Falumegújításban elsők

Kuncsorba község önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül Falumegújítás és fejlesztésre. A projekt kedvező elbírálásban részesült, melynek eredményeként megújult a Polgármesteri Hivatal külső homlokzata és az előtte lévő járda, valamint a Hivatal szomszédságában lévő parkot is felújították új funkciókkal bővítették.

A lakossággal egyetértésben a Polgármester és a képviselőtestület is úgy látja, hogy nagyon fontos a település szempontjából ez a beruházás településszépítés-, fejlesztés és közösségfejlesztési szempontból is.

A beruházás mintegy 10 millió forintba került, melyhez a Tisza-menti LEADER HACS fejlesztési forrásából közel 8 millió forint támogatást kapott az Önkormányzat.
A fejlesztés ünnepélyes átadása 2010. április 22-én volt.
Azóta a kifizetési kérelem elbírálása és kifizetése is rendben megtörtént.

A 700 lakosú kis település elsőként valósította meg a fejlesztést a nyertes pályázók közül.

*

„Együtt-egymásért családi karnevál” Tiszabőn

Tiszabő Község Önkormányzata 2009-ben pályázatot nyújtott be a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesülethez az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengely – LEADER rendezvény keretében.

A rendezvény a 2010. szeptember 9-én került megrendezésre, a Polgármesteri Hivatal előtti szabad területen. Az Önkormányzat célja a rendezvénnyel a romák identitását, a közösségi élményt és az összetartozást erősíteni.

Déltől helyi roma zenészek szórakoztatták a közönséget, majd Farkas Barnabás polgármester köszöntötte a lakosságot és a meghívott vendégeket. A délután folyamán a helyi Általános Iskola tanulói adták elő énekes-táncos műsorukat.

14.00 után helyi fiatal zenekar szórakoztatta igénynek megfelelően a közönséget.

A falunapon természetesen a sztárvendégek sem maradtak el, zenészek vonultak a színpadra. Elsőként Nótár Mary énekelt, azután Jolly és a Románcok léptek fel. Az előadók nagy sikert arattak a rendezvényen.

A településen már hagyományosnak mondható rendezvény a szervezők reményei szerint ezúttal is segíti a helyi identitás és összefogás erősödését.

*

Elindulhat a tervezés az M4-es gyorsforgalmi út Abony - Fegyverneki szakaszán

A Jász-Nagykun-Szolnok megyét érintő egyik legnagyobb és leginkább várt közlekedésfejlesztési elképzelés, az M4-es gyorsforgalmi út Abony-Fegyvernek közötti szakaszának tervezése újabb állomásához érkezett. A mielőbbi megvalósulást nem csak a polgármesterek, hanem a képviselők és a megyei közgyűlés elnöke is szorgalmazta. A közlekedési minisztérium akkor lekkorábbra, 2015-re tette a beruházást.

A szakasz tervezését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kezdeményezett nyílt közbeszerzésre öt cég illetve konzorcium nyújtott be ajánlatot.

A legkedvezőbb ajánlatot benyújtott mérnöki iroda 2,28 milliárd forintért vállalja a munkát. A nyertes cégnek két tanulmánytervet kell készíteni egy Tisza-hídra, valamint egy Zagyva-hídra, melynek ajánlattételre alkalmas tervnek kell lenniük. A 36 km hosszú autópályaszakaszon továbbá komplett engedélyezési tervet kell elkészíteni az irodának. A kötelezettségek kitérnek még egy kiegészítő hidraulikai szakvélemény elkészíttetésére is. A projekt Európai Unió által támogatott beruházás.

Forrás: KÖZOP

Támogatási szerződés aláírásának dátuma: 2008.10.10.
Támogatás aránya: 100%, ebből 15% az az Operatív Programon belüli hazai forrás, 85% pedig európai uniós támogatás.
A támogatás összege bruttó: 2.040.000.000 Ft.

*

Virágzó Tisza Napja Fegyverneken-idén két részletben

A Fegyyverneken hagyományosnak számító Virágzó Tisza Napját idén 2010. június 25-27-re tervezték, de az időjárási viszonyok miatt csak két részletben tudták megrendezni. A június 25-re tervezett tűzönjárás a Kálvária dombon nagy sikerrel lezajlott, közel ötvenen mentek át sérülés nélkül az izzó parázson a felkészítés után.

Majd az esős időjárás miatt a rendezvény július 10-11-én folytatódott, immár ragyogó napsütésben. Július 10-én a Dobó téren XIX. századi huszárok és hölgyeik járták a lovas keringőt. Utána néptáncosok menettáncával és a helyi hintósokkal együtt vonult a közönség a Sporttelepre. Ide érkeztek a horgászegyesület tagjai a kidíszített csónakokkal, tiszai dalokkal.

Ezután következett a Virágzó Tisza Napja megnyitója és a gálaműsor, ahol tánccal, zenével dallal szórakozhatott a közönség. Tűzijáték zárta az előadások sorát. Vasárnap sportversenyekkel (felnőtt, ifjúsági éés gyermek labdarúgás, homokfoci, kézilabda) folytatódott a rendezvény. A vasárnapi színpadi műsor a hagyományokhoz híven nagyon változatos volt. Megtalálta a kedvére valót az is, aki a slágereket, modern táncot, hastáncot, bűvészt, bohócot részesíti előnyben.

A kicsik élőszereplős gyermekszínházat is láthattak. A gyerekek többek között rajzolhattak, fazekas korongozhattak, ugráló várazhattak, arcfestésben, lufi hajtogatásban vehettek részt.

A látogatók kipróbálhatták az íjászatot, megtekinthették a horgászkiállítást, a halász-szerszámokat, a fafaragók műveit, grafológus, asztrológus, hajhagymából való egészségelemzés, vérnyomás-és vércukormérés, hennafestő, rodeóbika, óriás sakk is színesítette a rendezvényt.

A rendezvény megvalósításához a szervezők pályázatot nyújtottak be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengelyének LEADER Rendezvény jogcímére.

Forrás: Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása