Kultúrházavatás a falunapon

Más volt az idei sorokpolányi falunap, mint az előzőek. Nemcsak a szórakoztató programoké volt a főszerep: sokmilliós beruházásokat is ünnepeltek.

Antal Lászlóné polgármester – Kiss Sándor plébános közreműködésével, aki áldását adta a létesítményre – maga avatta fel a település legújabb büszkeségét.

A faluközpontban megszépült a kultúrház és a környezete, ezt pedig a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal falufejlesztési pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé. Régóta szerették volna rendbe tenni a polgármesteri hivatal, az orvosi rendelő és a posta szomszédságában álló épületet, sokáig vártak arra csaknem kilencmillió forintra, ami fedezte a felújítás nettó költségét. A központi támogatásból aztán sikerült újra cserélni az épület tetejét, a nyílászárókat, s a külső vakolat is megszépült.

Jutott pénz a község temetőiben álló ravatalozók renoválására is, ezeket pénteken szentelte fel újra a plébános. Az összesen csaknem tizenkétmillió forintos beruházás költségének áfáját és néhány belső munka fedezetét kellett állnia saját büdzséből az önkormányzatnak. A polgármester úgy fogalmazott: fontos számukra a kultúra háza, hiszen ebben az épületben működik a könyvtár, a teleszoba, és a nagyterem ad otthont valamennyi községi rendezvénynek.

A protokollt követően ebben a helyiségben tolongtak is aztán az egybegyűltek: mindenki látni akarta a Sorokpolányi életképek című fotókiállítást, amelynek anyagát maguk a helybeliek adták össze. A képeket nézegetve rögvest el is felejtették a kellemetlenséget, hogy egy magas rangú kormánytag megvárakoztatta őket. A községbeliek jókedve a későbbiekben még inkább fokozódott, hiszen a gazdag szórakoztató programok gondoskodtak a jó hangulatról.

*

Polgárőrök lóháton

Szinte minden településen működik polgárőrség a Szombathelyi Kistérségben, most viszont a térségben újdonságnak számító lovas polgárőrség kezdte meg munkáját. A közel 20 lóval rendelkező Klapka György nevét viselő egyesület az erdészet és a kiskerttulajdonosok védelmére szakosodott.

*

XV. Waldorf olimpia Vasszécsenyben

Vasszécsenyben az Új-Ebergényi kastélyszállóban és parkjában tartották a XV. Waldorf Olimpiát igazi görög mintára.

Ezekben az osztályokban az ókori Görögországgal hosszabb ideig foglalkoznak. Történelmi, földrajzi, művészeti szempontból járják körül a kort. Megismerkednek az ókori görögök gondolkodásával, vallásával, életével. Így jelenik meg a tananyagban az „Olimpiai játékok" szelleme, mikéntje, lebonyolításának céljai, az ott résztvevők eszményei is. Az ötödikes kor - aranykor. Már nem kisgyerekek, még nem kamaszok: épp oda érkeztek, amely kort a történelemben leginkább az ókori görögök kultúrája, életfelfogása és életvitele jellemez. Az akkori olimpiai játékokat idézi fel mindaz, amit itt átélnek. A figyelők/edzők (tanárok), akik a felkészülésben és a sportszerű viselkedés szabályaira ügyelve segítik őket, az eskü, melyet minden résztvevőnek le kell tennie, a máglya, mely az olimpiai lángot őrzi, a fáklyák melyet minden városállam egy kiválasztottja gyújt meg, hogy hírét vigye ezzel a játékok kezdetének.

*

Vidékfejlesztési projektek a Vasi Őrtorony LEADER HACS területén

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület Vas megye legnagyobb vidékfejlesztő szervezete. 2013-ig az egyesület rendelkezésére áll, közel 2 milliárd Ft, nagyobb részben uniós forrás, melyet az egyesület 82 db tagtelepülésén (10 ezer fő, illetve 120 fő/km2 népsűrűség alatt) magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek és egyházak használhatnak fel fejlesztéseikhez.

Első alkalommal 2009 év elején az EMVA III. tengely keretében mikrovállalkozás fejlesztés, turisztikai tevékenységek ösztönzése, falumegújítás és fejlesztés, vidéki örökség megóvása témakörökben lehetett támogatást igényelni. Ennek eredményeként a térségben 43 db projekt valósul meg közel 1 milliárd Ft támogatással. A projektek egy része önkormányzati és egyházi épületek felújítására, játszóterek építésére irányul, másik része vállalkozásfejlesztésre irányul, konkrétan telephely fejlesztést– felújítást, gépbeszerzést és turisztikai szálláshelyek, új szolgáltatások kialakítását tartalmazza. A fenti jogcímekre az egyesület fejlesztési keretéből legközelebb ez év októberében lehet majd újból támogatást igényelni.
A fenti négy jogcím központilag meghatározott és az EU által jóváhagyott területre irányul. Azonban a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület saját területén évente felmért egyedi igényekre is tud támogatást nyújtani. Erre a célra 465 millió Ft áll rendelkezésére. Ilyen típusú támogatáshoz LEADER pályázati felhívásokra benyújtott projektek juthatnak. Első alkalommal 2009 októberében 12 különböző, más forrásból nem támogatható célterületet hirdettünk meg. Ezekre összesen 38 db pályázat érkezett.

Nádasdon falusi szálláshely kialakítására 6.519.710 Ft támogatást biztosít az egyesület.
Vasszilvágy (1.441.005 Ft), Táplánszentkereszt(1.374.000 Ft), Tanakajd (1.118.050 Ft), Nemeskolta (1.862.000 Ft), Gencsapáti (1.840.000 Ft), Sorkikápolna (1.161.600 Ft), Nagykölked (1.480.000 Ft) községek önkormányzatai és a Hegyháthodászért Faluszépítő, Kulturális és Szabadidősport Egyesület (1.790.575 Ft) a település közterületeinek rendben tartásához szükséges gépeket, eszközöket szerezhetnek be, szintén már jóváhagyott támogatással.

Kiemelt hazai és nemzetközi természettudományos helyi attrakciók fejlesztése célterület egyedi igény alapján került meghirdetésére. Hegyhátsálon található Európa, kategóriájában egyik legmodernebb, amatőr kézben lévő csillagászati távcsöve, amelyet egy ideiglenes épületben helyeztek el. Az alapítvány tevékenysége közismert a térségben, és benyújtott pályázat eredményeként 39.482.955 Ft támogatással megépülhet a csillagvizsgáló épület, és a távcső a végleges helyére kerülhet.

A Körmendi 6.390.470 Ft) és a Szombathelyi Többcélú Kistérségi Társulás (7.943.375 Ft) a térségi rendezvények kiszolgálása érdekében rendezvénysátrat és hozzá tartozó hang és fénytechnikát szerezhetnek be. Vasi Örökség bemutatóhelyei célterületen belül két pályázat nyert el támogatást.

A Nemeskoltáért Közalapítvány 1 669 260 Ft-ot fordíthat egy parasztporta kialakítására. A fejlesztés célja, hogy a helybéliek és a turisták megismerkedjenek a Sorok mentére jellemző paraszti életformával és a használt eszközökkel. Tanakajd Műemlékeiért Alapítvány pedig Ambrózy - Dr. Sipos Endre Emlékszoba fejlesztésére fordíthat 4 484 350 Ft támogatást. A program lényege történelmi, helytörténeti örökség bemutatása, amelynek érdekében kialakításra kerül egy előadásokra, tanfolyamokra, kutatómunkára, és találkozók megtartására alkalmas helyiség.

Térségi rendezvényeket is támogat az egyesület. Tájegységi és nemzetiségi napok megrendezéséhez a Gencsapáti Kezdőkör Egyesület részére 1.932.500 Ft támogatást került megítélésre. A helyi döntés még nem született meg, de a források lehetővé teszik másik 2 gasztronómiai nagyrendezvény támogatásban részesítését is.

LEADER pályázatokat legközelebb szeptemberben lehet majd benyújtani. A pályázatok elkészítésében, illetve az EMVA III. tengelyes projektekhez kapcsolódó támogatási és kifizetési kérelmek összeállításában munkaszervezetünk szívesen áll rendelkezésükre. Sikeres pályázásuk és elnyert támogatás eredményes elszámolása érdekében forduljanak hozzánk bizalommal, illetve figyeljék honlapunkat, ahol értékes információkhoz juthatnak!

A munkaszervezet elérhetősége: 9900 Körmend, Rákóczi F. u. 38.
Szerdán 8 órától 18 óráig.
Egyéb munkanapokon 8 órától 16 óráig

Telefon: 94/524-030 e-mail: [email protected] web: www.vasiortorony.kx.hu

Tóth Lászlóné
munkaszervezet vezető

*

Új fűnyíró traktorok segítik a munkát

Gencsapáti Önkormányzat Műszaki csoportja lelkesen vette birtokba az új fűnyíró traktorokat, amelyeket a LEADER program pályázatán nyert Gencsapáti.

Az új gépekkel jóval hatékonyabb munka valósítható meg, az eddigi egy napos kaszálás fél óra alatt teljesíthető. Jó egészséget, jó munkát kívánunk a műszaki csoportnak!

*

Legkedveltebb nyaralóhely: Vadása, megváltó nyugalom

Tavaly a legkedveltebb fürdőhelyet kerestük, idén a legkedveltebb falusi nyaralóhelyet. Bajánsenyével kezdtük, és Velemmel fogjuk befejezni. A nyaraló vendégek osztályzatai alapján dől el a sorrend, és egy különdíjat is kiadunk a portálunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával és a büszke címmel gyarapodik. Hegyhátszentjakab polgármesterével, Kránicz Ferenccel egy kávé mellett beszélgetünk.

A Vadása nem túl régi tó. Nem túlzás azt állítani, hogy a hely fénykorát a szocializmusban élte. Akkoriban több vállalat épített itt üdülőt, sorra húzták fel a nyaralókat a kádári konszolidáció éveiben. Akkor született meg a tó melletti büfésor is. A vendéglátósok közül három az ősidők óta szolgálja az éhes-szomjas nyaralókat: a lángosos, a halas és a büfés, meséli Kránicz Ferenc.

A halas elárulja, miért specializálódtak a strandokon oly népszerű étek sütésére. "A nyolcvanas évek elején a közegészségügyi hatóság ötlete volt, hogy nem lehet együtt a lisztes és a húsáru. Anyukám úgy döntött, hogy lángos helyett lesz hal meg pecsenye. Nagyon jól választott, hiszen csak a lángos sütéséből nem élnénk meg".

A polgármester kalauzolásával sorra járjuk a tó menti szálláshelyeket. A helyi motelben csaknem huszan vannak. Itt szállt meg egy Pest megyei család is, gyermekekkel. A családfő és párja erdőjáró sétáról tért vissza. A férfi kezében gombák, és motel tulajdonosát, Marika segítségét kéri annak eldöntésére, melyek az ehetőek. Az őzlábak maradhatnak, a többi sajnos nem, így a válasz.

A Vadása kemping és a Sabaria panzió valaha a szombathelyi cipőgyár tulajdonosa volt. A kilencvenes években privatizálták, azóta szépen fejlődik mindkét egység. "Éppen a minap akadt a kezembe az első működési engedély" - meséli Handler János, "1989-ben adták ki. Azóta sok minden történt, a legfontosabb, hogy háromhektárosra bővült terület, és a sátorhelyek mellé megépült 19 faház".

Aki itt megszáll, az nem a luxust keresi, hanem a szerényebb, de környezetbarát elhelyezést. Érdekes módon nem csak családok, barátok jönnek, hanem céges csapatok is. "Általában három napra érkeznek, megszállnak, felfedező túrára indulnak a környéken. De rövidültek a turnusok: egyre kevesebben maradnak egy hétig, a többség inkább négy-öt napot tölt el nálunk. A vendégek nagy része a fővárosból érkezik, de jönnek az Alföldről is. Ők sátorral nyaralnak: egy-két nap után mennek Olaszországba, vagy a horvát tengerpartra, majd a nagy nyüzsgés után, hazafelé itt újra megpihennek".

Hegedűs Mercédesz, a Sabaria panzió üzletvezetője is a hazai turistákra alapozza számítását. "Az elmúlt években szép lassan, de fejlődtünk. Az egykori vállalati üdülőt bővítettük: kültéri medencével, közösségi helyiséggel, rendezvényteremmel. Az ajtókat, ablakokat, a tetőt kicseréltük". A panzió vendégköre stabil, döntő többségük Budapestről érkezik. "Azt mondják, hogy a pesti zsivaj után megváltás számukra a madárfüttyös napok. Szerencsére egyre erősebb az utószezon, főleg a kerékpáros turisták jóvoltából. Egyébként is elmondható, hogy sok a biciklis. A napokban vagy negyven kerékpár volt a pincékben. Hozzák magukkal a vendégek, de mi is felkészültünk: lehet nálunk kölcsönözni, s ha nincs elég, kérünk a kempingből, vagy a szomszéd faluból".

A Vadása-tóra is odafigyel a tulajdonos önkormányzat. Egy régebben elnyert pályázatuk hamarosan célegyenesbe ér. "2007-ben hirdették meg, mi nyertünk rajta 15 millió forintot, és talán a közbeszerzési pályázat is hamarosan lezárul. Ha minden rendben zajlik, akkor nemsokára teljesen felújítjuk az öltözőkabinokat, körben kiépül a közvilágítás a tó melletti erdei sétányon, lesz egy csónakkikötő is, ahol vízibiciklit, csónakokat lehet kölcsönözni, és több új információs táblát is kihelyezünk" - mondta el Kránicz Ferenc.

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása