Útkereszteződésből ékszerdoboz - Faluközpont ünnepélyes átadása Kaposfőn

Megszépült Kaposfő faluközpontja. A valaha egyszerű útkereszteződés mára egy valóságos kis ékszerdoboz lett, amely egy városkának is díszére válna pihenőpadjaival, színpompás virágágyásaival, díszvilágításával.

A hangulatos új főteret szeptember elején avatták fel hivatalosan, de a falu apraja-nagyja már hamarabb birtokba vette a gyönyörű faluközpontot. A padokon a templomból vagy az orvosi rendelőből jövet megpihennek az idősek, de a fiatalok számára is kedvelt találkozóhely lett az új faluközpont.

-Egészen a Kapos-partig megújult az út, a járda és a vízelvezető árok a térhez kapcsolódó Dózsa György utca teljes hosszában – mondta el Sztányi Tibor polgármester. – A megújult faluközpontban mindkét oldalon parkolósáv, díszburkolat készült, és egy zászlóparkot is kialakítottunk. Városias hangulatot idéz a díszvilágítás, és még a tisztítóaknák is új funkciót kaptak a hozzájuk épített kőpadokkal. Van már hely, ahol az ünnepeken összejöhetnek a kaposfőiek, de mivel itt van az orvosi rendelő, az iskola, a templom és a kultúrház is, a mindennapi élet fontos központja is lett ez a tér.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke is gratulált az új főtérhez. Hangsúlyozta: évtizedekkel ezelőtt elindultunk egy rossz úton, egyre többen elhagyták a falvakat és a megélhetés, a jobb körülmények reményében a közeli várost választották. Az Európai Unió országaiban mára megfordult ez a folyamat, és Magyarországon is egyre többen döntenek az élhetőbb falusi életforma, a csend, a nyugalom mellett. Kaposfő a mostani beruházással megkönnyítette ezt a döntést, hisz a békés falusi környezetbe egy kis városias hangulatot is becsempészett.
Mindemellett a beruházás az összefogás szép példája is, hisz több pénzügyi forrás segítségével lehetett megvalósítani a mintegy negyvenmillió forintos beruházást. Uniós forrásból, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével, a megyei önkormányzat támogatásával, valamint a kaposfőiek önerejének köszönhetően

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Egészséges ivóvizet akarnak Mosdóson

Keresztes József polgármester négy évvel ezelőtt vette át a község irányítását, akkor még nem is gondolta, hogy gazdaságilag milyen nehéz évek jönnek.

-Az az átadás-átvételkor látszott, hogy nem túl rózsás a helyzetünk, de ilyen nehéz időszakra nem számítottunk – mondta Keresztes József. – Néhány dolgot, már a kezdetekkor korrigálnunk kellett, ezeket sikerült megoldanunk. Be kellett fejeznünk az áthúzódó beruházásokat is. A Medve csárda utcai járda kialakítása még az előző testület döntése alapján készült el.

Rossz állapotban voltak Mosdós útjai, járdái. A testület fontosnak érezte, hogy javítson a közlekedési utak színvonalán. A Rákóczi utcában mintegy hatszáz méternyi úttestet újítottak fel és kiszélesítették a padkát 15 millió forintért. -Az autóbusz forgalom miatt ez a legjobban igénybe vett útszakaszunk – vázolta a polgármester. – Kénytelenek voltunk hitelt felvenni, amit a mai napig törlesztünk. A Kossuth Lajos utca felújítása – két részletben – már CÉDE pályázatból történt.

Mosdóson nincsenek igazán nagy vállalkozások, így az iparűzési bevétel sem szökik az egekbe. Az éves szinten befolyó 4-6 millió forintot tudják fejlesztésre felhasználni. -A képviselő-testület tagjai, és az alpolgármester asszony is fontosnak érezték a településünk fejlesztését. Ezért lemondtak a tiszteletdíjukról. Én pedig nem átalánydíjas költségtérítést kapok - árulta el Keresztes József. -Ezzel évente mintegy hárommillió forintot tudtunk megspórolni és visszaforgatni a település fejlesztésére. Ezekből a pénzekből, és elnyert támogatásokból sikerült a ravatalozót felújítani és az előtte levő teret letérkövezni. A legsikeresebb évünk a tavalyi volt, ekkor készült el a legtöbb felújítás, beruházás. A hivatal akadálymentesítésére is 2009-ben nyertünk kilencmillió forintot, a beruházás áthúzódott az idei évre. A kivitelező két hónap alatt készült el a munkákkal. Ez idő alatt kétszer költöztünk: a régi iskola épületbe, majd vissza.

A régi iskola épületét az egyháztól vásárolta meg az önkormányzat, itt a későbbiekben az egészségügyi alapellátási központ kialakítását tervezik.
-Most az idősek napközi otthona működik az épület egy részében. A másik felében kaphatna helyet a háziorvos és a védőnő. Sokkal szebb tágasabb helyen dolgozhatnának. Itt működik ugyan a kórház, a településünk egészségügyi ellátását mégis fejlesztenünk kell. Két évbe telt, mire a kórház vezetésével egyáltalán tárgyalni tudtunk. Az intézmény nemcsak Mosdós lakosságának, hanem a környékbelieknek is munkahelyet biztosított. A hajdan virágzó kórház, ma szinte egy elfekvő szerepét tölti be. Szeretnénk az egészségügyi intézményt régi fényében látni.

A mosdósiak régóta várnak egészséges ivóvízre. Jelenleg a vizük nitrátos. Új kút, új tisztító berendezés és új vezetékrendszerre lenne szükség.
-A nagyberki önkormányzattal közösen tartjuk fenn a vízművet, a vízminőség javítására is együtt pályáztunk, mintegy harmincmillió forintra. A régi hálózatot is ki kellene váltanunk, de erre nincs pályázati lehetőség. Még vascsövek is vannak a föld alatt a rendszerben. A másik gondunk, hogy térkép hiányában azt sem tudjuk, hogy melyik cső merre, hol halad. Hiába szeretnénk a szennyvízcsatorna kiépítését, az önkormányzat anyagi lehetősége nem teszi lehetővé. A hitel hosszú távra terheli meg a település kasszáját. A törlesztés mellett fejlesztésre már nem futná. A településünk lakossága öregszik, nincs munkahely, nem lehet az itt élőkre sem a költségeket ráterhelni - tájékoztatott Keresztes József. A mosdósi önkormányzat – az állami normatíva felett – kilencmillió forintot költ a diákokra.

Forrás: Somogyi Hírlap

*

Lovarda átadó és lovas találkozó – Kaposfő

A Kaposfői Lovassport és Kulturális Egyesület az ÚMVP III-as tengely első körében turisztikai tevékenység ösztönzése intézkedés vonatkozásában 52 millió forintot nyert fedett lovarda építésére, ami kiküszöböli az időjárás okozta nehézségeket az egyesület tevékenységénél. A beruházás megvalósult Kaposfő településen, a lovarda ünnepélyes átadása egész napos rendezvény keretében történt.

Délelőtt főzőversennyel kezdődött a program, különböző finomabbnál-finomabb bográcsételeket készítettek, közben egész nap sütötték az ökröt a vacsorához.
Az átadásnál Tolnai György, az egyesület elnöke valamint Balogh József a Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület elnökségi tagja mondott beszédet.

A rendezvényen részt vettek a lótartással és fogatolással foglalkozó lovas gazdák Nagybajomból, Somogysárdról és a környező településekről. A délután folyamán színvonalas lovas programot biztosítottak az érdeklődőknek. A Kaposfői Lovassport és Kulturális Egyesület „Lovas karusszel bemutató”-t tartott valamint bemutatkoztak a gyermek tanítványok. A Meistro Lovas Klub a betyárok életéről adott színvonalas műsort, majd hintó bemutató következett, melynek célja mint terápia bemutatása is volt. A részt vevők felvonulásával zárult a műsor.
Az érdeklődők részére egész nap díjmentes lovagoltatás és kocsikáztatás volt biztosítva, melyet nagy örömmel fogadtak.
Az esti jó hangulat megalapozásaként borkóstoló volt, bemutatkozott a Kaposfői Borbarátok Egyesülete. Este vacsorával és nosztalgia discoval zárult a nap.

*

Rövidesen új ipari park nyit Kaposváron

Legalább hat cég letelepedésére számít Kaposvár azon a 16 hektáros területen, amelynek rövidesen befejeződik a közművesítése.

A Keleti Ipari Park területének fejlesztéséről szeptemberben tartott sajtótájékoztatót Szita Károly polgármester, amelyen hangsúlyozta: a célunk nem kisebb, mint hogy Kaposvár elérje az Európai Unió foglalkoztatási rátáját. Ez 64 százalék, nálunk most 58 százalékos a ráta – mondta Szita Károly –, s hogy a kitűzött célt elérjük, a következő időszakban 1800 munkahelyet kell teremteni Kaposváron és környékén. Ehhez új ipari parkot kell létrehozni, mert a többi az elmúlt években betelt.

A Keleti Ipari Park a taszári reptér közelében, a 61-es út mentén egy 16 hektáros terület, melyet Kaposvár még tavaly hét és fél millió forintért vásárolt meg az államtól. – Az idén júniusban kezdtük meg a terület közművesítését – folytatta a polgármester –, s ha az idő engedi, nemsokára befejeződnek a munkák. Utak, járdák, csapadékcsatorna, víz- és csatornavezeték épült, s már a területen van az elektromos és gázközmű is. Mindez 177 millió forintba kerül, amihez az uniótól 68 millió forintot nyert a város. A cél pedig, hogy összesen 300 új ipari munkahely jöjjön létre az új ipari parkban.

Szita Károly hat cég letelepedését tartaná elégségesnek a területen két-három éven belül. Eggyel már szerződést is kötött az önkormányzat. A sajtótájékoztatón kiderült: az ipari hűtőgyártással foglalkozó német-spanyol Cabero Kft. hetven munkahelyet teremt a városban úgy, hogy egyetlen kaposvári cégnek sem jelent konkurenciát. – További két vállalkozással előrehaladott tárgyalásokat folytat Kaposvár – hangsúlyozta a polgármester –, jelenleg arra várnak, hogy az iparfejlesztésre benyújtott pályázatuk támogatást nyerjen.

Forrás: sonline.hu

*

Pályázati milliók segítik a fejlődést Szennán

Két eredményes pályázat segíti a művészeti oktatást Szennán. A Lázidombi Kulturális Egyesület és a Zselic Tehetséggondozó Közalapítvány – a művészeti iskola fenntartója – egyaránt 1,3 millió forintot nyert a kistérségi LEADER közösség, a Zselici Lámpások pályázatán.

A Lázidombi Egyesület pályázatát Karácsony Tamásné Bajzik Éva népzenész pedagógus, zenetanár írta. A program népi hangszerek – hegedűk, brácsa, furulyák, citerák, ütőgardon – és szövőszék, valamint szövőállványok beszerzését tűzte ki célul.

Utóbbiak révén egy következő művészeti ág is meghonosodhat a művészeti képzésben Szennán, ahol egykor szinte minden házban szőttek. Wallingerné Kiss Borbála pedagógus az iskolában rongyszövést tanít a gyerekeknek, és a Lázidombi Egyesület egy másik pályázaton elnyert szövőszékén Horváth Tibor néptáncos-koreográfus indított oktatást felnőttkörben.

A Zselic Tehetséggondozó Közalapítvány fiú és lány csizmákra, téli szerepléshez szükséges női kiskabátokra – kacabajkókra –, valamint szennai gyöngyös neccekre, férfi mellényekre és egyéb népviseletekre költi a pályázati forrást.
A Lázidombi Egyesület pályázatát Karácsony Tamásné Bajzik Éva népzenész pedagógus, zenetanár írta. A program népi hangszerek – hegedűk, brácsa, furulyák, citerák, ütőgardon – és szövőszék, valamint szövőállványok beszerzését tűzte ki célul.

A zselickisfaludi Horváth Tibor azt mondja, ezekre a tíz éve tervezett beszerzésekre esélyük sem lett volna az eredményes pályázat nélkül, hiszen egy pár csizma 30-50 ezer forint.

Forrás: sonline.hu

Forrás: Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása