Térfigyelő kamerákat telepítettek a Fejér megye déli területeire

Alap, Cece, Sáregres és Vajta községek térfigyelő kamerarendszert építettek ki a településeken annak érdekében, hogy növeljék a településen élők közbiztonságát.

Varga Gábor, Cece polgármestere, egyben a program gesztora elmondta, hogy még 2009-ben határozták el, megerősítik közbiztonságukat. Egy pályázat teremtette meg a megvalósítás lehetőségét, így a négy településen térfigyelő kamerákat helyezhettek ki. A 85 százalékos támogatottságú projektre közel 4,5 millió forint forrás mellett valamivel több, mint 959 ezer forint önerőt fordítottak a települések. Alapon négy, Cecén hat, Sáregresen és Vajtán két-két kamerát telepítettek. Varga Gábor megjegyezte, az önerő mértékét a kamerák arányában vállalták. Megjegyezte, remélik, a bűnmegelőzésben lesz szerepe a térfigyelőknek, amelyeket mindenütt a saját tapasztalataik és a szakemberek véleménye szerint helyeztek ki.

"A most kihelyezett rendszer rugalmasan bővíthető tovább akár 128 kameráig, amelyek fenntartását az önkormányzatok vállalták" - mondta Varga János, a Rődner Kft. ügyvezetője, aki munkatársaival együtt fejleszti, üzemelteti a rendszert. Sőt, a polgármesterek tapasztalatait meghallgatva állították be a kamerákat.
Méhes Lajosné, Alap polgármestere elmondta, a közbiztonság érdekében eddig is sokat tettek, településőreik és jól működő polgárőrségük is van, a kameráknak ugyanakkor további visszatartó erejük lehet. Sáregres polgármestere, Mocsár Eleonóra elmondta, a négy település közül Sáregres a legkisebb. Az itt élők 60 százaléka nyugdíjas, ők könnyen áldozatául esnek a bűneseteknek. Ennek ellenére két településőr és 40 polgárőr erősíti a közbiztonságot, ennek eredményeként csökkent a lopások száma. Hozzátette, egy újabb pályázat esetén bővítik majd a rendszert. Térmeg György, Vajta vezetője is úgy vélekedett, a megelőzésben fontos szerepet játszhatnak a térfigyelők, s ha kell, akár saját erőből is bővítik majd a hálózatot. Varga Gábor végül hozzátette, az E.On partnerként állt a rendszer kiépítéséhez, s ahol szükséges, a közvilágítást megerősítették a hatékonyság érdekében.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

*

Megújul a falu "szíve" Vajtán

Vajta szívében, a Szabadság téren nagy erőkkel folynak a munkálatok. Ott jártunkkor éppen a faluház felújításán dolgoztak. A településen élők örömmel fogadják a szépülő intézményeket, vallják, hogy egy kis közösség számára fontos, hogy legyen olyan hely, ahol összejöhetnek. A fiatalok gyakorta keresnek a nagyobb településeken szórakoztató programokat, míg egy kis helyiséget nem biztosítanak számukra. A falvak számára fontos, hogy a fiatalabbak is szeressék a településüket. Ahogyan az idősebbek számára is fontos, hogy a fiatalabbak is szeressék településüket.
A Munkálatok megkezdéséről négy éve döntött az akkor megválasztott képviselő-testület: "Amikor megkezdte az újonnan megválasztott képviselő testület a munkáját, elhatároztuk, a falu középületeit rendbe tesszük" -mesélte Térmeg György a település polgármestere. Hozzátette, hogy első lépésként terveket készítettek. Ezt követte a megfelelő pályázatok megtalálása. "Ennek eredményeképpen kezdhettük meg a művelődési ház, a faluház, a ravatalozó felújítását, s vághattunk bele egy díszkút kialakításába" - tájékoztatott a polgármeter. A művelődési ház felújítása 20 millió 409 ezer forintba kerül, a faluházat 50 millió 700 ezer forintból szépítik meg. A ravatalozót nem kevesebb, mint 10 millió 366 ezer forintból teszik szebbé, a díszkútra 5 millió 261 ezer forint forrás jutott.

A kivitelezés folyamatos, végső határideje ez év november 30. Térmeg György tájékoztatása szerint a felújíás alatt áló épületek mindegyike elkészül a határidőre. Így az itt élők a téli hónapokban bizonyosan kihasználhatják a faluházat és a művelődési házat. A díszkúttal pedig a tér is gazdagabbá, szebbé válik.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

*

Pedagógusnap Seregélyesen

Seregélyesen az önkormányzat ünnepélyes keretek között köszöntötte az iskola és az óvoda valamennyi dolgozóját a pedagógus nap alkalmával. A rendezvény június 15-én délután az étteremben került megrendezésre. A polgármester köszöntőjét rövid ünnepi műsor követte, majd az események végén állófogadással kedveskedett a képviselőtestület a megjelentek számára.

*

Falusi idegenforgalom Fejér megyében

Csókakő - Pályázat támogatta a falusi idegenforgalom fellendítésére szervezett közös munkát, a megyéből hatan vettek részt.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és a konzorciumi partnerek kezdeményezésére létrejött, 15 civil szervezetet tömörítő alakulat a másfél év alatt dolgozott együtt. A résztvevők a Budapesti Gazdasági Főiskola aulájában értékelték az együttműködést. A 26 milliós támogatással elvégzett munka eredményeként létrejött számos munkahely, közös szakmai és turisztikai kiadványok jelentek meg, öt intézményben képeztek vidéki turizmus menedzsereket, és a Magyar Turizmus Zrt. pénzügyi támogatásával turisztikai informátorokat is képeztek. A megyéből Pázmándról Gulyás Nikoletta, Csókakőről Katczernél Szecsődi Klára, Pákozdról Törzsök Tibor, Törzsök Tiborné, Gyúróról Tóth Sándorné, Székesfehérvárról Vajda Zsuzsanna.

*

Ősi szokásokat, régi recepteket kerestek elő

Aba - Az abai asszonyok szívük-lelkük egy darabkáját is belesütötték abba a kuglófba, mellyel a főzőműsor stábját fogadták. Érdemes volt, hiszen a desszertet sokáig emlegették a vendégek.

Nemrégiben Abán járt az egyik ismert főzős televíziócsatorna stábja. A tévések az abai nyugdíjas klub vendégeként érkeztek a községbe. Az októberben induló Tájföld című műsorban jellegzetes helyi ételeket főznek meg, s mutatnak be, az ország minden megyéjének két településén megfordulnak. Az abaiak komoly kihívás elé állították a csatorna szakácsát, az olasz Alessandro Arenát, hiszen igazi hazai ízeket receptjének megvalósítását várták tőle.

"Ősrégi abai recepteket kerestünk elő" - árulták el az idős asszonyok. "Az itteni régi szokásokhoz köthető étkeket ajánlottunk fel a stábnak, végül a közel tízféle receptből a paradicsommártást sült tarjával és a kuglófot választották" - tették hozzá. A receptek között persze szerepelt a krupligombóc, a babgulyás, a savanyúkáposzta és a vadas is, de ezeket másutt is ajánlották - mesélték a nagymamák, akik hosszú évek alatt igazán megtanultak főzni. Volt, amikor többől, máskor kevesebből kellett jóllakatni a családokat. Az abaiak között azonban nincs olyan, aki nem ismerné a paradicsommártást, amit sült tarjával tálalnak a helyiek. Ezt a receptet osztották meg végül az olasz szakáccsal, akinek nehéz dolga volt, hiszen az asszonyok mindegyike több gyermeket, unokát varázsolt már el a vasárnapi ebédekkel és a meglepetés süteményekke. Persze azért az asszonyok is izgultak, ritkán fordulnak meg igazi kritikusok a konyhában. Szabó Zoltánné, Marika néni, a klub vezetője, s mindannyiuk szószólója remélte, nem csak a főétellel, a kuglóffal is helyt állnak. Ami igaz is lett, hiszen a titkos adalékot, a citromot is bevetették, melytől a desszert olyan pikánssá vált, hogy még a szakács, Alessandro is elismeréssel falta az édes tésztafélét.

Az abai nyugdíjasok nem csak ételeikkel varázsolták el a stábot, hanem a hellyel is, ahol fogadták őket. Ugyanis a Néprajzi Gyűjtemény otthonában terítettek asztalt, s pakolták azt meg, mindenféle földi jóval. Többféle süteménnyel is készültek, bár a kuglófnak már a látványa is magával ragadta a tévéseket. Nem csoda, hogy ezután óvatos léptekkel vezettek a szakács, Alessandro Arena léptei a busz felé, melyben a csatorna stábja egy igazi konyhastúdiót alakított ki. Itt próbálta meg elkészíteni a sült tartját és a paradicsommártás, majd a kuglófot is. A fiatalember nyitott volt, örömmel fogadta a tapasztalt nagymamák tanácsait. Akik igazán edzett szakácsokká váltak az elmúlt években, évtizedekben. S nevetve azt is elárulták, nincs is élesebb nyelv a gyermekinél, bizony volt, hogy az unokák kritikával illették az ételeket. Így mára legtöbben nem csak modern nagyszülővé váltak, hanem a divatot is követik, hiszen a kisunokák minden kívánságát teljesítik.

Végül Alessandro is helyt állt, elkészült a főétel és a desszert is, amit ezúttal az abai nyugdíjas klub tagjai kóstolhattak meg. Mind a recept, mind pedig a szakács jól "vizsgázott", az asszonyok szerint is jól sikerült a menü elkészítése.

*

Kulturális kapocs: nemzetközi népitánc-találkozó Abán

Aba - Nemzetközi néptáncfesztivált tartottak július 18-án a településen. A 26 évnél fiatalabb fellépők nem csak saját hagyományaikat ápolták, de mások kultúrájával is megismerkedtek a programban.

A Sárvíz kistérség a hagyományok őrzőjeként, ápolójaként ma már itthon, sőt, testvérvárosi kapcsolatain keresztül külföldön is hírnevet szerzett magának. Nem csoda, hogy a térség településeinek minden programja modern elemekkel színesített, de hagyományokból táplálkozó, a múlt értékeit megmutató. Ilyenek a falunapi programok, vagy éppen az Aba Napok rendezvényei is, ahol a citerások és a modern zenészek, együttesek megférnek egymás mellett. Vagy éppen a Sárvíz völgyi Citerás és Népzenei Találkozó, amit szombaton harmadik alkalommal rendeznek meg Soponyán.

Talán mindezek segítettek abban, hogy Aba is bekapcsolódhasson a Culture Express projektbe. Az európai uniós forrásokból finanszírozott fesztiválnak ugyanis a többi mellett a kistérség központja, Aba is otthont ad a hétvégén. A tizenöt napos program során, nyolc ország kilenc településére látogattak el a zenészek, táncosok, valamint segítőik azzal a céllal, hogy bemutassák hagyományaikat, szokásaikat, megismertessék másokkal is kultúrájuk szépségét. A nagyvárosok helyett inkább kisvárosokba, községekbe szervezik a fesztivált, ahol még élénkebben élnek a hagyományok. Legfőbb célja a programnak ugyanis az volt, hogy a világ univerzális nyelvének, a táncnak a segítségével folyamatos dialógust biztosítsanak a különböző kultúrák között. Nyolc ország, közöttük például Németország, Ausztria, hazánk, Szerbia, Macedónia valamint a program atyja, Törökország táncosai vesttek részt a programban, összesen nyolc nemzet kétszáz táncosa. Abán július 18-án fogadták a néptáncosokat, akik bár különböző nemzetek képviselői, mindannyian fiatalok. Ugyanis a Culture Express egy ifjúsági program, melybe a 26 évesnél fiatalabbakat vonják be. Az ifjúság képviselői legalább 10, maximum 45 perces előadással szórakoztatták az érdeklődőket.

A török Hojtur Néptáncegyüttes által kezdeményezett kultúr expressz programot az abai önkormányzat is támogatta, mert ezzel a földrajzilag oly távol eső nemzetek kulturális kapcsolatai is bővülhettek, kiteljesedhettek. A településen évek óta nagy hagyománya van néptáncosok, népművészek alkotásainak bemutatásában, megőrzésében.

Harmadik alkalommal rendezték meg a Sárvíz völgyi Citerás és Népzenei Találkozót Soponyán a művelődési házban. Délelőtt kiállításokkal nyitott meg a rendezvény, amit előadások, majd 14 órától citeraegyüttesek és népzenei csoportok bemutatója követett. Tizennégy csoport lép fel a művelődési ház színpadán, köztük soponyai, abai, igari, seregélyesi, nagylóki, sárkeresztúri, sárszentágotai, sárosdi, kálozi és szabadbattyáni népdalkörök, citerazenekarok is.

*

Nyüzsgő napközi: új taggal bővült a Sárvíz kistérségbeli hálózat

Aba - Újabb taggal bővült a családi napközi hálózata a Sárvíz kistérségben, ugyanis Sárosdon július 14-én nyitottaa meg kapuit a Törpikék családi játszóház.

2008 januárjában nyitotta meg kapuit az első napközi a családi napközi hálózata keretében a Sárvíz kistérségben. Mára több taggal is kibővült az intézményi háló, Abán, Tácon, Seregélyesen és hamarosan már Sárosdon is fogadják a gyermekeket. A legfrissebb tag a sárosdi Törpikék családi játszóház július közepétől várja a kicsiket. "Egyéves kortól várják a kicsiket, s legfeljebb hét főt tudnak fogadni, épp úgy, mint a többi napköziben is" - árulta el Bozsák Barbara, a napközihálózat koordinátora. A kis kertben a délutáni órában nyüzsgő gyerekcsapat fogta körbe a vezetőt, aki Gáspárné Török Mónikával, az abai napközi gondozónőjével közösen mesélt az elmúlt 3 év tapasztalatairól. Az ébredés utáni nyűgösségnek nyoma sem volt, a gyerekek vidám játszottak.

"A bölcsődét pótolja a napközi, amit nem csak a rugalmas nyitva tartás miatt szeretnek a szülők. Igazi családias hangulatban, kicsi, de barátságos környezetben együtt tanulunk a gyerekekkel. Közösen fedezzük fel az újdonságokat, tanuljuk az első szavakat, gyakoroljuk a magabiztos lépéseket, s haladunk a szobatisztaság felé. Egyik gyermekünk éppen betöltötte a harmadik évét, s ősszel már óvodába megy, de mint mondja, ő leginkább Mónikához szeretne jönni. Szerencsére nem csak Abán, Tácon és Seregélyesen is jól működnek intézményeink, szeretik a gyerekek, mindig közel telt házzal üzemelünk" - mondta Bozsák Barbara. Hozzátette, a gondozónők is szeretik a napközit, például Mónika is lassan három éve dolgozik a csapatban. A szülők számára is megfelelő a rendszer, osztotta meg lapunkkal további tapasztalatait a koordinátor.

"A nyári szünetben is mindössze egy-másfél hétig tartunk zárva, azonban minden településen más időpontban. Így mindig lesz nyitva tartó tagunk, a gyermekek utaztatását is meg tudjuk oldani" - tette hozzá.

A településeken működő napközik nem csak a gyermekek felügyeletét, de a családi programok szervezését is magukra vállalták. Abán például a majális, a gyermeknapi programok, játszóházi foglalkozások rendezésében is aktívan szerepet vállalnak. Sőt, az idén még nyári táborozást is szerveztek.

Forrás: Sárvíz Helyi Közösség Egyesület, Abai HVI

Cikk megosztása