"Nemadomfel Ház" Szendrőládon a mély szegénységben élőkért

Átadták szerdán Szendrőládon az úgynevezett Nemadomfel Házat, amely a hátrányos helyzetű, mély szegénységben élő gyerekek felzárkózását segíti. Az otthon a fogyatékos fiatalok által szervezett, Jobb velünk a világ! 2009-es jótékonysági koncert bevételéből jött létre.

Az otthon fővédnökei, Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége és Mádl Dalma, a korábbi köztársasági elnök felesége is részt vettek a Nemadomfel Ház átadásán. A mélyszegénységben élő gyerekek felzárkózását segíti az otthon, amely az 5-10 éves, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik az iskolai órák után. Játékos formában tanítják meg azt, hogyan tudják felfedezni lehetőségeiket, megbecsülni értékeiket, és megtanulják a meghatározó viselkedésmintákat, amit jó esetben egy gyerek a családjától vesz át.

A házat a fogyatékos fiatalok által szervezett Jobb velünk a világ! 2009-es jótékonysági koncert bevételeiből hozták létre. Az erdélyi szerzetes, Böjte Csaba módszerét követve jött létre az otthon, amelyhez a helyi önkormányzat adott épületet. A házat a szülők összefogásával, adományaiból rendezték be.

forrás: Független Hírügynökség, boon.hu

*

Már állnak az új rönkfaházak a Baradla Kemping területén

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Európai Unió pályázati forrásból épített új téliesített rönkfaházakat. Az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Program (ROP) keretén belül meghirdetett ÉMOP-2007-2.2.1 „Kereskedelmi szálláshelyek és szolgáltatások minőségi fejlesztése” című pályázati felhívásra benyújtott projekt célja egy világörökségi helyszínhez méltó, környezet- és családbarát, tájba illő szálláshelybázis kialakításának elkezdése a Baradla Kemping területén.

2010 nyarán az edelényi kistérséget sújtó szélsőséges időjárás és az átlagon felüli csapadékmennyiség több esetben akadályozta az építési munkálatokat, bizonyos esetekben egyáltalán nem, vagy csak nehezen lehetett a beruházás helyszínét megközelíteni. Az extrém csapadékos időszak miatt a beruházás nem a megfelelő ütemben haladt, ezért 2010 júliusában szerződésmódosításra került sor. A szerződésmódosítás a korábban kitűzött projektzárási határidőt nem befolyásolja.

Már javában állnak az új rönkfaházak a Baradla Kemping területén. A 6 új rönkfaház építési munkálatai szeptember végén befejeződnek. Ezt követően már csak a bútorok és a szükséges működési engedélyek hiányoznak ahhoz, hogy a vendégeink rendelkezésére tudjuk az új szálláshelyeket bocsátani. A projekt zárásának időpontja 2010. december.

Az új rönkfaházak tervezett nyitási időpontja: 2011. január.

15 évvel korábban 1995.12.06-án nyilvánították világörökséggé az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait, és várhatóan az évforduló napján kerül sor a új faházak ünnepélyes átadására.

Az Európai Unió támogatásból megvalósuló közel 136 millió Ft-os beruházás keretén belül komfortos, 7 férőhelyes I. osztályú üdülőházak épülnek Aggtelek község határában, javítva ezzel a kistérség turisztikai infrastruktúráját.

A projekt 46.648.058,- Ft támogatásban részesül, melyhez az önrészt a Vidékfejlesztési Minisztérium adja.

A projekt támogatója a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (www.nfu.hu), közreműködő szervezet az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. 3525 Miskolc, Széchenyi u. 107. (www.norda.hu).

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bővebb információ: www.anp.hu

*

A Gömör-Tornai Fesztivál története

A térség legismertebb, legnépszerűbb látnivalója a Baradla-barlang. De nem az egyetlen – jól tudja ezt mindenki, aki már csak egyszer is járt a Gömör-Tornai-karszton. Az itt élők pedig azt is felismerték, hogy csak együtt van esélyük másoknak is megmutatni és megőrizni természeti és kulturális értékeiket. Így jött létre 1998-ban két falu összefogásával az Aggteleki-Jósvafői Hagyományőrző és Művészeti Napok, és fejlődött ki ebből 2001-re az immár határokon átnyúló, a térség majd’ kéttucat települését „bejáró” Gömör-Tornai Fesztivál.

A települések száma tehát pont a tízszeresére nőtt a kezdetektől, de megsokszorozódott a programoké, és gyarapszik a fesztivál szervezésében közreműködő szervezetek, a rendezvénysorozatot támogatók száma is. Mára az is elmondható: amellett, hogy mindig újabb és újabb fellépők látogatnak el a térségbe, vannak rendszeresen és örömmel visszatérők, méghozzá nemcsak a helyi kötődésű művészek között.

Magyarország és Szlovákia EU-tagsága hatással volt a fesztiválra is, hiszen megkönnyítette, mostanra pedig szabaddá tette a határátlépést. Már nem gond, hogy egy késői rendezvényről hazatérve vajon nyitva lesz-e még a legközelebbi határátkelő. A fesztiválnak így elég a kulturális határnélküliség bemutatására koncentrálni. Hiszen egy természeti táj, a Gömör-Tornai-karszt az otthona a településeknek, a szülője a térség néphagyományának, aminek tükrében még szebben ragyognak fel az egyes települések helyi jellegzetességei.

Márpedig a fesztivál egyik fő célja – ami a kezdetektől nem változik – éppen ez: feleleveníteni, bemutatni a helyi jellegzetességeket, szokásokat, kismesterségeket, gasztronómiát, építészeti és tárgyi hagyatékot. A hagyományok, a természeti értékek tudatos megőrzése révén pedig a fenntartható fejlődés pályájára állítani az apró falvakat is.

Forrás: http://www.gomortornaifesztival.hu/

*

"Nagyanyáink étke” - Főzőverseny a Borsod-Torna-Gömör Egyesület szervezésében

Nagy sikerrel zárult a Borsod-Torna-Gömör Egyesület 2010.08. 07-én, szombaton megrendezett, főzőversennyel egybekötött szakmai rendezvénye.
A Perkupai Tájház udvarán a délelőtti órákban 17 csapat kezdte meg a különböző ételek elkészítését bográcsban, kemencében és sparhelten. A 6 tagú zsűri összesen 35 különböző étel közül a Szendrőládi Népfőiskola több fogásos, „nagyanyáink ételeit” felidéző ebédjéből a „Füstölt húsleves laska tésztával” elnevezésű fogását találta a leginkább elfeledett recept felelevenítésének és ítélte nekik az Aranyserleget.

Különdíjban részesült Lak Önkormányzat a „Gazdag leves” elnevezésű különlegességével, a Bhim Rao Egyesület a cigány konyha alapételével a „Savanyú káposztás babos tészta” fogással valamint a Galyasági Településszövetség a „Varbóci kapros töltött káposzta” ínyencséggel. A főzőversenyt követő ebéd után a közel 200 vendégnek lehetősége volt egy faluséta során megtekinteni Perkupa jellegzetes építészeti örökségét, egyedi hangulatát.

A délután folyamán az érdeklődők megtekinthették Jozef Peniaško fotókiállítását Hodossy Gyula kovácsmesterről, fellépett a Bódva-völgyi Néptáncegyüttes, a Szendrői Közművelődési Intézet egész napos kiállítást szervezett a kékfestős népművészeti tárgyakból, valamint bemutatót tartott Medve Mariann az üvegfestésről, kerámiatárgyak készítéséről. A rendezvény táncházzal ért véget, ahol élőzenét az Árok Zenekar biztosította.

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület

Cikk megosztása