A 2010. október 8. és 10 között az Őrségben immár hetedik alkalommal rendezték meg a térség egyik legnépszerűbb rendezvényét, a Nemzetközi Tökfesztivált, ami a térség jellegzetességére, a közel egy évszázados múltra visszatekintő olajtök termesztésre, és tökmagolaj sajtolási szokásokra építve teremtett hagyományt.

A gasztro-turisztikai programokat felvonultató Őrségi Tökfesztivál színvonalát az is mutatja, hogy 2007-ben elnyerte a Nyugat-dunántúli turisztikai régió "Kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye" címet.

A tök fesztiválja

Őriszentpéter - számos környező településsel közösen - immár hetedik alkalommal adott otthont a helyi jellegzetesség, a tök és a belőle készült tökmagolaj, valamint különféle tökételek fesztiváljának. A fesztivál minden év októberében rangos eseménye a kistérségnek, célja az Őrség társadalmi és művészeti értékeinek bemutatása. Péntektől vasárnapig különféle gasztronómiai-, kulturális-, táncos- programokat szerveztek, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. A programokban többek között töklámpás felvonulás, "Legnagyobb és Legérdekesebb Tök" megválasztása, Tökkirály-választás, Nagy-Bandó András verses-dalos műsora, valamint a Nyugat-Pannon Vásározó Céh kirakodóvására szerepeltek.

Szalafő

A programok több településen párhuzamosan zajlottak, amelyek közül az egyik Szalafő volt. Ezt a faluképi szempontból is védett községet, az Őrség legtöbb népi értékét őrző településeként tartják számon. A hét dombra épült településtől északnyugatra található a Fekete-tó, ahonnan a Zala-folyó fő ága, a település nevét is adó Szala-patak ered. A Szalafő dombtetőin elhelyezkedő épületcsoportok, az ún. "szerek" a honfoglalás idején létrejött településszerkezetet őrzik a mai napig.

Szalafőn, a fesztivál keretein belül óránként induló "tök-jó túrára" indulhattunk a község felfedezésére, megtekinthettük Bunyós Pityu műsorát és a helyi termékek kiállítását is, de öko-porta és a tökmagolaj-ütés néprajzilag hiteles bemutatása is várta az ide látogatókat. Aki helyi ételkülönlegességekre vágyott, az tökös ételeket és a helyi tejüzemben készült tejtermékeket kóstolhatott meg szalafői Őrszem Fogadóban.

Tejüzem Szalafőn

A község egyik legjelentősebb fejlesztése volt a közelmúltban, az előbb említett Őrségi Tejüzem létrehozása. A tejüzem a Mezőgazdasági termékek értéknövelése (ÉLIP) pályázati konstrukció keretein belül szerezte be a gyártáshoz szükséges gépek egy részét, amelyekkel a hagyományokat és a modern technológiát ötvözve állítanak elő 2010 óta tradicionális és egészen újszerű őrségi tejtermékeket.

A termékek alapanyagául szolgáló minőségi, magas zsírtartalmú tejet egy, eddig kizárólag külföldre szállító környékbeli tehenészettől szerezik be. Naponta mintegy 3000 litert tejnek a feldolgozását tervezik, melynek az egynegyedéből pasztőrözött tejet, a maradékból pedig tejfölt, natúr joghurtot, kefirt, túrót és Őrségi Vitál joghurtos italt készítenek.

Szalafő az Őrség egyik olyan települése, ahol különösen szigorúak az építészeti előírások. Azonban az Őrségi Tejüzem a régióban érvényes, szigorú építészeti, ipartelepítési és környezetvédelmi szabályoknak tökéletesen megfelel. A térség természetvédelmi oltalma miatt csak olyan ipari eljárások jöhetnek szóba, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a környezet terhelésének minimalizálására. Tehát az üzem különleges földrajzi fekvése a magas minőségű termék előállításának garanciája!

Jelenleg mintegy 10 fő kistérségi lakos dolgozik az üzemben, akik a tényleges gyártás megkezdése előtt Csermajorban vettek részt szakirányú továbbképzésen.

Czékmán Ágnes
Szederkényi Kornélia

Forrás: orsegitej.hu

Cikk megosztása