Ünnepélyes iskola-, és óvodaavatás Hernádvécsén

Az elmúlt húsz év legjelentősebb beruházása valósult meg Hernádvécsén, melynek ünnepélyes átadásra 2010. augusztus 25.-én szerdán került sor. Ennek keretében bővítették, illetve korszerűsítették az általános iskolát, és megépítették az új 3 csoportszobás, óvodát.

Az általános iskola bővítésére, korszerűsítésére, illetve egy új óvoda létesítésére nyújtott be pályázatot 2008 januárjában Hernádvécse önkormányzata, valamint a térségben lévő két település, Hernádpetri és Pusztaradvány. (A tanulók e három településről járnak az iskolába, s a három községi önkormányzat az iskola fenntartója is.)

A sikeres pályázást követően 2009 év elején nyilvános közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat az építésre és az eszközbeszerzésre, amit a miskolci székhelyű ADEPTUS Zrt nyert el.

Az ünnepélyes alapkő letételre 2009. július 9.-én került sor, amikor is kevesen hittek benne, hogy decemberre elkészül az új iskolaszárny, és ez év áprilisára megtörténik a régi szárny korszerűsítése és bővítése, továbbá 2010 júniusára műszakilag átadásra került az új három csoportszobás óvoda is. Egy év alatt új iskola és óvoda épült Hernádvécsén, szolgálva az itt és a szomszédos Pusztaradvány, és Hernádpetri településeken élő gyermekek fejlődését.

Kovácsné Orosz Zsuzsanna polgármester asszony köszöntőjében elmondta, hogy a beruházás összköltsége 458 millió forint, amihez az ÉMOP -2007-4.3.1/2F pályázaton 435 millió forint, és az EU önerő alapból 11,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat. Ehhez sajáterőt 10,5 millió forintot Hernádvécse, míg 0,5-0,5 millió forintot Pusztaradvány és Hernádpetri Önkormányzata biztosított.

Egy újabb pályázaton pedig – szintén az EU által finanszírozott – TÁMOP programból 29,6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek. Utóbbit szakmai fejlesztésre fordították, többek között ennek révén tudták meghonosítani az úgynevezett kompetenciaalapú oktatást
Dr. Ódor Ferenc a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés Elnöke, Abaúj országgyűlési képviselője elmondta, hogy a beruházás során az új és a korszerűsített régi óvodaszárnyban három csoportszoba, egy készségfejlesztő és egy tornaszoba épült, az udvaron pedig játszóteret alakítottak ki.

Az iskola új szárnyában hat tanterem és négy készségfejlesztő szoba kapott helyet, míg a régi épület a felújítás és korszerűsítés után négy új tanteremmel, szertárral bővült. Az iskolában új konyhát és étkezőt építettek...

*

Park- és szoboravató ünnepség Korláton

Az ABAÚJ-ABAÚJBAN-FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG, KORLÁT FEJLŐDÉSÉÉRT KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY ÉS KORLÁT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA 2010.szeptember 4-én, (szombaton) PARKSZÍNPAD átadó, PARK-és SZOBORAVATÓ ünnepséget tartott.

Már délelőtt nagy volt a nyüzsgés a polgármesteri hivatalban és a mögötte lévő területen, ahol szorgalmas férfiak rendezték be padokkal a nézőteret, ugyanakkor a konyha előtti szabadtéren, 3 üstben, gyakorlott szakács-asszonyok főzték a vaddisznógulyást, melynek illata rövid időn belül bejárta a környéket. Kora délután megérkezett a középkori játszóház, és az ugráló vár is, melyet a korláti gyerekek hamar felfedeztek és folyamatosan birtokba is vettek.

Az igazi nagy érdeklődést keltett a "Partnerségi kisvonat", mely érkezését dudaszóval jelezte, és folyamatosan szállította a szomszédos településekről a vendégeket, vagy kocsikáztatta az utazást élvező embereket. Délutánra soha nem látott tömeg érkezett Korlátra, az ünnepségre. A főutca tele volt parkoló autókkal, busszal és ezek között lavírozott a telekocsival közlekedő kisvonat, melyet a gyerekek és az idősebbek is egyaránt nagyon élveztek.
Korlát felkészült a sok vendég fogadásra.

Az új szabadidő park területén sok-sok asztal, szék, pad, étel-ital bőven rendelkezésre állt, az önkormányzat, a helyi vendéglátós és a vásárosok jóvoltából. Estére elfogyott a 3 üstben főtt gulyás is, de nagy sikere volt a hamburgernek, virslinek és hot-dognak is. Kedves meglepetés volt, hogy az ünneplő közönséget házi süteményekkel kínálták, melyet jóízűen fogyasztottak a vendégek.

Igazi, nagy meglepetés volt, hogy Ónodi Borbála, korláti fiatal egy rendkívül ötletes, mutatós, s mind később kiderült rendkívül finom is: korláti címerrel díszített tortával kedveskedett Dr. Ódor Ferenc elnök úrnak. A tetszetős édességet a vendégek jóízűen el is fogyasztották.

Az ünnepséget 15 órakor Szabóné Kémeri Klára, az ABAÚJ-ABAÚJBAN-FEJLESZTÉSI PARTNERSÉG projektmenedzsere, a VITEA Alapítvány elnöke nyitotta meg, majd Takács Péter György polgármester mondott ünnepi köszöntőt. A polgármester köszöntötte Dr. Mudra Rozália asszonyt, Kassa Megyei Hivatal képviselőjét, a határon átnyúló program vezetőjét, a szomszédos települések polgármestereit, a megjelent vendégeket és nem utolsó sorban Korlát település polgárait.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek, segítették és támogatták a hivatal mögötti terület rendbetételét, a park kialakítását, a színpad építését, és II. Rákóczi Ferenc mellszobrának elhelyezését. Mindennek a munkának köszönhető, hogy Korlát szívében megépült egy színvonalas településközpont, mely a településen átutazó emberek, kerékpáros, autós turisták és a helyiek megpihenését szolgálja. Ugyanakkor Korlát részére egy kulturált település rendezvényközpontot is biztosít a szomszédos kereskedelmi és vendéglátó egységgel.

A polgármester köszöntője után kuruc bemutatóval parkavató, szoboravató és koszorúzási ceremóniára került sor, melynek keretében a történelmi egyházak képviselői - Mészáros Viktória református lelkész, Árvai Zoltán római katolikus plébános és Hornyák János görög katolikus esperes megáldották és felszentelték, az új parkot. II. Rákóczi Ferenc szobránál koszorút helyezett el: Korlát Községi Önkormányzat, Korlát Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány, VITEA Alapítvány, Alsólánc képviselői, Nagyida képviselői.

Ezt követően Dr. Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a B.-A.-Z.-Megyei Közgyűlés elnöke mondott avató beszédet, melyet követően megkezdődtek a kulturális programok az új színpadon...

Forrás: www.korlat.hu

*

Nemzeti emlékpark átadása a Nemzeti Együvé Tartozás jegyében Halmajon

Halmaj Község Önkormányzata 2010. augusztus 27.-én délután bensőséges ünnepre hívta a község lakosságát és a környező települések képviselőit, és minden lakóját, amelyen az Abaúj Leader Egyesület, mint közreműködő és, mint kiállító is részt vett.

A Petőfi Sándor Közösségi Házban előbb Tóth József a község polgármestere, majd Dr. Ódor Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Közgyűlés Elnöke országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Ezt követően Babos András nyugállományú honvéd alezredes, biztonságpolitikai szakértő tartott mindenki számára érhető tudományos igényű előadást „Trianon előzményei és társadalom-lélektani következményei” címmel.

Az előadás után mindenki a Nemzeti emlékpark átadásának helyszínire vonult, ahol a község szinte teljes lakossága jelen volt. Itt a Himnusz eléneklése után – mely a Debreceni Bocskai István Katonai ezred katona zenekarának kíséretével szólalt meg – ugyancsak katonai tisztelgés mellett bevonultak a történelmi zászlók.

A megjelenteket Tóth József polgármester köszöntötte, külön kiemelve a határon túli testvér települési delegációkat. Így az Erdélyi Nyárádköszvényes, a Felvidéki Nagyida és Kárpátaljai Szernye településekről megjelenteket köszöntötte. Ezt követően felkérte Dr Ódor Ferencet a Borsod-Abaúj-Zemplén megye Közgyűlés Elnökét országgyűlési képviselőt az ünnepi beszéd megtartására és a Nemzeti Emlékpark átadására. Dr. Ódor Ferenc ünnepi beszédében hangsúlyozta a Nemzeti Emlékpark, elkészítésének jelentőségét a mai ember számára, amely az emlékezés helye lehet egy olyan történelmi eseménynek, amely mindannyiunk számára felejthetetlen és kitörölhetetlen esemény Nemzetünk szétszakítása és országunk feldarabolása szempontjából.

A beszédet követően a jelenlévő történelmi egyházak képviselői áldották meg a Nemzeti Emlékparkot. majd sor került a Park bejáratát jelképező székely kapuban lévő nemzeti színű szalag átvágására.

Az avatást követően a Testvértelepülések delegáció kulturális műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. Az Erdély-i Nyárádköszvényes és a Felvidéki Nagyida delegációja az elszakított országrészekből anyaföldet helyezett el a parkban az együvé tartozást szimbolizálva.

Bensőséges színfoltja volt az ünnepségnek amikor a Nemzedékek által (nagyszülő, szülő, gyermek) 4 db fa elültetésre került sor, közben a halmaji Őszi Napsugár Szépkorúak Egyesületének Énekkara katona dalokat adott elő.

A Szózat és a Székely Himnusz eléneklése után a jelenlévők a helyi református templomba vonultak, ahol Dévai Nagy Kamilla művésznő közel másfélórás műsorában gyönyörködhetett mindenki. A műsor, mely a nap lezárásaként méltó esemény volt, és minden jelenlévő számára felejthetetlen élményt jelentett.

*

Közúti kisvonat átadása Abaújban a turisztikát szolgálva

Az Abaúj – Abaújban Fejlesztési Partnerség keretében Boldogkőváralja Község Önkormányzata 2010. szeptember 17.-én és 18.-án kétnapos programot szervezett a – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül „ABAÚJI turisztika határok nélkül" címen elnyert kisvonatok és mobil színpad átadási ünnepségére.

A rossz időjárás miatt a pénteki szabadtéri átadási rendezvény ugyan elmaradt, ám szombatra az időjárás felelős megkegyelmezett a rendezőknek és az érdeklődőknek, így színes, sokak érdeklődését kielégítő programon szórakozhattak a megjelentek, köztük, gyermekek, felnőttek idősek és fiatalok, akik a boldogkőváraljai önkormányzat közúti kisvonatán való utazást is kipróbálhatták.

Nagy sikere volt a helyi iskolások musical bemutatójának – a „Dzsungel könyvét” adták elő-, népszerű operett-melódiákkal a hernádcécei Bodnár Adriennek. Az estét a nagy színpadon a Kantrijó és a Mobilmánia zenekarok koncertje zárta.

Forrás: www.abaujság.hu

Forrás: Abaúj Leader Egyesület

Cikk megosztása