Beszámoló, Teret a vidéknek! Fesztiválról, Pécs 2010.szeptember 10-12
Részlet:

A rossz idő ellenére is már péntek délután sokan voltak kíváncsiak a pécsi Kossuth téren kialakított vásári forgatagra.

Rendkívül jó adottságú hely volt erre a rendezvényre a Kossuth tér, amit a szervezők úgy rendeztek be az installációkkal, hogy azok nem akadályozták a látogatókat, hanem folyamatos mozgásra, a látni valók megtekintésére ösztönöztek.

A nagy színpadon folyó kulturális bemutató, méltó színvonalú volt a Pécs, Kulturális Főváros címhez. Fantasztikus felkészültségű, tehetségű fiatal (és ezt külön ki kell hangsúlyozni FIATAL) előadók, táncosok mutatatták be saját vidékük, illetve a Kárpát-medence magyarságának népdal, és néptánc kincseit. Külön színfolt volt a nemzetiségi csoportok műsorai, amelyek megerősítették a kultúra, mint egyetemes érték és értékhordozó tevékenység kiemelkedő fontosságát. Számomra azt erősítette ez a rendezvény, hogy teljesen mindegy ki lesz/lehet a későbbiekben is hasonló bemutatkozási lehetőség szervezője, nem szabad lemondani a vidéki értékek megmutatásáról!

A Tisza-tó Térsége Leader Egyesület, az Észak – alföldi régió faházában kapott helyt, ahol a Tisza-tó értékeit, turisztikai lehetőségeit bemutató kiadványait kínáltuk az érdeklődőknek. Az érdeklődés felkeltésére önálló, mobil Tisza-tavi Installációt vittünk magunkkal, amelyet sajnos az esős idő miatt, csak részlegesen tudtunk felállítani. A helyi értékek bemutatására hivatott tárgyakat, árukat, termékeket (Csipke Abádszalókról, Miska kancsó és a tiszafüredi fazekasok által készített tányérok, tálak, Cupp Pál fafaragó népművész szobrai, csak korlátozott formában tudtuk bemutatni, a Füredi Pí víz, a tiszaszentimrei lúgos víz és ebből készült természetes üdítők kóstoltatása sikeres volt a látogatók körében). A közel három nap alatt több mint, ezer kiadvány talált gazdára. Kiállítóként örömmel tapasztaltuk a pécsiek nagyfokú érdeklődését az esemény iránt, hiszen a 10 órai nyitástól az esti 22 órai zárásig folyamatosan szászak – ezrek tartózkodtak a rendezvény helyszínén. Külön köszönet a szervezők, rendezők rugalmasságáért.

(a teljes beszámoló a cikkek alatt csatolva található)

*

Őszi Vigadalom Tiszaigaron

Elmondhatjuk, hogy jól sikerült ebben az évben is a Tiszaigari falunap. Ősz is volt ezen a szombaton, de barátságos, simogató napsütéssel, és volt itt vigadalom is, mindenkinek, kicsinek, fiatalnak, idősebbnek.

Szilágyi László polgármesternek már az lesz a legnagyobb gondja, hogy az a hely, ahol az eseményt évek óta megrendezik, lassan kicsinek bizonyul. Mi is úgy láttuk, hogy az ilyenkor elmaradhatatlan kirakodó vásár, a vendégek kényelmét szolgáló sátrak, asztalok, padok, a büfé, az újdonságnak számító körhinták vagy a mindenhol nagy népszerűségnek örvendő ugrálóvár éppen hogy elfért az iskolához tartozó sportpályán, illetve annak környékén.

Reméljük, sokan megálltak a bejáratnál, hogy megnézzék az Én falum címmel meghirdetett rajzverseny legszebb munkáit. Nemcsak az ügyes igari gyerekek miatt, hanem azért is, mert különleges módon ábrázolták ezek a rajzok a települést. A legtöbb képen két motívum jelent meg, amelyekben a múltat és a jelent kapcsolták össze a fiatalok: egy gémeskút és a nemrégen elkészült autóbusz-megálló. Érdekes jelképpé vált tehát a kis településen ez a szép, falusiasan kedves, virágos, nagyon rendben tartott építmény, amely dísze lett a községnek.

A vigadalom reggeltől hajnalig tartó mulatságot kínált a vendégeknek: a zenés ébresztőtől kezdve a többféle gyermekműsorig, a mindenkinek szóló színielőadástól a nótaműsorig, kaszkadőr, lovas és íjász bemutatóig. A déli, hagyományos „Jó ebédhez szól a nóta” valóban jó ebédhez szólt; marhagulyás főtt az üstben és körmös pacal. Ez utóbbi talán kevésbé volt ismerős a számunkra, pedig kár lett volna, ha nem kóstoljuk meg. Ez a bográcsban főtt harapnivaló egy tisztességes, férfias pörköltféle, ahol – a szakács szerint – kb. 50-50 % a pacal és a sertésköröm aránya. Az ebédet követően került sor a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület FÓRUM -ára, ahol az egyesület elnöke, Szabó István adott tájékoztatást a Leader III. – IV. tengelyes pályázatainak állásáról, majd kérdésekre, válaszokra és jövőről való eszmecserére került sor.

A játék is állandó kísérője lett a vigadalomnak, a délelőtt folyamán arcfestés, kézműves foglalkozások várták a legkisebbeket, délután pedig Leader virtusvetélkedőre nevezhettek be a legnagyobbak, a legerősebbek.
Az este modernebb, hangosabb koncertjei előtt a tombolahúzás és a tűzijáték mindenki örömére szolgált, az éjszakai program pedig elsősorban a fiatalok szórakozása volt.

Forrás: http://fonixtvtiszafured.com/index.php?option=com_content&view=article&id=346:szi-vigadalom-tiszaigaron&catid=56:hirek-esemenyek-a-tersegbl&Itemid=186

*

Káposztásbárány Fesztivál Tiszaörsön

Szombaton már hét órakor pálinkás jó reggelt kívántak egymásnak azok a Tiszaörsi baráti-munkatársi közösségek, akik korán keltek, hiszen egy ilyen nagy rendezvényhez korán kell hozzákészülődni. Azt nem hallottuk, hogy milyen áldásos hatása volt a pálinkának, lehet, hogy néhányan nemcsak a tűz alá, hanem nótára is gyújtottak, de azt láttuk, már 9 óra körül, hogy a szombati ebédre nem lesz panasz. Gőzölgött, rotyogott, sistergett a kondérban, bográcsban, üstben, lábasban minden, aminek gőzölögnie, rotyognia, sisteregnie kellett.

Úgy tíz óra körül, a település nevében Hatta József köszöntötte azokat, akik a fesztivál szorgos munkásai voltak, és azokat, akik azért érkeztek korán, hogy már a reggelit is itt költsék el.
Ezután Lengyel Miklósné lépett a mikrofonhoz, a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület elnökségének képviseletében.

Lengyel Miklósné bemutatta az egyesületet, amelyről megtudhattuk, hogy 107 tagja van, a térség 15 települését, illetve 45 ezres lakosságát képviseli. Az egyesület legfontosabb feladatának nevezte, hogy támogassa az alulról jövő kezdeményezéseket, a meglévő értékek fejlesztésével elősegítse a térség fejlődését és segítséget adjon a hagyományok ápolásához.

Varga Mihály államtitkár, a térség országgyűlési képviselője rendszeres vendége ennek a fesztiválnak. Megköszönte a meghívást, és egyúttal a reggelit is, hiszen a Dézsatündérek egy tányér káposztás lecsóval vendégelték meg.
Mire elérkezett a „Jó kóstoláshoz szól a nóta” ideje, addigra elkészült minden finomság, és joggal szólhatott a magyar nóta az ebéd mellé, hogy: „Káposzta, káposzta, téli-nyári káposzta”.Eddig minden évben úgy gondoltuk, hogy káposzta-ügyben már nem lehet újat kitalálni, nincs már a szakácskönyvekben olyan recept, amit a Tiszaörsiek ne készítettek volna el, ne tálaltak volna fel ezen a fesztiválon. De minden évben csalatkozunk, mert mindig kerül a szépen megterített asztalra valami, ami még eddig nem volt.

Délelőtt a tésztafélék kirakodó vására vonzotta az éhes tekinteteket, ugyanis a fehér asztalon szépségesen sorakoztak egymás mellett a pogácsák, a kalácsok, a csigák, a roládok, édes vagy sós ízesítéssel. A snidlinges, színes, borsos töltött sajt már igazán az ínyenceknek készült. A snidlinggel találkoztunk a palacsinta-sátornál is, ahol jóféle tejföllel együtt a töltelékbe került. Az itt szorgoskodó asszonyságok elmondták, hogy az elmúlt évben 700 palacsintát sütöttek ki.

A sokat tapasztalt és visszajáró vendég először az étel nevét kérdezi meg, másodjára azt, hogy édes vagy savanyú káposztával készült-e, ami valójában mindegy, illetve ízlés dolga, hogy ki melyiket szereti. A másik főszereplőről, a bárányról is essék szó: ahogy eddig minden évben, odakerült a bárány is a káposzta mellé.

Hatta József polgármester a gasztronómiai élvezetek mellé kulturális ínyencségeket is ígért, így a jóllakott vendégsereg már elégedetten nézte a színpadra lépő előadókat. Köztük a helybéli és a kistérségi együttesek műsorát.
Az esti, éjszakai program a sztárvendégeké volt, majd a fesztivált látványos lézer- és tűzijáték bemutató zárta

Forrás: http://fonixtvtiszafured.com/index.php?option=com_content&view=article&id=349:kaposztas-barany-fesztival-tiszaoersoen&catid=56:hirek-esemenyek-a-tersegbl&Itemid=186

*

Korszerűbb lesz az orvosi rendelő

Pályázati forrásból újul meg Tiszaörsön a helyi orvosi, fogorvosi rendelőnek és védőnői tanácsadónak helyet adó épület.
A most induló beruházás keretei között felújítják az épület belső helyiségeit, kicserélik a meglévő burkolatot, elvégzik a külső hőszigetelési munkálatokat, valamennyi nyílászárót kicserélik. Ugyancsak kicserélik és korszerűsítik a vízhálózatot és a szennyvízelvezető rendszert, felújítják a fűtési rendszert. Nem marad el a tetőszerkezet javítása, valamint az épület teljes körű akadálymentesítése sem.

A beruházással lehetővé válik, hogy a község egy központi épülete megújuljon. A munkálatok elvégzésével Tiszaörs és a környező települések alapvető egészségügyi ellátása a megfelelő színvonalon működhet, a kor elvárásainak és a lakosok igényeinek megfelelően. Az épület akadálymentesítése pedig lehetőséget teremt arra, hogy minden lakos, minden beteg számára egyenlő eséllyel váljanak hozzáférhetővé a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező egészségügyi intézmény szolgáltatásai.

Forrás: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/korszerubb-lesz-az-orvosi-rendelo-318841

*

Korábban nem látott felvillanások a tó környékén

Augusztus 1-én megkezdte próbaüzemét a Tisza-tavi Viharjelző Rendszer első két állomása. A rendszert a katasztrófavédelem működteti.

A Tisza-tó és környéke évről évre egy több látogatót vonz. A lakosság, az ott működő szervezetek és intézmények, valamint az ide látogató turisták és üdülővendégek tájékoztatásának, valamint biztonságának növelése érdekében szükségessé vált egy egységes Tisza-tavi rendszer kialakítása. Múlt év őszére a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács, az abádszalóki önkormányzat és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület együttműködésével Poroszlón, illetve Abádszalókon, a Kunsági-főcsatorna műtárgyán viharjelző állomásokat építettek ki.

Az együttműködés folytatásaként e két állomás ideiglenes vezérlését is kialakították, így augusztus 1-től 31-ig zajlik a két viharjelző állomás tesztüzeme. Ebben az időszakban a szabad vízen tartózkodók, a helyi lakosság és a turisták megismerhetik a jelzőberendezéseket működés közben és a beavatkozó szervezetek is megkezdhetik eljárásrendjeik kialakítását. A tesztüzem alatt a jelzések tájékoztató jellegűek: a poroszlói állomás jelzése a poroszlói kikötő térségében, a Kunsági-főcsatorna műtárgyára helyezett berendezés jelzése az abádszalóki medence térségében észlelhető.

A viharjelző rendszert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működteti. Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Ebben az esetben úszni, csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyenkor fürödni tilos! Tilos továbbá csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

Forrás: szoljon.hu

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület

Cikk megosztása