Natúrpark lehet a Nagyberek

A két legnagyobb fővárosi egyetemre, a Corvinusra és az ELTE-re támaszkodhat Somogy északnyugati része. A Nagyberekben natúrpark jöhet létre, s gyümölcsöző partnerséggel gazdagodik Lengyeltóti térsége is.

Három éven belül hivatalosan is natúrpark lehet a Nagyberek, az ennek érdekében korábban létrejött civil szervezet céljai a Budapesti Corvinus Egyetem szakmai munkájának köszönhetően valósulhatnak meg. Az univerzitás Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszéke ugyanis a hét ország nyolc intézetének részvételével zajló Vital Landscapes, azaz Élhető tájak elnevezésű projekt magyar mintaterületének választotta az értékes somogyi tájat.

A most kezdődő és 2013-ig tartó szakmai munka kulcsszava a fenntarthatóság, a sajátosságokhoz alkalmazkodó tájhasználat. Első lépésben decemberig a tájegység állapotát tárják fel. Turisztikai potenciált mért az ELTE a lengyeltóti térségben: az egyetem geográfus hallgatóinak részvételével tartottak konferenciát Lengyeltótiban a leghátrányosabb helyzetű kistérségek jelenéről, jövőjéről. Ez az egyik első eseménye volt az országos programnak, melynek lényege a hazai egyetemek és a leghátrányosabb helyzetű térségek hosszú távú együttműködése. A lényeg, hogy mindkét fél számára hasznos partnerség jöjjön létre. Egy ilyen térségnek komoly segítség lehet, ha egy egyetem rendszeresen itt tartja szakmai gyakorlatait, rendezvényeit - részletezte Németh Nándor, a programot koordináló Magyar Idegenforgalmi és Területfejlesztési Közhasznú Egyesület elnöke. Mint mondta: a hallgatók pedig jóval közvetlenebb ismereteket szereznek azáltal, hogy olyan térségekben kutatnak, ahol területfejlesztőként, vidékfejlesztőként a legnagyobb szükség lehet rájuk.

Az ELTE földrajzi intézete és a lengyeltóti kistérség együttműködése a negyedik ilyen „örökbefogadás” az országban. - Szívesen irányítjuk kötelező feladatainkat olyan területre, ahol nincs pénz kutatásokra, melyeket magáncégek komoly összegért végeznek el – részletezte Szabó Pál, az ELTE Természettudományi Karának egyetemi adjunktusa, aki az első szakmai felmérést irányította a térségben. A hallgatók a kooperációt támogató Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kérésére a kistérség turisztikai potenciáljának feltérképezésén dolgoztak. A konferencián egyébként megismerhették az Új Széchenyi Terv irányvonalait, s a Balaton valamint a leghátrányosabb helyzetű kistérségek kapcsolódási lehetőségeit.

Forrás: sonline.hu

*

Buzsák új ruhája

Tapolcai József, Buzsák leköszönő polgármestere meséli: nemrég egy nagy busz érkezett a településre, tele idegenekkel, az önkormányzati dolgozók meg elindultak feléjük, lévén jó vendéglátókról beszélünk, tudni akarták segíthetnek-e esetleg valamiben. A busz a most felújított főtéren állt meg, s a helybeliek büszkén hallották meg a következő megjegyzést: Milyen szép kisváros! Pedig csak község vagyunk - mondja mosolyogva Tapolcai Úr. - De ebből is látszik, milyen jó a visszhangja a megújult főterünknek.

S valóban, a faluközpont csodálatos lett: rengeteg virág, új padok, járda, parkoló helyek. S mindezt egy megnyert pályázatnak köszönhetik: húsz és fél millió forintot nyertek faluszépítésre. - Még egy szökőkutat is szeretnénk - árulja el Tapolcai József. - Ám egyelőre örülünk annak is, hogy ennek a két ütemből álló pályázatnak az első felét időhatárra sikerült befejeznünk. A második ütem arról szól majd, hogy innen, az önkormányzatnak helyet adó épülettől egészen a Tájházig szintén szépítünk, csinosítunk, járdával, még több parkolóval, illetve ennek az útszakasznak a házait is fel szeretnénk újítani, hogy valóban csodaszép legyen Buzsák központja. Tapolcai József még elmondta: a kivitelezésben nagyon sok helybeli is részt vett, akik örömmel dolgoztak, hiszen a saját otthonukat kellett széppé varázsolniuk.

Forrás: delbalatonileader.hu

*

Somogybabodon a falu büféje is szépül

Somogybabod az egyik leghosszabb település a megyében. A falut átszelő hatvanhetes út mellett azonban bármikor megállhatunk egy jó kávéra, vagy egy finom ebédre.

A Tardi Büfé már 1992 óta várja a vendégeket, persze azóta sok minden változott náluk. Ma már keresztelőket, esküvőket is tartanak, sokat látogatnak hozzájuk a környező falvakból, de az átmenő forgalom utasai is sokszor gyakran betérnek a büfébe. Még 14 évvel ezelőtt létesítették a konyhájukat, melyet most Leader pénzből szeretnének felújítani. Csek Győzőné, a családi vállalkozás egyik tagja szerint rájuk fér a korszerűsítés: konyhagépeik már nagyon elavultak. 5 millió forintos beruházásról van szó meséli, - melynek akkor örülhetünk igazán, ha a beadott pályázatunk őszre ígért elbírálása pozitív lesz. A pénzből azonban jut majd új nyílászárókra is, valamint két számítógépre, melyek segítségével ingyenes internet hozzáférési lehetőséget biztosítanánk a hozzánk betérőknek. Ez utóbbinak itt a faluban nagyon örülnének az emberek. Abban bízunk - összegzi Csek Győzőné – hogy ha megvalósulnak a terveink, sokkal gyorsabban, hatékonyabban tudunk majd dolgozni és a vendégeink is egy szebb, kulturáltabb helyre térhetnek majd be.

*

Fejlesztések Balatonmáriafürdőn

Megkezdték a Hajóállomási projekt harmadik részét, a mélyépítési munkákat. A kivitelező: Közút Építő és Szolgáltató Kft., Marcali. A kivitelezés során megújul a hajóállomási sétány. Többek között megvalósul a csapadékvíz elvezetés, közvilágítás korszerűsítés, és új utcabútorok között sétálhatunk majd az új, térkővel ellátott járdán. A pályázat része a Szív utcai területen partvédőmű létrehozása is, illetve új vízbejáró is lesz a strandon.

Jó ütemben halad Balatonmáriafürdő alsón a Nyugdíjas klub épületében az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér kialakítása. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes vidékfejlesztési intézkedésének keretében nyerte el Balatonmáriafürdő az IKSZT Címbirtokosi címet. A lezajlott közbeszerzési eljárás alapján az építési munkák kivitelezője a Főépmester Kft. Az építési terület átadása 2010. július 29-én megtörtént, azóta gyors ütemben folynak a munkálatok. Az épület felújításával párhuzamosan zajlanak a pályázathoz kapcsolódó eszközbeszerzések is, hiszen a megújult épületben új bútorok, játékok és informatikai eszközök kapnak helyet. A fejlesztés célja egy minden igényt kielégítő Integrált Közösségi Tér kialakítása, amely otthont ad ugyanúgy a civil szervezetek tevékenységének, mint az egyes ifjúsági programoknak. Lesz itt könyvtár, sportprogramok filmklub, ifjúsági információs pont, képzési szolgáltatás, játszótér is.

Forrás: somogybabod.hu

*


Kalandpark az összefogásért

Lengyeltótiban gyönyörű, erdőszéli tájon van egy nemrég épült uszoda. Amikor ott jártunk, tele volt még a környéke is gyerekekkel. Ám amíg egy csapat nebuló éppen úszott, addig a többiek kint lézengtek, láthatóan nem tudtak mit kezdeni magukkal. Szinte kiabált a hely egy játszótérért. - Ezért akarunk ide, az uszoda mögötti füves területre egy kalandparkot létesíteni - mondja Ifj. Lenner Vilmos, a Lengyeltótiért Somogyért Egyesület elnöke. - Egy olyan, több száz négyzetméternyi területről lenne szó, melyen tizenhárom játék várná a gyerekeket, a négy évesektől kezdve egészen a tizennégy éves korosztályig. Lenne hinta a legkisebbeknek, valamint egy acél kötélpálya a nagyobbaknak. Természetesen soha nem tudnánk saját forrásból belevágni egy ekkora ügybe, ezért hatalmas segítség számunkra a Leader: náluk pályáztunk öt millió forintra, melyből, ha pozitív elbírálást kapunk, mindezt meg tudjuk valósítani. De el kell mondanom, hogy a lengyeltóti önkormányzat is sokat segít: az utófinanszírozás problémáját általuk tudjuk megoldani. A megvalósításba egyébként sok társadalmi munkát belekalkuláltunk: azt szeretném, hogy egy ilyen ügy hozza össze kicsit az embereket, legyünk együtt, legyen közösség kovácsoló ereje is egy ilyen célnak.

Forrás: Dél-Balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.

Cikk megosztása