ÜDE kiállítás a LEADER sátorban

Az ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. idén is saját sátorban jelent meg a 2010. szeptember 3-5. között megrendezett Kiskőrösi Szüreti Napokon.

A rendezvény ideje alatt az érdeklődők információt kaphattak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) uniós pályázati lehetőségeiről, megtekinthették a helyi termékekből és kézműves tárgyakból álló kiállítást, valamint részt vehettek a sátorban tartott különböző kézműves és hagyományőrző bemutatókon és foglalkozásokon. Szombaton Endrődiné Sámuel Zsuzsa keramikus tartott agyagozás bemutatót, az érdeklődők megtekintették Petróczky Sándor fafaragási technikáját, valamint csuhéból készíthettek babákat és virágokat Fehér Mihályné segítségével.
Vasárnap Udvari Emese festett üvegékszerei, valamint Fábián Tünde gravírozott tárgyai vonzották a sátorhoz a látogatókat.

A Kft. megjelenésének fő célja az volt, hogy bemutassa a kiskőrösi kistérség területén a LEADER Közösségben élő és dolgozó kézművesek, iparművészek, hagyományőrző civil szervezeteket és a helyi termékeket előállító/forgalmazó kisvállalkozók tevékenységét, valamint lehetőséget biztosítson termékeik népszerűsítésére, értékesítésére.

*

Digitális középiskola

A kiskőrösi gimnáziumban szeptember 1-jén elindult a KTKT Digitális Középiskola – mondta el Mádai Gellért igazgatóhelyettes, a projekt vezetője. A Digitális Középiskola egy olyan új, ingyenes képzési forma, mely felnőtteket készít fel az érettségi vizsgára, nagyrészt internetes távoktatásban. A hagyományos, esti gimnáziumi képzéssel ellentétben az e-tanulók csak heti egy alkalommal konzultálnak szaktanáraikkal, a munka nagy része egy erre a célra kifejlesztett on-line felületen folyik majd. A tanórák közel kétharmada virtuális, és lehetőség van a tanulmányok egyéni ütemezésére, akár felgyorsítására is. A rendszer nagyon rugalmas, ami azért fontos, mert a képzés célcsoportjába tartozó felnőttek nagy része dolgozik, esetleg családja van, megnehezítve a rendszeres iskolába járást.

*

Átadták az új közösségi házat Páhin

Az új épületegyüttes valódi éke lett a községnek: stílusában ötvözi a hagyományőrzést, és a modernizációt. Tégladíszítése emlékezteti a látogatókat az elődök tiszteletére, a belső tér korszerűsítése pedig az újkornak való megfelelést hangsúlyozza. Vajdáné Frei Anita, a megszépült intézmény vezetője elmondta, hogy az átalakításra igencsak megérett előző művelődési ház több mint 50 éve épült. Régen a nagyterem volt a mozi is egyben, mert akkor még „divat” volt a filmvetítés. Ma erre a szolgáltatásra már nincs lehetőség, a modern technika a kistelepüléseknek megfizethetetlen, és vélhetően akkora igény sem lenne rá, hogy gazdaságos legyen. Évtizedeken át ez az épület adott otthont kulturális rendezvényeknek, báloknak, sőt még a helyi lakodalmaknak is. - Évek óta szerettük volna megújítani ezt az intézményünket, de önerőből szinte lehetetlen lett volna – veszi át a szót Oroszi István polgármester. - Tavaly azonban megnyertünk egy pályázatot, mely óriási segítség volt álmaink megvalósításában. Ezzel a lehetőséggel sikerült a régi művelődési házat, valamint a korábbi könyvtár épületét összeépíteni és teljesen felújítani. Az alapoktól a tetőig – mutatta be örömmel az új épületet a község vezetője. - A gondosan elkészült épületegyüttesben található nagyterem, klubhelység, számítógép terem, tanácskozó, és olvasó szoba, valamint itt kapott állandó helyet a hegybíró és a falugazdász is – mutatta be ezeket Vajdáné Frei Anita, aki elmondta: szeretnék, ha a településen működő klubok, társaságok, egyesületek, vállalkozók is látogatnák, és használatba vennék az új épületegyüttest. A fiatalabb korosztályt is várják, akik kipróbálhatják magukat cso-csóban, asztaliteniszben, kártya és társasjátékban. Valamint odaülhetnek a számítógép elé, ha információra van szükségük, vagy csupán csevegni akarnak az interneten.

Az ünnepélyes megnyitón Oroszi István polgármester szavai után Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntötte a lakosságot, és kívánta, hogy töltődjön meg élettel, vidámsággal, szeretettel az új közösségi tér. Majd az egyházak képviselői szentelték meg az újjáépített intézményt, a polgármester pedig átvágta a szalagot, amivel átadta a teret ünnepélyesen a lakosságnak. A nagyteremben az óvodások, iskolások, a mazsorett csoport, valamint helyi fiatalokból álló formáció adott műsort. Az udvaron pogácsa, sör bor, üdítő és zene várta a vendégeket, majd éjfélig tartó mulatsággal zárult a megnyitó.

Forrás: sajtoteam.mediacenter9.hu

*

Elkezdődött a felújítás a bölcsődében

Elkezdődött a felújítás a kiskőrösi bölcsődében. Az összességében 42 millió forintos építési beruházást végző Hun-Bau-Holding Kft. vezetője, Major József elmondta, hogy a kivitelezési szerződésnek megfelelően szeptember hetedikén fogtak hozzá a munkálatokhoz. A felújítás-korszerűsítés során kicserélik az összes nyílászárót, új irodát alakítanak ki a jelenleg nem használt helyiségekből, az épület komoly hőszigetelést kap, több helyiségben burkolatcserét végeznek, és az energetikai felújítás keretében kicserélik az elavult kazánokat, valamint modernizálják a hőközpontot. A melegvíz-ellátást napelemek beépítésével fogják segíteni, így energiafelhasználás szempontjából is jelentős megtakarítás várható a bölcsőde üzemeltetése során. Az eredeti tervek és elképzelések szerint az őszi időszakban a bölcsődét egy hónapra bezárták volna. Ez azonban minden bizonnyal sok kellemetlenséget és gondot okozott volna a kisgyermekes családoknak. Mint azt Major József hangsúlyozta, a dokumentációkat újból átnézve megoldhatónak találták, hogy csupán arra a néhány napra zárják be a bölcsődét, amelyre a gyermekek biztonságának érdekében elengedhetetlenül szükséges. A többi munkát úgynevezett szakaszos lezárással el tudják végezni, így a fő- és kiszolgáló helyiségek is folyamatosan tudnak üzemelni a kivitelezés során. A tervek szerint a kivitelezési határidőt jelentősen lecsökkentik majd, ennek érdekében azonban nemcsak munkanapokon, hanem a hétvégeken is két műszakban dolgoznak a munkások. A kivitelezők azt tervezik, hogy a fűtési szezonban már üzemelni fog az új hőközpont, és a felgyorsított munkának köszönhetően a bölcsődések az eredeti befejezési határidő előtt egy hónappal, november közepén már a teljes felújított, megszépült épületet birtokba vehetik.

Forrás: regionaplo.hu

*

Megkezdték a Szarvasház építését

A kivitelezés első fázisaként a hétméteres szádlemezek lesüllyesztésével az úgynevezett ideiglenes szárfalazás történik, ami a pincegödör kialakítását, a föld gyorsabb és egyszerűbb kiemelését, a szomszédos épületek állagának megóvását segíti. A nagy nyári és a jelenlegi esőzések következtében ugyanis a talajvíz már két méternél jelen van, így némileg bonyolultabb ez a munkafázis, mint azt előre tervezték. A munkagépek is többször megsüllyednek, így nem könnyű a helyzet, de a problémákat meg tudják oldani. Év végéig az épület szerkezetkész elkészítését tervezik, ami azt jelenti, hogy a pinceszintet kialakítják, felhúzzák a falakat, és megépül a tetőszerkezet is. A téliesítés után pedig a belső munkálatokkal folytatódik a modern építészeti eljárásokat is alkalmazó kivitelezés, hogy a terveknek megfelelően 2011. augusztus 31-re befejeződjenek a Szarvas Inkubátorház építési munkálatai.

Forrás: regionaplo.hu

Forrás: ÜDE-KUNSÁG Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása