A Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás Ünnepi tanácsülése

Az ünnepélyes tanácsülést Simon József Társulási Tanács elnöke nyitotta meg. Köszöntötte a Kistérséghez tartozó 19 település megjelent polgármestereit és jegyzőit.

Napirendi pontok: Az elmúlt 20 év tapasztalatai az önkormányzati rendszerben
Előadó: Dr. Galambos Ildikó megbízott hivatalvezető Sz.-Sz.-B. Megyei Közigazgatási Hivatal
A Társulási Tanács Elnökének beszámolója a Társulás munkájáról Előadó: Simon József Társulási Tanács elnök
A beszámoló végén "20 év a közszolgálatban emlékplakett átadása"

*

A Vajai Református templom helyreállítás utáni átadása

A Vajai Református Egyházközség, a Vajai Református Templom Felújításáért Közalapítvány és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Múzeumok Igazgatósága 2009. év végén konzorcium keretében pályázatot nyújtott be az Észak-alföldi Regionális Operatív Program keretében meghirdetett "Versenyképes turisztikai termék és attrakciófejlesztés" pályázati kiírásra.

A Bíráló Bizottság a pályázatot támogatásban részesítette, 2010. nyarán megtörtént a támogatási szerződéskötés.
A beruházás célja: a középkori eredetű Vajai Református Templom műemléki helyreállítása és turisztikai célú fejlesztése. A templom műemléki helyreállítása során megtörtént a templomtest teljes körű külső és belső felújítása, a középkori sekrestye visszaépítése, a templomtorony felújításának befejezése és a templom környezetének rendezése, díszkivilágítása.

A másik tevékenységsorozat a templom turisztikai célú fejlesztését célozza. A helyreállított sekrestye és a hat toronyszint állandó kiállításoknak ad helyet a felújításokat követően. A templomban felállítandó kiállítási egységek kiegészítik a Vay Várkastély Rákóczi, illetve Vay kiállításait, így teljesebb képet adhatnának Vaja és a szűkebb régió történetét illetően.

A rendezvényen beszédet mondtak: Dr.Gaál Sándor- Nyírségi Református Egyházmegye Esperese, Seszták Oszkár-Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke, Tisza Sándor-Vaja Város Polgármestere, Géczy Csaba-Tiszántúli Egyházkerületi műemléki tanácsos, Bencze Tamás-Vajai Református Egyházközség Református Lelkésze

*

Informatikai és szakmai képzés Baktalórántházán

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság 2010.október 4-től különböző csoportokban elméleti és informatikai szakmai képzést tart.

A célcsoport a 18 és 40 év közötti munkanélküliek. A képzés időtartama alatt a hátrányos helyzetű településekről érkeznek a résztvevők. Az egésznapos előadásokon munkaerőpiaci képzésen, személyiségfejlesztő tréningen is részt vesznek a hallgatók.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a képzés időtartamát meghosszabbították 2010. október 22-ig.

*

Apagyi Napok

Apagy Község Önkormányzata 2010. augusztus 20-21-22-én ""Apagyi Napok"" rendezvénysorozatot tartott.
A projekt célcsoportja a település lakossága volt, a különböző programokkal a társadalom minden tagját el kívánták érni.

Külön programok kerültek megrendezésre a gyermekek és fiatalok szórakoztatására, törekedve az egész család bevonására. Egész napos szabadidős-és sportversenyre került sor. A program lehetőséget biztosított az egészséges életmód népszerűsítésére, a kistérségi együttműködések fokozására, továbbá közösségfejlesztő és integrációs hatással bírt. A gyermekek és fiatalok megszólítására gyermekműsorok megszervezésére is sor került.

*

III. Térségi Meghívásos Amatőr Fogathajtóverseny Baktalórántházán

Az ünnepélyes megnyitó Nagy Lajos polgármester köszöntőjével és a Reguly Antal Általános Iskola majorette csoportjának bemutatkozásával kezdődött. A fogathajtás előtt megtörtént a hivatalos sorsolás és elkezdődött a póni- és kettesfogatok akadályhajtása. Déltől ebédszünet és lovasbemutató volt látható. Számos kísérőrendezvénye volt az eseménynek. Például a Mesterségek utcájában a pék, kovács, vesszőfonó, fafaragó, virágkötő,kádár mesterségeket is ki lehetett próbálni.

A főzőversenyre 13 csapat nevezett be. A kisebbeknek kisvonatozás, vidámpark, játszóház és kézműves foglalkozások voltak biztosítva. A rendezvényt az ünnepélyes eredményhirdetés és a díjátadás zárta.

*

Szociális gondozó és ápoló képzés Baktalórántházán

A Közép-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás és az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ együttműködve ""Szociális gondozó és ápoló képzést"" szervezett. A képzés alatt a már szakmai gyakorlattal rendelkező, de szakképzetlen dolgozók elméleti képzésben részesülhettek a további foglalkoztatásuk érdekében.

A program során érintett intézmények, települések a Baktalórántházi kistérséghez tartoztak.

A képzésben összesen 30 fő vett részt.

*

Ünnepélyes keretek között vették birtokba a Fenyves Szálloda és Konferencia Központ Wellness és Szabadidőparkot

2010.augusztus 11-én Dr. Czomba Sándor államtitkár és Krivács András szálloda igazgatója vágta át a szalagot, és indította a négycsillagos wellness és szabadidőpark gépészeti berendezéseit a megújult Fenyves Szálloda és Konferencia Központban Baktalórántházán.

Az ünnepélyes átadón Nagy Lajos Baktalórántháza polgármestere, valamint Tomkó Zoltán a Plan Dat Kft. vezetőtervezője is megköszönte a beruházók és a kivitelezők munkáját is.
Az esemény ideje alatt a Polip Band húzta a talpalávalót. A szép számban megjelent vendégsereg a televízióból jól ismert Szatmár Kamara (Csillag születik), valamint a Kéki Nefelejcs néptánccsoport műsorán szórakozhatott kedvére és elsajátíthatta egyes bonyolult tánclépések fortélyait. Az ünnepélyes átadót követően a Baktalórántházi Városi Vegyeskar színvonalas műsorát hallgathatták és nézhették a kedves egybegyűltek.

A grillteraszon közben a Fenyves szakácsai sürögtek – forogtak és készítették a finom falatokat. Nagy sikert aratott a vendégek előtti ételkészítés, felszolgálás és flambírozás.

Forrás: Közép-Nyírségért és Rétközért Vidékfejlesztési Kh. Egyesület

Cikk megosztása