Beszámoló a 7. Kozárdi Gasztronómiai és Gyümölcsfesztiválról

A Cserhátalji kis település immár 7. alkalommal szeptember 18-án adott otthont a szüreti felvonulással egybekötött zenés-táncos fesztiválnak.

Az időjárás is kedvezett az ide látogatóknak, hiszen délben kisütött a Nap, ezzel is hozzájárulva a fesztiváli jókedvhez. Kozárd központjában a helyi, térségi, valamint a külföldi vendégek mutatkoztak be saját ízeikkel, termékeikkel.

A rendezvény idén is a szegedi Pavane Zászlóforgatók nyitófelvonulásával vette kezdetét, majd a Faluház konferenciatermében megnyitó köszöntő beszédet mondott Dr. Hajasné Banos Márta Kozárd polgármestere és Dr. Hajas Pál a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a fesztivál eseményét összekötötte a II. Európai LEADER Együttműködési Fórum megrendezésével.

A délelőtt a Faluházban vidám gyermekműsorral és a LEADER rajzpályázat eredményhirdetésével telt. Déltől Kozárd Fő utcáját a hagyományőrző csoportok vették „birtokukba”. A közönség hangos tapssal díjazta produkcióikat. Délután 14.30-kor a nap fénypontja a szüreti felvonulás vette kezdetét, ahol a Pavane zászlóforgatók vezetésével népviseletbe öltözött fiatalok és lovas kocsik vonultak végig a településen. A kisbíró idén is nagy sikert aratott, amikor rendhagyó módon beszámolt az elmúlt év kozárdi történéseiről.

A fesztivál neves vendége volt Poór Péter, aki műsorával két énekes hölgy társaságában megalapozta a további jó hangulatot. A délután folyamán számos táncos produkciót tekinthettek meg kicsik –és nagyok, minden korosztály megtalálta a számára megfelelőt.

A fesztivál zárásaként 20.00 órától Szüreti bálon vehetett részt minden táncolni vágyó vendég.

*

Belterületi utak újultak meg

Mátraszőlős belterületi útjainak összesen 1,2 kilométeres szakasza újult meg hat utca érintésével. A beruházás 42,3 millió forintból valósult meg, 37,5 millió forint támogatással az Észak-magyarországi Operatív Programból.

A falu fontos intézményeinek elérhetősége jelentősen javult, az önkormányzat épülete, a templom, a művelődési ház, a nyugdíjas klub, a régi iskolaépület és a buszforduló felé vezető útszakaszok mentén a járdák és vízelvezetők is rendezettebbé váltak. Mindez jelentősen javítja a lakosság életkörülményeit és a településképet.

*

„Múltunk háza” Szurdokpüspökiben

A 3. Libafesztivál programjának részeként ünnepélyes keretek között került átadásra 2010. augusztus 6-án a „Múltunk háza” kiállítás, mely a falu 1920-as, 1930-as évekbeli hagyományait mutatja be. A gyűjtemény a régi, eredeti körülmények között a nagyházban, kisházban, konyhában és kamrában, valamint egy külön berendezett suszterműhelyben mutatja be a kor eszközeit. A helyiségek ízléses és szakszerű berendezése kellemes látványt nyújt.

*

Játszóterek épülnek Vanyarcon

A község önkormányzata 19 millió forintot nyert két játszótér kialakítására ÚMVP III. tengelyes pályázat keretén belül. A gyermekek nagy örömére a jelenleg zajló közbeszerzési eljárás lefolytatása után elkezdődhet a kivitelezés.

*

Ízelítő a libatartás tudományából: 3. Püspöki Libafesztivál

Harmadik alkalommal rendezték meg Szurdokpüspökiben a Libafesztivált 2010. augusztus 5-6-án. A rendezvény célja a libatartásról méltán híres település régi hagyományainak, a libatartás fortélyainak felelevenítése volt.

A színpadi műsor tartalmazta a libákról szóló versek, dalok gyűjteményét, felléptek hagyományőrző csoportok is. A legtöbb érdeklődőt a libaszépségverseny megmérettetése vonzotta, melyen 9 „versenyző” indult. A délután folyamán fellépett a Bojtorján együttes, tombolát húztak és a nap tollasbállal zárult. A fesztivál gasztronómiai jellege kiemelkedő volt, hiszen a látogatók megkóstolhatták a különféle libából készült ételeket is.

*

Litvánok látogatása Kozárdon

A Kozárdra érkező litván mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadók delegációját a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. nevében Dr. Hajas Pál köszöntötte. Az előadások angol nyelven folytak, bemutatva a magyar mezőgazdaság és vidékfejlesztés gyakorlatát és helyzetét, különös tekintettel a szaktanácsadásra.

Bemutatták az akciócsoport elődjének, a 15 települést magába foglaló Dél Cserhát LEADER+ Akciócsoportnak a tevékenységét, a LEADER+ programban megvalósított projektet, majd azt a folyamatot melynek köszönhetően a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. létrejött. Ismertetésre kerültek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program legfontosabb elemei, a HACS HVS fő fejlesztési prioritásai, intézkedései, valamint a III. és IV. tengely rendelkezésre álló forrásai.

A Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. célkitűzései, eredményei, tanácsadási, promóciós és ösztönző tevékenysége mellett bemutatásra került a vidékfejlesztési pályázatok feldolgozásának folyamata is. Összefoglalásra kerültek az ÚMVP III. tengely I. kérelembenyújtási fordulójának eredményei, a nyertes projektek jelenlegi helyzete, a benyújtott LEADER pályázatok, valamint a III. tengely második kérelembenyújtási fordulójában beérkezett támogatási kérelmek, és azok a nehézségek, amelyekkel a pályázók a program során szembesültek.

*

Falunap Szarvasgedén

Hetedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző falunapot Szarvasgedén 2010. augusztus 14-én. Délelőtt gyermekprogramokkal csalogatták a legkisebbeket, majd a 13 órakor megtartott ünnepi szentmise után vette kezdetét a kulturális műsor.

Számos helyi és térségi hagyományőrző bemutatkozott, többek között a Kenderike Néptánccsoport Palotásról, a Muskátli Hagyományőrzők Varsányból, a Szivárvány Tánccsoport Csécséről és a Táncoló Talpak Tánccsoport Egyházasdengelegről. Számos szomszédos baráti települést meghívtak a falunapra. A lengyel testvértelepülés köszöntése után ünnepélyes keretek között aláírásra került az együttműködési megállapodás, és a lengyel tánccsoport is bemutatkozott.

A színpadi műsorok mellett kézművesek és helyi termékesek kínálták termékeiket, kézműves foglalkozásokon is részt vehettek az érdeklődők, a gyerekek körében igen kedvelt volt az íjászat és a pónilovas hintón való kocsikázás. A főzőverseny és a süteménysütő verseny révén a vendégek ízelítőt kaphattak a helyi palóc gasztronómia remekeiből. A Kastélykertben megtartott rendezvény igazi vidám hangulatban telt. A helyi közösség aktív tagjának számító Tóth Jánosné polgármester asszony is fellépett a nyugdíjasklub műsorában és látványos táncprodukcióval. A napot esti zenés mulatság zárta.

*

Útépítés Taron

Belterületi utak fejlesztésére, korszerűsítésére nyert vissza nem térítendő támogatást Tar Község Önkormányzata. Az ÉMOP-2009-3.1.3/A számú kiírásra beadott pályázat sikerének köszönhetően 50 millió forinttal járul hozzá az Európai Unió és a Magyar Köztársaság 7 belterületi útszakasz felújításához.

A támogatás intenzitása 90%, így jelentős segítséget nyújt a költségek finanszírozásához. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után a munkaterületek átvétele július végén megtörtént. Jelenleg is folynak a munkálatok, melyekről folyamatosan beszámolnak a település honlapján. Emellett fotókkal mutatják be a megvalósítás szakaszait, az előrehaladásnak megfelelően folyamatosan bővítve a képek körét. A Jókai, a Liget, a Madách, a Vörösmarty, a Ságvári, a Sallai és a Sport út újul meg összesen 2 km hosszúságban. Az úttest hibáinak javítása (Sport, Sallai, Madách, Vörösmarty és Jókai) mellett a vízelvezető árkok is rendezésre kerülnek, egyes szakaszokon pedig teljesen új burkolat kerül kialakításra (Sport és Liget utak földes folytatása). A korszerűsítés érinti az egész lakosságot, jelentős közlekedésminőségi javulást eredményez. A Liget útról közelíthető meg az általános iskola, így az önkormányzat kötelező feladatellátásának ellátásához is hozzájárul, valamint több munkahely könnyebb megközelíthetőségét is lehetővé teszi a fejlesztés.

*

Beszámoló a 6. Pásztói Szőlő -és Borünnepről

A pásztói szüreti felvonulással egybekötött Szőlő-és Borünnepet hatodik alkalommal rendezték meg a városban. A vasárnapi program Szentmisével kezdődött, délután pedig a gyermekek szüretköszöntő műsorát láthatták az érdeklődők.

A szüreti felvonulás során Pásztó Fő utcáján több száz fős népviseletbe öltözött vonult végig. Ezt követően énekesek és táncosok léptek fel a Romkert színpadán. Este élő koncertet adott az Apostol együttes, majd szabadtéri bálon szórakozhattak a vendégek.

*

Beszámoló a 4. Nógrádi Megyenapról

Idén szeptember 18-án Bátonyterenye adott otthont a negyedik Nógrádi Megyenapnak. A rendezvény a Szent György plébániatemplomban bemutatott Szentmisével kezdődött majd ünnepi közgyűlést tartottak a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

Az ülésen átadták a megyei kitüntetéseket, kihirdették a Virágos Nógrádért és a Mikszáth-pályázat eredményét. A városháza téren felléptek a megye településeinek hagyományőrző együttesei: népdalkörök, zenekarok, táncegyüttesek. Bemutatkoztak a kistérségek helyi nevezetességeikkel és látnivalóikkal. A Megyenapon a Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft. is képviseltette magát, helyi termékekkel és prospektusokkal.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása