Lezárult a kompetencia alapú oktatás bevezetése

Véget ért a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) által támogatott kompetencia alapú oktatás bevezetése városunkban, mely sok óvodást és iskolást, pedagógust és szülőt egyaránt érintett.

A három óvoda és két általános iskola, a Petőfi és a Zrínyi vett részt a programban, mind az öt intézmény az új módszer szerint kezdte meg a tanévet 2009. szeptember 1-én. A három óvoda és két általános iskola, a Petőfi és a Zrínyi vett részt a programban, mind az öt intézmény az új módszer szerint kezdte meg a tanévet 2009. szeptember 1-én.

Az óvodákban kiscsoportosok, az iskolákban elsősök, harmadikosok, ötödikesek, és hetedikesek vettek részt. A módszer lényege az ismeretszerzéshez, az ismeretek alkalmazásához szükséges képességek fejlesztése. Az egyoldalú ismeretátadás helyett a kis létszámú csoportok foglalkoztatására helyeződött a hangsúly. A gyerekek egyéni képességeit figyelembe véve tanítottak. A cél az egész életen át tartó tanulás közoktatásbeli megalapozása, az iskolába járás megszerettetése. A matematikai-logikai, a szövegértés-szövegalkotási, az idegen nyelvi, valamint a szociális, életviteli és környezeti kulcskompetenciák fejlesztését vették tervbe a projekt résztvevői. Ehhez az öt intézmény 70.815.171,- Ft-ot nyert, és ebből finanszírozták a résztvevő pedagógusok továbbképzését, a szükséges tananyagok megvásárlását, és korszerű informatikai eszközöket is beszereztek.
A világ változó körülményei között változtatniuk kellett a pedagógusoknak is. Ma már azt kell a gyermekeknek megtanítani, hogy az információtengerben hogyan tudnak eligazodni.
A gyerekeknek tapasztalatokba ágyazott ismeretekkel kell találkozniuk. Ehhez át kellett alakítani az eddigi tanítási gyakorlatot.

A program zárásával elmondható, hogy az óvodákban összességében sok új tevékenységgel, játékkal és ezen keresztül ismerettel gazdagodtak a gyerekek és a pedagógusok egyaránt, amiben mindannyian kipróbálhattuk magunkat. A helyi programokba is sikerült beépíteni az újdonságokat.
Az általános iskolákban is több, a tartalmi megújulást szolgáló újítás született, amelyek a 2010/2011-es tanévben már a gyakorlatban működnekk. A tanítás során a közvetlen tapasztalatszerzésre nagy hangsúlyt fektettek, többet kirándultak, kísérleteztek, olyan tevékenységekben vettek részt, melyek korábban nem alkották a tanterv részét. Egy téma köré csoportosuló „projektekben" vettek részt a gyerekek, melynek lépéseit dokumentálták is, kiállítás vagy előadás keretében foglalták össze a szülőknek.
A különböző audiovizuális prezentációk, digitális oktató felületek, valamint a digitális tábla alkalmazása is új kihívás volt a tanulóknak, mely bevezette őket a kor nélkülözhetetlen digitális kompetenciáinak elsajátításába.

Természetesen e területen a pedagógusoknak is jelentős előrelépést, önfejlesztést kellett megvalósítaniuk.
Nagyon jelentős munkát végzett mind a Petőfi, mind a Zrínyi iskola tantestülete a sajátos nevelési igényű, tanulásban akadályozott, valamint a beilleszkedési, tanulási és magatartási zavarokkal küzdő tanulók integrációját lehetővé tevő tantervi kiegészítések megalkotásával.
Új programok születését inspirálta a projekt: a Petőfi iskolában létrehozták a „Tanulás tanítása" című programot.
Minden résztvevő intézmény megköszönte az önkormányzatnak, a dolgozóiknak, a szülői szervezeteknek és minden gyermeknek, tanulónak a támogatást és együttműködésért annak érdekében, hogy a szerkezetileg is megújuló oktatási rendszerünk új tartalmakkal is gazdagodva folytassa működését.

Forrás: dorog.hu

*

Új autót és 900 ezres támogatást is kaptak az esztergomi polgárőrök

900 ezer forintot nyert az Esztergomi Polgárőr Egyesület az Országos Polgárőr Szövetség pályázatán. Az összeget az esztergomi csoport üzemanyag biztosítására, valamint ruházat és egyéb technikai eszközök beszerzésére fordítja.

Bodrogai Sándor, az egyesület elnöke a Kék Dunának elmondta, hogy mintegy két hete az egyesület egy kevés kilométerrel rendelkező Suzuki Swift típusú autót is átvehetett az Országos Rendőr-főkapitányságtól. Az elmúlt időszakban 52 kocsit osztottak szét a polgárőrségek között. Megyénkben három egyesület vehette át a munkáját megkönnyítő járművet. Esztergom mellett Tardoson és Nagyigmándon használhatják az újszerű kocsikat a települések polgárőrei.

*

Sikeres TIOP pályázatnak örülhet az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár

Eligazodás a világban címmel, egy új projekt indul a Helischer József Városi Könyvtárban, Esztergomban. A projekt a könyvtári hálózat képzési szerepének erősítése és az élethosszig tartó tanulás érdekében című TIOP pályázat keretében valósul meg.

A Helischer József Városi könyvtár, az esztergomi önkormányzat közreműködésével még 2008-ban nyújtotta be pályázatát az Európai Unió testülete elé, melynek elbírálása után több mint 28 millió forintot nyert az önkormányzaton keesztül a könyvtár. A sikeres tender keretein belül valósul meg Esztergomban, az Eligazodás a világban című projekt, amely erősíti a könyvtári hálózat képzési szerepét, illetve támogatja az élethosszig tartó tanulást. A projekt első programjára a városi könyvtárban került sor, ahol Balla András, A Remete fényképfelvételek Borostyán Imréről című könyvét, Antall István, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője mutatta be a közönségnek.

*

EURO-VELO kerékpárút épülhet

KÖZOP forrásokra pályázik Esztergom Város Önkormányzata és az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás. A projekt legfőbb célja a már meglévő kerékpárút bővítése. A pályázattal érintett nyomvonal a jelenlegi Szamárhegyi kerékpárutat vinné tovább a Fárikúti útig, ezáltal megteremtené a hivatásszerű kerékpáros forgalom infrastrukturális alapjait. A beruházás megvalósításához a Kistérségi Társulás már jogerős építési engedéyekkel is rendelkezik. A projekt későbbi ütemei között szerepel a Szobi révig, és Dömös megyehatárig érő kerékpárút megépítése is. Az érintettek a pályázat benyújtásáról szóló döntéseiket a napokban hozták meg.

*

Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szervezetet alakítanak ki Esztergomban

44 millió forintból új turisztikai információs táblák, touchinfopontok kerülnek a legfrekventáltabb helyekre, új idegenforgalmi honlapot alakítanak ki, kiállításokat és egyéb rendezvényeket szerveznek, ebből a keretből valósul meg az új imázskiadvány, illetve a turisztikai szolgáltatókat bemutató katalógus is. Esztergom a helyi turizmus minőségi menedzselésére nyerte az uniós támogatást.

A projektnyitó rendezvényt október 12-én tartották Esztergomban.

Forrás: kekduna.hu

*

Németországba utaztak a dorogi diákok

Németországba utaztak a dorogi diákok. Egy hetet töltöttek a német testvérvárosban, Wendlingen am Neckar-ban a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium tanulói. A 14 fiatalból álló csapatot két tanár kísérte. A gyerekek megnézték a város múzeumát, amely a környék és Wendlingen történelmét mutatja be, ellátogattak Stuttgartba és Esslingenbe, kirándultak a Bodeni-tónál, hétközben pedig iskolába jártak. A delegációt a német település polgármestere is fogadta. A csoport tanulmányi kirándulását a Pro Schola Nostra Alapítvány és a Wendlingen-Dorog Baráti Egyesület is támogatta.

Forrás: kekduna.hu

*

Díjat nyert a Nap-Út Alapítvány

Mobilitás-díjjal tüntette ki a Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat a Nap-Út Alapítványt, a „dorogi kistérségben végzett ifjúsági közösségfejlesztő munkájáért". A díjátadó ünnepségre 2010. október 9-én, 11 órától kerül sor a Millenáris Parkban, a Youth on the Move - Mozgásban az Ifjúság rendezvény keretein belül. Ekkor lehetőség nyílik a kitüntetett szervezetek számára tevékenységük bemutatására is.

A Nap-Út Alapítvány a KÖZÖD! Programban
A „Legyen a szó a tiéd!" mottóval bíró programhoz csatlakozik az Alapítvány - a Demokratikus Ifjúsági Alapítvány (DIA) Iránytű Kampányának célja a szemlélet-formálás. Vagyis felhívni a 14-25 év közötti fiatalok és környezetük figyelmét a társadalmi felelősségvállalásra, a közösségi részvétel fontosságára. A célok között szerepel ennek kereteként vitaklubok létrehozása, eszközeként pedig a vitakultúra fejlesztése. A program módszertani háttere a formális vita, vagyis a disputa. A DIA-val való aktív együttműködés részeként az első vitanap október 14-én lesz a dorogi művelődési házban, ahol 5 , egyenként 6 fős középiskolai csoport kezd ismerkedni a disputa műfajával.

Kézműves délutánok a Nap-Út Alapítvánnyal
Az Alapítvány életében eddig is gyakoriak és fontosak voltak a kézműves foglalkozások, kéthetente vehetnek majd részt az érdeklődők a különféle kézműves technikákat felvonultató szabadidős elfoglaltságokon. A kreatív délutánok keretében lehetőség nyílik megismerni a legkülönfélébb technikákat: termésbábok és termésképek, rongybabák, csuhé figurák, ékszerek készítését stb.

Forrás: dorog.hu

Forrás: "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása