Célegyenesben a szervezés

Fontos dátum a Pálfi István Szakképzés-szervezési Társulás életében augusztus 31. Ekkor zárul a „TISZK létrehozása a Bihari, Sárréti és Hajdúszoboszlói kistérségekben” című projekt, s ekkorra készülnek el azok a szakmai fejlesztések, melyek alapján a TISZK a továbbiakban működni fog.

(kép forrása: .palfitiszk.hu)

Két éve, 2008. június 1-jén alakult a társulás Berettyóújfalu, Püspökladány és Hajdúszoboszló önkormányzatainak összefogásával. Később csatlakozott a hajdú-bihari önkormányzat is.

A társulás kilenc oktatási intézmény szakképzését koordinálja. Nem egyszerű feladat ez, hiszen olyan szakmakínálatot kell kialakítani a TISZK-ben, mely megfelel a munkaerő-piaci igényeknek, azaz versenyképes. Tevékenységük során össze kell hangolni – a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság döntéseinek figyelembe vételével – a tanulók, a szülők, az iskolák és az önkormányzatok érdekeit, adottságait. Ezt a munkát fogja segíteni – többek között – ez a megvalósuló projekt is. A pályázat során a társulás a különböző programelemekre 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, összesen 344 720 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával.

A fejlesztés szakmai megvalósítása négy fő területre koncentrál. Egyrészt a szakmastruktúra fejlesztésére, azaz rugalmas képzési szerkezet kialakítására, amely egyszerre képes igazodni a gazdaság igényeihez, illetve a tanulók egyéni képességeit figyelembe véve valódi választási lehetőséget kínál a diákoknak. A struktúra fejlesztésének szerves része a tartalomfejlesztés is, hogy a pedagógusok és a tanulók számára elérhetővé váljon egy úgynevezett e-learning oktatási keretrendszer. (Kezdetben 400 tanóra anyaggal.) Másrészt a szervezetfejlesztés során komplex irányítási rendszer jön létre, melynek célja a stratégiai, fejlesztési döntések összehangolása. Így lehetővé válik az integrált irányítás, a képzési kínálat koncentrációja, a közös tervezés és végrehajtás, a források koncentrált felhasználása.

Erre nagy szükség van, hiszen a TISZK 9 intézményében, 16 szakmacsoportban, több mint 40 szakmát oktatnak, ami közel 4200 tanulót érint. Harmadrészt a TISZK szolgáltatási rendszerének kialakítása és fejlesztése során – az intézményekben már meglevő erőforrásokra támaszkodva – elsősorban a hátrányos helyzetu tanulók támogatása, a munkaerőpiacon való könnyebb eligazodás, valamint a képességeknek és az igényeknek megfelelő pályaválasztás elősegítése a cél. Ennek érdekében létrejön egy pályaorientációs, pályaválasztási, pályakövető rendszer, amely követi a tanulók életútját.

Forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

Újjászületett a nagykereki óvoda

„Újjászületésnapot” ünnepelhettek a községben kedden: átadták a felújított óvodát. A mintegy száztíz éves, ám most kívül-belül újjávarázsolt épületnek Nagykereki negyvennégy óvodása örülhet, családtagjaikkal, nevelőikkel egyetemben.
Kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet, megjavították a tetőt, valamint a legmodernebb technológiának megfelelően korszerűsítették a fűtési rendszert, felújították a vizesblokkokkat, s cserélték a teljes burkolatot.

Elkészült a járda, s udvari játékokat is sikerült beszerezniük. Zilai Károly polgármestertől azt is megtudtuk: a beruházás az önkormányzati tárca pályázatának segítségével valósulhatott meg: 14,7 millió forintot nyert a község, melyhez tízszázalékos önrészt kellett hozzátennie.

Forrás: haon.hu

*

Megújul Komádi alsó városközpontja

Az Európai kisváros-kép kialakítása Komádiban, ÉAOP-5.1.1/E-09-2009-2007 pályázat nyitórendezvénye zajlott július 20-án a bihari településen, ahol a polgármester és a kivitelező cég képviselője tájékoztatta a lakosságot. A jobb megértést térképes és kivetített látványterv is segítette.

Pénzes László polgármester elmondta, hogy tavaly már pályázat segítségével felújították a városközpontot – a templom és városháza környékét -, most pedig a piactér körülötti területet szeretnék színvonalasabbá tenni. A tervek szerint új térkő burkolatot kap a járda és a bejárók, megújul a piactér, ahol új árusítóhelyek lesznek, a szabad területeket pedig parkosítják.
Kertész Attila, a kivitelező cég képviselője arról adott tájékoztatást, hogy jelenleg az előkészítő munkák folynak. A piac oldalán kevesebb, de a túl oldalon annál több növényt telepítenek majd, és utcabútorokkal, padokkal, hulladéktárolókkal is esztétikusabbá teszik majd a város ezen részét.

Szerinte a munkák befejezése csupán a folyamatban lévő kerékpárút miatt csúszhat. Ezután a megjelentek tehettek fel kérdéseket a témával kapcsolatban. Kertész Attila elmondta még, hogy folyamatosan kapcsolatot tartanak a lakossággal, és igyekeznek figyelembe venni az igényeket, hiszen most még lehet változtatni.

Pénzes László kijelentette, hogy az érintett vállalkozóknak majd külön is tart egy megbeszélést. Végezetül arra kérte a csekély létszámban megjelent lakosságot, hogy ismerőseiknek, családjuknak adják tovább, mit hallottak, mert nagyon fontosnak tartja az itt élők pontos tájékoztatását.

Kiss Andrea, www.haon.hu

*

Eredményesen pályázott a Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv különböző módon igyekszik biztosítani a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élők számára a fejlesztési lehetőségekhez való hozzáférést. Közülük kiemelkedő az Új Magyarország Felzárkóztatási Program, melynek keretében speciális feltételekkel kialakított konstrukciókra pályázhattak a leghátrányosabb helyzetű kistérségek.
A Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása eredményesen pályázott az ÁROP-1.1.5/C kódszámú konstrukcióban és nyert.

„A Berettyóújfalui Kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése” című /kód: ÁROP-1.1.5-08/C/A-2008-0030/ pályázatával 19 603 191 Forint támogatást.

A pályázati kiírás konkrét célja, hogy:
- Az LHH kistérség számára biztosítsa a külső szakértői támogatással való szakmai együttműködést és annak beépülését a kistérségi szintű fejlesztési, tervezési munkába,
- Megvalósuljon a programozási tervdokumentumokban foglalt és az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által elfogadandó projektek közötti koherencia,
- Mindennapos gyakorlattá váljon a kistérségben a partnerek bevonásán alapuló fejlesztési célú tervezés és végrehajtás.

A projekt célja a Berettyóújfalui kistérségben olyan kistérségi szintű, fenntartható, térségfejlesztési kapacitás megalapozása és megerősítése, amely biztosítja a térséget érintő fejlesztések eredményességét, ezáltal a közjó növekedését a helyben élők számára is, végső soron segíti a leghátrányosabb helyzetből való kitörést.

A pályázat az alábbi célok megvalósítását szolgálja:
- térségfejlesztés szervezése
- részvételi alapú tervezés elterjesztése
- térségfejlesztési tervezési ismeretek elterjesztése
- program alapú fejlesztés meghonosítása
- fejlesztések összehangolása és monitoringja
- térségfejlesztés társadalmasítása
- az előző feladatok ellátásához nélkülözhetetlen és azokat közvetlenül szolgáló tréningek, továbbképzések és szakértői ismeretátadások biztosítása.

A képzések anyaga a www.arop.berettyoujfaluikisterseg.hu honlapon mindenki számára elérhető.

Bihari Önkormányzatok Többcélú Kistérségi Társulása

*

150 munkahelyet teremt a TESCO

A 42-es főút mellett négy hónapja kezdődött el a TESCO hipermarket építése, s már látszik a bevásárlóközpont végleges mérete, hiszen az 5000 m2-es létesítmény belsejében még a hatalmas kamionok is aprónak tűnnek. A vázszerkezet betonpilléreit 365 cölöp tartja, melyek néhol 7 méteres mélységig nyúlnak le a talajba. A tető lemezborítását is felhelyezték, így a belső munkálatokat akár esőben is el tuják végezni.

Bár a májusi és júniusi csapadékos időjárás miatt 7 hetes leállásra kényszerültek az építők, a lemaradást igyekeznek behozni, hogy november közepén megnyithasson a hipermarket. Az áruház 3000 m2 területen működik majd, a fennmaradó 2000 m2-en pedig a kiszolgálóhelyiségek, egyéb eladóterek helyezkednek el.

- Azt tervezzük, hogy lesz benne egy étterem és ezen kívül nyolc bérlemény. Már vannak bérlőink, akik jelezték érdeklődésüket, de természetesen továbbra is várjuk a helyi vállalkozók jelentkezését. Pékség is lesz, mint ahogy minden hipermarketünkben - tájékoztatta lapunkat Iglódi-Csató Judit, a TESCO-Global Zrt. kommunikációs igazgatója.
A püspökladányi TESCO beruházás teljes költsége 1,5 milliárd forintba kerül az áruházláncnak. Az épület és a parkoló megépítésén felül, a közlekedés biztonsága érdekében elengedhetetlen körforgalom megépítését is vállalták.

Az útépítést a Magyar Aszfalt Kft. szakemberei végzik, akik előreláthatólag augusztus 15-ére fejezik be a munkálatokat. A bevásárlóközpont a nyitás után megközelítőleg 150 püspökladányi és környékbeli munkavállalónak biztosít majd munkát, ám még mindig nem késő jelentkezni a felkínált állásokra.

A novemberi nyitásig azonban még számtalan feladat vár az építő szakemberekre. A területen egyelőre nem tervezik benzinkút kialakítását, a vásárlókat szállító buszjáratról pedig még nincs végleges döntés.

Katona Csilla, Püspökladányi Hírek

*

IV. Nemzetközi betyárdalverseny és bordalfesztivál

A klasszikus betyárvilág a XVIII. század végétől a XIX. század végéig virágzott Magyarországon. A betyárélet gyakran megihlette a népi gondolatvilágot, hiszen sok-sok betyárdal, ballada, monda és számos népi hiedelem maradt fenn ebből a korból.

A betyárdal a kultúránk fontos részét képező népdalok egyik csoportja. Az általában lírai műveket gyakran a betyároknak, a pusztába, a mocsárba, az erdők mélyére menekült törvényen kívüliek alkotásainak vagy általuk énekelteknek is tekintették. A betyárdalokat talán az egykori bujdosóénekek hagyományainak folytatójaként is értelmezhetjük. A szabadságharc után az újra felerősödő betyárvilágot a rossz gazdasági és politikai helyzet táplálta. A nép körében élt a rossz betyár fogalma is, amit a zsivány vagy kapcabetyár kifejezéssel neveztek meg. Ezek olyan gonosztevők voltak, akik még a szegény embert is kíméletlenül kirabolták. Ellentétben ezzel, a betyár nem bántotta a szegényeket, azt a társadalmi réteget, ahonnan ő maga is származott.

A betyárvilágot, a betyárromantikát megidéző, és a borkultúrát bemutató rendezvényként indította a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör négy évvel ezelőtt a Nemzetközi betyárdalversenyt és bordalfesztivált, amely idén július 31-én került megrendezésre.

Kodály Zoltán szavaival kezdte megnyitóját Petőné Papp Margit tanácsnok asszony. Beszédében kiemelte, hogy szűkebb hazánkban is akadt igen elismert kutatója mind a népművészetnek, mind a népzenének. Ilyen volt ifj. Vígh Sándor is, akinek köszönhető, hogy évről évre megrendezésre kerül városunkban a betyárdalfesztivál. Ifj. Vígh Sándor olyan művész volt, aki a népi hagyományok ápolásában és megőrzésében maradandót, követendőt alkotott. Püspökladányban nemcsak ismertségre, de elismertségre is szert tett, példakép lett a jövő nemzedék számára.

A közönség egyperces néma felállással adózott a múlt év decemberében elhunyt Ifj. Vígh Sándor emléke előtt.

A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör számos településen megfordult és számos fesztiválon vett részt megalapítása óta, és azt tapasztaltuk, hogy a betyárdalokkal nem igazán foglalkozik senki. Ez adta az ötletet egy ilyen rendezvény megszervezéséhez négy évvel ezelőtt – mondta Víghné Szabó Ildikó, a népdalkör művészeti vezetője.
– Mint minden hasonló rendezvény, ez is nehezen indult, hiszen egy nívós programra megfelelő számú fellépőt kellett meghívni, és a lebonyolítás is igen sok szervezőmunkát igényelt. Ebben az évben 23 népdalkör, citeraegyüttes és szólista produkcióját véleményezhette a zsűri, melynek tagja volt Széles András, a népművészet ifjú mestere, citeraművész, és Nemes István, a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetőségi tagja.

Értékelésükben méltatták a betyárdalverseny ötletét, amely büszkeséggel töltheti el Püspökladányt és a Népdalkört is. Olyan színvonalas ez a megmérettetés, hogyha egyszer itt volt egy előadó, akkor következő évben már várni fogja az újabb meghívást...

Az immár negyedik alkalommal megrendezett verseny szervezője a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör 2004-ben alakult, és azóta több országos aranyminősítést, Arany Páva Nagydíjat és Vass Lajos Nagydíjat szerzett. A népdalkör célja e rendezvénnyel az, hogy a magyar népdalkincs talán legszebb dalainak megtanulásával és előadásával lehetőséget biztosítson népi hagyományaink ápolásához, és kedvet adjon a jövő nemzedék számára e munkának a folytatására.

Rásó János, Püspökladányi Hírek

*

Munkahelyteremtő beruházás
Berettyóújfaluban

Az Epack Műanyagipari Kft. új beruházási projektje keretében egy megközelítőleg 5000 m2-es csarnok felépítésére és beüzemelésére kerül sor városunkban, ahol összesen öt¬ezer tonna műanyag csomagolóterméket gyártanak majd évente, ebből ezer tonna lesz a bálaháló és négyezer tonna a bálazsineg, melyeket a takarmánybálák rögzítésére használnak a mezőgazdaságban. Az új beruházás megközelítőleg 3,5 millió euró értékű.

A tervek szerint az építkezés 2010 még idén nyáron elkezdődik és az üzemszerű működés ez év végére vagy 2011 elejére várható. A gyártási kapacitás bővítése fokozatosan fog történni a piaci igények függvényében – tudtuk meg Horváth Judittól, a kft. ügyvezető igazgatójától augusztus 5-én a helyszínen, a Keresztesi úton tartott sajtótájékoztatón.A vállalat megalapítása a Partium ’70 Műanyagipari Zrt. mezőgazdasági üzletágának kivásárlásával történt.

A berettyóújfalui telephelyen meg¬közelítőleg 40 új munkahelyet fognak teremteni, kiknek közel fele nő lesz. Az ügyvezető igazgató elmondása szerint a céljuk az, hogy fiatalos, dinamikus munkakörnyezetet teremtsenek városunkban együttműködve a helyi munkavállalókkal és a helyi hivatalos szervekkel is.

Forrás: Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása