Közösségi házat és játszóteret avattak Nagyigmándon

A település központjában évek óta használaton kívül lévő épületet szépítették meg pályázati pénzből Nagyigmándon kívül-belül. Ráadásként kapott két funkciót is a megszépült ház, melléje játszóteret, s zöld füvet, virágokat még az ősz beállta előtt.

A hirtelen hűvösre fordult időben Szíjj Ferencné polgármester sorolta el avató beszédében, mennyi minden újdonság került a 21. századi igényeket kielégítő, teljesen akadálymentesített épületbe. Az eseményen megjelent Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Popovics György megyei közgyűlési elnök.

A szeptember 1-jei ünnepélyesen avatáson Szíjj Ferencné polgármester részletesen tájékoztatott a beruházásról, s azokról a belsőépítészeti és technikai újdonságokról, amelyek e naptól szolgálják a közösséget.

Két pályázaton nyertek: a fedezetet az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap nyújtotta falumegújítás és fejlesztés címén, valamint az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programja ítélte meg a pénz további részét. A teljes költség 33 millió 350 ezer forintra rúgott, amelyből 27 millió 400 ezer forint volt a pályázati támogatás, a többit önerőből fedezte az önkormányzat.

Az avatáson a jelképes kulcsátadást követően tárult fel az önműködő üvegajtó, amely a teljesen akadálymentesített, hallás- és látássérülteknek is biztonságos megközelítést és tartózkodást nyújtó épületbe vezetett. Az eseményen megjelent Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Popovics György megyei közgyűlési elnök. A képviselőnő szimbolikusnak minősítette a közösségi ház szeptember 1-jei avatását, s a családok támogatásának szükségességét hangsúlyozta. Az iskolán kívüli nevelés és gondoskodás színterei társadalomformáló erővel bírnak, ha a megfelelő épület mellé valódi feladat és szakértelem társul, mondta.

A közösségi ház szerep mellett a megújított épületbe költözik a családsegítő és a gyermekjóléti szolgálat is, tájékoztatott Molnár Gábor intézményvezető. A tervek készen vannak a szabadidő eltöltéséhez. A gyerekeket, fiatalokat játékokkal a házba csábító programokkal, de bármilyen életvezetési gonddal hozzájuk fordulóknak igyekeznek a segítségére lenni.

*

Népmesei szépségben született újjá a Bartha-ház Ászáron

Romjaiból építették újjá Ászáron az emlékezet szerint 1863-ban épített hoszú parasztházat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázaton nyert 23 millió 400 ezer forintos támogatásból. Az eredeti szépségében oly szeretetreméltó ház avatásán sokan megjelentek, a vendégeket köszöntötte Baksa Zoltánné, az Ászár Községért Közalapítvány Kuratóriumának elnöke. A ház történetéről az egyik családtag, Elekes Imre kuratóriumi titkár mesélt. Az eseménye nrészt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit, a körzet országgyűlési képviselője és Simon Géza, a megyei önkormányzat alelnöke. A közönség soraiban dr. Árvai Lajos ászári polgármester képviselte hazigazdaként a települést.

Az eredetileg szalmafedelű parasztház valóban a teljes megsemmisüléstől menekült meg, bravúros munkát végzett a kivitelező Gádor Kft. A belső rendezés kialakításában a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Múzeumainak Igazgatósága munkatársai, Fehér Csaba és Csapucha Árpád működtek közre.

A megszépült Bartha-hajlékról további fotókat alább, a Galériában tekinthetnek meg.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Hírlap

*

Megújult és nevet kapott a súri óvoda

A kellemetlen őszi idő és az eső átírta a súri Szivárvány Óvoda felújítás utáni átadó és névadó eseményének forgatókönyvét, de a gyerekek és a felnőttek ünnepi hangulatát nem tudta elrontani. Az érkezők kedves ajándékot kaptak, egy mosolygós napsugaras-szivárványos papírnyakláncot.

A résztvevőket, köztük Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőt, valamint Reményi Imrét, a település díszpolgárát Sógorka Miklós polgármester köszöntötte. Ezt követően Czunyiné dr. Bertalan Judit mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, a Bakonyalja többi településéhez hasonlóan, valóságos ékszerdoboz a megyehatáron fekvő Súr, ahol sok a fiatal, vannak betelepülők, s az egyébként jó infrastruktúrájú faluban, a fejlesztések a gyerekek érdekét szolgálják. Kiemelte, szívesen látogat a faluba, mert igazi közösségi életet tapasztal, amellyel Súr jövőjét építik. A megújult óvodában sikeres munkát kívánt az óvónőknek, a szülőknek és a falu közösségének pedig sok örömet a gyerekekben.

Sógorka Miklós polgármester emlékezett rá, hogy egy éven belül a település négy jelentős intézményét, épületét újították fel, s adták át a lakosságnak. A műemléktemplom, a ravatalozó, az iskola után most az óvoda lett korszerűbb, a lakók jogos elvárásainak megfelő. Az óvodafelújítás kapcsán elmondta, az Önkormányzati Minisztérium 9 millió 539 ezer forintos támogatásához még 2 millió 385 ezer forintot tett hozzá saját erőből az önkormányzat. Ugyanakkor összefogás eredményeként, saját erőből újult meg a két csoportszoba és a nevelői iroda. Az AFL Hungary Kft. 500 ezer forintos támogatásával, az óvoda udvarára került játszóház.
Az ünnepség után a gyerekek és a felnőttek megnézték a csoportszobákat. Közben az idő is jobbra fordult és kipróbálhatták a gyerekek a játszóház játékait.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Hírlap

*

Új bölcsöde az óvodával integrált formában Ácson

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez Ács Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Integrált óvóda-bölcsöde bölcsödei intézményegységének létrehozása Ácson címmel. A KDOP-5.22/ B-2f-2009-0010 jelű pályázaton 22,4 millió forint összegű támogatást nyertek. Ehhez a saját forrás 2,5 millió forint, a projekt teljes összege 24,9 millió forint. A beruházás ünnepélyes átadása megtörtént, amelyen Csöbönyei Imre, Ács város polgármestere, Csányi Józsefné alpolgármester, dr. Malomsoki István jegyző, dr. Fülesné Balogh Anita aljegyző, Lakatos Béla, a Gárdonyi Géza Általános Iskola, Szakiskola, Óvoda, Bölcsöde közös igazgatású Közoktatási Intézmény igazgatója és Vargáné Vasvári Klára, a Bóbita Óvoda, Bölcsöde tagintézmény vezetője.

Csöbönyei Imre köszöntőjében többek között arról is tájékoztatta a megjelenteket, hogy a bölcsödei intézményegység egy gondozási egységből áll, amely két csoportszobát foglal magába, a férőhelyek száma huszonnégy fő. A város vezetője azt is hozzátette lehet hogy hosszú távon további bővítésre lesz szükség, az előzetes felmérések szerint. Vargáné Vasvári Klára elmondta, hogy a kötelező alapszolgáltatásokon túl megvalósuló többletszolgáltatások között szerepel a gyermeknevelést segítő szolgáltatások: szülőcsoportos beszélgetések, játszócsoportok létrehozása, ünnepekhez kötődően megszervezett programok megtartása, sószoba használata. A teljes költségvetés magába foglalja a projekt során végrehajtott beruházásokat, az infrastruktúrális fejlesztéseket akadálymentesítéssel, és a bölcsöde működéséshez szükséges eszközök, valamint használati tárgyak, bútorok, udvari játékok beszerzését.

Forrás: kemma.hu

*

A Bakonysárkányért Alapítvány ördöglakatjai a Sziget fesztiválon

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program népszerűségének további növelése érdekében három ingyenes megjelenési lehetőséget kínál fel a vidéken élő és dolgozó kistermelőnek, turisztikai szolgáltatónak, népi mesterséget űző mesterembernek, hagyományőrző civil szervezetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete (VKSZI). Az egyik ilyen megjelenési lehetőség a nagyszabású Sziget rendezvény volt, amelyre 2010. augusztus 9 - 15. között került sor.

Akciócsoportunk is felajánlotta a megjelenési lehetőséget a térségen élőknek. Székely Márton, a Bakonysárkányért Alapítványtól 4 különböző, saját kézzel készített ördöglakatot és egyéb logikai játékokat adott a HACS bemutatásra. Az Alapítvány Teleházat és egy műhelyépületet működtet Bakonysárkányon, ahol a térség fiataljai saját kezűleg készítik ezeket a furfangos játékokat. Országos Ördöglakat találkozókat szerveznek, szerkesztik a Sárkányhang című kiadványt, honlapokat üzemeltetnek (www.furfang.hu, www.szekelykapuk.hu).

A Sziget fiataljai nagy érdeklődéssel fogadták ezeket a logikai játékokat, melyek „kicsiket” és „nagyokat” , magyarokat és olaszokat egyaránt lenyűgöztek.

*

Agrárseregszemle megnyitása Bábolnán

Az ország legnagyobb agrárseregszemléjére, a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok idei rendezvényáre 2010. szeptember 8-11. között került sor.

Az ország legnagyobb agrárseregszemléjének, a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok ünnepi megnyitóján részt vett dr. Czerván György, Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Czunyiné dr.Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és Szaxon J. Attila, az IKR Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Müller Béla, a Bábolnai Nemzeti Ménes Birtok Kft. vezetője köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Elmondta, hogy több mint 12 ezer négyzetméteren csaknem 200 kiállító mutatja be a termékeit és kínálja szolgáltatásait.
Dr. Czerván György államtitkár úgy jellemezte a bábolnai gazdanapokat, mint az agrárvilág jeles képviselőinek találkozóját, ahol a mezőgazdaság teljes vertikuma egy helyen mutatja be színes és gazdag kínálatát. Külön kiemelte, hogy mivel Magyarország agrár ország, a természeti adottságai kiválóak, ezeket maximálisan ki kell használni.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Hírlap

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása