Ezer éve otthonunk a vasi föld

Augusztus 20-án pénteken, a Szent István király napján tartott megyenapon ünnepi megemlékezésekkel adóztak Szombathelyen az államalapító emlékének és a megye ezeréves fennállásának.

Péntek reggel fél kilenckor a Szent István emlékműnél kezdődtek az ünnepi programok, szentmisét tartottak az államalapító emlékére és az ezeréves hagyománnyal rendelkező Vasvármegye tiszteletére. A szentmisét követően megáldották Vas megye kenyerét, majd az ünneplők zászlós menetben a Vasi Múzeumfaluba vonultak. Dr. Nagy Zoltán, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságának igazgatója köszöntötte az ünneplőket, majd a megye történetéről beszélt. Az igazgató feltette a kérdést, hogy mi maradt ránk a múltból, s rögtön válaszolt is rá.

Kiemelte örökségként az Árpád-kori templomokat, a mezővárosi várainkat, azonban azt is elárulta, hogy sajnos a népi kultúrából alig maradt valami kézzelfogható. Dr. Nagy Zoltán a beszéde végén arra kérte a vasi települések képviselőit, hogy vegyenek részt az életfák ültetésében, s a magukkal hozott földdel hintsék meg a fák tövét. A múzeumfaluban két tölgyfát ültettek az ezeréves megye emlékére, valamint egy szelídgesztenyét is az elszármazottak és a határon túl rekedtek nevében.

A faültetés után a rendezvénysátor színpadán várvidéki históriákat láthattak a nézők, majd a harangszót követően mindenki megnézhette a restaurált megyezászlót. Az ünnepi köszöntőt Majthényi László, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke mondta. "A legnemesebb szándékú közfeladatának tartotta a megyei közgyűlés, hogy a történelmi Vasvármegye kialakulásáról, ezer évvel ezelőtti létrejöttéről méltóképpen megemlékezzen" - emelte ki az alelnök. "A megemlékezésbe bevontuk a települések önkormányzatait és lakóit is. A közgyűlés emlékbizottságot hozott létre, mely koordinálta az elmúlt egy év eseményeit. Ösztönzésünkre Vas megye szinte minden településén az elmúlt egy év során helyi kezdeményezésekkel is méltó módon emlékeztek az ezeréves vármegye kialakulására".

Az alelnök felsorolta az elmúlt egy év fontosabb eseményeit: a szakmai konferenciákat, a vetélkedőket, a kiemelkedő sporteseményeket, a pályázatokat. Külön köszönetet mondott a Németországban élő Nagy Sándornénak, Ilka asszonynak, aki a megyének adományozta azt a történelmi megyecímeres zászlót, amely az 184849-es szabadságharc idején a vármegyei önkéntesek csapatzászlaja volt.

"A mai napon, az emlékprogramok méltó és ünnepélyes záróeseményén a megye életfájának közös elültetésével szeretnénk utódainknak jelet, üzenetet hagyni" - folytatta az alelnök, hogy történelmi sorsunkra, közös értékeinkre ők is emlékezzenek és emlékeztessenek. "Meggyőződésem, hogy a jubileumi programsorozat kifejezte a megye polgárainak, önkormányzatainak, ezt a földet otthonunknak valló közösségeinek összefogását, a saját múltunk, történelmünk ismeretét, megbecsülését és a szülőföldünkhöz, a hazánkhoz való ragaszkodásunkat".

Az ünnepi beszéd után a megye településeinek képviselői színpadra vonultak, s zászlójukra feltűzték az ünnepi szalagot, s átvették a megyezászlót is. Kovács Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés elnöke méltatta a megye ezeréves múltját. "Az elmúlt évben, noha nem akármilyen feladatokat kellett elvégeznünk, nem akármilyen kihívásoknak kellett megfelelnünk, nem volt olyan nap, amikor feledhettük volna, hogy az ezeréves Vas megye polgárai vagyunk" - fogalmazott az elnök. "Egy olyan térség lakói, egy olyan közösség tagjai, amelyeknek és akiknek a mindennapi élete is az ezeréves magyar história háttere előtt zajlik. Európában sem éppen mindennapos az a tény, hogy egy évezreden át folyamatosan ugyanaz az emberi-kisnemzeti közösség éljen meg egy teret, lakjon otthonként egy tájat. Ez a jubileumi esztendő azokat idézte és idézi emlékezetünkbe, akik azon munkálkodtak, hogy a magyar élet folytonossága íveljen megszakíthatatlanul".

Az ünnepi beszéd után elismeréseket és okleveleket adtak át, többek között a megyei fotópályázat nyerteseit is színpadra szólították. A győzteseket Benkő Sándor a Vas Népe fotórovatának vezetője méltatta. Köszöntötték azokat a polgármestereket is, akik húsz éve töltik be tisztségüket, s átadták a Gayer Gyula-emlékplaketteket is.

Mindenütt emlékeztek

* A megyei önkormányzat Vasmegye című időszaki lapjában az évforduló alapjáról dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, muzeológus írt szakmai beszámolót
* Megyetörténeti totó is indult, közel 100 megfejtés érkezett, többen is telitalálatos szelvényeket küldtek
* Jelentős sporteseményeket szervezett az emlékév során a megyei sportigazgatóság, például a megyei diáksport napot Ostffyasszonyfán.

*

Megújultak a belvárosi utcák és a Gyöngyös part

Szombathely - Városvezetők, országgyűlési és helyi képviselők, cégek vezetői sétáltak csütörtökön egy kört a szombathelyi belvárosban. Az ok: avatója volt a felújított utcáknak.

A Szent Márton utcában, a Ferences templom előtt a járókelőkből spontán verbuválódott népes közönsége előtt húzta a talpalávalót a Boglya együttes. A szó valódi értelmében, mivel az avató hangulatáról a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes Ispiláng Néptánccsoportja gondoskodott. Nem is akárhogyan: a vadonatúj utcakövön csattogó csizmák, a vidám muzsika és a lelkes táncolók csujogatása megállásra késztette a sétálókat. A kulturális produkció után következett az ünnepség protokoll része. A szpíker sorra köszöntötte a megjelenteket, akik között voltak városvezetők (dr. Ipkovich György polgármester, dr. Szabó Gábor alpolgármester), városi képviselők (név szerint említették két belvárosi körzet képviselőjét, dr. Takátsné dr.Tenki Máriát és dr. Prugberger Emilt), illetve a tervező, a kivitelező cégek vezetőit, és a projekt megvalósításában résztvevő más szakembereket. (Az ünneplők között láttuk a város országgyűlési képviselőjét, dr. Puskás Tivadart is.)

A rövid, rögtönzött avató beszédet dr. Ipkovich György mondta el. Az elöljáró felidézte a projekt történetét, azt, hogy miként haladtak lépésről lépésre a Király, a Kőszegi, a Szent Márton utca és Gyöngyösparti sétány felújításával a szakemberek, a tervezőstől a kivitelezésig. Nem mulasztotta el, hogy rámutasson: az integrált városfejlesztési program keretében több más projekt is megvalósul: megújul a mozi, átépítik a Rákóczi Ferenc utca egy szakaszát.

A jó hírt tudom mondani mindenkinek: a Nyugat királynője egy újabb ékszerrel gazdagodott. Annak örülök, hogy a megújult utcák nem csupán új köveket, padokat jelentenek hanem – ahogyan azt a Fő tér példája is bizonyítja – új közösségi térként is funkcionálnak. Az emberek hamar megszeretik az új tereket, s talán ez a kereskedelemre, a szolgáltatásra is ösztönzőleg hat majd. Itt utalnék arra is, hogy nehéz idők járnak mostanság a világban, ezért bárki joggal kérdezhetné tőlünk: erre kell most költeni a pénzt, ez a fontos dolog? Bizonyosan lenne más helye is ennek a pénznek, de a nehéz időkben igazán fontos az, hogy legyen tartása egy embernek, egy városnak. Nem mindegy, hogyan öltözünk, amikor munkát keresünk, van-e tartásunk, odafigyelnek-e ránk. Ugyanígy van ez egy várossal is: a szigorú gazdasági helyzetben is szépséget kell mutatni, fel kell hívni magára a figyelmet. Hiszen ha szép, megújult tiszta város vagyunk, akkor talán ez is hozhat letelepedni vágyó befektetőt.

A szalag átvágása után az ünnepség résztvevői felsorakoztak a néptáncosok után, majd együtt elsétáltak a Szent Márton utca, Perint part, Király utca, Fő tér, Kőszegi utca útvonalon, nem kis feltűnést keltve ezzel a karneválra készülő belvárosban.

A beruházás június 10-én a munkaterület átadásával kezdődött és határidőre befejeződött. A Magyar Aszfalt Kft. az útfelújítást 262 millió forint plusz áfáért készítette el, Szombathely városa ehhez 68 százalékos uniós támogatást nyert el.

*

Lukácsháza víztározó: a területen két állandó vizű, 25 hektáros tó létesül

Hétfő délután bárki megtekinthette az épülő lukácsházi árvíztározót, kérdezhetett a projekt menedzserétől. A szeles idő nem volt akadály, sokan éltek a lehetőséggel.

"Jelenleg augusztus 30-a a lukácsházi víztározó befejezésének határideje, de ha ilyen esős marad a nyár, akkor ez az egyébként is módosított határidő nem lesz tartható" - hallottuk Gaál Róberttől, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettesétől.

A Kőszeg és Lukácsháza között most épülő 145 hektáros tározóval megszűnik a Gyöngyös patak és a Sorok-Perint mentén lévő településeken élő 25 ezer ember árvízi fenyegetettsége, nem lesz szükség majd több milliárdos helyreállítási munkákra sem.

Gaál Róbert részletesen ismertette az építkezés tervét, menetét. Elmagyarázta, hogy a hatalmas völgyzáró gátba 400 ezer köbméter földet termelnek ki a helyszínen, majd az így keletkezett anyag-nyerőhelyek helyén – a Kőszeghez közelebbi részen – két állandó vizű tó lesz: egy 16 és egy 9 hektáros.

Ezek jó horgászási lehetőséget kínálnak majd (a Gyöngyösben itt sok a pisztráng.) Azt is hallottuk: ha az időjárás engedi, naponta 50-52 munkagép dolgozik a területen. A Kőszegről, Lukácsházáról és Szombathelyről összegyűlt szép számú érdeklődő több kérdést is feltett.

Volt, aki arra volt kíváncsi: lehet-e majd fürödni a tóban. A válaszban elhangzott: az idén még biztosan nem. Volt, aki azt firtatta: miért létesülnek szigetek a tavakban, ezek később akadályozzák majd a technikai vízisportokat a tavon. Gaál Róbert elmagyarázta: a természetvédelem igényelte a madaraknak a fészkelőhelyet, a talajmechanikai vizsgálatok pedig rá is kényszerítették erre a megoldásra a vízügyi szakembereket, hiszen a leendő két sziget helyén olyan a talaj szerkezete, ahonnan elszivárogna a víz.
Megtudtuk még: 250 millió forintos megtakarítás várható az építkezésen, ezt a tavalyi árvízi tapasztalatok birtokában igyekeznek Vas megyében, Szentgotthárdnál felhasználni.

A vízügyesek újabb létesítményekben is gondolkodnak. Nagy esőzések idején Gencsapátinál zsilippel terelik el a víztömeget a Perintbe, ez a patak vezeti le az árvizeket. Ha elkészül a lukácsházi tározó, akkor a Perintnek erre a funkciójára nem lesz szükség, elkezdődhet Szombathelyen a meder revitalizációja.

A megyeszékhelyet és környékét az Aranypatak kiöntése is fenyegeti. A lukácsházinál jóval kisebb tározóval lehetne megoldani ezt Dozmatnál. Már elkészültek rá a tervek, csak pályázati lehetőségre várnak a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságon. A lukácsházi árvíztározó lehetőséget ad további fejlesztésekre, s kapcsolódik a Szombathely által előnyben részesített Perint revitalizációs programhoz, de tovább növeli Kőszeg turisztikai vonzerejét is. Ezért a kőszegi önkormányzat is lehetőséget kapott bekapcsolódni a projektbe. Tervek készülnek a parkolási lehetőség biztosítására, útkapcsolat kialakítására Kőszegről és Kőszegfalva felől, kerékpárút építésére Kőszegről, s az Alpannonia projekt is kapcsolódik majd a víztározóhoz.

A lukácsházi víztározó kiemelt projekt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*

Harmincévesek a csepregi fúvósok

Csepreg Város Fúvószenekara számára az egyesület vezetősége az idei évre a korábbiaknál is sűrűbb, rendezvényekben még gazdagabb programot állított össze.

Az apropó, hogy az együttes az idén ünnepli újjáalakulásának harmincéves, egyúttal a csepregi fúvószenekari játék nyolcvanéves jubileumát. A jubileumi rendezvények sorát a mindig látványos, zenekarok és mazsorettek zenés vonulásával kezdődő fúvóstalálkozó nyitotta, melyet új időpontban - június 12-én - rendeztek meg. Az iskolai időszak vége szerencsésebb volt a résztvevő együttesek és a hallgatóság számára is.

Új helyszínen, a régi futballpályán rendezték a találkozót, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. A környező településekről is jöttek fúvószenét kedvelők. Kicsinek bizonyult a hatalmas rendezvénysátor, késő estig kitartott a közönség annak ellenére is, hogy a nyári forróság a nézőket és a résztvevő együtteseket is erősen próbára tette.

A csepregiek sok hazai és külföldi fúvószenekarral ápolnak barátságot. A jubileumi rendezvényre közülük a legközelebb lévő együtteseket hívták meg. Kőszeg, Szombathely és Sárvár városok fúvószenekarai is együtt ünnepeltek velük. Ausztriából a Dörfl-Steinbergi Fúvós-zenekart látták vendégül, hiszen velük alakították ki 1991-ben az első nemzetközi kapcsolatukat. A találkozó megrendezését folyamatos szponzoraikon túl újabbak is segítették, mutatva, hogy az együttes tevékenységét sokan elismerik. A zenekari tagok egyénenként is kaptak oklevelet abból az alkalomból, hogy Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testülete ez év január 22-én Csepreg Város Kultúrájáért Közösségi díjat adományozott az együttesnek. A zenekar és a tagok tevékenységét Háromi Jenő polgármester köszönte meg. Meglepetésként Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke is elismerő oklevelet adott át a jubileum alkalmából.

Szele Tamás, az egyesület elnöke elmondta, hogy a muzsikusok a következő időszakban sem pihennek. Szeptember elején a Csillagvirág Mazsorettekkel közösen lengyelországi fúvóstalálkozón és versenyen vesznek részt, s ott több kategóriában is minősítést kívánnak szerezni. A jubileumi programokat november 13-án koncerttel zárják, ahol egyúttal a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség általi minősítésre is sor kerül.

Az év utolsó szereplése a tavalyi próbálkozás sikerén felbuzdulva az adventi koncert lesz a Szent Miklós-templomban, amely újabb kihívás a zenekar számára, hiszen az egyházi koncertre az addig játszottaktól teljesen eltérő repertoárral kell készülni.

Szele Tamás hozzátette: a jubileumi évben a korábbiaknál is gyakrabban gondolunk elődeinkre, hiszen nekik köszönhetjük, hogy ma büszke tagjai lehetünk e patinás közösségnek.

Forrás: vasnepe.hu

*

Falunap Lukácsházán

A lukácsházi falunapon volt minden, mi szem-száj ingere. Az ilyen alkalmak kihagyhatatlanok egy falu életében. Láttuk, így gondolják ezt a lukácsháziak is. A művelődési ház udvarán a pergős műsornak rengeteg nézője volt, a gyerekek pedig kifogyhatatlan energiával játszottak.

Az önkormányzat ezen a napon adta át a kiemelkedő érdemeket szerzett személyek elismerését. Az idén nem volt javaslat díszpolgári címre, eddig ezt Rita Schwendener, a Forma Vitrum Rt. tulajdonosnője és Porpáczy József esperes-plébános kapta meg. Lukácsháza Községért kitüntetésben eddig 17 fő részesült: Markus Hersche, Pintér József, Gulner László, Prisznyák Ernőné, Szalai Lászlóné, Csonka Imréné, Gyarmati József, Edwin van der Beek, Komálovics Jánosné, Balikó Tibor, Stampf Lászlóné, Albert Csaba, Bolfán Tamás, Balogh Lászlóné, Virág János, Fatalin Gyula és Sántha Lajosné.

A 2010. évi kitüntetésekről a képviselők a június 21-ei ülésén hoztak döntést. A falunapon, a község lakossága előtt adták át a Lukácsháza Községért kitüntetést Csejtei Péternek és Tolnay Istvánnak.

Csejtei Péter - bár állandó lakcíme szerint kőszegi lakos - soha nem szakadt el Lukácsházától. A község sportéletének irányításában, a sportlétesítmények fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréséül részesült az elismerésben.

Tolnay István nagyon fiatalon kapcsolódott be a község közösségi életébe. A színjátszócsoport tagjaként számtalan színdarabot vitt sikerre a főszereplő hiteles alakjának megformálásával. Sajátos humorával napjainkban is nevetésre kényszeríti a farsangi bálok vagy az Újborünnepek résztvevőit. Mintegy három évtizeden keresztül részt vett a választási szervek munkájában a Nagycsömötei Szavazatszámláló Bizottság tagjaként. Precizitás, megbízhatóság, kötelességtudat jellemezte munkáját. Tanácsi, majd önkormányzati intézményi dolgozóként munkaidőn túl is számítani lehetett rá. A község intézményeiben nincs olyan víz-, fűtési rendszer, amit ne javított volna. Május 9-én ünnepelte 70. születésnapját, éli a nyugdíjasok békés, szerény életét, de ma is lehet számítani rá. Szószólója a szőlőhegyi fejlesztéseknek is, és segíti azok megvalósulását.

A lukácsházi sportpályán elkészült pályavilágítás, kerítés, labdafogó hálók és kispadok, illetve az öltöző fürdőinek felújítása.
"Az önkormányzat 6,5 millió forintot biztosított a munkákra, az elkészült létesítmények értéke azonban ennek a duplája is lehet a sportegyesület tagjai, pártoló tagjai, helyi és környékbeli vállalkozók támogatása, kétkezi vagy gépi munkája révén. Az önkormányzat csak a pénzt adta az anyagokra, a megvalósítást a sportegyesület vezetői koordinálták, irányították. Így egy menetben megvalósult az, amit eredetileg két évre terveztünk" - mondta el Albert Csaba, Lukácsháza polgármestere.

Lukácsháza sportot szerető lakói ezzel csatlakoztak az 1000 éves Vas megye programban meghirdetett 1000 perc a településért projekthez.

Forrás: vasnepe.hu

*

Szabadidőpark kilátóval, biotájház, 22 kilométeres túraútvonal az Alpannoniáig

Úgy fél év múlva befejeződik a Gyöngyös patak völgyének bekapcsolása az Alpokalja fejlett aktív- és ökoturisztikai hálózatába.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósul egy projekt tervezett összköltsége 343 millió 578 ezer forint, a megítélt támogatás 292 millió 41 ezer forint, amelynek célja, hogy az Alpokalján már létező, és jól működő aktív és ökoturisztikai hálózatába becsatolja a Kőszeg és Szombathely között fekvő, eddig méltatlanul elhanyagolt, ám nagy potenciállal rendelkező területet.

A projekt kiemelt területei a Kámoni Arborétum, ahol egy új Ökoturisztikai Látogató és Oktatóközpontot építenek, a Csömötei hegy, ahol egy szabadidő parkot alakítanak ki. A projektben szerepel még egy 22 kilométeres túraútvonal, amely a Kámoni Arborétum és az Írottkő között összeköti az alábbi látnivalókat: ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Oktatóközpont, Herényi Kerékpáros és Kulturális Központ, Szentkút és búcsújáróhely a Boldogságos Szűz tiszteletére (Gencsapáti), Halomsírmező (Gencsapáti), Holdfény Liget (Gyöngyösfalu), Biotájház (Lukácsháza), Csömötei hegytetőn szabadidőpark.

Kedden délután konzorciumi megbeszélésen a sajtó képviselőinek bemutatták a Csömötei hegyen a 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátót, közelében egy régi présházból kialakított bemutató tájházat, előttük a mini szabadidőparkot. Albert Csaba, Lukácsháza polgármestere beszélt arról, hogy a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel kapcsolatos régi használati eszközöket, tárgyakat mutatják be a bemutató tájházban, s majd információs táblát is kihelyeznek.

A projektgazda Szombathely Megyei Jogú Várost dr. Szabó Gábor alpolgármester képviselte a konzorciumi megbeszélésen, amelyet a résztvevők a biotájházban folytattak. Kiderült, a beruházásban 12 konzorciumi tag vesz részt (önkormányzatok, egyesületek, intézetek), de közülük csak négy, Szombathely és Lukácsháza önkormányzata, az Erdészeti Tudományos Intézet és az Alpokalja Turista Egyesület részesül támogatásban.

A projekt összeköti majd a Kéktúra útvonalat a Kőszegen befejeződő Alpannoniával, így a bakancsos turisták számára kínál majd új barangolási lehetőséget Vasban.

Forrás: vasnepe.hu

*

Felújítják a büki egészségházat

Szerdán tartották a büki Egészségház rekonstrukcióját célzó uniós támogatású projekt ünnepélyes nyitórendezvényét.

A beruházásnak október végére kell elkészülnie. Bük város önkormányzata 2008. májusában pályázatot nyújtott be az Egészségház épületének rekonstrukciójára. A projekt az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) részeként, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében 22 millió 216 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A pályázat gyümölcse idén nyáron érik be: az önkormányzati önrésszel együtt összesen 24 millió 684 ezer forintos beruházás valósulhat meg.

Az építési munkálatok már a nyár elején megkezdődtek. A felújítás keretében hőszigeteléssel látják el a több mint húsz éve épült egészségház homlokzatát, valamint modern ajtókra és ablakokra cserélik az elöregedett nyílászárókat. Ezáltal hosszú távon költséghatékonyabbá válik az intézmény üzemeltetése.

A fontos intézmény rekonstrukcióját apró lépésekben már korábban elkezdte a város. A négy gépkocsi számára elégséges parkolóhelyeket közvetlenül az épület előtt ki is alakították. Egy korábbi projekt keretében megoldották az épület teljes akadálymentesítését, így akár babakocsival, akár kerekes székkel be lehet jutni a rendelésekre. A most futó projekt legfőbb célja az ellátás feltételeinek javítása a jelenlegi funkciók változatlanul hagyása mellett. Tehát az épület a felújítás után is a már meglévő szolgáltatásoknak, az orvosi rendeléseknek és a védőnői szolgálatnak ad majd helyet, ám lényegesen színvonalasabb körülmények között, mint eddig.

A pályázattal a város vezetése az itt élő és itt szabadságukat töltő emberek életminőségét kívánja javítani, illetve biztosítani a lakosság komplex egészségügyi ellátásának magas, városhoz illő színvonalát. Az önkormányzat a gyógyító munka mellett nagy hangsúlyt helyez a megelőző tevékenységre is, amelybe ezután az eddiginél is nagyobb mértékben be kívánja vonni a helyi civil szervezeteket. Az építkezés befejezésének várható időpontja október vége.

Forrás: vasnepe.hu

*

Német tábor uniós pályázati támogatással Bükön

Kevéssel a tanév befejezése után az idén is megrendezték Bükön a hagyományos német nyelvi tábort.

A programot a gyermekjóléti szolgálat szervezte a Művelődési Ház TÁMOP keretében nyert, Kultúrháló - hátrányos helyzetűek integrációja kulturális tevékenységek által című pályázatának és Bük Város Német Kisebbségi Önkormányzatának sgítségével. Idén közel kilencven iskolás gyermek jelentkezett a táborba, harmadiktól nyolcadik osztályosig. Hétfőn és kedden a művelődési központban voltak játékos német nyelvi és kézműves foglalkozások: gyöngyfűzés, üvegdíszítés, linófestéssel kép készítés, fafaragás. Szerdán Bécsbe, a Tengerek Házába kirándultak a gyermekek. Csütörtökön moziban voltak a diákok Sopronban. A Toy Story 3. minden korosztály tetszését elnyerte a kicsiktől a nagyobbakig. Bükön az állomáson egy fáradt csapat várta a szülőket, hiszen a moziba gyalog mentek ki a gyerekek, és vissza úgyszintén.

A már megszokott pénteki fürdőzés helyett a rossz időjárás miatt a művelődési házban volt az utolsó nap programja. Délelőtt még lehetett filmet nézni, kézműveskedni, ebéd után pedig karaoke versenyt rendeztek a szervezők. Aki nem akart szerepelni, az a térkövön játszhatott különböző labdajátékokat.

Sajnos az idei búcsú grillparty is az eső áldozatává vált, így sütögetés helyett Bernus néniék megfőzték a virslit, ami ugyanolyan finom volt főzve, mint sütve. A gyerekek kedvét nem szegte a rossz idő, sőt a péntek délutáni táborzárásra már szerencsére a nap is kisütött.

Forrás: vasnepe.hu

Forrás: Utiro LEADER Egyesület

Cikk megosztása