Dr. Fazekas Sándor erdőgazdálkodásért felelős miniszter az Országos Erdő Tanács javaslata alapján 2010. évben az Erdők Hete rendezvénysorozat időpontjaként az október 11-17. közötti időszakot jelölte ki.

Az Erdők Hete egy olyan, az egész országra kiterjedő programsorozat, amelyet 1997. óta rendeznek meg. Ennek koordinálását hagyományosan az Országos Erdészeti Egyesület végzi, ezért a miniszter erre a feladatra az idei évben is Zambó Péter urat, az egyesület elnökét kérte fel.

A programsorozat megvalósítását az állami erdőgazdasági részvénytársaságok és a magán erdőgazdálkodók, valamint egyéb, az erdők ügyéért tenni akaró szervezetek vállalták magukra.

A rendezvények elsődleges célja, hogy hazánk lakossága közelebb kerüljön az erdőhöz, megismerje az erdészek munkáját, ennek keretében tájékoztatást kapjon az erdők állapotáról, az erdőgazdálkodás jelenlegi helyzetéről és a Nemzeti Erdőprogramról.

A rendezvény központi témája, „Az erdők szerepe a biológiai sokféleség védelmében és fenntartásában", tekintettel arra, hogy 2010. a Biodiverzitás Nemzetközi Éve.
Az idei évben immár 14. alkalommal várják az erdészek, az erdő- és természetjáró rajongókat és érdeklődőket. A jövő héten, országosan 32 erdészeti erdei iskolában közel 100 programot szerveznek. Ezek az erdei iskolák éves szinten közel 30 ezer gyermek táboroztatásával vesznek részt a környezeti nevelésben.

A résztvevők az idei évben is több színes program közül válogathatnak, így részt vehetnek denevérlesen, az erdei játszóházak gyermekprogramjaiban, vagy avatott szakvezetővel járhatják be az erdei tanösvényeket, és megismerhetik az erdei fák és állatok számtalan apró titkát. Az érdeklődök az erdészeteknél megrendezésre kerülő nyílt napok keretében ismerkedhetnek az erdészek munkájával, ahol akár közvetlenül is feltehetik az erdőt és az erdőgazdálkodást érintő kérdéseiket.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása