A napot hasznosítják Zalakaroson

Nemcsak megszépült, de valóban modernizálódott is a zalakarosi polgármesteri hivataltól a Gránit gyógyfürdőig húzódó sétány. A megújuló energiaforrások kínálta lehetőségeket Zalakaros önkormányzata közterületein használja: napelemmel szerelték az új sétány néhány lámpáját.

A beruházó önkormányzat úgy döntött: ha már esztétikus térkő burkolatot kap a terület, valamint szép padok kerülnek ott elhelyezésre, a megvilágításnál is a legkorszerűbb technológiát kell alkalmazni. "Szerettük volna, hogy egyszerre legyen szép és modern a sétány, melyet pályázati úton szerzett pénzből alakítottunk ki" - ecsetelte Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester. "Ráadásul a pályázat elbírálásánál is szempont volt, hogy az adott beruházás során felhasználjuk-e a megújuló energiaforrások kínálta lehetőségeket. Önkormányzatunk kedvező tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren, például a Móra Ferenc általános iskolánál napkollektorok segítségével biztosítjuk a melegvízellátást, és bizony komoly összeget tudunk megspórolni, tekintve a hagyományos energiahordozók árát".

Az Istar Solar s.r.l. által kifejlesztett utcai közvilágító rendszer, mely a zalakarosi sétány mellé került, LED-világítással működve, rendkívül magas, 10 méterről mérve is 30 LUX fényerőt képes biztosítani. Ráadásul az élettartama is meglehetősen hosszú: a gyártó szerint 100 ezer órán, tehát 22 éven át képes működni. Mindemellett alacsony fogyasztású, tehát viszonylagosan kevés napelem és hozzájuk csatlakozó akkumulátor képes az üzemeltetésére.

"Meglehetősen magasak a közvilágítási költségeink, tehát igyekszünk azokat lejjebb faragni. Ugyanakkor egy idő óta igyekszünk maximálisan környezettudatos szemlélettel meghozni a döntéseinket" - tette hozzá Czirákiné Pakulár Judit. "El kell ismerni, egy ilyen napelemes rendszer kialakítási költségei kissé magasak, ám a megtérülési idő elég jó. Hamar behozza a berendezés az árát, hiszen a hagyományos energiahordozók, így például az áram is nagyon drága, könnyű spórolni".

Az Istar Solar s.r.l. által kifejlesztett ALTER-ST1 utcai közvilágítási rendszer maximális fogyasztása 12 watt, s IS4000p 90 Wp típusú napelemmel van felszerelve, mely akár 90 wattos teljesítményre is képes. Súlya mdössze 9,3 kilogramm, hossza 1190, szélessége 650, vastagsága pedig 35 milliméter. A hozzá csatlakoztatott akkumulátor 80 Ah/12V teljesítményű.

*

Közösségi térré válik a falu régi iskolája

Zalaszabar - Egy pályázati siker eredményeként hamarosan megújul a régi iskola épülete, ahol számos funkciót ellátó közösségi teret alakít ki a települési önkormányzat.

Újabb jelentős sikert ért el Zalaszabar önkormányzata: az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek (IKSZT) létrehozására kiírt pályázaton 42 millió forintos támogatást szerzett a régi iskolaépület korszerűsítését, átalakítását célzó projekt költségeire. "Az épületet felújítjuk, korszerűen berendezzük, és részben az állami finanszírozás segítségével legalább három évig, de természetesen tovább is működtetjük majd" - magyarázta dr. Kalmár István polgármester és Varga Béla alpolgármester. "A tervek szerint vidékfejlesztési tájékoztatási pont, teleház, ifjúsági információs pont, könyvtár működik majd a megújult épületben". Dr. Kelemen Marcell jegyző hozzátette: a leendő közösségi térben önkormányzati és civil programokat, népfőiskolát is rendeznek majd. A felújítás várhatóan tavasszal kezdődik meg, s nyárra ér véget.

*

Tucatnyian képesek kezelni a készüléket

Zalaszabar – Több, mint 15 helybéli kapott kiképzést annak az életmentő készüléknek a használatából, melyet egy sikeres pályázat eredményeként telepítettek a falu polgármesteri hivatalában.

Mint azt Kalmár István polgármestertől és dr. Kelemen Marcell jegyzőtől megtudtuk, Zalaszabar önkormányzata az Egészségügyi Minisztérium Te vagy jelen, te tudsz segíteni programjától félmillió forint támogatást nyert. Ebből a pénzből egy életmentő készüléket (defibrillátort) vásároltak, melyet a polgármesteri hivatal előterében helyeztek el. A berendezés használatára ugyanakkor több embert is kiképzett Kalmár Anikó, mi több: tucatnyian kulcsot is kaptak a szóban forgó helyiség ajtajához - tehát baj esetén hozzáférhetnek a készülékhez.

"A készülék félautomata, tehát elvileg akár laikusok is könnyedén használni tudják" - mondta Kalmár István. "Szerencsére még nem kellett éles helyzetben használni, mindenesetre jó tudni, hogy szükség esetén itt van, és rendelkezésre áll, tehát ha valaki rosszul lesz, még a mentő kiérkezése előtt meg lehet kezdeni az újraélesztését".

*

Megújult a játszótér Murakeresztúron

Alighogy átadták a Murakeresztúr tornacsarnokát, újabb, a gyerekek mozgásigényét s játékosságát kielégítő beruházást avattak - ezúttal a játszótér újult meg.

Hatalmas tömeg gyűlt össze péntek délután Murakeresztúr kollátszegi településrészén, ahol a megújult játszótér avatására került sor. Mint azt Pávlicz Lajos polgármester elárulta: a LEADER-program keretében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyújtott pályázati támogatást a beruházáshoz. A közel 11,2 millió forintos projekt keretében több, az uniós követelményeknek is megfelelő játszóeszköz került telepítésre.

Mint elhangzott: Murakeresztúron két másik játszótér is található, ám azokon 30-40 éve nem történt változás, így a faluban élő mintegy 200 fiatal valószínűleg a most felavatott új játszóteret használja majd. Az önkormányzat persze nem mondott le azon céljáról, hogy újabb pályázati pénzeket szerezzen a másik két játszótér felújításához.

*

Stájer tanulmányúton járt a dél-zalai egyesület
Helyi termékek boltja

Tanulmányutat szervezett a közelmúltban az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület a kelet-stájerországi Pöllauba, hogy megtapasztalják, miként támogatják ott a helyi termékeket. Mint kiderült: Pöllau egyik nevezetessége az őszi körte, melyből sokféle különlegesség készül, így például pálinka, ecet, lekvár, aszalvány, ízesített sonka és húspástétom is. Ez az eredetileg vadon termő körte tette híressé a tájegységet, s kapta a Pöllau-völgyi Természeti Park az Osztrák élvezeti régió címet.

"A helyi ízeket külön bolt népszerűsíti, amely 1995 óta működik" - mondta el Kovácsné Kocsi Zsuzsanna, a munkaszervezet vezetője. "Két éve pedig a LEADER-támogatás keretében egy nagyobb üzletet is nyitottak a helyiek. Azt is megtudtuk, hogy a stájer helyi termékek népszerűsítése érdekében számos parasztgazdaság, kereskedelmi egység, turisztikai és kulturális szervezet működik együtt. A helyi termékek fogyasztását az állam is támogatja, ezeket az ételeket minden parasztgazdaság biztosíthatja a látogatóinak, mely után természetesen minimális az adózási kötelezettség".

További részletek és fotók a Kovácsné Kocsi Zsuzsanna munkaszervezetvezető által írt beszámolóban, amelyet alább, a Csatolmányokban olvashatnak.

*

Pályázat útján újították fel a védett épületet

Pölöskefő - A helyi védelem alatt álló faluház és környezetének felújítására nyert pályázati támogatást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programtól (ÚMVP) a község önkormányzata.

A program keretében elnyert 10 millió 446 ezer forintos támogatással mintegy három hónapja kezdődött meg a faluháznak otthont adó egykori Pálfy-kúria átfogó rekonstrukciója. Dominkó Ottó pölöskefői polgármester elmondta: a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vett támogatásból két hónap alatt valósult meg a tervezett felújítás, melynek égisze alatt megtörtént a védett épület külső homlokzatának felújítása, a tetőszerkezet részleges cseréje, illetve javítása, a belső festések, valamint a patinás épületet körülvevő park bővítése. Az utcafrontról láthatóan egy, a helyi érték bemutatására szolgáló információs táblát is elhelyeztek.

*

Pályázati úton sikerült előteremteniük a szükséges anyagiakat
Megújult a kultúrotthon

Orosztony - Ünnepélyes pillanatokkal köthette egybe a 2010-es cukorperec-fesztivált a település önkormányzata: a rendezvény keretében avatták fel a felújított kultúrotthont.

A felépítése óta eltelt több mint egy évszázad alatt erősen leromlott az orosztonyi kultúrotthon, egykori általános iskola állaga. Az 1903-ban emelt épület tetőszerkezete a fa elemek korhadása miatt hullámossá vált, ezért gyakran be is ázott. Ugyanakkor a ház nyílászárói is tönkrementek, s az idő vasfoga bizony a vakolatot is kikezdte.

"Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) falumegújító pályázatán sikerrel szerepeltünk, és összesen 13,15 millió forintos támogatást kaptunk, melyhez a szükséges önerőt a megyei önkormányzat további 1 millió forinttal egészítette ki" - magyarázta Vercz Károly polgármester. "Ebből a pénzből 10,7 millió forintot fordíthattunk a régi iskola, jelenlegi kultúrotthon felújítására. Az összeg fennmaradó részét pedig a játszóterünk modernizálására költhettük. Mindezeket az eredményeinket ma megünnepelhetjük - ugyanakkor már tervezzük a következő lépést, a több mint 230 éves templomunk felújítását".

A kultúrotthon tetőhéjalását teljesen kicserélték, s az épület kívülről modern, légáteresztő vakolatot is kapott. A házat részlegesen akadálymentesítették, külső nyílászáróit kicserélték. Az épületben pedig több szervezet is otthont kapott: itt rendezték be - bár már régebben - a helyi nyugdíjasok központját, egy másik teremből házasságkötőt alakítottak ki. Az épület kulturális jellegét biztosítja a színpaddal ellátott nagyterem. A ház oldalszárnyában pedig a körzeti megbízott rendőr kapott irodát, valamint egy fodrász üthette fel székhelyét.

A beruházást a hagyományos orosztonyi cukorperec-fesztivál keretében avatták fel. Az ünnepi szentmisével megkezdődött programsorozat keretében megnyílt a zalakarosi kistérség Érték az egészség című rajz- és fotókiállítása, majd nívós kulturális program keretében a helyi roma hagyományőrző együttes mutatkozott be, majd kiskutasi, nagykanizsai és dióskáli csoportok léptek színpadra - de szórakoztatta a közönséget a SorryN együttes, valamint Zaphira és táncosai. A rendezvény estig tartó zenés mulatsággal zárult. Az avatóünnepség után máris újabb beruházást, a helyi templom felújítását tervezi a település.

*

A siketek, nagyothallók, vakok és gyengénlátók előtt álló akadályokat is megszüntetik

Magyarszerdahely - A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítványtól pályázaton elnyert csaknem 14 millió forint segítségével már a befejezéséhez közeledik az akadálymentesítés a Zala Megyei Önkormányzat Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthona területén.

Az intézményt vezető Kollerné Miklóssy Erzsébettől hallhattuk: "Az volt a cél, hogy biztosítsuk az akadálymentes hozzáférést a szociális foglalkoztatás alapjaként működő műhelyeknél, gyakorlatilag egy komplex egység esetében" - mondta az igazgatónő, hozzátéve: nemcsak a mozgássérültek, hanem a siketek, nagyothallók, vakok és gyengénlátók akadályainak megszüntetését is megcélozták a Norvég Alap finanszírozta pályázatban. A 13.932.740 forint támogatású projekt teljes költsége 17.415.925 forint. "Intézményünknél nagyon sokat jelent az akadálymentesítés, mivel így a halmozottan sérültek is hozzá tudnak jutni a szociális foglalkoztatáshoz, ami fontos területe a nálunk folyó szakmai munkának" - emelte ki Kollerné Miklóssy Erzsébet. "A fejlesztő foglalkozásban és a munka rehabilitációban készítjük fel a lakóinkat arra, hogy hasznos munkát végezzenek, értékesíthető árucikkeket állítsanak elő".

Ami az utóbbiakat illeti: a lakók a textiles műhelyben például foltvarrással patchwork-öket és különféle ajándéktárgyakat varrnak, a kerámiaműhelyben fazekas termékek kerülnek ki a kezeik közül, a papírmerítő műhelyben megrendelésre készített meghívókat és okleveleket a megyében már sok helyen ismerik. A papírmerítő műhely akadálymentesítése sajnos csak most történik meg, mert az egy külön épületben van. "Az akadálymentesített épületünkben zajlik még a Fővárosi Kézműipari Célszervezet foglalkoztatása, ahol egyebek között papírdoboz-ragasztással, hamarosan pedig az IKEA-ban értékesítésre kerülő díszpárnák tömésével is foglalkoznak a dolgozók" - folytatta az intézet igazgatója. "Korábban nagy gondot jelentett, hogy nem voltak akadálymentesített vizesblokkok, s most ez is megvalósul, a kézműipari, a kerámiai és a varrodai műhelyeknél egyaránt. Az infokommunikációs akadálymentesítés érdekében két darab adó-vevő készüléket szerzünk be, lehetővé téve a nagyothallóknak, hogy egy lakógyűlésen vagy csoportértekezleten aktívan közreműködhessenek az intézmény életében. Az olvasni nem tudóknak egy beszélő fordítógépet veszünk, hogy számukra is érthetővé váljanak az írásos dokumentációk". A beruházás megvalósítása során rehabilitációs szakmérnök kísérte figyelemmel a komplex akadálymentesítést, hogy a szolgáltatást igénybe vevők életminőségét is javítsa a hamarosan átadásra kerülő beruházás.

*

Fénnyel írt merenyei időutazás

Régi fotográfiákon elevenedik meg Zalamerenye históriájának utolsó 100 éve. A képek láttán egy öntudatos, dolgos közösség sziluettje bontakozik ki a XXI. századi időutazóban, aki kíváncsi egy valaha pezsgő életű zárványtelepülésre. A történelemmentő fotógyűjtés annak apropóján indult, hogy az ötvenes években még ezer lakosú, ma már azonban mindössze csak 180 lelket számláló falucska Szent Mihályról nevezett római katolikus temploma idén 250 éves.

"Arra kértük a falu lakóit: még meglévő, régi fotográfiáikat bocsássák a rendelkezésünkre" - tudtuk meg Ódor László polgármestertől, aki jelezte, a fényképgyűjtemény létrehozásának ötlete nem mai gondolat, ám a Zalamerenyéért Alapítvány tagjai és Horváth Béla falugondnok hathatós segítségének köszönhetően most valósulhatott meg. "Egyszerű, hétköznapi témákat próbáltunk megragadni, mint a család, a vallás, a nő, a férfi, a gyerek, a katonaság. Ezeken kívül a valaha létezett merenyei közösségi formák vizuális emlékeit is kerestük, gondolok itt a színjátszó körre, az énekkarra, iskolai és egyházi csoportokra. Ma már több mint 1000 digitalizált fotográfiával rendelkezünk. A legjobbakat, melyek az adott témát leginkább reprezentálhatják, Marics István barátommal tablókra nyomtattuk".

A képen Ódor László polgármester

A képekről sok-sok arc köszön vissza ránk, melyekről gyakran szinte egész életutak leolvashatók. S hogy melyik fotó a legizgalmasabb a polgármester szerint? Talán az, amelyik a templom harangjának szentelését örökíti meg. A harangot ugyanis a második világháború idején leszerelték, elvitték és beöntötték. Az egyházközségnek pedig régi, s máig tartó álma, hogy újra elkészíttetik - amihez ez a kép az egyetlen támpont. Egy másikon a zalamerenyeiek egerszegi zarándoklatába nyerhetünk bepillantást, mikor a hívek az akkor még a megyeszékhelyen szolgáló Mindszenty hercegprímás miséjére utaztak el. A polgármester ennek kapcsán megjegyezte: még most, 20 évvel a rendszerváltás után is volt, akiben felvetődött, hogy vajon nem lesz-e baj belőle, ha ezt a fényképet is közszemlére teszik?

A dokumentumokkal egyébként további terve van a falunak: az elképzelések szerint a későbbiekben könyv készülhetne a felhasználásukkal. A tablók pedig a felújításra váró tűzoltószertárban kialakítandó helytörténeti gyűjteményben lelnének végső otthonra.

De van itt más is. A fontos gazdasági-egyházi szereppel bíró település minimum 1200 esztendős múltra tekint vissza, először egy 1083-ban íródott oklevélben említik Merena néven. Ebben Szent László király második felesége, a német Adelheid királyné a veszprémi püspökségnek adományozta a merenyei birtokot. Az okiratot 1203-ban megerősítik, 1254-ben pedig újraírják, utóbbi dokumentumot a Veszprémi Érsekség levéltárában őrzik. A falu nemrég elkészíttette ennek reprint másolatát - s büszkén meg is mutatják mindenkinek, aki kíváncsi a merenyei múltra.

*

Új funkciót kap az iskolaépület

Magyarszerdahely - Az önkormányzat közösségi tér létrehozásához nyert 46 millió forintot.

A pénzből a régi iskolaépületet alakítják át és újítják fel, melyben civil szerveződések és vállalkozások lelhetnek otthonra. A majdani közösségi ház azonban nemcsak előttük, hanem mindenki előtt nyitva áll majd, a tervek szerint kulturális és szabadidős programokkal is várják itt a település lakóit.

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása