Felavatták a lukácsházi árvíztározót

Két külön tó, a tavakban fészkelő- sziget a vízimadaraknak, hatalmas töltés, zsilipek. A tegnap felavatott lukácsházi árvíztározó részei. Építésével megszűnt 25 ezer ember életét, javait veszélyeztető árvíz lehetősége. Majdnem 300 millió forintot sikerült megtakarítani a tározó építésekor.

Több mint 40 évet kellett várni rá. - Ez a mondat nem egyszer hangzott el megyénk legnagyobb beruházásának, a lukácsházi árvíztározónak az ünnepélyes avatásán. Az 1965-ös árvízkor a megáradt Gyöngyös, Perint nagy károkat okozott különösen Szombathelyen, a környező falvakban és a mezőgazdasági területeken. Az akkori árvíz után javasolták a vízügyi szakemberek: Lukácsháza térségében épüljön egy tározó, amely mentesíti a településeket az árvízi károktól. A beruházás pénzhiány miatt évtizedekig nem valósulhatott meg.

Most az Európai Unió támogatásával sikerült létrehozni. A 2,78 milliárd forint összköltségű beruházást teljes egészében a Nyugat-dunántúli Operatív Program finanszírozta. Megépítésével megoldódott a Gyöngyös- és a Sorok Perint patakok mentén lévő települések, így Szombathely, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti, Balogunyom, Sorkifalud, Sorkikápolna és Zsennye árvízvédelme. Mintegy 3600 hektáros terület mentesül az árvízi kockázattól. A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tegnap hangulatos ünnepségen avatta fel az árvíztározót.

A nagygátnál Jordán Tamás versmondása után Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke beszélt. Külön kiemelte: köszönet azért, hogy sikerült majdnem 300 millió forintot megtakarítani a tározó építésekor. Ezt a pénzt az igazgatóság majd Szentgotthárdon használja fel a gátak megerősítésére, mert csoda volt, hogy állták tavaly az árvizet, illetve az Alpokalján létesülhetnek záporvíztározók. Nádor István, a vízügyi igazgatóság igazgatója az építés történetéből kiemelte: a közbeszerzésnél lemaradtak fellebbezése miatt eleve csúszott a kivitelezés megkezdése, majd sajnos nem tartozott az időjárás a sok támogató közé: hátráltatta a munkát a tél is, az esős nyár is.

A kivitelezők - három magyar tulajdonú cég konzorciuma - remek munkát végeztek. Képviselőjük bejelentette az avatáson: első osztályú minőségben épült meg a víztározó. Elmondta még, 5 millió forinttal támogatják az iszapkatasztrófa kárenyhítési alapját. Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatta fel a víztározót. Kijelentette: új korszak kezdődik itt, mert 25 ezer ember biztonságát teremti meg a tározó. Hallottuk tőle, hogy meggyorsítják az első Orbán-kormány alatt kidolgozott Vásárhelyi-terv végrehajtását, mert a 21. században a víz az egyik legértékesebb természeti kincs, s a szomszédos országokkal összefogva lehet megőrizni a páratlan magyar vízkincs tisztaságát. A miniszter elismerő okleveleket adott át a tározó építésében kimagasló munkát végzetteknek.

5,2 millió köbméter vizet tárol a víztározó

A víztározó kivitelezése 2009. szeptemberében kezdődött el, most októberben fejeződött be. A projekt teljes költségvetése 2,78 milliárd forint, ebből körülbelül 1,9 milliárd forint az építési munkák költsége. A tározó völgyzáró gátja 2,4 kilométer hosszú. A létesítmény árvíz esetén 5,2 millió köbméter vizet képes tárolni. A beruházást már eddig több alkalommal ellenőrizték (NFÜ, KEHI, ÁSZ, EU), de soha semmilyen problémát, szabálytalanságot nem tártak fel.

Forrás: vasnepe.hu

*

Megújul Kőszeg belvárosa

Megújul Kőszegen a történelmi belváros. A Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán több mint 530 millió forint uniós támogatást nyert el a város a rehabilitációra.

Aláírták azt az uniós támogatási szerződést, mely keretében Kőszeg városa a Nyugat-dunántúli Operatív Program Városközpontok funkcióbővítő megújítása a nem megyei jogú városokban pályázati felhívásán több mint 530 millió forint uniós támogatást nyert el.

Kőszeg a turisták és a hosszabb-rövidebb időre letelepedők kedvelt célpontja. A város és környékének gazdag turisztikai és kulturális kínálata egyre több látogatót vonz, a hangulatos környezet számos rendezvény kedvelt helyszínéül szolgál. A város idegenforgalma a rendszerváltás után élénkült meg igazán, ma a megye egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Kőszeg-hegyalja pedig az Írottkő Natúrpark része.
A beruházáson belül megújul a Jurisics vár és múzeuma, valamint a műemléki történelmi belváros rekonstrukciója is elkezdődik. A várban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hoznak létre, megfelelő installációval és modern technikai háttérrel. Elválasztják a közművelődési célú helyiségeket és irodaterületeket a turisták által látogatott területektől, áthelyezik őket.

A Várkörön belüli közterületek arculata is jelentősen megújul, így többek között a történeti szempontból kiemelkedő Jurisics tér is a mindennapok élettel teli terévé válhat.

Forrás: vasnepe.hu

*

Alpannonia® – megépül a koronaőrző helye?

Az alpannonia® osztrák-magyar együttműködéssel létrehozott, közel 150 km hosszú túraútvonal, az alsó-ausztriai Semmeringtől valamint a stájerországi Fischbachtól Kőszegig vezet. A város, és a Hegyalja települései több turistákat vonzó értékkel gazdagodnak. A 2.3 millió euró értékű beruházás, nyertes pályázat önrésze 5%. Kőszeg város projektrészében szerepel történelmi helyszínek felújítása és új turisztikai attrakciók létrehozása: a koronaőrző hely helyreállítása, Kálvária sétaút felújítása és a Kálvária templom előtt rendezvénytér kialakítása, Túra- és szabadidőpark létrehozása az Aradi vértanúk parkjában, Szulejmán-kilátó felépítése a Szultán-dombon.

Bozsokon rekreációs parkot hoz létre és információs táblákat állít fel az önkormányzat, Cákon felújítják a Hordómosó-forrást, játszóteret és esőbeállót alakítanak ki, Velemben megépül a híd a Nuschy sétányhoz vezető úton, rendbe hozzák a szökőkút vízellátását, továbbá játszótéri elemeket helyeznek el. A Kőszegihegység forrásainak (Hétforrás, Hörmann-forrás, Ciklámen-forrás) és környezetének rendbetételét, esőbeállók és pihenőhelyek elhelyezését a Szombathelyi Erdészeti Zrt. végzi el. Oberkohlstättenben június 18-án bemutatták a magyar és osztrák oldali terveket a sajtó képviselőinek.

Hans-Peter Neun, vezető partner részletezte az alpannonia® projektet a túraútvonal alapötletétől, a magyar partnerekkel való kapcsolatfelvételtől kezdődően. Básthy Béla alpolgármester, aki az indulástól részt vett a projektben, ismertette a határon átnyúló túraútvonalban rejlő lehetőségeket, és a magyarországi terveket. Jelen volt: Majthényi László, a Vas Megye Közgyűlés alelnöke, Horváth Miklós, Velem polgármestere, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és az Írottkő Natúrparkért Egyesület képviselői. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatási szerződésének aláírására 2010. július 5-én Eisenstadtban került sor. A továbbiakról Básthy Bélát kérdeztük.

"Az aláírással a megvalósítás intenzív szakasza kezdődött el, a befejezés végső határideje 2011. december 31. Elsőként a magyar oldalon közbeszerzési pályázatok kiírására kerül sor, a beruházások többsége várhatóan csak jövőre kezdődik, és fejeződik be. Az osztrák oldalon előbbre tartanak, és a költségeket megelőlegezve befejezték az Írottkő-kilátó felújítását, ami így újra megnyílt a turisták előtt. Az osztrák oldal nagyon erős marketing munkát folytat, és az alpannonia® túraútvonal kiemelt helyen szerepel a bakancsos turisztikai ajánlatok között. Projektünket a pályáztató is példaértékűnek tekinti, ezért az alpannonia® felkerült a legjobb határon átnyúló turisztikai projekteket osztrák és magyar szakértőknek bemutató két napos szeptemberi tanulmányút programjára. Ezt megelőzően szeptember 17-19. között kerül megrendezésre az Írottkő Vándorlás a bakancsos turisták számára, mely terveink szerint egyben a térségben megvalósuló tematikus turistautak Szt. Márton-út, Mária-út, Vasfüggöny turistaút szakmai találkozója is lesz".
"A korona őrzési helyének felújítása kétséges volt, mert a terület nem az önkormányzat tulajdona".
"A kérdés még nem dőlt el. A képviselő-testület június végi ülésén meghatározta a területért adható maximális árat, és erről tájékoztattuk a tulajdonosokat. Továbbra is reméljük, hogy meg tudunk egyezni. A tulajdonosok nemleges válasza esetén nem újulhat meg a koronaőrző bunker, ami úgy vélem, nem csak engem szomorítana el".

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Építettek

Gyöngyösfalu – Az elmúlt évben elnyert pályázat alapján építették újjá a járdát az Ady utcában 320 m hosszan, bruttó 3,5 MFt-ért, amiből 2,23 MFt a támogatás.

Nyolcvan m-es szakasz állami tulajdonban van, az ehhez szükséges engedélyek beszerzése időigényes volt. A járdaépítés – a műszaki állapota miatt – ugyancsak szükséges volt, a meredek árokfal pedig a korlát kiépítését tette szükségessé. Az Arany János utcában a gyalogosok biztonságos, felújított járdán közlekedhetnek, mert az önkormányzat 200 méteres szakaszt, 1,55 millió forint saját pénzből újított fel. A tervek szerint még az idén elkészül a Kossuth Lajos utca és a tornacsarnok közötti (360 m) szakasz bruttó 2,8 MFt költségvetéssel. Erre még nincs kivitelező. A felújított járda a tanulók biztonságos közlekedését szolgálja.

Megtörtént a pösei temetőben a járda felújítása, illetve a település önkormányzati útjainak kátyúzása. Húszmillióba került a Lukácsházával közösen fenntartott, Nagycsömetei úton lévő óvoda tetőzetének felújítása, amit két település önérőből fizetett ki. Nem mondtak le a pályázat útján történő teljes felújításról sem, hiszen a két helyen működő óvoda egyesítése indokolt.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Megújul a faluház

Peresznye – Két pályázaton nyert – az önrésszel együtt – hetvenmillió forintból újítják fel a település faluházát, térköveznek a temetőben, és új külsőt kap a kápolna.

"A pályázat eredményhirdetése már megtörtént, most az építési tervek elkészítése, és a közbeszerzési pályázat kiírása következik. A remények és a tervek szerint a felújítások még az idén elkezdődnek, illetve részben be is fejeződnek" – kaptuk a tájé tájékoztatást Orbán Gyula polgármestertől. A faluház fontos szerepet tölt be a település életében. A műszaki állapota szükségessé teszi a felújítást, a tető javítása pedig elkerülhetetlen. Lesz itt új könyvtárszoba, teleházzal, öltöző, különterem, iroda, és a kisebbségi önkormányzat is kap helyiséget. Megújul a temető kápolnája, ami az egyház tulajdona, de az önkormányzat fizeti meg a felújítás önrészét.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Megyei Roma nap Kőszegen

Hosszú idő óta nem adtunk hírt a helyi cigányság életéről. Az elmúlt hónapban, 13-án, a kőszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetője, Baranyai Mihály kezdeményezésére roma napot rendeztek városunkban. (Kevesen tudják, hogy a Nemzetközi roma napot világszerte április 4-én ünnepeljük.)

A kőszegi programokra meghívták a megye romatársadalmának képviselőit, de ott volt Básthy Tamás országgyűlési képviselő, Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Dávid Attila a Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Dr. Sélley Erzsébet a Vas megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója is. Megnyitójában Huber László szólt a helyi nemzetiségekről, az identitás megőrzésének, a szülők és a nagyszülők szokásainak, hagyományainak fontosságáról. Kiemelte a roma művészek szerepét társadalmunkban, a kormánytámogatás fontosságát, szólt a kormány által létrehozandó tárcaközi bizottságról is, mely a cigányok felemelkedését hivatott szolgálni. „Vas Megye ezerarcú, mert az igazi értéket az itt élő népek és nemzetségek adják” – mondta a többi között Kovács Ferenc. „Mi Vas megyeiek büszkék vagyunk az itt élő romákra, horvátokra, németekre, szlovénekre.” Kőszegről elmondta, hogy olyan hely, ahol nem számít az, hogy ki milyen nemzetségből született, hanem csak az, hogy legyenek olyan célok, melyek mentén kialakulhat az értékrend, amelyben egymás megbecsülését megőrizzük. Dr. Sélley Erzsébet beszámolt a megyei közgyűlés, a cigány kisebbségi önkormányzat és a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal megállapodásáról, mely az ingyenes eboltást, a parlagfű mentesítést – amely esetében azonban konkrét megállapodás nem született –, és a kedvezményes vetőmag és palánta biztosítását célozta.

Dávid Attila az ünnepségen Vas Megye Cigányságáért kitüntető oklevelet adott át. Baranyai Mihály a kőszegi cigányság helyi vezetője, aki területi vezető is egyben, nyilatkozatában elmondta: „Meghívtuk a megye vezetőit is, és első alkalommal adtunk át kitüntetéseket Básthy Tamásnak, Kovács Ferencnek, Huber Lászlónak a roma lakosság érdekében kifejtett kiemelkedő tevékenységükért. Polgármesterünk például mindig meghallgat bennünket, akkor is, ha nincs fogadóóra, és én ezt nagyra becsülöm.” Elmondta azt is, hogy a település 17 önkormányzatának elküldték a meghívót. Szép számmal érkeztek vendégek, de nagyon sokan nem jöttek el. A roma nap alkalmából a roma válogatott és a szombathelyi rendőrkapitányság labdarúgói összemérték erejüket, véradásra is sor került, valamint 13 órakor a kamionút melletti kegyeleti helyen megemlékeztek a roma holokauszt áldozatiról. Baranyai Mihály megfogalmazta szándékukat, miszerint „a holokauszt emlékművet rendben fogjuk tartani, megyei összefogással, szép kovácsoltvassal bekerítjük, szebbé tesszük.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

*

Sikeres pályázat, megújuló óvoda

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása pályázatot nyújtott be az Újvárosi Óvoda felújítására és bővítésére.

A pályázatot a Regionális Operatív Programok Irányító Hatóság vezetője az igényelt 60 000 000 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. Az óvoda 1973-ban épült. A fejlesztés során energiatakarékos, környezetbarát technológiák alkalmazására kerül sor, napkollektoros rendszer fogja biztosítani a melegvíz-ellátást. Megfelelő felszereltséggel kialakításra kerülnek az igényeknek megfelelő helyiségek (logopédiai szoba, szülői várakozótér, tornaszertár, felnőtt szociálisblokk). Sor kerül a komplex akadálymentesítése, a homlokzati nyílászárók cseréjére és a homlokzat valamint a födém hőszigetelésére, melynek révén 50 %-os energiaköltség megtakarítás érhető el. A beruházás egyik innovatív eleme a sószoba kialakítása, ami alkalmas a gyermekek alsó- és felső légúti megbetegedéseinek mérséklésére. A közbeszerzési eljárás eredményeképpen egy helyi vállalkozó kezdheti meg szeptemberben a munkát, melyet legkésőbb 2011.

Forrás: Kőszeg és Vidéke

Forrás: UTIRO LEADER Egyesület

Cikk megosztása