Aratófesztivál negyedszer Vitnyéden

Több település csapatainak részvételével aratófesztivált tartottak a hét végén a régen ˝kenyeretlennek˝ nevezett Vitnyéden.

"Több alkalommal is tartottunk már hagyományos aratási bemutatót, ám az első alkalom, hogy mindehhez szerveztünk más programokat is" – mondta a negyedik vitnyédi aratófesztivál szervezője. Zsámboki László, a helyi néptánccsoport vezetője hozzátette, a régi aratás bemutatása mellett felléptek az Énekes Lenke hagyományőrző egyesület tagjai is.

A szombati rendezvényt Tóth Kálmán polgármester nyitotta meg, aki arról beszélt, mennyire fontos munka volt régen a vitnyédi aratás, hiszen a települést – meglehetősen kevés szántóföldje miatt – ˝kenyeretlen˝ Vitnyédnek is nevezték. Ahogy a polgármester felemlegette, egykor a vitnyédiek inkább a szomszédos kapuvári földekre jártak napszámba. A megnyitó és az áldás után az Agyagosszergényből, Kapuvárról, Fertőszentmiklósról és természetesen Vitnyédről érkezett aratóbandák az aratópálinka elfogyasztása után énekszóval vonultak a gazdaáruház menti területre, majd beálltak a búzatáblába, ahol a népes közönségnek bemutatták az egykori kézi aratás fortélyait. A rekkenő hőségben embert próbáló feladat volt a szántóföldi munka, ám annak végeztével jólesett a bográcsokban megfőtt étel elfogyasztása.

*

Húszmilliós átépítés a belgyógyászaton

Az eddigi 26 milliót követően újabb 20 milliós beruházást valósít meg a kapuvári kórház. Most a krónikus belgyógyászat fejlesztése van soron.

Húszmillió forintos – önerős – kórházi fejlesztésre adta áldását a minap a kapuvári képviselő-testület. A pénzből, a jelenlegi nagyberuházásokból kimaradt krónikus belgyógyászat (B épület) akadálymentesítését végzik el.

"A 2007-es átalakítás során már terveztük a jelenlegi beruházást, ám két épületbe tudtunk szerelni liftet, a B épület viszont ez idáig kimaradt" – mondta dr. Benedek Zoltán főigazgató. Az épületben működő krónikus belgyógyászati osztály két emeleten helyezkedik el, zökkenőmentes működéséhez elengedhetetlen a lift és az akadálymentesítés. A beruházáshoz szükséges húszmillió forintot az intézmény saját költségvetéséből biztosítja, melyből tűzbiztos liftet szerelnek az épületbe.

"A terv része annak a programnak, melyet – a nagyberuházásokon kívül – a kórház középtávon tervez és amely biztosítja az intézményben az akadálymentes, biztonságos és fejlődő betegellátást" – mondta a főigazgató. A tervezett beruházást már megelőzte több saját erős fejlesztés, többek között a tűzivíz-hálózat kiépítése, a most zajló fül-orr-gégészeti eszközbeszerzés, a krónikus belgyógyászat vizesblokkjainak felújítása vagy a szemészeti eszközök beszerzése. A kapuvári kórház beruházásra, fejlesztésre saját erőből az elmúlt időszakban mintegy huszonhatmillió forintot költött.

*

Erősödik Rábakecöl megtartóereje

Csökkenő költségvetési hiány mellett, pályázati forrásokból megvalósítandó turisztikai beruházásokat tervez a rábakecöli községháza.

A letelepedés megkönnyítése, csökkenő költségvetési hiány és turisztikai beruházások jellemzik az egykor a Rábaköz Nyírségének is nevezett Rábakecölt. A polgármester szerint a népességcsökkenést sikerült lassítani, beruházásaikra egyre több pályázati forrást nyernek és a kistelepülés lakossága – felismerve saját érdekeit – aktívan részt vesz Rábakecöl belterületének csinosításában.

"Az önkormányzat lehetőségeihez mérten mindent elkövet azért, hogy a tíz év alatt több mint százzal csökkent népesség fogyását – ha megállítani nem is sikerül – legalább mérsékeljük. Ez intézkedéseink fényében sikerült is" – mondta Tuba Erik rábakecöli polgármester.

A népességcsökkenést ötévnyi kommunálisadó-mentességgel, a négyszázezer forintos (plusz húszezres gyermekenkénti) letelepedési támogatással és egyéb kedvezményekkel próbálják lassítani. Ehhez több mint százezres szülési támogatás is jár. "Jelenlegi akciónk keretében – elsősorban – szeptemberben második, harmadik osztályos gyermek(ek)kel rendelkező, letelepedni szándékozó család számára kínálunk önkormányzati lakást" – tette hozzá a polgármester. A faluban 2009-ben mindössze eggyel csökkent az állandó lakosok száma. Ez köszönhető a születések növekedésének (6 gyermek, míg 2008-ban 2, 2007-ben 1), valamint az önkormányzat 3 éve indított letelepedési intézkedéseinek.

A lakosságcsökkenés fékezése mellett a helyiek megtartására is nagy hangsúlyt fektetnek. Folyamatban levő fejlesztéseik közül ki kell emelni a tízmilliós közösségi busz beszerzését. Másik fejlesztésük a helyi intézmények közel 75 milliós átalakítása. Utóbbi beruházás az unió támogatásával ősszel kezdődhet.

A település csinosítását saját forrásokból és a helyiek segítségével végzik. Az önkéntes tűzoltók munkáját dicséri a régi lovas tűzoltókocsi kiállítóhelye, melynek kialakításához önkormányzati alkalmazottak és a nyugdíjasok is hozzájárulnak. Felújítják a Szentháromság-szobrot és a szelektív gyűjtőszigeteket is, valamint új gépjárműfecskendő beszerzését tervezik.

"A kecöliek által csak ˝Piller˝-nek nevezett közel hektárnyi belterület a falu fekete foltja volt. Évtizedek óta elhanyagolt, gondozatlan növényzetével, illegális hulladéklerakók kedvelt helye volt, melynek felszámolása és tereprendezési munkái – pályázati támogatással – júniusban fejeződnek be" – mondta a polgármester. Szintén társadalmi munkára alapozva indult meg a Millenniumi park rendezése és a játszóterek eszközbeszerzése is.

A település szépítése mellett az ideérkezők helyben tartására pályázati forrásokat keresnek, ennek jó példája az úgynevezett Rába-parti pihenőház, melynek kialakítására a kistérség pályázott és jövőre kezdik a kivitelezést.

"Fontos a helyi költségvetés hiányának alakulása is. Ez idén 12 millió, tavaly 13,5, 2008-ban pedig még több mint 21 millió forint volt" – mondta Tuba Erik. A csökkenő bevételek ellenére már a tervezési időszakban is évről évre stabilabb költségvetést sikerül kialakítaniuk, hitelfelvételre nem volt szükség.

*

Közösségi pénz és kistérségi taxi

A Kapuvár–beledi és a Sopron–fertődi kistérség vállalkozói és döntéshozói ausztriai tanulmányúton jártak.
A határon átnyúló együttműködési lehetőségekről tárgyaltak az osztrák vendéglátókkal.

A Kapuvár–beledi és a Sopron–fertődi kistérség vállalkozói, gazdasági és kistérségi szakemberei jártak kedden az ausztriai Triestingtal kistérségben. A Régionet Aktív program keretében megvalósuló, határon átnyúló együttműködés lehetőségeivel ismerkedtek.

Vissi András projektmenedzser elmondta: az ausztriai látogatáshoz hasonló tanulmányutat már szerveztek a kistérségek szakembereinek. Most a magyar vállalkozók ismerkedhettek meg osztrák középvállalkozókkal és a helyi kistérség működésével. Utóbbi esetben olyan érdekességek is elhangzottak, mint a kistérségi fizetőeszköz vagy a taxiszolgálat. Utóbbi ott használatos, ahol a tömegközlekedés feltételei kevésbé adottak. A térségi taxiszolgálat tömegközlekedési árakon segíti a helyieket.

Közösségi pénz használatára már Magyarországon is van példa, elég csak az idén májusban bevezetett soproni kékfrankra gondolni. Ennek egyik szervezője, Perkovátz Tamás elmondta: a megye kistérségei egyelőre több különálló egységet képeznek. Ám hangsúlyozta, a Rábaközt több dolog köti Sopronhoz és a Fertő-parthoz, mint amennyi elválasztja.

Perkovátz Tamás hangsúlyozta, a soproni helyi pénz bevezetését javasolja a rábaközi településeknek is, támogatván a helyi vállalkozásokat. Úgy véli, az egykori Sopron vármegye települései már csak történelmük folytán is állandó és kihagyhatatlan partnerei a szomszédos osztrák vállalkozásoknak.

*

Új utcák és orvosi rendelő készül Beleden

Beled polgármestere szerint három éven belül valamennyi saját tulajdonú utcát, utat felújítják a kisvárosban. Legutóbbi terveikben a szociális központ, két utca, az iskola és egy orvosi rendelő rekonstrukciója szerepel.

"Másodszor adtuk be és várhatóan szeptemberben bírálják el azt a közel 350 milliós pályázatot, melyből végre egy helyre tudnánk szervezni a kisváros oktatását" – kezdte idei pályázati terveiket a beledi polgármester.

Tompáné Balogh Mária portálunknak elmondta: a 342 millióból 47,5 millió forint jutna az óvodára, 58,5 millió a tornacsarnok felújítására, 25 millió a projekt költségeire, 210 milliót pedig az iskola felújítására fordítanának. "Az iskola azon részein, melyeket nem érint az előbbi pályázati felújítás, már a héten megkezdjük a nyílászárók cseréjét, melyre 14 millió forintot kaptunk" – tette hozzá a polgármester.

A pályázatoknál maradva a közeljövőben kezdik meg a beledi Egyesített Szociális Központ (ESZK) átalakítását, ahol majd családi napközi is helyet kap, valamint új külsőt és funkciót is kap az intézmény udvara. A célra 24 milliót nyert a helyi önkormányzat, a munkálatokkal befejeződik a hét éve a jelenlegi helyszínre költözött ESZK átalakítása.

Beledben napjainkban állandóan visszatérő probléma a helyi utak, utcák helyzete. A kérdéssel kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, három éven belül minden önkormányzati tulajdonú utcát felújítanak Beledben. A végéhez közeledik a Petőfi utca és a Rácz köz rekonstrukciója, itt teljes burkolatfelújítást és vízelvezetést végeznek. "Ismételten arra kérem a helyieket, a felújítandó utcákkal kapcsolatos észrevételeikkel keressenek meg a hivatalban" – mondta Tompáné Balogh Mária. A beledi utakkal kapcsolatban kijelentette, jelenleg kátyúzásra is készülnek a saját tulajdonú utcákban. A gödrök, kátyúk felmérése megtörtént, erre a célra évente egymillió forintot fordít a városháza.

Új orvosi rendelőt is létesítenek a kisvárosban. A jelenlegi gyógyszertárat alakítják át, várhatóan szeptemberben fejezik be a munkát. A beruházást önerőből valósítják meg.

*

Pályafelújítás helyi összefogással Szanyban

Szany - A helyiek, sportolók és sportbarátok összefogásával felújítják a sportpályát.

A munka a terület mély talajlazításával, ˝homokbelövéssel˝ kezdődött. Ez utóbbi folyamattal közel 800 ezer darab, két-három centiméter átmérőjű, 15–20 centiméter mély lyukat alakítottak ki. Ezeken keresztül 50 köbméternyi homokot juttattak a fű alá. Azt szeretnék elérni, hogy nagyobb esőzés idején a csapadékot a talaj elszívja. Vásároltak 180 négyzetméternyi gyeptéglát is, amit aztán a szanyiak fektettek le. Elkészült a pálya körül a teljes korlátrendszer, és kihelyeztek padokat is. A kapuk mögé új labdafogók kerültek és két új kispadot is felállítottak.

Társadalmi munkában akáckerítés készült a pálya körül, szlovák testvérkapcsolatuknak köszönhetően pedig eredményjelzőt kaptak ajándékba.
Az eddigi munkák 2 és fél millió forintba kerültek. Több szakértői vélemény is megerősítette, hogy a pálya egy-egy hétvégén nem bír el négy mérkőzést, ezért edzőpályáról is gondoskodniuk kell a szanyiaknak. A község településrendezési tervében a jelenlegi futballpálya melletti szabadidő- és sportterületi besorolásban lévő mezőgazdasági területet szerette volna az önkormányzat a tulajdonosoktól megvásárolni. Az adásvétel azonban meghiúsult. Másik megoldásként a sportpálya mögött, a Széchenyi utcai kertek megosztása jöhet szóba. A harmadik változat szerint a volt MHSZ-pályát kell alkalmassá tenni.

*

Negyedik veszkényi fogathajtó verseny

Negyedik alkalommal rendezték meg Veszkényben a „C" kategóriás, meghívásos fogathajtó versenyt.

Az akadályhajtáson négy egyes és póni fogat, tizenkét kettes fogat és három négyes fogat vett részt. A nagy sikerű rendezvényen a település apraja nagyja részt vett.

Míg a fogatosok versenyeztek, a helyi szakácsok bográcsai mellett jóízűen falatoztak a veszkényiek.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása