Rehabilitációs központ kerülhet a Tamási Termálfürdő mellé

Felújítják a rendelőintézetet, és egy új egészségcentrumot is terveznek a tamási fürdő közelében. Az egészségmegőrzést szolgáló beruházásokkal is gazdagodik a város.

Minden jelentősebb gyógyászati központ – a dombóvári, a szekszárdi és a siófoki kórház – 50-60 kilométerre van Tamásitól. Ezért, és a termálfürdő-építés miatt is – melynek kapcsán a gyógyturizmus fellendülésében reménykednek –, nagyszabású egészségügyi fejlesztéseket terveznek a településen.

A rendelőintézet felújítása már nem pusztán terv, hanem folyamatban lévő munka. Az építésvezető, Bors László elmondta: kicserélnek minden nyílászárót, minden burkolatot, minden villany- és vízvezetéket. Teljes belső korszerűsítést végeznek.

Szántó Zoltán, a városi innovációs központ ügyvezetője arról számolt be, hogy a munkálatok ideje alatt, áprilisig a volt zeneiskola épületében vehetik igénybe az alapellátást a betegek. Most a rendelő alsó szintjén dolgoznak az építők, s közben a szakellátás a felső szinten továbbra is működik.

Az első ütem befejezésének, az alsó szint átadásának határideje december 31. volt. Most a helycsere következik: az építők megkezdik a felső szint felújítását, a szakellátás pedig az alsó szintre költözik. Ennek a második ütemnek az átadási határideje április 30. A korszerűsített épületbe azt követően kerülhetnek vissza az alapellátásban dolgozó orvosok. A beruházás építési költsége 265 millió forint lesz, aminek 90 százaléka pályázati támogatás. Az orvostechnikai eszközbeszerzés – ideértve a bútorokat és az informatikai berendezéseket is – további százmilliós tétel. Az eszközbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázat a napokban jelenik meg.

A másik egészségügyi projekt ennél sokkal látványosabb, bár még csak az elképzelések szintjén létezik. Egy egészségkomplexumot szeretnének létesíteni a termálfürdő melletti kemping tőszomszédságában. Hogy komolyak a városvezetés tervei, azt igazolja, hogy az e célra szánt területet már megvásárolták.

Széles András polgármester tájékoztatása szerint az épületbe rehabilitációs központ és egy kisebb klinika kerülne. Kialakítanának egy orvosi konferenciák tartására alkalmas nagytermet, és gondolnának a szépkorúakra is. Tamásiban egyelőre nincs bentlakásos idősek otthona, de ezen a helyen lehetne: közel a fürdőhöz, közel az orvoshoz. A részletekről még tárgyalnak. Az alpolgármester szerint több hónapi egyeztetés szükséges még ahhoz is, hogy a tervező asztalon történhessen valami. Az engedélyes tervek leghamarabb a jövő év tavaszára készülhetnek el. Az egészségcentrum szolgáltatásait a helyiek és a Tamásiba látogató külföldi fürdővendégek is igénybe vehetik majd.

Mindemellett az új, akadálymentes termálfürdő is egyfajta egészségközpontként fog működni. Lesznek benne a rehabilitációt, az egészségmegőrzést segítő szolgáltatások. Szakorvosok, gyógytornászok, gyógymasszőrök letelepedésére számítanak a városban. Az építkezés jó ütemben halad, az átadás tavaszra várható.

*

Korszerűbb eszközök segítik a lótenyésztés oktatását Simontornyán

Korszerű bútorok és szemléltető eszközök szolgálják a diákokat, akik a lótenyésztő szakra járnak. A Vak Bottyán ÁMK igazgatója Tóthné Unghy Ilona elmondta: a plafontól a parkettáig mindent kifestettek, kicseréltek. A szemléltető táblák elkészítésével Könyv István János grafikust bízták meg. Az öt kép a ló anatómiáját, a lovaglás fázisait, a lovas helyes viselkedését mutatja be.

A lovászképzést egyébként 2003-ban indították Simontornyán. Végbizonyítvány két év alatt szerezhető. Jelenleg tíz végzős jár erre a szakra.

*

Konferencia Tamásiban a katasztrofális helyzeteket megelőzéséért

Konferenciát szerveztek Tamásiban, melynek célja az volt, hogy olyan programot dolgozzanak ki, ami biztosítja, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek az ideihez hasonló vészhelyzetek.

Torma József a polgári védelem kirendeltségvezetője elmondta: a hozzájuk tartozó 32 településből 16-on folytattak különféle védekezési munkákat. Most egy olyan cselekvési sort állítottak össze, ami vízmagasságokhoz kötött. Tehát, ha a Kapos vagy a Koppány ilyen és ilyen vízszintet ér el, mi a teendő a települések alacsonyabban fekvő részein, illetve a közutak, mezőgazdasági területek térségében. A védekezés ne személyhez, hanem eseményhez, tervhez kötött legyen.

A konferencián részt vevő, a védekezésben érintett és érdekelt szakemberek néhány jogszabályváltozást is időszerűnek tartanának – főleg a halastavak üzemeltetésénél –, s jelezni fogják azt is a döntéshozók felé, hogy a vis maior pályázatokkal kapcsolatos ügyintézésen is van mit javítani. Minderről írásos, fotókkal is illusztrált dokumentáció készül.

*

Új elnöke lett a Tamási-Simontornyai Többcélú Kistérségi Társulásnak

Ismét egy kistelepülés, ezúttal Nagyszékely polgármesterét, Várkonyi Zoltánt választotta meg elnökéül a Tamási-Simontornyai Többcélú Kistérségi Társulás. Ezzel kapcsolatban az új elnök elmondta: egy kisebb község vezetőjének idejébe talán jobban belefér a meglehetősen szerteágazó kistérségi elnöki teendők ellátása. Az új elnök még nem tudta megválaszolni, hogy ezt a feladatát konkrétan milyen program mentén képzeli ellátni. Mint mondta, a kistérségek jövőbeni szerepére vonatkozó új kormányzati elképzeléseket ő sem ismeri, ezzel kapcsolatos kérdéseire nem kapott választ.
- A közigazgatásban valószínűleg lesz változás, de konkrétumok híján elnöki programot készíteni meglehetősen nehéz – jegyezte meg.

Várkonyi Zoltán szerint mindenesetre a társulás úgymond területfejlesztési lábát kellene erősíteni. Amíg léteztek a regionális fejlesztési források (TEKI, LEKI, TEUT, CÉDE), addig gyakorlatilag minden település, minden évben hozzájuthatott legalább egy kisebb összegű fejlesztési támogatáshoz. A jövőben azonban várhatóan csak nagyobb volumenű, mikrotérségi, vagy kistérségi szintű pályázatok révén lesz lehetőség a fejlesztésre. Azaz olyan méretű pályázatokat, projekteket célszerű kitalálnia a társulásnak, amelyből minden település ki tudja venni a maga részét. Ez pedig a kistérségen belüli települések szorosabb együttműködését, nagyobb egymásra figyelést, összefogást igényel. Azzal együtt, hogy egy 32 polgármester alkotta társulási tanácsot hatékonyan működtetni nem egyszerű.

– Szeretném, ha azt éreznék a települések, hogy ebben a kistérségben a kicsik és a nagyok is egyaránt fontosak, hogy mindenki számít – fogalmazott az elnök.
Várkonyi Zoltán a soron következő legfontosabb feladatként azt jelölte meg, hogy felmérjék, az egyes településeknek mire van a legnagyobb szükségük.
– Először is azt szeretném tudni, hogy az önkormányzatoknak melyek a legfontosabb megoldandó problémáik, és ezeken milyen jellegű fejlesztésekkel tudnánk leghatékonyabban együtt, mint társulás segíteni – szögezte le.

*

Örményi János és Sógorka Péter szerkesztésében ismét megjelent a Tamási Kalendárium

Az évkönyv a környező kistelepülések, Felsőnyék, Hőgyész, Iregszemcse, Magyarkeszi, Nagykónyi, Nagyszokoly, Ozora, Pári, Pincehely, Regöly, Szakály és Újireg lakóiról, lakóihoz is szól. Számos közreműködő – cikkíró és fotós – munkájának köszönhetően jött létre 220 oldalas kiadvány.

Ismerteti az év jelentősebb eseményeit, bemutat helytörténeti nevezetességeket, érdekes személyeket, vállalkozásokat. A Tamási Kalendárium, a környékről elszármazottaknak köszönhetően sokfelé, még a tengeren túlra is eljut.

*

Mentsék meg a filmet!

A nyolcvanadik születésnapját ünneplő simontornyai művelődési házban kulturális programsorozatot szerveztek december első hetében. Érzelmileg nagyon sokat jelentett a helyieknek a kétszáz éves bőrgyárról vetített, 1980-ban készült film.

A város lakóinak 80 százaléka kötődött az egykori üzemhez. A polgármester, Csőszné Kacz Edit szerint meg kellene menteni a korosodó filmet. Talán a digitalizálását is megoldhatnák, hogy akit érdekel, cd-n, dvd-n hozzájuthasson.

A kulturális program másik emlékezetes eseménye az erdélyi partnertelepülésről, Nyárádszeredáról meghívott Bekecs Néptáncegyüttes műsora volt. Az előadás végén együtt, felállva énekelték el a székely himnuszt. A polgármester szerint akkor válik igazán élővé a partnerség, ha már vannak közös élmények. Amíg csak protokolláris eseményekre szorítkoznak a látogatások, amíg csak az önkormányzati delegációk utazgatnak ide-oda, addig nincs valós tartalma a kapcsolatnak. Ha már a diákok, a művészeti csoportok, az önkéntes tűzoltók, a sportkörök és más civil szervezetek is felveszik egymással a kontaktust, akkor válik a formalitás valódi együttműködéssé. A simontornyaiak legközelebb a februári Bocskai Napokra utaznak Nyárádszeredára.

Forrás: 3-as KÉZFOGÁS Nonprofit Kft.

Cikk megosztása