Penészleki falunap

A „Penészleki falunap” című rendezvény 2010. szeptember 11-én került megrendezésre Penészlek községben.

A rendezvényt Molnár László, a Penészlek Polgárőr Egyesület elnöke és Kuprák József polgármester úr nyitotta meg 13:00-kor egy állófogadás keretében. Ezt követően a nagyszínpadon zajlott le a hivatalos megnyitó, melyet a Penészleki Óvodások és Általános Iskolások műsora követett.

16:00-kor, a közönség nagy örömére Liszter Sándor és a Vadrózsák előadása következett, melyet követett a Nyírbélteki népdalkör fellépése, a Mulatós polgárőrök: BULI PARTI, Bodnár Attila és Papp Rita műsora, és záró előadásként, mindenki nagy kedvence, a penészleki Dankó Szilvia.

A sikeres rendezvényt tűzijáték zárta, melyet követően kezdődött a hajnalig tartó utcabál.

*

A Kegytemplom felszentelése, Kisasszonynapi búcsú Máriapócson

2010.09.11-én, szombaton hatalmas ünneplő tömeg és szinte a teljes magyar katolikus püspöki kar gyűlt össze, hogy részt vegyen azon a hálaadó szent liturgián, aminek keretében megáldották a felújított máriapócsi bazilikát, ahol két Szűz Mária kegykép is könnyezett.

Az elmúlt egy évben uniós támogatással kívül-belül megújult a Máriapócsi Kegytemplom, díszburkolatot kapott a környéke, s a munkálatok a közelmúltban be is fejeződtek.

Szeptember 11-én 10 órától szent liturgia keretében hálaadó ünnepséggel avatták a megszépült bazilikát. A szent liturgiát Cyril Vasil érsek, a keleti kongregáció titkára végezte, és szentbeszédet mondott Christoph Schönborn bécsi bíboros is.

A templom felavatása után rendezték meg a kisasszonynapi búcsút. Szeptember 11-én 15 órakor vecsernyét, majd 16 órakor római katolikus misét és litániát tartottak.

További program volt: görög katolikus szent liturgia (17.30 óra), processzió a temetőbe (19 óra), ószláv nyelvű szent liturgia (19.30), akatisztosz (21 óra), vecsernye litiával (22.30 óra), körmenet (23.50 óra), utrenye és éjszakai imádság (0.20 óra). Vasárnap 5 órakor ószláv nyelvű szent liturgiát, 7 órakor utrenyét, 8:15-kor római szentmisét, 10 órától pedig az ünnepi szent liturgiát hallhatták a több ezres létszámban összegyűlt hívők.

A hétvége folyamán folyamatosan nyitva álltak a bazilika kapui az imádkozó és értetkőző hívek előtt, akik gyakran ezres sorokban kígyóztak a bejárat előtt. A búcsún az elmúlt évekhez hasonlóan lehetőség volt a "búcsúfia" megvásárlására is.

*

IX. Tragacsderby 2010.07.31 - 2010.08.01.

2010. 07. 31-én újra felbőgtek a motorok Nyírcsászáriban, hiszen kezdetét vette a térség egyik leginnovatívabb rendezvénye, az immáron 9. alkalommal megrendezésre kerülő Tragacsderby.

Az első nap délután 2 órától a szabadedzés keretében vehették igénybe a pályát a versenyzők, ahol kipróbálhatták a 4 napig tartó esőzés következtében felázott ringet. Az edzést követően zenés utcabállal hangoltak a versenyre a résztvevők.

Vasárnap 9 órától a versenyzők kvalifikálhatták magukat a versenyszámokra, így hang- és szépségversenyre, gyorsasági-, ügyességi és akadályversenyre is. Két kategóriában fogadták el a nevezéseket, 600 ccm alatti 11, 600 ccm felett 8 versenyző indult a bajnoki címért. A versenyszámokat követően helyi művészeti csoportok szórakoztatták a közönséget, majd őket követte az eredményhirdetés. Az est fénypontjaként megérkezett Dankó Szilvi, a Keleti Fornt, Charlie és Demjén, akik garantálták a hajnalig tartó zenés mulatságot.

*

Azfeszt Zenei Fesztivál 2010 augusztus 18-22.

Immár hetedik alkalom, hogy megrendezésre kerül a Nyírség szívében, Nyírbátorban a "Thermal Rock'N'Roll" szlogennel fémjelzett Azfeszt Zenei Fesztivál.

Azok a fesztiválozók akik az elmúlt hat évben együtt öregedtek a rendezvénnyel, és figyelemmel kísérték annak fejlődését, egyre gyakrabban teszik fel a kérdést, hogy az Azfeszt a ""legnagyobb kis"" vagy a ""legkisebb nagy fesztivál"" az országban. Ezt a kérdést, ki-ki maga kell hogy megválaszolja.

Tény és való, hogy mind a program méretében, valamint a nézőszám tekintetében az Azfeszt az ország egyik legdinamikusabban fejlődő rendezvénye. Ezzel együtt a mai napig megmaradt a rendezvény élhető, baráti jellege, és különleges atmoszférája, ami az egyik fő vonzerejének számít.

Idén a zenei programnak továbbra is hangsúlyos részét képzi majd a tehetségkutató verseny, hiszen a szervezőgárda vallja, hogy lehetőséget kell biztosítani a jövő feltörekvő tehetségeinek, hogy bizonyíthassák rátermettségüket. Ezen kívül tovább erősödik a program nemzetközi összetétele, hiszen a hazai élvonal képviselőin túl számos világszerte ismert és elismert banda fellépésére is számítani lehet.

Persze a magyar zenei underground krémje sem hiányzik majd a fesztiválról. A koncerteken és a szokásos tehetségkutatón kívül ismét lesznek programok mind napközben, mint pedig az este folyamán.
Végül, de nem utolsó sorban a jegyárak kialakításáról kell szólni. Továbbra is érvényes, hogy az ország egyik legjobb ""ár-érték"" arányú fesztiválja az Azfeszt mind a jegyek mind a helyszínen kapható fogyasztási cikkek vonatkozásában.
Remélhetőleg aki már volt az újra, aki még nem volt az végre eljön és megízleli, hogy milyen is a Thermal Rock'N'Roll 2010-ben.

*

Nagycserkeszi dinnyefesztivál

2010. augusztus 14-15-én került megrendezésre a „ Nagycserkeszi dinnyefesztivál és lovasbemutató” , a jó időnek, valamint a színes programoknak köszönhetően sok érdeklődőt vonzott a rendezvény. Az első napon a lovasbemutatókra került sor.

A rendezvényt Luzsinszki Lajosné polgármester nyitotta meg és köszöntötte a résztvevőket. A nap folyamán megismerhető volt a kosárfonás, a seprűkészítés, mint népi tradicionális tevékenységek.A második napon a dinnye volt a főszereplő. Volt dinnyeszeletelő verseny, dinnyeevő verseny, dinnyemag lövő verseny, dinnyekugli, snúrozás dinnyével. Különböző kulturális programok tarkították az amúgy is színes rendezvényt.

A program teljes ideje alatt megtekinthettük Nagycserkesz település múltjára jellemző tárgyakból készült kiállító sátrat. Megismerkedhettünk tradicionális népi mesterségekkel pld: gyöngyfűzés, hímzés, csuhéból játékok, bábuk, használati tárgyak készítése, szalmából dísztárgyak készítése. A nap folyamán büfé, kirakodó sátor állt rendelkezésre.Az estet Demjén Ferenc koncertje zárta.

*

Bogáti forgatag 2010.08.20-21.

Hatodik alkalommal rendezték meg Nyírbogáton a Bogáti Forgatagot. A két napos esemény nemcsak a helyi lakosokat szólította meg, ugyanis a ""Hazaváró"" program keretében a településről korábban elszármazott embereknek külön programot szerveztek.

A falunap idén is jó lehetőséget adott a bemutatkozásra a helyi és a környékbeli zenészeknek, fellépőknek. Az első napon, pénteken került sor a Vidámpark megnyitására, valamint a vásárosok is ekkor pakolták ki portékájukat az érdeklődőknek.

Az államalapítási ünnepség után a Talán Teátrum Tökmakk című szabadtéri színházi előadást láthatták a nézők. Szombaton került sor második alkalommal az autótuning-, hang- és szépségversenyre, mely tavaly is nagy sikert aratott. A színvonalas művészi csoportokon túl a nyugdíjas egyesület, az óvodások és az iskolások is bekapcsolódtak a közönség szórakoztatásába, majd őket követte az est fénypontjaként fellépő Korál Együttes.

A helyi lakosoknak a szervezők ingyen ebéddel, a gyerekek számára ingyen sétavonatozással kedveskedtek. Az idén is több ezer látogatót vonzzó kétnapos rendezvény tűzijátékkal zárult.

Az eseményről készült fényképek megtekinthetők a www.nyirbogat.hu weboldalon.

*

ÚMVP III-IV. fejlesztések a térségben 2010.08.30.

2009. október 21-én a nyírbátori NEXT Klubban ünnepélyes keretek között átadásra kerültek az ÚMVP III. tengelyének 4 jogcímére vonatkozó első körös támogatási határozatok. A nyertes projektgazdák a határozatok átvétele után elkezdték a beruházásokat, amelyekről az egyesület online kiadványában rendszeresen beszámolunk.

Az egyesület tagjai emalben, az érdeklődők a www.nyirfe.hu oldalról érhetik el legfrissebb kiadványunkat.

2010.08.01-30. időszakban elkezdett ÚMVP III. tengely Falumegújítás-fejlesztés beruházások:
Encsencs Község Önkormányzat - Településfejlesztés Encsencsen - Támogatási összeg:49 954 911 Ft
Nyírbéltek Nagyközség Önkormányzat - Faluközpont fejlesztése - Támogatási összeg: 24 836 575 Ft

2010.08.30-ig megvalósult ÚMVP IV. fejlesztések:
LEADER Térségek közötti és nemzetközi együttműködések: 2db
LEADER Rendezvény: 14 db

Forrás: Nyírség Fejlődéséért LEADER Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása