A kezdeti mostoha idő ellenére is sokan keresték fel a Teret a Vidéknek! fesztivál hagyományőrző programjait a baranyai megyeszékhelyen, szeptember 10-12. között. E hétvégére a pécsi Kossuth térre költözött a magyar vidék: hungarikumokkal, néptánccal, kézműves foglalkozásokkal és családi nappal bizonyította a rendezvény, hogy a városon kívül is sokszínű, izgalmas élmények várnak.

Amennyire egy igazi, nyüzsgő faluközpontot elevenített meg a pécsi Kossuth tér, olyannyira nem az őszelőt idézte az időjárás. A szakmai műhelykonferenciát követően, péntek délután – szakadó esőben – került sor a fesztivál ünnepélyes megnyitójára, melyet fergeteges folklórprogram követett a színpadon. Vendégeink e délutánon a nemzeti népi közösségek voltak: a német, magyar és horvát táncok, énekek remek keresztmetszetet adtak a baranyai vidékre jellemző, tarka kulturális életből. A színpadon üdvözölhettük többek közt a Bogyiszlói zenekart, a Bátaszéki „Heimat” Német Nemzetiségi Tánccsportot, és a Pogányi Menyecskekórust; az est méltó zárásaként pedig a Vajdaságból származó Rúzsa Magdi lépett fel.

Teret a Vidéknek! E gondolat hívta életre a fesztivált, amely lehetőséget kívánt biztosítani a magyar vidék minél teljesebb bemutatkozására az Európa Kulturális Fővárosában. A 7 régió 96 LEADER térségéből érkeztek a kiállítók: kézművesek, helyi termelők, borvidékek képviselői és művészek, művészeti csoportok. Szeptember 11-én, szombaton ugyanis a magyar vidéket látta vendégül Pécs. Ínycsiklandó szilva- és fahéjillat szállt a levegőben a Mesterségek terén felállított hatalmas üstből, jelezvén: itt érdemes megállni egy percre. A szatmárcsekei önkormányzat csapata a híres és hagyományos szatmári receptúra szerint főzte a lekvárt; míg a szomszédban a Pékek Fejedelmi Rendje mutatta be, hogyan is készül az igazi magyar fehér kenyér. Akinek kedve tartotta, maga is kipróbálhatta a dagasztást, nyújtást; ám a sütés folyamatát – elővigyázatosságból – nem adták ki kezükből a gyakorlott pékek. Az édesen illatozó, frissen készített kürtőskalácsnak kicsik és nagyok sem tudtak ellenállni: szó szerint vitték, mint a cukrot. A szomszédban további mesterségek elevenedtek meg: kosárfonás, szövés, hagyományosan esztergált bikali faedények kínáltak látványosságot. „Több ehhez hasonló program kellene, hogy az unokáink is megismerjék az igazi népi mesterségeket. A mai városi gyerekek máskülönben már nem látnának ilyesmit” – mondta a tömegben egy idős asszony, aki unokáit hozta el a fesztiválra.

A közelmúltban felújított Kossuth tér közepén – az ünnepélyes megnyitó keretében felavatott harangláb körül – épült fel a Borvidékek utcája, valamint a Szigetről már jól ismert Hungarikum Falu. A hazánk hét régióját jelképező faházakban a helyi akciócsoportok képviselőin túl térségi kézművesek, kistermelők mutatkoztak be. Örömmel tapasztaltuk, hogy a HACS-ok mostanra sem fogytak ki a jó ötletekből, eredeti megoldásokból. Az észak-magyarországi régióból érkezett Szatmár Leader Közhasznú Egyesület munkaszervezetének tagjai például egy hangulatos, kerekekkel ellátott – leginkább talán fagylaltos kocsihoz hasonlító –, „mini-Lekváriumból” kóstoltatták a szatmári ízek legjavát: szilvalekvárt, befőttet és aszalt szilvát. A régiós faházakban persze mindenütt várt valami finomság, szárított bio almaszirom, ormánsági tökmagolaj, vagy eredeti kalocsai paprika. A gyermekek körében nagy sikert arattak a Dabas és Térsége Kézműves Egyesület tagjainak keze munkáját dicsérő kedves fajátékok, amelyeket a közép-magyarországi régió faházában láttunk.

A Hungarikum Faluval átellenben a hazánk számos történelmi borvidékét bemutató Borvidékek utcája csalogatta a látogatókat. A jól ismert tokaji, egri, szekszárdi borok mellett további zamatos és különleges (mint például a ribizlibor), illetve díjnyertes nedűket is megízlelhetett a szomjas látogató. A borokkal jól megfértek méltán népszerű hungarikumaink, a pálinkák is: a közép-dunántúli régió faházában a technológiájáért Géniusz éremmel jutalmazott Agárdi Pálinkafőzde „termése” került a poharakba, másutt pálinkával töltött bonbont kínáltak az érdeklődőknek. Valóságos ízkavalkáddal találkoztunk e standoknál! A körte, szamóca, szőlő, dió, birs csak néhány a sok-sok felhasznált alapanyag közül, amelyekből világszínvonalú pálinkákat főztek a mesterek. A színpad körüli Kézművesek utcájában láttunk habán kerámiát, és próbálhattunk hortobágyi gyapjúkalapot, de nagy volt a nyüzsgés az Ízek utcájában is. Itt bárki belekóstolhatott a magyar konyha igazi ízeibe, a Piacon pedig egészséges, helyi biotermékek vásárlására is lehetőség nyílt – a rábaközi mézektől a bioszőlőig.

A színpadon egész nap egymást érték a jobbnál jobb programok. A régió, az ország, valamint az erdélyi sokadalom társprogram résztvevői szórakoztatták a közönséget. Fellépett többek között a Kozármislenyi-, Hosszúhetényi Hagyományőrző Egyesület, a Barackvirág Népdalkör, a Folt Zenekar és a Kazár Néptáncegyüttes, a Margitai Borisszák, a Tiszacsegei Néptánc Együttes, illetve a Gyimesi-, Vajdaszentiványi-, Mezőségi-, és Kalotaszegi Táncegyüttes. Az estet a Mecsek és a Misina Táncegyüttes magyar táncháza, majd az utánozhatatlan Ghymes együttes koncertje zárta.

Nem csökkent az érdeklődők száma a fesztivál zárónapján sem, amikor is „Családi vasárnap” fogadta a térre érkezőket. Szülők és gyermekek közösen festegettek, ragasztottak, barkácsoltak a délelőtti kézműves foglalkozások során; a legkisebbek szórakozásáról pedig a Márkus illetve a Levendula Színház bábszínházi előadásai gondoskodtak. Délután a Mohácsi Táncegyüttes gyermektánccsoportjai, valamint a Berze Nagy János Művészeti Iskola növendékei vették birtokba a színpadot, végül Berecz András mesemondó és a Zengő együttes produkciója zárta a háromnapos, tartalmas programokban bővelkedő fesztivált. A borús idő szerencsére nem szegte kedvét a látogatóknak, a standoknál, faházaknál sokan nézelődtek. Az ÚMVP faluházánál is folyamatos érdeklődés mellett tájékoztattuk az érdeklődőket a fesztivállal, a Programmal, vagy éppen a hungarikumokkal kapcsolatban. Aki felkereste a rendezvényt, és elvegyült egy kicsit a nyüzsgő téren, bizonyára jó szívvel emlékszik majd vissza a vidéknek szentelt hétvégére.

Üdvözlet a Teret a Vidéknek! fesztiválról
A Sziget fesztiválhoz hasonlóan Pécsett is várta az érdeklődőket az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program fotózási helyszíne, ahol a fesztivál három napja alatt sokan fordultak meg. A lencsevégre kapott látogatók hamisítatlan vidéki hátterek előtt láthatják magukat viszont a hungarikumfalu.eu weboldalon, ahol egyúttal megkereshetik, letölthetik vagy elküldhetik fotóikat ismerőseiknek.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása