Tájékoztató fórumott tartott a Mezőföld HACS Lepsényben

A fórumon megjelenteket Tóth Balázs, a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület munkaszervezet vezetője köszöntötte október 9-én, a lepsényi Petőfi Sándor Művelődési Házban.

A fórum jelentős érdeklődés mellett zajlott, az alábbi egyesületeket/alapítványok jelenlétével: Mezőszentgyörgyi Református Templomért Alapítvány, Pallas Egyesület, Lepsényi Sakk Egyesület, Citera Együttes, Lepsényért Közalapítvány, Lepsény Református Egyház, Esthajnal Nyugdíjas klub, Polgármesteri Hivatal Dég, Talpalók Egyesület, Lepsény Polgármesteri hivatal.

Urbán Zsanett kérelemkezelési szakreferens előadásában a következőket ismertette:

Az ÚMVP III. tengelyével kapcsolatos pályázati lehetőségek civil szervezetek számára:
* Mikorvállalkozások létrehozása és fejlesztése
* Turisztikai tevékenységek ösztönzése
* Vidéki örökség megóvása
* Falufelújítás és fejlesztés

Mácsár Erika kérelemkezelési szakreferens előadásában a következőket ismertette:

Az ÚMVP IV. tengelyével kapcsolatos pályázati lehetőségek civil szervezetek számára:
* Közösségi célú fejlesztés
* Rendezvény
* Szemétgyűjtő akciók szervezése
* Nemzetközi együttműködés
* Térségen belüli együttműködés

A tájékoztatók után a megjelentek feltehették kérdéseiket.
A Talpalók Egyesület képviseletében megjelent Horváthné Kátai Piroska aziránt érdeklődött, hogy pályázhat-e önkormányzat a Térségen belüli Együttműködés keretében egy tisztességes honlap elkészítésére, mivel úgy gondolja, Lepsény Község webes felülete nem felel meg a 21. századi követelményeknek és elhanyagolt. Tóth Balázs munkaszervezet vezető – válaszolva a feltett kérdésre – elmondta, hogy inkább kiadványok készítésére jött létre ez a célterület térségi marketing céljából, így egyértelműen ezen fejlesztésre nem vehető fel támogatás.
Ezután Oláh Vera kért szót a Pallas Egyesület nevében. Úgy gondolja, hogy amit leginkább ki tudnának használni a megjelent egyesületek, az a közösségi célú fejlesztés, civil szervezetek szolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzés által. Hiszen e célterületen belül egyrészt 100%-os a támogatottság non-profit szervezetek számára, illetve kisebb összegre lehet pályázni, amelyeket az egyesületek kis költségvetése is megengedhet. Hozzátette, a legjobb befektetésnek azt tartaná, ha az egyesületek összefogással, együttműködéssel egy fellépő felszerelést (színpad, világítás és fénytechnika, sátor) biztosíthatnák a rendezvényeken történő igényes fellépésekre, igényes rendezvényekre. Elképzelése szerint ezen eszközöket elosztva más-más egyesület pályázná meg, amelyeket együttműködés keretében biztosítanák más egyesületek számára. Így több egyesület egy-egy pályázata végeredményben egy komplex projekt részét képezné.
A többi egyesület/alapítvány képviselői egyetértve Oláh Verával tetszésüket nyilvánították ki és elmondták, hogy saját egyesületének/alapítványának tagjaival egyeztetve megvitatják az elhangzottakat. Az elhangzottakat a későbbiekben egy közös fórumon beszélik át, elosztják a feladatokat, hogy melyik egyesület mire pályázzon, mi az az eszköz, amit költségvetésük elbír stb.

Tóth Balázs elmondta, ha bármilyen kérdés felmerülne a későbbiekben, a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület irodáját e-mailben, telefonon vagy személyesen elérhetik, és további tájékoztatást kaphatnak a pályázni kívánók.

*

Elkészült az iskola

A SÁG- Építő Zrt. kivitelezésében határidőre befejeződött az Eötvös Károly Általános Iskola bővítése. Elkészült a négy új tanterem, a tornaterem és a számítástechnika szaktanterem.

Az iskolaépület régi szárnyának felújítását a tanév befejezését követően megkezdtük, részben a projekt keretében, részben saját erőből. A 426.800.985.- Ft összegű támogatás felhasználása szerződés szerint történik, eddig 296.149.728.- Ft lehívására került sor.

Az épület elkészülte után került sor az eszközbeszerzésekre. A közbeszerzési eljárást lefolytattuk, a szerződéseket megkötöttük, az eszközöket határidőre leszállították. A tornaeszközöket az új tornateremben illetve a szertárban helyeztük el. A tantermekbe asztalok, székek, beépített szekrények, falitáblák kerültek. A belső munkálatok elvégzése után az iskolaudvar következett, térkő, kerítés és kültéri játékok teszik rendezetté és szebbé a környezetet.

Az iskolabővítés után megkezdődött az óvoda felújítása, bővítése. Sajnos a közbeszerzés miatt időben később kezdődött a projekt, ezért a vállalt határidő betartása érdekében az önkormányzat ideiglenes óvodát alakított ki a Kossuth utca 5-7. szám alatti irodaépületben a gyerekek nagy örömére. Az óvodaépületben kialakításra került egy új csoportszoba, iroda, foglalkoztató, új étkező és a konyha végre teljes mértékben megfelel a HACCP követelményeinek. Megérkeztek a konyhai eszközök és bútorok. A pályázat keretében az óvoda udvara is megszépült, itt is elhelyezték a kültéri játékokat.

Az ünnepélyes átadó után szeptember 1-jétől a gyerekek és a pedagógusok birtokba vehették az intézményeket.

dr. Tóth Andrea

*

Polgárdi Kézműves fesztivál ÚMVP támogatással

Polgárdi Város Önkormányzata az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a 122/2009. (IX.17) FVM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásáról nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében a 1014433 azonosítószámú, Helyi turizmuságazat fejlesztése – falusi turizmus fejlesztése – rendezvénysorozatok szervezése a helyi értékek bemutatására c. célterület vonatkozásában nyújtott be pályázatot a Polgárdi Kézműves Fesztivál rendezésére a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület irodájába.

A pályázat keretében a rendezvény megszervezése 2.490.030 Ft.- támogatásban részesült.

A pályázatban foglaltaknak megfelelően a rendezvény 2010. szeptember 11-én került megrendezésre a Polgárdin, a Batthyány ligetben.

A rendezvény hivatalos megnyitójára 2010. szeptember 11-én került sor Borbély István polgármester, valamint dr. Tóth Andrea, a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület alelnöke közreműködésével.
A megnyitót követően a helyszínen felállított sátrakban (összesen 12 db) különböző iparos, kézműves foglalkozások megtartására került sor. mindemellett a szabadtéri színpadon folyamatosan követték egymást a műsorok.

A programokon a kedvezőtlen, esős időjárás ellenére az óvodáskorú gyermekektől kezdve a nyugdíjas korosztály is szép számban képviseltette magát. A fellépők, alkotók a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület területéről jöttek, a polgárdiakon kívül a Mezőszentgyörgy település színjátszó köre (M.A.SZ.K.), valamint a néptánc együttese (Szentgyörgy Néptánc Együttes) is megtisztelte a rendezvényt előadásával.
Nagyon jó hangulatban zajlottak a programok, mindenkinek lehetősége volt megismerkedni a népi hagyományokkal, többek között a Mezőföldre jellemző hímzésminták elsajátításával, a kosárfonás, cipészmesterség, fegyverkovács mesterség, népi játékok készítésének rejtelmeivel. a kézműves sátrakban arcfestés, korongozás, gyöngyfűzés, origami, cserép-, gipszfestés mellett szénából ajándéktárgyakat készíthettek a gyermekek és felnőttek egyaránt. akisebbeket babasátor szórakoztatta, ahol népmeséket, népdalokat hallgathattak.
A helyi nyugdíjas klub tagjai a helyszínen sütött krumplis lángossal kínálták a vendégeket, emellett puskás és Társa Kft. az általuk készített helyi termékekből tartott, kóstolóval egybekötött, termékbemutatót.
A Vertikál Zrt. és az ÖKO-Pack Kft. ÖKO-játszóházzal szórakoztatta az érdeklődőket.
A településen működő alapítványok és intézmények is nagyon szép kézzel készített alkotásokból tartottak kiállítást.
A szabadtéri színpadon a helyi és a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület területéről érkező amatőr csoportok fellépésén túl az Alma együttes, Fabula bábszínház, Keresztes Ildikó és a Kormorán együttes szórakoztatta a nézőket.

A fesztivál rendezői azt a célt szerették volna elérni, hogy nemzeti ünnepeken túl egy olyan rendezvény valósuljon meg, mely a településen túlnyúlik és a helyi lakosság mellett a környező települések polgárai is minél szélesebb körben megismerjék hagyományainkat, a helyi kultúrát. fontosnak tartották továbbá a helyi közösségi szellem újjáépítését, melyet a partnerségben történő együttműködésben igyekeztek megvalósítani.
A fesztivál ezen céljaiknak teljes mértékben megfelelt, új ismeretségek, baráti kapcsolatok alakultak ki. Sikerült elérni, hogy a helyi lakosokon túlmenően a vidékiek is megismerjék Polgárdi értékeit. A rendezvény lebonyolítását segítő közreműködők nagyon jó hangulatot teremtettek, segítették egymást, és kölcsönösen összefogva oldották meg a rájuk háruló feladatokat.
A programokra nemcsak a polgárdiak és MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület lakosai látogattak el, de a Balaton környékéről, és a fővárosból is érkeztek érdeklődők.

A fesztiválon a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület is állított sátrat, ahol általános tájékoztatást nyújtottak a pályázati lehetőségekről az érdeklődőknek, valamint az Európai Unióról és a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesületről összeállított totók kitöltésével ajándéktárgyakat nyerhettek a látogatók. Ezek segítségével jobban megismerhették a MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesületet, és annak működését.

Készült Polgárdi város Önkormányzatának emlékeztetője alapján

További fotók a rendezvényről alább, a Galériában.

*

Enyingi városi bölcsőde fejlesztése

A Városi Bölcsőde infrastrukturális fejlesztése és kapacitás bővítése pályázathoz kapcsolódóan az önkormányzat által fizetendő pályázati önrész támogatására pályázat benyújtásáról döntött a testület az EU Önerő Alap keretében. Az KDOP pályázaton elnyert támogatás összege 71.972.997,- Ft. Az önkormányzat költségvetéséből fizetendő önerő összege 7.997.000,- Ft, melynek 40%-át nyerheti el az önkormányzat az EU Önerő Alapból. Az önerő összege így 4.799.000,- Ft-ra csökkenhet.

A felújítási munkák kivitelezésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárást a bíráló bizottság javaslatára a Képviselő-testület eredménytelennek nyilvánította a benyújtott pályázatok érvénytelensége miatt. Az újbóli közbeszerzési eljárás lebonyolításával ismételten az ŐSZY ÉS ŐSZY Kft.-t bízta meg, mely cég díjazás nélkül vállalta a feladat elvégzését. A cég azóta már el is készítette az új ajánlattételi felhívást, melyet a testület rendkívüli ülésen elfogadott, a Polgármesteri Hivatal pedig megküldött a testület által megjelölt három szervezet illetve személy részére. A közbeszerzési eljárás sikeres megtörténtét, a kivitelező céget kiválasztó testületi döntés meghozatalát követően a területátadásra várhatóan november hónapban kerül sor. A felújított intézmény átadásának határideje 2011. április 30, melyet az önkormányzat pályázatban vállalt, így az nem módosítható.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választására tekintettel szükségessé vált a közbeszerzési bíráló bizottság tagjait meghatározó döntés módosítása, mely az új képviselő-testület felállásával ismét módosulhat.

A felújítás következtében létrejövő férőhelybővítést szerepeltetni kell az intézmény alapdokumentumaiban is. Ennek megfelelően az intézményvezető a testület felkérésére elkészítette a Gondozás-Nevelés Szakmai Program, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalását.

Forrás: enying.hu

Forrás: MEZŐFÖLD Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása