ifjúsági Innovációs Központ épülete adott otthont a különleges, térségünkben eddig páratlan kiállítás sorozat záró eseményének. Az elmúlt két hónap valamennyi megnyitóját a vártnál nagyobb érdeklődés övezte, egyre több látogató hagyott kedves üzenetet a vándor-vendégkönyvben. Minden településen egyöntetű volt az a vélemény, hogy a kezdeményezés egyik leghangsúlyosabb vonása, hogy olyan emberek is lehetőséget kapnak megtekinteni egy világhírű képzőművész kiállítását, akiknek nincs lehetőségük elutazni egy nagyváros galériájába.

Az utolsó helyszín kiválasztása különös jelentőségű. A leendő Ifjúsági Innovációs Központ céljai térségünk egyik legégetőbb problémájára, a képzett fiatalok elvándorlására fókuszálnak. A megnyitó ünnepség középpontjában a helyi fiatalság állt, és Józsa Judit kerámiaszobrász köszöntőjében hangsúlyozta, mennyire örül, hogy megismerhette ezt a térséget, és reméli, hozzájárulhat ahhoz, hogy Borsod méltánytalanul elfelejtett természeti és néprajzi értékei újra felkerülhessenek az ország és Európa kulturális térképére. Méltányolta a fiatalok összefogását és szervezőképességét.

*

Sajókazai megújult Faluközpont átadása

2010. augusztus 21-én ünnepélyes keretek között került átadásra Sajókazán az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program falumegújítás jogcím keretében nyert támogatás révén megújult Faluközpont.

Az eseményen Stefán László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy végre olyan infrastruktúrális beruházást sikerült megvalósítani, mely az itt élő emberek „látványos” életminőség javulását segíti elő. Ezzel a központtal elkezdődött Sajókaza új, modern arculatának kialakítása, mely nemcsak az itt élők, de az ideérkező idegenek számára is egy kulturált település benyomását kelti.

Tamás Barnabás országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy az ország egyik leghátrányosabb térségében is igénylik az emberek a megújulást, a mai kor igényének megfelelő életkörülmények megteremtését, melynek szép példája a most átadásra kerülő Faluközpont. A továbbiakban kiemelte, hogy ez az átadási ünnepség méltó a nap szellemiségéhez, hiszen augusztus 20-a első nagy királyunk, Szent István nevéhez kötődik, akinek tettei, tanításai ezer év óta példaként szolgálnak a ma élők számára is. A beszédek után került sor a szalag átvágására és a központ átadására.

Az ünnepség az új kenyér megszentelésével folytatódott, melyből a jelenlévők egy-egy falatot kaptak a közös múlt és a közös jövő szimbólumaként. A kiemelkedő munkát végzők kitüntetésére ezután került sor, mely méltó része volt az ünnepségnek. A programot a helyi AKKORD Színpad tagjai tették színesebbé, hangulatosabbá.

Ózd, 2010. augusztus 24.
Farkas Éva

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása