Font Sándor az előző előadásra reflektálva megjegyezte, "a lengyelek 3-4 évvel előttünk járnak a globalizáció káros hatásai elleni harcban". Ő azonban ezúttal egy "belső ellenség", az elburjánzó bürokrácia elleni harc részeként egyszerűsített foglalkoztatási törvényről beszélt most.

A törvény változásainak két fő hozadéka, hogy 30%-al csökkentek az alkalmi munka közterhei és egyszerűsödött a bejelentés.

Eddig a munkák helyszínén minden nap fel kellett venni az adatokat papíron, személyenként, és ezeket öt évig megőrizni.

Kilencvenről százhúszra növelték az egy évben mezőgazdasági idénymunkával tölthető napok számát, és újdonság, hogy ezek a napok folyamatosan követhetik egymást, hétvégét is beleértve, ami lényeges újítás, hiszen az éppen beérő gyümölcs például nem hajlandó hétvégén egy kicsit nem érni. A mezőgazdaságban általában is jellemző, hogy gyorsan kell reagálni az időjárási helyzetekre.

A bejelentést három módszerre diverzifikálták, és a minden elképzelhető adatot igénylő formanyomtatványok helyett a munkavállaló TAJ számát és adóazonosítóját már elegendő beküldeni. Ezt lehet intézni online, az ügyfélkapun át, az adatok első leadása után pedig a későbbi napokban akár sms-ben is elég lesz elküldeni az állomány változásait tartalmazó adatokat. Ez a rendszer még nincsen kész, de december 1.-től működni fog.

Az offline megoldásokat előnyben részesítő gazdák pedig egy élő telefonos vonalon is bejelentkezhetnek, ha így kényelmesebb, illetve a Magyarországon továbbra is töretlen népszerűségnek örvendő sárga csekkes-sorbanállós megoldással is intézhetik a költségek rendezését.

Cikk megosztása