86 millió forintból történelmi-kulturális központ létesül Zalaváron

Történelmi, kulturális, turisztikai központ létesül Zalaváron, a főhelyen álló emléképületet Makovecz Imre tervezte. Az elmúlt évtizedekben már kialakult zalavári emlékhely területén olyan központot építenek, amely az említésének ezredik évfordulóját tavaly ünnepelt Zala megye történelmét és településeit mutatja be.

Tavaly nyáron tartották a megye millenniumi ünnepét, és a már megkezdett építkezés révén szeptemberre elkészül a Makovecz-emléképület is Keszthelyen.

A tervek szerint az egykori Bencés bazilika romjait, az itt megtalált erőd maradványait is szeretnék láthatóvá tenni. A kiállítások rendezésére is alkalmas emléképületben áll majd a zalai Életfa, amely a megye településeit szimbolizálja, de Cirill és Metód, valamint a néhai salzburgi érsek emlékét ápolva az egykor itt élt népek közös emlékparkjaként is szolgál majd a létesítmény.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a több mint 86 millió forintos költségvetésű beruházáshoz a Nyugat-dunántúli Operatív Programból 73,8 millió forintos támogatást nyertek. A Zala Megyei Önkormányzat 13,5 milliós önrészt vállalt, de a megye szinte valamennyi települése anyagilag is hozzájárul a beruházáshoz, sőt a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége is több millió forintos támogatást biztosít.

Az építkezési munkálatok megkezdődtek, bár az engedélyek beszerzésében némi nehézségbe ütköztek. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi hozzájárulására például több mint két hónapot vártak - tette még hozzá Manninger Jenő.

Horváth Jácint, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a sajtótájékoztatón azt mondta, a zalai pályázatot a Balaton térségének turisztikai fejlesztésére kiírt pályázati keretből támogatták. Mint elhangzott, Zala jó pályázatot nyújtott be az európai léptékkel is látványos elképzeléssel, ugyanis ezen túlmenően csak egy nyertest tudtak hirdetni a beérkezett tíz projekt közül.

Berkenyés István, Zalavár polgármestere nagy büszkeségnek nevezte, hogy Zalavár ezer éves hírnevét tovább öregbítve méltó módon tudja majd fogadni az ide érkező kirándulókat. Megítélése szerint már csak egy fontos dolog hiányzik a Kis-Balaton térségében a turisztikai lehetőségek kiaknázásához, mégpedig kerékpárút építése a Zala völgyéből és Keszthely-Hévíz irányából, mert Zalakaros felől már elindult a megvalósítás.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Arany pávások

A népdalkörök és népzenei együttesek kétévenként megújíthatják a korábban elért fokozataikat, erre legutóbb Gellénházán került sor, az országos és területi minősítőn.

A 17. Zalai Művészeti Fesztivál keretében nyílt lehetőségük az együtteseknek és szólistáknak, hogy a KÓTA - Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - alkotta zsűri előtt bemutassák produkcióikat. A rendezvényen kétféle minőségben vehettek részt a fellépők. Részint a kistérségi bemutatók továbbjutottjaiként, másrészt pedig a minősítésre történő jelentkezés alapján. Zalából 23-an vállalkoztak az utóbbira, közülük a legrangosabb Arany Páva minősítést hatan érték el: a Csatári Pávakör, az andráshidai Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület Népdalköre, az egerszegi Építők Vadrózsa Dalköre, a zalaszentiváni Tőzike-, a zalabéri Búzavirág-, és a zalaapáti Rozmaring Népdalkör. Arany fokozatban öten részesültek, továbbá egy ezüst és egy bronz elismerést adtak át. A térségi minősítőn két megfelelt-, négy dicséretes és négy kiváló fokozatot szereztek a résztvevők.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

IP Kártya és kirándulófüzet Keszthelyen

Megjelent a 2010-es Keszthely VIP Kártya és a hozzá tartozó Kirándulófüzet, ami a turisztikai attrakciókat és a kedvezményeket tartalmazza. A kártyát a tavalyi évhez hasonlóan a minimum 3 éjszakát Keszthelyen töltő vendégek kapják, ingyenesen. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda szervezésében közel 50 keszthelyi és térségi szolgáltató várja a VIP kártyás vendégeket 10 – 50%-os árengedményekkel.

A kártya legnagyobb vonzereje az 50%-os kedvezmény a heti strandbérletből és az 50%-os kedvezmény a heti parkoló-bérletből a Balaton part és a vasút közötti területre.

A vendégek folyamatosan érkeznek a Tourinform-irodába a kártyákért, ahol névre szólóan állítják ki számukra, a szálláshelyek igazolása alapján. A kártya letölthető a http://west-balaton.hu/hireink/778-keszthely-vip-kartya oldalról.

Forrás: turizmusbulletin.hu

*

Könyvtárak lépésben korunkkal

Mintegy 64 millió forint vissza nem térítendő, uniós támogatásban részesült megyénk hét könyvtára, melyek a megyei könyvtár vezetésével konzorciumot alapítottak a pályázatért – hangzott el sajtótájékoztatón június 10-én, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetben.

Talabér Márta országgyűlési képviselő, megyei elnök megnyitójában korunk folyamatos változásaira helyezte a hangsúlyt, amit a korszerű tájékoztatás érdekében célszerű követniük a könyvtáraknak is. A mostani közös pályázatot, a kistérségi társulások bevonását üdvözölte, és – mint mondta- örvendetes lenne, ha a megye más intézményei is követnék ezt a példát. "Az egész életen át történő tanulás, az önképzés, a folyamatos megújulás korunkban alapvető. A hagyományos könyvtári szolgáltatások mellett fontos, hogy a fiatal korosztály igényeit is figyelemben vegyék a könyvtárak, amit a mostani fejlesztések kiemelten kezelnek" – vélekedett. A részletekről Sörény Edina, a szaktárca könyvári osztályának vezető tanácsosa, Pálmann Judit, megyei könyvtárigazgató, valamint az egyes települések képviselői beszéltek. A pályázat céljáról többek között elhangzott: az informatikai fejlesztésekkel a fiatal korosztály számára vonzóvá teszik a könyvtárakat, másfelől elérhető lesz az információ a kistelepülések könyváraiban is. Mindehhez lényeges a könyvtárosok továbbképzése. A megyei könyvtár több mint 28 millió forintot nyert, ahol bővítik az adatbázist, fejlesztik a honlapot, a szolgáltatásokat, szakmai és nyelvi területen továbbképzik könyvtárosaikat. Balatonalmádi közel 5,7 millió forint támogatásban részesült, Balatonfüred öt milliót kapott, Devecser közel öt milliót, Pápa több, mint 7,5 millió forintot, Tapolca mintegy 6,6 milliót, Zirc csaknem 5,5 millió forintot.

Forrás: vpmegye.hu

*

Német kerékpáros újságírók a Balatonnál

A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a Balatont újra pozícionálja a német piacon, bemutatva a potenciális német turistáknak a „magyar tengeren“ kínálkozó számos üdülési formát és a legújabb fejlesztéseket. Többek között a Balaton körüli biciklis utat, ami azért is fontos, mert Németországban a kerékpáros turizmus évek óta növekvő, nagy népszerűségnek örvend. S hogy a kerékpáros üdülés a Balatonnál valóban érdekes téma Németországban, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az MT Zrt. németországi képviseletének és Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának meghívását több neves német biciklis újság is elfogadta, többek között az ADFC (Német Kerékpáros Szövetség) magazin és az aktivRadfahren, valamint a német turisztikai szakma legolvasottabb szaklapja, a FVW (Fremdenverkehrswirtschaft) / Travel Talk.

A 9 újságírót az első két napon a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda látta vendégül, megmutatva a régió legérdekesebb természeti és kulturális látnivalóit: a balatonszentgyörgyi Csillagvárat, a vörsi Talpas házat és Madárlest, a fenékpusztai Madárgyűrűző Állomást, Keszthelyt, Hévízt, Gyenesdiás új látványosságát, az outdoor pályát, Vonyarcvashegyen a Szent Mihály kápolnát, Balatongyörökön az új golfpályát, Szigligeten pedig az Eszterházy pincét.

A harmadik napon a Balatoni Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében Balatonfüredet és környékét ismerhette meg a lelkes csapat, amely a 30 kilométeres, a hőségben valóban izzasztó kerékpározás után délután egy rövid vitorlás túrán hűthette le magát, az utolsó napon pedig a Balaton Bike Fest izgalmas rendezvényeivel ismerkedhetett. A visszajelzések alapján az újságírók remekül érezték magukat, s a Balatont érdekes és vonzó kerékpáros úti célnak ismerték meg és fogják bemutatni olvasóiknak.

Forrás: turizmusbulletin.hu

*

A kéknyelű virágzását ünnepelték

Remélhetőleg a jövőben ismét fellendül a magyar mezőgazdaság – hangsúlyozta Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, megyei elnök Badacsonytomajon, a szőlészeti és borászati kutató intézetben, a napokban, csak ezen a hegyen honos kéknyelű szőlőfajta virágzása alkalmából rendezett szőlészeti-borászati találkozón és ünnepségen.

Az eseményt a kutatóintézet, a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend, Badacsonytomaj önkormányzata, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum szervezte meg.

"Jelentős támogatást élvez a mezőgazdaság Nyugat-Európában, ahol előnyben részesítik a hazai termékeket, a helyi gazdákat. Ehhez hasonlóan Magyarországon is szemléletváltozásra van szükség a megfelelő támogatási rendszer működtetése mellett" – érvelt az elnök, az esemény védnöke. Mint mondta bízik abban, hogy a szőlő-, illetve növénytermesztés visszanyeri korábbi rangját, különös tekintettel a hazai termékek előállítására, a munkahelyteremtésre. "Mindez a vidék életben maradása miatt alapvető jelentőségű" – fogalmazott, hozzátéve: korábban Európa éléskamrájának nevezték Magyarországot.

A megnyitó után előadások hangzottak el, mások mellett prof. dr. Ángyán József országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke a szőlő-borkultúráról, a vidékfejlesztésről, dr. Májer János, a kutatóintézet igazgatója a Balatoni Borrégióban található hungarikum szőlőfajtákról, prof.dr. Kállay Miklós, a kéknyelű fajtáról beszélt.
Az egybegyűltek megtekintették a közelben levő ültetvényeket, új borlovagrendeket avattak, majd kihirdették a borverseny eredményét. Az esemény iránt érdeklődők a Badacsonyi Dísztéren bortéri vigadalomba vehettek részt, ahol kézműves vásár, művészeti csoportok, finom ételek és italok, nyitott pincék várták őket.

Forrás: vpmegye.hu

*

Sziget az értékválságban

A pedagógusnap alkalmából köszöntötte a keszthelyi oktatási intézményekben dolgozó munkatársakat Csótár András. Beszédében kiemelte, hogy erre a területre egyre kevesebben jelentkeznek, többek között ezért is kell megbecsülni a pedagógusokat. Az elmúlt években a forráskivonás és a sodródás jellemezte az oktatásügyet.

Csótár András, az oktatási és kulturális bizottság elnöke a csendes esőhöz hasonlította a pedagógusok munkáját. Hogy miért? Sokáig tart, áztatja a földben megbúvó magokat, azok magukba szívják a nedvességet, amely a szárazság idején is megmarad. Igazából nem is nevezhető csupán munkának, hiszen szellemisége van, egy életre szóló elhivatottság a pedagógus pálya.

Számos problémát említett az elnök. Veszélyesen megbomlott a jogok és kötelességek egyensúlya. Ezt napról napra kénytelenek megélni a tanárok, a diákok egy része pedig visszaél vele. A rossz kommunikáció sokat ártott a pedagógus társadalomnak.

"Legyen az iskola egy olyan sziget, amely megőrzi az értékeket, szeretetteljes légkört teremt és a pozitív énképet gazdagítja" – mondta az elnök.

Az ünnepségen vehette át pénzjutalmát 84 kiváló keszthelyi pedagógus; a város összesen 5,5 millió forintot fordított az elismerésekre.

Forrás: keszthely.hu

*

Történelmi park

A helytörténet gyökerein sarjadt megújulást szimbolizáló történelmi emlékparkot és tanösvényt avattak Gyenesdiáson.

A ligetes, sétautas zöldövezet Diási emlékpark néven idézi a mai településrész hajdani kialakulását, beágyazva azt Magyarország történelmébe. Az út fából készült szobrok mellet István királytól Nagy Imre alakjáig vezet, Mátyás király és Zrínyi Miklós környezetében megjelennek a halászat, a szőlészet, a szántóvető munka művelői. A tér közepén lévő haranglábhoz visz a település nagybirtokosait idéző ösvény.

A művészi alkotások Fődi Tibor és Móricz József munkái. Pihenőpadok, játszótér, s egy közösségi használatra szánt kemence teszi teljessé a szabadidő töltési kínálatot. Gál Lajos polgármester elmondta: egy kultúrtörténeti sétaút első lépcsője a park, ami a múlt iránti tisztelettel, s a jövőbe vetett hittel készült. Megvalósítására 10,5 millió forintot költöttek, ehhez vidékfejlesztési pályázaton nyertek 60 százalékos arányú támogatást.

Jövőre 670 éves lesz a település

Ezernyi tervet dédelget még az ezeréves Zala történelmi települése. Nagy ünnepre való készülődés jegyében szövik a jövőt, melynek új mérföldkövéhez érkeznek jövőre: 670 éves lesz a ma Gyenesdiás néven jegyzett nagyközség. A park egy kultúrtörténeti sétaút kiindulópontja, mely Diás történelmét összeköti a település mai életével.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Fél évszázados jubileum - Együttműködik az egyesület a helyi önkormányzattal

Ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg a Balatonedericsi Horgász Egyesület 50 éves jubileumáról. Fél évszázad elszelelt.

Talán mondani sem kellene, igen jó hangulatban telt a Balatonedericsi Horgász Egyesület megalapításának fél évszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepi közgyűlés. Az egyesület legfőbb értéke az egymásért tenni akarás, a segítő csapatszellem, emelte ki köszöntőjében Szabad Sándor elnök, aki tíz éve vezeti a szervezetet.

Az eltelt évek alatt nagyon jó viszony alakult ki az egyesület és a helyi önkormányzat között, ami tevékeny együttműködést eredményez. A helyi vállalkozókkal, intézményekkel ugyancsak egyre erősödő a kapcsolatuk. Révai Gábor vezetőségi tag, mint az ünnepi kiadvány írója és szerkesztője, emlékezett meg az egyesület életét meghatározó néhány eseményről, kíváncsiságot keltve és kedvet csinálva a kiadvány elolvasásához.

Németh József polgármester köszöntőjében az egyesület civil voltát és a község életében betöltött jelentőségét emelte ki. A Bakony-Balaton Horgász Szövegség köszöntőjét Rajnai Árpád, a szervezet ügyvezető elnöke tolmácsolta, kiemelve a Balatonedericsi HE munkájának markáns megjelenését a szövetség életében. Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója a halászok és az egyesület horgászai közötti bizalom erősödését méltatta. A szomszédos tapolcai Lesence Horgászegyesület elnöke, Puskás István tortával lepte meg az ünneplőket. A jubileumi közgyűlést követően dr. Táncsics Aladár BBHSZ-elnök nyitotta meg Gaál Kata egyesületi vezetőségi tag festményeiből, a Horgásztam a Balatonon 2009 gyermekrajzpályázat díjazott képeiből, valamint a helyi horgászrelikviákból álló kiállítást.

Az egyesület figyelmességére jellemző, hogy az ünnepi közgyűlésre meghívták Varga Jánost és Fekete Istvánt is, de a két alapító tag az egészségi állapota miatt nem tudott részt venni, ezért őket később a lakásukon köszöntötték fel szerény ajándékkal.

Az egyesület taglétszáma évek óta stabil, 135-140 között van. Az utánpótlás azonban hiányzik, a létszámból mindössze heten nem felnőttek. Évente három-négy felnőttversenyt rendeznek, több viadalon a Napló csapata is megmérette - de nem megégette! - magát. Az edericsi pecások pontyból eddig egy 18-ast tudnak felmutatni, harcsából 62 kilogramm a rekord. Az elmúlt ötven év legemlékezetesebb, egyben legszomorúbb eseménye, hogy 2003. december 6-án két horgásztársuk a Balatonban lelte halálát. Emlékükre kopjafát állítottak. Ez az itt maradókat is figyelmezteti: a balatoni vihar nem játék!

Forrás: naplo-online.hu

*

Kinyitott a Zöldház EC bioboltja és étterme

Ismét megnyílt a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfalujában, Gyenesdiáson a ZÖLDHÁZ EGÉSZSÉG CENTRUM-ban a Bio bolt és Bio étterem.

A kínálatban elsősorban a hazai bio gazdák, bio feldolgozók termékei találhatók meg. Fő specialitás a "Hét Vezér" elv alapján összeállított magyaros ételeket tartalmazó gabona alapú vegán - vegetáriánus ételkínálat, és az ehhez szükséges alapanyagok bemutatása. Az ajánlatban mindehhez bio halakat, bio húsokat és italokat kínálnak.

Vasárnaponként 8-12 óra között "Bio Piac" jelleggel Egészség Centrum áll a környék lakosai és turistái rendelkezésére, valamint büféebéd keretében lehet fogyasztani vegetáriánus bio ételeket.

Hétfőnként délután 3-4 óra között az éttermi, szállodai szakembereknek adnak lehetőséget, hogy megismerkedjenek a hazai bio kínálattal. Alapanyagoktól az italokon keresztül a háztartásban és a vendéglátásban használható bio tisztítószerek kerülnek bemutatásra.

Forrás: gyenesdias.info.hu

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület

Cikk megosztása