A Magyar Vidék Napja vendégeként érkező lengyel államtitkár-helyettes, Artur Lawniczak megtiszteltetésként aposztrofálta a meghívást, s örömmel tett eleget a két ország nemzeti vidéki hálózatainak együttműködését segítő okmány aláírásának.

Az államtitkár-helyettes szívet melengető gondolatokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a két ország kulturális és gazdasági kapcsolatai a tíz évvel ezelőtti átutazási nehézségektől mára kiegyensúlyozottá és önkormányzati, kormányzati szinten is gyümölcsözővé fejlődtek. Fontosnak tartotta megjegyezni a magyar uniós soros elnökségi és a közös agrárpolitikai reformprogramban nyújtott segítő kezet, amit Lengyelország a jövőben is ígér a magyar félnek munkája során.

A konferencia vendégeként Artur Lawniczak - a két ország közös vidékfejlesztési gyakorlataira és a mindkét országban működő nemzeti vidéki hálózatok szorosabb kapcsolatának megpecsételéseként - együttműködési megállapodást írt alá V. Németh Zsolttal a két országban működő nemzeti vidéki hálózatok közötti kooperáció előmozdítására: többek között közös szakmai tapasztalatcserék megszervezésére, kutatások elvégzésére, jó gyakorlatok átadására és terjesztésére, a lengyel és magyar LEADER helyi akciócsoportok közötti együttműködések támogatását szolgáló közös programok előkészítésére.

A konferencián több előadásban szóltak a nemzetközi hálózatokkal való szorosabb kapcsolatok kiépítéséről, a jó példák meghonosításáról, melynek egyik lépéseként értékelhető, hogy a lengyel fél megtisztelte jelenlétével a III. Magyar Vidék Napját, és a most aláírt együttműködési megállapodással is kifejezte azonos törekvési érdekeiket. Az okmányt alább, a Csatolmányokban tekinthetik meg.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása