37 milliós intézmény Csongrádon - 24 fogyatékkal élő embert tudnak ellátni

37 millió forintból készült el a csongrádi Síp utcában a fogyatékosok nappali intézménye, amely 24 ember napközbeni ellátására alkalmas.
A Síp utca 3. szám alatt létrehozott fogyatékkal élők nappali intézménye a kistérségi szociális ellátórendszer kialakításának utolsó lépcsőfoka. A Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása az ellátási területén élő, a nappali intézményi ellátásból kiszoruló, harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben vagy egyáltalán nem képes, fogyatékkal élő, illetve autista emberek részére biztosít itt lehetőséget a napközbeni ellátásra.

A 37 millió forintba került, 5 új munkahelyet is jelentő otthon létrehozásához a csongrádi önkormányzat 27 millió forint önrészt biztosított, és támogatta a beruházást a kistérség és a megye is. A 24 fogyatékkal élő befogadására alkalmas nappali intézmény akadálymentesített – a földszintes ház a belváros kevésbé forgalmas részén található. Az épületben három foglalkoztató, iroda, orvosi és pihenőszoba, teakonyha, mosókonyha és mozgássérülteknek is használható vizesblokk szolgálja a kényelmet.
A nappali otthon biztosítja a korszerű fizikai, egészségügyi és mentális ellátást a fogyatékkal élők számára, egyénre szabott gondozási tervvel segítve őket – mondta Szabóné Tóth Irén, a szociális ellátások intézményének igazgatója.

Forrás: delmagyar.hu

*

Nem kell lépcsőzniük a tömörkényi Rózsafüzér szociális otthon lakóinak

A tömörkényi Rózsafüzér szociális otthonban már nem kell lépcsőzniük a lakóknak, ha az emeletre akarnak feljutni: az elmúlt hónapokban teljesen akadálymentesítették az intézményt, amely gondozási központként is működik.

A ház 49 lakója közül az egyik korábban felajánlást tett, ebből az összegből sikerült elkészíttetni a fejlesztéshez szükséges tervdokumentációt. Az önkormányzat a Norvég Alapnál pályázott, és nyert 20 millió forintot az összesen 26 milliós beruházáshoz. A 6 milliós önrészt a település biztosította.

A település leköszönő polgármestere, Fekete Gábor elmondta: a kivitelezők nem csupán a minőségre, de az otthon nyugalmára is ügyeltek, amikor a kétszintes épületben dolgoztak. 52 méter korlátot szereltek fel, rámpákat alakítottak ki, és beszerelték a község első – 8 személyes – felvonóját. A liftet üvegfalú aknába szerelték, utasait a közösségi teremből is lehet látni, így könnyebb ügyelni rájuk, vagy észrevenni, ha rosszul lenne valamelyikük. A fejlesztés része volt még, hogy kerekes széket és speciális vizsgálóágyat is vásárolhatott az intézmény.

Forrás: delmagyar.hu

*

Szakmát tanultak a szentesi szállón

36 millió forintból megújult a 30 férőhelyes szentesi hajléktalanszálló. Az intézmény további 23 millió forintot fordíthat 15 rászoruló képzésére és albérletük finanszírozására.

Az 1996-ban létesített szentesi hajléktalanszálló évek óta telt házzal működik, ezért időszerű volt a Rákóczi Ferenc utcai intézmény 30 férőhelyes átmeneti részének teljes felújítása. A beruházásra az önerő mellé 33,6 millió forint támogatást nyert a város. Leszigetelték a külső homlokzatot, kicserélték az ablakokat, korszerűsítették a fűtési rendszert, új burkolatot kaptak a helyiségek.
Ternai Levente intézményvezető elmondta, hogy a kivitelező Csendes és Fiai Bt. úgy dolgozott, hogy közben szünet nélkül működött a szálló. Két faházat is felállítanak az udvaron: ezek varró- és barkácsműhelyek.

Szirbik Imre polgármester kiemelte, a szociális hálót úgy kell erősíteni, hogy aki alól kicsúszik a talaj, azoknak egyrészt támaszt nyújt a város, majd abban is segít, hogy visszataláljon a munkaerőpiacra, és normális otthonra leljen.
Ez utóbbi célt tűzte maga elé az a kezdeményezés, amelyre 23,6 millió forint támogatást nyert a hajléktalanszálló és a helyi családsegítő központ. Tizenöt környékbeli hajléktalan részt vehetett egy OKJ-s parkgondozói képzésen, mellé – a képzés idejére – megélhetési és 12 hónapra albérleti támogatást kapnak. Ezen felül személyiségfejlesztő és elhelyezkedést segítő tréningen vettek részt.A képzésen résztvevők mindannyian sikeres vizsgát tettek.

Forrás: delmagyar.hu

*

Megújult a fábiánsebestyéni iskola

200 milliós támogatásból újult meg Fábiánsebestyén iskolája. A fejlesztés egyrészt kedvez a diákoknak és a tanároknak, másrészt évi 5–6 milliós megtakarítást jelent az önkormányzatnak.

Másfél éves előkészítő munka után, még az iskolakezdés előtt átadták a felújított intézményt. A 220 milliós fejlesztéshez közel 200 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, amihez 22 milliós önrészt kellett biztosítania. Ennek az összegnek csak a felét kellett átutalni a település számlájáról, mert 11 millió forint EU önerő-támogatást nyertek a kormányzattól. Az iskolának több mint 200 tanulója van. A gyermekek többsége fábiánsebestyéni diák, de az intézmény árpádhalmi, eperjesi, sőt szentesi és gádorosi diákok képzési helyeként is szolgál, ami mutatja az iskola erős térségi szerepét. Ezért sem volt mellékes, hogy a modern kor oktatási igényeit is kiszolgálja a megújuló épület.

A kivitelezés során szigetelték a homlokzatot, az aljzatot és a födémet, felújították a tetőszerkezetet, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a villamoshálózatot és az informatikai rendszert, udvari kerékpártároló épült, és akadálymentesítették az épületet. Geotermikus energiát felhasználó, költséghatékony fűtési rendszert alakítottak ki, amelynek melléktermékeként hűs víz kerül a község ivóvízhálózatába. Mindemellett tanévkezdésig kosárlabdapalánkokat, tornaszőnyegeket, futball-labdákat, kézilabdákat és szöges cipőket szereztek be, továbbá DVD író-lejátszót, televíziót, digitális fényképezőgépet és videokamerát is vásárolhat az iskola. Orvosi szobát és nyelvi labort is kapott az intézmény. Mivel a pedagógiai program nagy hangsúlyt fektet a gyermekek környezettudatos magatartásának, egészséges életvitelének kialakítására, a szemléltető kísérleteknek helyet adó vegyi fülke is épült az iskolában.

Forrás: delmagyar.hu

*


Olvasható a község története és a bizottságok névsora Tömörkény honlapján

Teljesen megújult Tömörkény hivatalos weblapja, a www.tomorkeny.hu. A korábbi honlaptól eltérően itt már olvasható az alapvető tudnivalókon kívül (népességszám, fekvés, népsűrűség, irányítószám) a község rövid története, a képviselő-testület, illetve a bizottságok feladatköre és tagnévsora. Felsorolják az intézményeket, megtalálhatók az iparűzési adóról és a magánszemélyek helyi kommunális adójáról szóló rendeletek.
Most töltik fel a civilszervezetekkel és az üvegzsebbel kapcsolatos tartalmakat, és bárki által használható a fórum programpont is.
Fekete Gábor, leköszönő polgármestertől megtudtuk: a honlap átalakítása, amelyet Becsak Bernadett grafikai tervei alapján az iskolában dolgozó Szepesi Ferenc végzett el, gyakorlatilag semmibe sem került.

– Egy jó honlap alkalmas arra, hogy az önkormányzat mindent közzétegyen rajta, amit kell. Megfelelő képet nyújt a településünkről mindenkinek, aki az interneten érdeklődik irántunk. Egy vonzó kinézetű és tartalmas honlapot pedig többen és gyakrabban látogatnak – vélte Fekete Gábor.

Forrás: delmagyar.hu

*

A vadasparkig lehet majd biciklizni Derekegyházon

115 millió forintból 3,6 kilométer hosszú kerékpárút épül idén Derekegyház bel- és külterületén. A falu főtere már elkészült, a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése ősszel kezdődik.
Amint befejeződik az egyik beruházás, kezdődik a másik Derekegyházon.

A főtér csinosításával már végeztek a kivitelezők, most a kerékpárút-hálózat bővítése következik. E téren nem a nulláról kell kezdeni a fejlesztést, hiszen a település Szentes felőli határától a malomig már korábban megépült a bicikliút. Tavasszal 104 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat az aszfaltcsík folytatására, az összeget 11 milliós önerővel egészítik ki.
Szabó István polgármestertől megtudtuk, összesen 3,6 kilométer hosszú lesz az új szakasz, ebből 500 méter bel-, 3100 méter pedig külterületen épül. Már ki is választották a kivitelezőt: a szegedi Tiszaszolg Kft. vonulhat fel a munkaterületre, és még idén teljesíti a megbízást. A focipályánál fogja keresztezni a főutat az új szakasz, amely egészen Nagymágocs közigazgatási határáig ér majd el. A papteleki tanyákon körülbelül 60 ember él, számukra óriási segítséget jelent a biztonságos út, hiszen az utóbbi években több baleset is volt ezen az útszakaszon. Idegenforgalmi szempontból is fontos a fejlesztés, hiszen kerékpárúton lehet majd megközelíteni a derekegyházi horgásztavakat és a hamarosan megnyíló vadasparkot.

A település – ahol a belvíz miatt idén eddig kétszer kellett védelmi készültséget elrendelni – összes utcáját érinti a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítése. Erre 50 milliós, 90 százalékos támogatást nyert az önkormányzat.

Forrás: delmagyar.hu

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása