Új járóbeteg-szakellátót adtak át Jánoshalmán

Ünnepélyes megnyitó keretében adták át a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán az új járóbeteg-szakellátó központot.

Az ünnepségen Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a következő szavakkal nyitotta meg az beszédek sorát: - Megdöbbentő mennyien eljöttek, látszik, milyen régóta vártunk erre a napra. Még gyermek voltam, amikor megszűnt a helyi egészségügyi ellátó, de most felépült ez az új ellátó központ, ami esélyt ad a gyorsabb, olcsóbb, minőségi ellátásra. Ez az intézmény egy közös összefogás eredménye, arra kérek mindenkit, maradjon is meg ez az egység a jövőben. Nem számít, milyen színben létesül meg egy ilyen intézmény bárhol az országban, csak az, hogy fejlődik az egészségügy, jobbá válik az emberek élete. Ezért épült meg ez az intézmény is. Jó egészséget kívánok mindenkinek az új létesítményhez!

Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere beszédében elmondta, hogy a város történetében óriási jelentőséggel bír ez a nap. Ez a 904 milliós fejlesztés a település eddigi legnagyobb beruházása, igaz, hamarosan újabb nagy volumenű fejlesztések követik. Példaként említette a városközpont teljes felújítását, a piactér lefedését, a főutak fásítását és az utcák aszfaltozását is. Ahogy fogalmazott, a szakellátó központ hat szomszédos település összefogásának eredményeképpen valósulhatott meg, a térség eddigi egyik legkomolyabb beruházásaként. Borota, Hajós, Kéleshalom, Mélykút, Rém és Jánoshalma települések vezetőinek az volt a célja, hogy a környéken élő, összesen 22 ezer lakosnak megoldják a magas színvonalú, és 20 percen belül elérhető orvosi szakellátását. Korábban ugyanis az itt élő embereknek akár több órát is utaznia kellett azért, hogy megfelelő orvosi kezelést kaphassanak. A tervezésnél meghatározó tényező volt, hogy a szakellátó megközelítőleg ugyanolyan távolságra legyen a két Jánoshalmán működő gyógyszertártól, közel legyen az oktatási intézményekhez a gyermekek védelmében, illetve a környező települések lakóinak kényelme érdekében ne essen messze a helyi vasúti-, illetve buszpályaudvartól. Az intézménynek köszönhetően a belgyógyászat rendelés ideje az eddigi heti 3 óráról heti 30 órára növekedik, a sebészeti ellátás heti 10-ről szintén 30 órára nő. Az épületben helyet kap még a terhes tanácsadás, a csecsemő és gyermekgyógyászat, a fül-orr gégészet, a szemészet, a bőrgyógyászat, a neurológia, a psychiatria, az urológia, a felnőtt és gyermek fogorvosi ellátás, a védőnői szolgálat. De lesz az intézményben röntgen, ultrahang, labor, fizikoterápia, egyéni és csoportos gyógytorna is.

A helyiek meghívását elfogadó dr. Szócska Miklós, az egészségügyért felelős államtitkár beszédében azt emelte ki, hogy a térség összefogása példaértékű lehet, és megmutatta, érdemes a tettek mezejére lépni. Kiemelte, a kormány a jövőben támogatni fog minden hasonló kezdeményezést.

Forrás: Kistérségi Járóbeteg-Szakellátó Központ Jánoshalma

*

Hulladék ártalmatlanítás

Egy elektronikai hulladékbontó, valamint egy műanyag-feldolgozó üzemet is felavattak a Felső-Bácskai Hulladékgazdálkodási Kft. telephelyein.

A mintegy 25 millió forintos beruházás a gödöllői és a miskolci egyetem szakmai irányításával valósult meg. Az új üzem növeli a háztartási hulladék feldolgozási arányát, így várhatóan 15%-kal kevesebb szemét kerül a lerakóba. Ezzel három-négy éven belül teljesíthetővé válnak az Európai Unió környezetvédelmi elvárásai is.

*


Katymári faluközpont felújítása

Polgármesteri hivatal mögött található közpark sétaútjainak, közvilágításának felújítása és ünnepélyes átadása történt meg 2010.09.18-án Katymáron. A beruházást, felújítást az Emva III. tengelyéből valamint LEADER által elnyert támogatás útján valósították meg.

*


Újra a régi a Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei biztonságosan közlekedhetővé tették a Duna áradása miatt megrongálódott Gemenci Erdei Vasút nyomvonalát egészen a Gemenc Duna-parti megállóig. Így már ismét az eredeti menetrend szerint közlekedik a kisvasút. A munkálatok azonban tovább folytatódnak, most kerülhet sor a megrongálódott erdei padok és a tanösvények helyreállítására. A vasúti pályát megerősítették, ahol kellet a megrongálódott töltésszakaszokat újra építették a Gemenc Zrt. szakemberei, így újból az eredeti menetrend szerint közlekedik a Gemenci Erdei Vasút. A visszavonuló Duna után maradt sár és hordalék miatt nemcsak a vasúi pálya, hanem az erdei padok, a megállóhelyek szabadtéri bútorzata és a tanösvények is kárt szenvedtek. Mindezeket folyamatosan állítják helyre. A munkálatokban az erdészet dolgozóin és szakemberein kívül közmunkások is részt vesznek, nagy segítséget nyújtva az erdőgazdaságnak.

*

Körforgalom Baján: megtörtént a műszaki átadás

Szeptember első napjától egyelőre csak a helyi és a távolsági autóbuszok számára járható az 55-ös főút és a Czirfusz Ferenc utca találkozásánál lévő kereszteződés, melyet az elmúlt hónapokban körforgalommá alakítottak, így téve biztonságosabbá és a szakemberek reményei szerint gyorsabbá a jövőbeni áthaladást.

A beruházás „A közösségi közlekedés forgalmi helyzetének és elérhetőségének javítása Baján” című projekt részeként 406 millió forintból valósult meg. A költségekből 270 milliós forintos részt vállalt az Európai Unió, a fennmaradó hányadot a helyi önkormányzat állja. Az infrastrukturális fejlesztés részeként a kivitelezők a földben kicserélték a teljes közműhálózatot, megépítették az útburkolatot és rendezték a környezetet.


Forrás:
Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása