Nyitva áll a Tisza-tó

Július 1-én nyitott a Tisza-tó legnagyobb szabad vízi strandja Abádszalókon, ahol hivatalosan is elkezdõdött a 2010. évi „Abádszalóki Nyár”.

(a kép illusztráció, forrása: tiszato.hu)

A Tisza-tó élményközpontja már június elejére készen állt a vendégek fogadására. Városszerte 25 ezer virágpalántát ültettek ki, folyamatosan csinosították a közterületeket, felújították a padokat, az útbaigazító és irányjelzõ táblákat.

A kempingben új bográcsozó helyeket alakítottak ki, rendbe tették a teniszpályát, új zuhanyozókat alakítottak ki.

A Tisza-tó strandon a víz felõli oldalon elvégezték a fertõtlenítési munkákat, eltakarították a hordalékot, a hínárt. Az állóvizet a gyep egy kicsit megszenvedte, de remélhetõleg hamarosan ismét kisarjad a fû.
A mentett oldalon folyamatosan nyírják a füvet, és már nyoma sincs a múlt heti viharkároknak. Az árvíz levonulta után tehát konszolidált körülmények között tudják fogadni az ide látogató turistákat, hiszen a város egyik legfõbb vonzereje a szabad vízi strand.

A tervek szerint a Tisza-tó Strand hivatalosan július elsejétõl fogadja a fürdõzõket. A tó a vízisportok kedvelői előtt is nyitva áll, fel lehet tehát pakolni a vízi alkalmatosságokat!

"Abádszalóki nyár"

A hivatalos programhoz képest – a Tiszai árvíz, és az ezzel járó árvízvédelmi készültség miatt - egy hetes késéssel került sor az Abádszalóki Szezonnyitó rendezvényekre.

Abádszalók a mozgalmas vízparti üdülés helyszíne, a horgászat, illetve a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma. Európában egyedülálló módon belvízi tavon itt lehet motoros vízi eszközöket használni. Aki ki szeretné próbálni a vontatott siklóernyõzést, a jetskizést, a vízi banánon vagy bobon való utazást, itt ezt mind megteheti. Aki pedig ennél szelídebb élményekre vágyik, kajakot, kenut, vízibiciklit, csónakot bérelhet a parton lévõ kölcsönzõkbõl.

A horgászok kiélhetik horgász szenvedélyüket, hiszen az elmúlt napokban hivatalosan is feloldották a halászati és horgászati tilalmat. A kerékpárosok is nyeregbe pattanhatnak ma már a Tisza-tó teljes gátkoronáján körbe kerékpározhatják az Alföld síkvidéki tavát, a Tisza-tavat.

Forrás: mozgasvilag.hu

*

Halas Napok - Leader konferencia/ BESZÁMOLÓ

Az első ez évi teltházas hétvége a Tisza-tónál, a Tiszafüredi Halas Napokon.

Jó idő, jó programok, kiváló gasztronómia, és sport minden mennyiségben. Ez jellemezte a hétvégén megrendezett Tiszafüredi Halas Napok eseménysorozatát.

Pénteken a Tisza Balneum Hotel több terme adott otthont a Magyar Haltani Társaság konferencia sorozatának, melyet Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter nyitott meg, majd pedig a „halas” szakma kiválóságai mondták el véleményüket, a Tiszai, a Tisza-tó halállományáról.

Több nemzetközi delegáció, - Francia, Szerb, Bolgár, - vett részt a találkozón, melynek délutáni programján, tájékoztató és kerekasztal beszélgetésre került sor a Helyi Leader Akciócsoportok munkájáról. Két Jász-Nagykun-Szolnok megyei Leader szervezet adott tájékoztatást, - a Közép-Tisza –Zagyva, és a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület – akiknek már korábbi személyes kapcsolatai vannak mind három ország küldöttségével.

Szolovjov Rita a Közép-Tisza –Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet vezetője részéről, a Leader Nemzetközi kapcsolatok jelentőségéről, a személyes találkozások és személyes tapasztalatok megosztásának és megtapasztalásának fontosságáról tartott előadást a megjelentek számára. Példaként az elmúlt évi Bolgár küldöttség megyei programját, valamint Portugál, ma is élő kapcsolatáról beszélt.

Szabó István a Tisza-tó Térsége Leader Egyesület elnöke az UMVP III. és IV. tengelyes, jelenlegi bírálati stádiumban lévő pályázatokról szólt. Allokált források, beérkezett pályázatok és forrás igényekről beszélt, pályázati tapasztalataikról adott tájékoztatást.
Mivel a jelenlévők már korábbi időszakból is ismerik a helyi Leader történéseket, több kérdés is elhangzott.

A Bolgár küldöttség kiemelte, hogy a Trazsicai – Jaszkoveci Leader HACS elnyerte Bulgáriában, a legjobban tevékenykedő szervezet címet, amihez nagyban hozzájárult a Közép-Tisza –Zagyva, és a Tisza-tó Térsége Leader Egyesületeknél tett tapasztalatcsere látogatás is. Ezzel is megerősítették a nemzetközi kapcsolatok szükségességét, a helyi tapasztalatok átadásának jótékony, kedvező hatását.

A szerbiai Zenta város lépviselője nagyon hasznosnak tartja a már második alkalommal létre jövő személyes találkozót, - melyet már több alkalommal telefonos megbeszélés, egyeztetés is követett – annak ellenére, hogy Szerbia még nem EU tagállam, de szeretné azt, és amikor majd náluk is elindul a Leader, már ők sok tapasztalattal rendelkeznek a témában.

A tájékoztató – fórum du. 15 órakor ért véget.

Abádszalók, 2010-07-12.

Szabó István
elnök

*

Népszerű volt az Igari gólya!

A Tisza-tó Térsége Leader Egyesület alapszabálya, éves akcióprogramja, és testületi, (elnökségi és Közgyűlési) határozatai alapján nagy gondot fordít a nyilvánosság biztosítására, az egyesületi munka bemutatására, és az információ áramlására. Ezen céljainkat szolgálják az országos és helyi rendezvényeken való megjelenéseink, a médiákban való szerepléseink, Leader településeink aktív közreműködésével Leader rendezvényeink.

Ebből következően vettük fel a 2010. július havi önként vállalt feladataink közé a Tiszafüredi Halas Napok rendezvényen való részvételt.

A részvétel több lehetőségét választottuk:

1. Installációval bemutatatni a helyi értékeinket, gasztronómiai kínálatunkat, és a Leader településeket.
2. Információs sátrat üzemeltettünk, kiadványokkal, tájékoztató anyagokkal, személyes információval.
3. Helyszíni FÓRUMOT és ügyfélfogadást tartottunk a kitelepülésen.
4. Leader tájékoztatót és kerekasztal beszélgetést folytattunk külföldi küldöttségek részvételével.

A rendezvénybe aktívan bekapcsolódott Tiszaigar és Tiszagyenda település. Tiszaigar részt vett a karneváli felvonuláson és gasztronómiai bemutatón, Tiszagyenda pedig saját standot épített fel a gasztronómiai bemutatóhoz és kóstoltatáshoz.

A rendezvény három napján legalább 30 ezer ember (RTL klub Fókusz szerint 40 ezer) vett részt, ami rekord vendégszám a 2010. évi nagy késéssel induló szezonban, amely alkalmas volt a HVS-ben és az Alapszabályban is megfogalmazott céljaink teljesítésére.

Abádszalók, 2010. július 15.

Szabó István
elnök

*

Rendőri összefogás a Tisza-tó közbiztonságáért

A Jász-Nagykun-Szolnok, a Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság részvételével megalakult a Tisza-tavi Régiós Közbiztonsági Koordinációs Bizottság, amely összehangolja a térségben működő rendőrkapitányságok tevékenységét, hogy a Tisza-tónál nyaralók számára valóban felhőtlen legyen a pihenés.

A bizottság célja a közbiztonság megszilárdítása, a bűnözés elleni hatékony fellépés, továbbá a hazai és külföldi vendégek személy- és vagyonbiztonságának megteremtése. Ennek érdekében az ORFK Készenléti Rendőrség két csoportja lát el szolgálatot a térségben. Idén a bizottság koordinációs feladatait a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság látja el.

A turizmushoz kapcsolódóan a rendőrség nagyobb hangsúlyt helyez a megelőzésre, illetve a biztonságot szolgáló intézkedések bevezetésére, a vendégek és a helyi lakosság tájékoztatására. Folyamatosan ellenőrzik a fő közlekedési utakat, a vízi rendészet munkatársai a balesetek megelőzése érdekében a vízi járművek, kikötők műszaki állapotát, felszerelését, a járművezetőket, a vízi közlekedés, a horgászat, valamint a fürdőzés szabályainak betartását ellenőrzik fokozottan a Tisza teljes magyarországi szakaszán. Mindezen kívül a Tisza-tó több településén is működik a már hagyományos Tourist Police program.

forrás: szoljon.hu

*

Nem baj, ha pici, a szorgos asszonykezek csodát művelnek

Kis költségvetés, takarékosság, hasznos munkát végző közcélú foglalkoztatás jellemzi Tiszaigart. A kistelepülés azon kevesek egyike, amely nem halmozott fel óriási adósságot.

Hatalmas, most virágnak felöltöztetett szalmabála fogadja az érkezőt Tiszaigar határában. A több mint 750 esztendős, 888 lelket számláló faluban nem ez az egyetlen, kis költséggel megvalósított nagy ötlet. A 34-es útról a település központjába vezető út mentén ott jártunkkor szorgos asszonykezek éppen virágot ültettek, az utazót rendezett közterületek, takaros porták látványa fogadja.

Egykoron sok nemesi család otthona volt Igar, bel- és külterületén 21 kastély és kúria állt, ezekből mára három maradt, nyomokban emlékeztetve a régmúltra. Szilágyi László polgármester az elődeitől örökölt bútorokkal egyszerűen berendezett irodájában fogadott bennünket.

— Pici, forráshiányos település lévén valamennyi intézményünket kénytelenek vagyunk másokkal társulva működtetni. Az iskolánk Tiszafüreddel, az óvodánk Abádszalókkal, a szociális intézményünk Tiszaszentimrével, a művelődési házunk Kunhegyessel fogott össze — sorolja, milyen nehézségekkel kell szembenéznie a falunak. A 31 alsó tagozatos gyerek otthon jár iskolába, a felsősöket azonban reggelente iskolabusz viszi a szomszédos Tiszafüredre. — Az intézményi társulásokat a kényszer szülte. Az előírt osztálylétszámokat nem tudnánk tartani, emiatt nem kaphatunk állami támogatást. Ennek híján viszont egy 140-150 milliós költségvetésből gazdálkodó kistelepülés önerőből képtelen fenntartani például az iskolát. A polgármesteri hivatal egyelőre még független. 2007 óta küzdünk a körjegyzőségért, mert az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű településeknek járó támogatásnak ez a feltétele. Mivel azonban senki nem akar velünk körjegyzőséget alakítani, ezen feltétel alól eddig még mindig megkaptuk a felmentést — folytatja a faluvezető.

A kistérség többi településéhez hasonlóan az igariak sem dúskálnak munkalehetőségben. A kilencvenes évekig sok falubeli dolgozott a füredi hajógyárban vagy az alumíniumgyárban. Ezek megszűnte után volt, aki a fővárosban talált munkát, helyben két mezőgazdasági vállalkozás foglalkoztatja az ittenieket. Sokan vannak azonban állás nélkül. Őket az önkormányzat alkalmazza a közcélú foglalkoztatás keretében. — Az a célunk, hogy értelmes, hasznos munkát adjunk a közmunkásainknak — mondja Szilágyi László, akivel beszélgetés közben kisétálunk a hivatal udvarára. Az árnyékban néhány férfi saját készítésű ülőalkalmatosságok készítésével foglalatoskodik. — Az internetről vásároltunk sablonokat, amelyek segítségével padokat és térköveket öntünk. Ez sokkal kevesebbe kerül, mintha megvásárolnánk, ráadásul az emberek jobban meg is becsülik ezeket a tárgyakat — meséli a polgármester. Tervekből nincs hiány, hiszen a már ajándékba is adott padok mellett virágtartókat is csinálnának.

Játszótérépítés, fásítás is szerepel a teendők között, ez a pályázati támogatás függvénye. A hivatalból a közelben lévő idősek klubjába vezet utunk. Éppen lekéssük a bingópartit. Hetente háromszor ugyanis 50 forintos tétben játszanak a klubtagok. A nyereményből azután kéthavonta közösen sütött-főzött ebédet, teadélutánt vagy más programot szerveznek. A vidáman tereferélő társaságból Forgó Jánosnét szólítjuk meg. — A fiatalok java már elköltözött a faluból, sokan vagyunk idősek, akik még emlékszünk a régi időkre. Régen volt munka, sokan jártak a gazdaságba dolgozni, most már nem ilyen jó a helyzet. Az én fiam korábban hegesztő volt a hajógyárban, azután Pesten is dolgozott, de most itthon van, mert elveszítette az állását — meséli az idős asszony.

Ritkaságok az arborétumban
A Széky Péter nagybirtokos által 1867-ben alapított 19 hektáros arborétumban található a Közép-Tisza-vidék egyik legjelentősebb fagyűjteménye. Közel 400 féle fa és cserje él itt, mint például mamutfenyő, kaukázusi jegenyefenyő, liliomfa, ámbra, gránátalmafa, mocsárciprusokból egész erdő, a vidéken őshonos kocsányos tölgy és tulipánfa.

forrás: szoljon.hu

*

Tovább bővülnek a szolgáltatások a Tiszafüredi Kistérség Központjában

Június elsejétõl bõvült a szakellátás a Tiszafüredi Sanitas Corporis Kft. Járóbeteg Szakrendelõjében. A város és a kistérség szempontjából is fontos változás részleteit sajtótájékoztatón ismertették az intézmény vezetõi.

Az elõzményekkel kapcsolatban Dr. Beranek László igazgató fõorvos arról tájékoztatta a média képviselõit, hogy az egészségügyi ellátás terén tapasztalt megnövekedett lakossági igényeknek megfelelõen már korábban is lépéseket tettek a szakrendelések és a szakorvosi óraszámok bõvítésére.

Az igazi áttörés eddig váratott magára, most azonban zöld jelzést kaptak az ÁNTSZ-tõl, s az Országos Egészségügyi Pénztárral (OEP) is megkötötték a szükséges szerzõdést. Ennek köszönhetõen olyan kapacitásbõvítés valósult meg, amelyre a 80-as évek óta nem volt példa a régióban.

A mérföldkõnek tekinthetõ változások tartalmi elemeirõl már Ifj. Dr. Beranek László beszélt. A belgyógyász szakorvos elmondta, hogy június elsejétõl bõvült az intézményben az OEP által finanszírozott szakrendelések száma.

A hét meghatározott napjain ingyenesen vehetik igénybe például a betegek a fizioterápiát, az ortopédia, a reumatológia, az általános belgyógyászat, az endokrinológia, diabetológia és anyagcsere, valamint az oszteoporózis (csontritkulás gondozó) rendelést, de finanszírozottá vált a fül-orr-gégészet is.

Ehhez hasonlóan a mozgásszervi és belgyógyászati rehabilitáció, a gyermekpszichiátria is támogatottan mûködik az egészségügyi létesítményben, vagyis ezek a rendelések is ingyenesek a betegek számára.

A sajtótájékoztatón felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a pszichiátrián és a gyermekpszichiátrián kívül valamennyi szakrendelés beutalóköteles.
Az igénybevételhez elõjegyzésre is szükség
van, amelynek az 59/511-324-es telefonszámon, vagy személyesen a helyszínen is eleget tehetnek a páciensek.

*

Célegyenesbe érkezett a Tesco tiszafüredi beruházása

Az építési munkálatok befejezését követõen
az elmúlt hetek a belsõ berendezésrõl, az árukészlet feltöltésérõl, a termékek kipakolásáról, polcokra helyezésérõl, a munkatársak eligazításáról, tréningeken történõ felkészítésérõl szóltak, holnap, június 18-án reggel nyolc órakor pedig már hivatalosan is átadják a lakosságnak a 3000 négyzetméter eladótérrel rendelkezõ áruházat.

A nyitással kapcsolatban Iglódi-Csató Juditot, a Tesco Magyarország kommunikációs vezetõjét kerestük meg, aki elmondta, hogy a méretében a mezõkövesdihez hasonló üzletben hetente megújuló akciókkal várják majd a vásárlókat. Hozzátette: rendkívül széles választék fogadja a lakosokat, mintegy 25 ezer árucikk lesz megtalálható az épületben. Többek közt élelmiszerek, kozmetikumok, háztartási vegyiáruk, ruházati termékek, mûszaki cikkek szerepelnek a gazdag kínálatban. Mint
ahogy arról korábban már beszámoltunk, bérüzleteket is kialakítottak a létesítményben.

Ami pedig a foglalkoztatást illeti: a Tesco összesen 86 fõnek biztosít munkalehetõséget Tiszafüreden, ez a szám azonban még kiegészül a bérüzletekben dolgozókkal, s a különbözõ szerzõdéses partnerek alkalmazottjaival, vagyis munkahelyteremtés szempontjából is rendkívül fontos a fejlesztés.

Iglódi-Csató Judit reményét fejezte ki, hogy a helyiek megszeretik az üzletet, s minél több új, s visszatérõ vásárlót köszönthetnek majd az áruházban.

*

Befejeződött az akadálymentesítés

Tomajmonostorán befejeződött a helyi általános iskola épületének akadálymentesítése.

A 15 millió forintos beruházás műszaki átadására pénteken került sor, tájékoztatott a polgármester. Fazekas Szabolcs elmondta azt is, hogy a település sikeresen pályázott a megyei önkormányzat parlagfű-mentesítési alapjára. Az elnyert 240 ezer forintból két motoros háti permetezőt vásárolnak.

forrás: szoljon.hu

*

Megújul Kunhegyesen a katolikus templom

Ebben az évben — nagyrészt pályázati pénzből — sor kerül a kunhegyesi római katolikus templom teljes körű külső felújítására. A munkálatokhoz a lakosság támogatására is számít az egyházközség.
Aki szeretne hozzájárulni a templom felújításához, úgynevezett téglajegy vásárlásával teheti meg, adta hírül a városi lap.

*

A Tisza-tavi régió ökoturizmusa a The Independent on Sunday hetilapban

Adrian Phillips, a Bradt Travel Guide Budapest és Bradt Travel Guide Hungary írója (az utóbbit a British Guild of Travel Writers az Év Legjobb Útikönyve díjjal jutalmazta), legutóbbi Magyarországon tett utazása alkalmával a Tisza-tavi régióban fellelhetõ természeti kincsekkel ismerkedett meg. Útját a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete segítette. Utazása közben szerzett tapasztalatait a május 23-án megjelent The Independent on Sunday népes olvasótáborával osztotta meg. Adrian a cikkben bemutatja a tó keletkezését, a csodálatos Tisza-tavi élõvilágot horgászkalandján keresztül, míg a tó gazdag élõvilágát egy mesés Disney filmhez hasonlítja. Kiemeli a régió ökoturisztikai fejlesztéseit és az itt található egyedi madárfajokat, gémeket, kócsagokat, fakopáncsokat és persze a ritkaság számba menõ fekete gólyát. Megízleli a helyi gasztronómiai specialitást, a harcsából készült halászlét, írását pedig a térség ökoturizmusban betöltött jövõbeni fényes szerepével fejezi be.

A The Independent on Sunday egy minõségi lap, mely minden vasárnap 155.000 példányszámban jelenik meg, és valamivel több mint 600.000 fõs olvasótáborral büszkélkedhet. Az újság weboldalának 10 milliós olvasóköre van, és 44.7 millió ráklikkelést regisztrálnak havonta. Az újságot 1986-ban alapították, és az egyik legfiatalabb országos napilap az Egyesült Királyságban.

A teljes cikk a következõ linken érhetõ el: http://www.independent.co.uk/travel/europe/if-the-nightingales-would-just-pipe-down-1980364.html

Forrás: Turizmus Panoráma Bulletin, 2010/101

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület

Cikk megosztása