Megaberuházás Dunaföldváron: az ország legnagyobb bioetanol-üzeme épül fel

A jövő év végén kezdi meg működését a Pannon Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanul üzeme, a 120 millió eurós beruházással megépülő gyár alapkövét hétfőn tették le.

Az üzemet az amerikai Fagen Inc. és ír üzleti partnere, az Ethanol Europe Ltd. magyar leányvállalata, a Pannonia Ethanol Zrt. építi. Az üzem indulását 2011 végére ütemezik, az üzem építése 250 embernek ad munkát.

Éves szinten 575 ezer tonna kukoricát vásárolnak majd fel, és 240 millió liter bioetanolt fognak előállítani.

Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen elmondta, hogy a legjobb amerikai zöld technológiát hozták Magyarországra. Az elnök kifejtette, hogy az új üzem közvetlenül 77 munkahelyet teremt, de közvetve több mint 600 állást biztosít, hiszen stabil és hosszú távú piacot kínál a magyar kukoricának, ezzel megélhetést a gazdáknak.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a beruházás nemcsak a város, hanem a régió, sőt az egész ország gazdaságára hatást gyakorol. Kiemelte, hogy a kormány eltökélt a zöld energia fejlesztése iránt, ezért választotta a júliusban meghirdetett Új Széchenyi Terv egyik fókuszterületének.

Az ilyen irányú fejlesztés növeli az energiabiztonságot és -hatékonyságot, a fosszilis energiahordozókat kiváltva segít abban, hogy Magyarország csökkentse a káros kibocsátásokat. Hozzátette, fontos szempont, hogy a beruházás munkahelyeket teremt, ami szintén összecseng a kormány elképzeléseivel, hiszen tíz év alatt egymillió munkahely létrehozását tűzték célul.

Nagy Gáborné, Dunaföldvár polgármestere arról számolt be, hogy az üzem megépítéséhez az önkormányzat és a hivatal minden segítséget megadott.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis hangoztatta, hogy a világgazdaság nehézségek közepette Magyarország továbbra is kiváló terep a befektetők számára. "Kitűnő az infrastruktúra, magasan képzett, tehetséges és megbízható munkaerő áll rendelkezésre, és mindehhez valóban versenyképes ár társul" - hangsúlyozta.

Az ünnepségen az alapba helyezték az üzem alapító okiratát, amelyet aláírt az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, Ron Fagen, a Fagen Inc. elnök-vezérigazgatója, Mark Turley, a Pannonia Ethanol Zrt. elnöke, valamint Dunaföldvár polgármestere, Nagy Gáborné.

Forrás: MTI, Gazdasági Rádió

*

Segítség Mátyásdombról, az árvízkárosultakért

Mátyásdombon az Őszirózsa Nyugdíjasklub Dudar Istvánné vezetésével június 26-án jótékonysági bált rendezett. A befolyó 30 000 forintot átutalták a kistokaji önkormányzathoz a legjobban rászorulók javára.

*

Megáldották az új kenyeret Pentelén

Dunaújváros - Zsúfolásig megtelt a Magyar úti klubház az augusztus 21-i Pentele Ünnepen. Kenyérszentelés, jóféle muzsika és tánc várta az Óvárosban élőket a szombati napon.

"A régi penteleiek közül augusztus 20-án sokan pucolt kacsákkal és tyúkokkal utaztak Budapestre a rokonokhoz, hogy a közösen elköltött ünnepi ebéd után az egész család együtt vehessen részt a Szent Jobb Körmeneten. Augusztus 20-a hagyományos báli nap volt, a mulatságot vagy itt a klubházban, vagy a Duna-parton tartották, ahová az édesanyák elkísérték lányaikat" - elevenítette fel a hajdan volt augusztusi ünnepek hangulatát beszédében Jakóné Fekete Teréz, aki azt is elmondta: 1938-ban, Szent István királyunk halálának kilenc századik évfordulóján avatták fel a pentelei Szent István hidat.

A Viadana Kórus fellépése után ismét ünnepi percek következtek: Böttger Antal református lelkész az új kenyér megáldásakor arra kérte Istent, hogy adjon mindenki számára békességet, és terített asztalt a következő aratásig. Újbányi Rezső séf felszeletelte az ötkilós kenyeret, amelyet mindjárt frissiben szétosztottak az ünneplők között. Az est zárásaként arató bál következett, ahol a Parádi-testvérek szolgáltatták a talpalá való muzsikát. Legyen békesség és terített asztal mindenkinek.

Forrás: dh-online.hu

*

Töretlen a Mezőföldi LEADER

2010. augusztus 6-án postázásra kerültek a IV. tengelyes LEADER pályázatok támogatási határozatai.

4 non-profit szervezet a "civil szervezetek szolgáltatásának fejlesztése” jogcímre 2 485 609 forint értékben, 1 önkormányzat pedig a „Rendezvénysorozatok szervezése helyi értékek bemutatására” jogcímre 2 500 000 forint értékben pályázott.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes támogatási kérelmeinek feldolgozása is befejeződött. Összesen 12 kérelmet nyújtottak be az Egyesülethez, mintegy 138 576 378 forint támogatási igénnyel. Az eredményhirdetés hamarosan várható.

*

Új park a központ előtt

Dunaújváros - Ágak emlékeztetnek csak az Erkel kerti Egészségmegőrző Központ előtt egykor állt fás, bokros parkra. Pár napon belül új park születik. Az ott lakók a régit akarják.

Iványi József az Erkel kert 20. földszinti lakója értesítette a dh-online.hu szerkesztőségét, hogy a lépcsőházzal szemközti Egészségmegőrző Központ parkjának fáit, bokrait letarolták: "Igaz, egy kissé elburjánzott a park, de kétlem, hogy ez lenne a megoldás. Mindenki megcsodálta a barackfát, a terméséből pedig nem egy generáció csemegézett... Édesanyám az ebben az épületben működő óvodában dolgozott, a fát apám ültette huszonöt éve. A lépcsőházunk szinte gyászolja a fát" - mondta el Iványi úr.

Pásti Norbert, a közterület-felügyelők csoportvezetője elmondta, hogy az Egészségmegőrző Központ előtti park a központ tulajdonában van. Ők egyeztettek a közterület-felügyelőkkel, majd saját hatáskörben vágták ki a növényeket.

Az Egészségmegőrző Központ vezetője, Kleinné Németh Judit szerint valóban állt ott egy barackfa, de mert igazából senki sem gondozta, és már termést sem nagyon hozott, így csak idő kérdése volt, hogy mikor pusztul el. Ebben hathatós szerepe volt a gyerekeknek is, akik rendszeresen letördelték az ágakat. A mozgássérült feljárót és a járdát levelek, gallyak lepték el. Ezt a központ takarítójának kellett eltakarítania. Az intézet vezetője elmondta még, hogy hétfőn telepítik az új, főként tujákból álló parkot.

*

Szakképzési fejlesztések

Dunaújváros - A dunaújvárosi és a Fejér megyei önkormányzat 2007-ben lépett közösen a százmilliós pályázati pénzeket megmozgató TISZK útjára. Három év rövid összegzése.

Cél a versenyképes szakképzés - fogalmazták meg a TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ) küldetétését az utóbbi években. 2009 nyarán a Fejér Megyei Szakképzési Társulásnak sikerült pályázati úton elnyernie a TIOP (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program) keretében 668 millió forintot. Ebből az összegből három dunaújvárosi, valamint egy-egy seregélyesi és bicskei oktatási intézmény fejlesztése valósulhat meg 2010 végig.

Az egész magyar szakképzésre zúduló össztűzből természetesen jutott a TISZK-eknek is. 2009 szeptemberében ünnepi körítés mellett a Bartók színházban mutatták be a százmilliós pályázati forrás pontos elosztás. Kiderült: A 668 millió fele a Dunaferr villamosipari tagozatán, a TISZK központjában hasznosul majd, s itt kap helyet az elektrotechnikai-elektronikai szakmacsoportos központ is. A Rudas százmilliós értékben a marketing szakmacsoporthoz tartozó fejlesztéseket kap, a központi TISZK-iroda a Gárdonyiban lesz. A tájékoztató a társulás elnöke, az azóta parlamenti képviselővé választott L. Simon László, így fogalmazott: a felsőoktatástól kezdve az alsó tagozatig újra, illetve vissza kell szervezni mindent, mert lassan darabjaira hullhat az oktatási rendszer. A kormányváltás óta a TISZK-ekkel kapcsolatban még nem született érdemi döntés. Áprilisban Csapó Gábor vezető projektmenedzser úgy vélte: augusztus 31-ig az összes építőipari munka elkészül, mindegyik iskolában. A kivitelezési munkálatok valóban megkezdődtek. Minderről a villamosipari tagozat előtt található díszes tábla is tájékoztat. Az intézmény külső új borítása azonban még nem készült el. A beléptetőrendszer és az új lift azonban már igen, de a befejezés pontos dátuma még kérdéses.

*

Új játszótér épül!

Dunaújváros - A szülők és más támogatók segítségének köszönhetően új játszótér épül a Vasvári iskolában.

A Vasváris Gyermekekért Alapítvány népszerűsége töretlen. Ezt jelzi, hogy a szülők és más támogatók felajánlásainak köszönhetően hamarosan új játszóteret avathatnak az intézmény udvarán:

"Több éves megtakarításból készül a fából készült játszótér. Valaha voltak fából készült játékok az iskola udvarán, ezek azonban a hosszú évek alatt elhasználódtak, tönkrementek. Ezért is nagy segítség a mostani felajánlás" - mondta el Gulyás Erzsébet, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatónője. Az új játszótérnél jelenleg még a földmunkák zajlanak, de a tervek szerint már a tanévkezdésre minden játék a helyére kerül.

*

Újra indul a Tud6sz!

Dunaújváros - Másfél éves kihagyás, és ezernél is több fiatal élet jó útra terelése után újraindul Dunaújvárosban a Tud6sz-program. Házhoz jön a kapaszkodó!

2008 decemberében lehúzta a rolót a tizennyolc és harmincöt év közötti fiataloknak, fiatal felnőtteknek segítő Tud6sz iroda. Akkor még nem lehetett tudni, végleges lesz-e a búcsú. Most jött a jó hír: másfél éves szünet után újranyitnak, újult erővel, nagy tervekkel.

"Sikerrel pályáztunk az Európai Szociális Alapnál, így idén szeptembertől útjára indul az Útravaló-Tud6sz elnevezésű, húsz hónapon át tartó programunk, amelyben több mint háromszáz tizennyolc és harmincöt év közötti fiatalt szeretnénk megszólítani" - mondja Bognár-Nickl Gabriella.

A Dunamenti Regionális Népfőiskola égisze alatt zajló projekt szakmai vezetője hangsúlyozta: ezúttal is olyan hátrányos helyzetű fiataloknak kínálnak segítséget, akik elvesztették állásukat, vagy félbehagyták tanulmányaikat, és ezért már eleve nem tudtak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Forrás: Mezőföld Helyi Közösség Egyesület, dh-online.hu

Cikk megosztása