Tenken járt az Államfő

Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök volt a vendége szombaton a tenki jubileumi falunapnak, amelyet a polgármesteri hivatal parkjában rendeztek.

A tizedik alkalommal megtartott rendezvény gazdag programokban bővelkedett, hiszen olyan sztárok voltak hivatalosak, mint Fenyő Miklós, Mary zsuzsi, valamint Nádasdí Erika, a Gárdonyi Gáza Színház művésze. Felléptek természetesen a helybeli fiatalok, óvodások és iskolások is, de nagy sikere volt a rendőrtiszti Főiskola tonfa csoportjának is.

A vacsorát követően a nap a Faluházban a "Papírkutyák " című film ingyenes vetítésével zárult.

*

Képzőművészeti tábor a tehetségekért

2010. július 5-e és 12-e között rendezte meg a HEVES VÁROSI KÉPZŐMŰVÉSZETI KÖZALAPÍTVÁNY nyári alkotótáborát, melynek a Gyermekház adott otthont.Idén úgy döntött a Kuratórium, hogy az általános és középiskolás tanulók, a főiskolás hallgatók a Háziipari Szövetkezet udvarán készítik el vázlataikat.

Betekintést nyerhettek a diákok a képzőművészet rejtett titkaiba, a továbbtanulási lehetőségekbe, megismerkedhettek a művészeti iskolák tanulóival, művészekkel. Az egyéni foglalkozások, a minél több technika megismerése hozzájárult a tehetséges, művészetek iránt érdeklődő gyerekek hajlamainak kibontakozásához.

A Háziipari Szövetkezet gyönyörű parkja, patinás épületei nagyszerű színterei voltak a feladatoknak, melyekben a természeti formák megfigyelése, a térhatás, a színösszhang keresése, a tájképfestés egyaránt előfordult. Az elkészített vázlatok alapján a Gyermekházban történt maga az alkotás. A művésztanárok nagy igyekezettel segítettek a tanítványoknak.

Szabari Zoltán tanár úr a linómetszetek elkészítésének gyakorlatát adta át a gyerekeknek. Kovács László tanár úr a pasztellkészítés technikai fortélyait mutatta be a résztvevőknek. A viaszos batikolás technikáját is elsajátíthatták a gyerekek, ebben Árvai Erzsébet és Sámson Éva tanárnők segédkeztek. Az agyagozás Lassú Imre népi iparművész szakmai utasításait követve történt. Először használhattak a gyerekek olajfestéket, melynek használatában, a csendéletek megfestésének előkészületeiben Kirlyákné Dobi Ilona festőművész látta el tanácsokkal az érdeklődőket. Nyitrai Imre pedig gyönyörű kereteket adott a képeknek.

A tábor zárására és az alkotások bemutatására meghívtuk támogatóinkat és a gyerekek hozzátartozóit is. Az alkotások kiállítása és értékelése után az ifjú művészek fogadhatták a gratulációkat, hiszen gyönyörű alkotások születtek a kezük nyomán. Az elkészített művek közül több kerül felajánlásra, így testvérvárosaink és Heves iskolái is részesülnek az alkotásokból.

*

Félmilliárdos új esély Dél-Hevesnek

Több mint félmilliárd forint és a Magyar Tudományos Akadémiával kötött megállapodás segíti majd a dél-hevesi térségben élő leghátrányosabb helyzetű gyermekek esélyteremtését.

Több mint félmilliárd forintot nyert a dél-hevesi kistérség a gyermekszegénység kezelésére, csökkentésére. A hároméves program komplex feladatot ró az ott élőkre. Herman Szabolcs, az MTA észak-magyarországi regionális koordinátoraként a projekt megvalósítását kíséri figyelemmel, és minden segítséget megad a végrehajtáshoz. A kistérségnek az MTA-val együttműködési megállapodása van, amely elősegíti a tervezett tevékenységek szakmai sikerét.

Szén József, a kistérség elnöke emlékeztetett: a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség számára a kormány 2007-ben hirdette meg felzárkóztató programját, amelyben a hevesi kistérség 17 települése közös pályázati programjában 2,7 milliárd forint támogatást nyert. A projekt megvalósítása az idén elkezdődik és 2013-ig tart.

Ezzel párhuzamosan az országos Gyermekszegénység Elleni Program (GYEP) keretén belül a hevesi kistérség „Integrált helyi programok a gyermekszegénység csökkentésére” című pályázata 572 millió forintot nyert. A vállalt feladatokat három év alatt kell elvégezni.

*

Poroszló Polgárőrnap

A XVI.Országos Polgárőr Napnak szombaton a megyénkbeli Poroszló adott otthont. A nagyszabású rendezvényre előzetesen hétezren jelentkeztek, közülük ezerötszázan Hevesből.

A színes programsorozaton mások mellett jelen volt Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára, dr. Illés Zoltán környezetvédelmi és vízügyi államtitkár és dr. Hatala József, a frissen kinevezett országos rendőrkapitány. Mint elhangzott, sikeres volt az Országos Polgárőr Szövetség árvízi pénzgyűjtő akciója.

Összesen 4,283 millió forint gyűlt össze, ebből kétmilliót Szendrő önkormányzata kap, a maradékot- 150-150 ezer forintonként- az aktív árvízkárosult polgárőrök között osztották szét. A találkozón Rajna Kálmán, Dormánd polgármestere, a Heves Megyei Polgárőr Szövetség alelnöke belügyminisztériumi elismerést vehetett át. Dr. Túrós András, az OPSZ elnöke Polgárőr Község kitüntető címmel jutalmazta Adács önkormányzatát, a Polgárőr Érdemkereszt Arany Fokozatát adományozta Farkas Lászlónak, a füzesabonyi polgárőr egyesület vezetőségének tagjának.

*

Pusztafogacsi Kápolna felújítása

Napokon belül aláírják a szerződést a pusztafogacsi kápolnát felújító vállalkozóval, így az időjárás függvényében július első napjaiban megkezdődik a műemléki védelem alatt álló épület felújítása.

A munkálatokra a Pusztafogacsi Kápolnáért Egyesület 17 millió forintot nyert a Tisza-Tarna-Rima-Mente Fejlesztéséért Közhasznú Egyesülettől az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásából.

A közbeszerzési eljárás során két vállalkozó adott be árajánlatot,a munkát egy tarnaörsi cég kezdheti meg. A kápolnán műemlékvédelmi hatóságok által rögzített tennivalókat végzik el, vagyis teljes körű felújításra kerül sor.Az épület új belső vakolást is kap.

Mivel a kápolnához csak földút vezet, ezért a munka menete és a befejezés határideje is az időjárástól függ. A tervek szerint szeptember közepére kell végeznie a feladatokkal a kivitelezőnek, ezt követően tarthatja meg az egyesület a csapadékos időjárás miatt elmaradt búcsút, a kápolnaszentelést és a szokásos őszi Fogacs-napi rendezvényt.

*

Erdei iskolában az Újtelepi Általános Tagiskola tanulói

Először megismerkedtek a gyógyintézettel és orvosi, kórházi eszközöket, könyveket bemutató múzeumával, a csodálatos levegőjű Mátraházával és a szálláshely környékével.

Egy másik alkalommal séta közben megtekintették a templom melletti különleges Naphimnusz parkot is. Hosszabb gyalogtúrát tettek a közeli Sástóra. Kékestetőre az esős idő miatt busszal mentek el megnézni az 1014 méteren található magassági pontot, az új TV – tornyot és a helyi szanatóriumot.

Hajnali túrán is jártak a falu környékén Kecskebérc – Hórakó – Tetves – rét érintésével.

A héten kiemelt szerepe volt az egészséges életmódnak, ezért szakemberek előadásait hallgatták meg. Az egészséges táplálkozásról egy dietetikus, a mozgás fontosságáról, hatásáról egy gyógytornász, a légzésről, dohányzásról, a tüdőrák megelőzéséről egy orvos, elsősegélynyújtásról egy mentőtiszt, a dohányzás, alkohol, drog elutasításáról egy pszichológus tájékoztatta őket.

Az elméletet gyakorlat is követte, ezért reggeli tornával kezdték a napot, táncos foglakozáson jó kapcsolatot alakítottak ki társaikkal, megtanulták mennyire fontos a bizalom a közösségben és egészséges ételeket ettek az étteremben.
Látogatást tettek a röntgen, ultrahang, légzésfunkciós, bronhológiai, fizikoterápiás, EKG – vizsgálóban és a központi laboratóriumban. Tették mindezt azért, hogy megtapasztalják a vizsgálatok körülményeit, láthassák az egészséges és beteg tüdőt, szívet, csontokat.

A sástói túrán a víz szerepéről, a vízi világ állatairól, növényeiről kapcsolatos ismereteiket elevenítették fel, csoportmunkában oldották meg a feladatokat és erről beszámoltak társaiknak is.

*

Tető alá hozták a felújítást - átadták a felújított Hétszínvirág Óvodát Füzesabonyban

Az eseményen megjelent Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is. A pályázati támogatásban részesült beruházás műszaki átadása már korábban lezajlott, szombaton a használatbavétel is megtörtént.

Az északi városrész Hétszínvirág nevet viselő gyermekintézménye egyébként nem csupán óvodaként, hanem bölcsődeként is funkcionál, összességében mintegy százhatvan csöppséget járatnak oda szüleik.Az épületen belül már több alkalommal végeztek rekonstrukciós munkálatokat, így ott megfelelőek voltak a körülmények, ellenben a tető már nagyon elöregedett, nemegyszer fordult elő beázás.

Most megtörtént a teljes körű felújítás, ami magában foglalta azt is, hogy a belső udvaron előtetőt építettek, így a gyerekek akár esős időben – ilyenben pedig manapság bőven van részünk – is tudnak levegőzni.parkolókat is építettek a Hétszínvirág elé, s elmondható, hogy immár tényleg kulturált állapotok várják a kicsiket és szüleiket. A beruházáshoz támogatásra pályázott a város önkormányzata, sikerrel.

Az Önkormányzati Minisztériumtól tízmillió forintot kaptak a bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére szolgáló keretből. Az említett támogatáshoz huszonnégymillió forint saját erővel járult hozzá a város.

*

Fejlesztik a rászorulók vállalkozói készségeit

A gazdasági válság felértékelte a piacképes és naprakész tudást a munkanélküliség elleni küzdelemben. Füzesabonyban ezért képzést indítanak rászorulóknak.

A füzesabonyi Városi Intézményi Központ – az Európai Unió támogatásával – júniustól 90 órás képzést indít hátrányos helyzetű érettségizett (munkanélküli, roma, gyeden, gyesen levő) felnőttek számára,  a vállalkozói készségek fejlesztésére. A képzés célja, hogy a résztvevők olyan megfelelő vállalkozói szaktudással rendelkezzenek majd, amely segíti a hatékonyabb elhelyezkedést a munkaerőpiacon, akár egyéni vállalkozóként, akár vállalkozásban foglalkoztatottként.

A képzés főbb tartalmi elemei között olyan tanegységek kaptak helyet, mint az új üzleti lehetőségek, a korszerű marketingeszközök bemutatása, illetve pályázatírási és projektmenedzsment ismeretek, a vállalkozói, menedzsment és marketing tudásbővítése, vagy épp az információs adatbázisok hatékony alkalmazása.

*

Történelmi játszópark Kápolnán

Áprilisban kezdődött meg Kápolnán az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretén belül elnyert támogatásból a Tarna-völgyi történelmi emlékjátszótér kialakítása, melyet júniusban, Kápolna napján adtak át.

A kilenc falu partnerségében épült játszótér közel 22 millió forintos költséggel készült, ünnepélyes átadása a hétvégén zajlott a Kápolna Napja programsorozat részeként. A cél az volt, hogy a Középső-Tarna mente földrajzi központjában, Kápolnán olyan emlékjátszóteret hozzanak létre, amely alkalmas lesz az értékek megőrzésére, a történeti hagyományok ápolására, a térségi kötődés erősítésére, a térség imázsának fejlesztésére, s növelheti a turisztikai vonzerőt is. A létesítmény az óvodás- és iskoláskorúaknak, de az őket kísérő felnőtteknek is újszerű szabadidő-eltöltési, ismeretszerzési, kapcsolatteremtési lehetőséget nyújthat.

A játszótéri elemek, a partnerfalvak – Tarnaszentmáriától Nagyútig – történetét bemutató vitrinek, a pódium mind-mind külön élményt jelent. A hátrányos helyzetű családok is tartalmas kikapcsolódást nyújthatnak gyermekeiknek a kápolnai látogatással, s a tanintézmények színesíthetik az iskolai oktatást.

A Kápolna Napja programsorozatot egyébként már hatodik alkalommal rendezte meg a település önkormányzata, a cigány kisebbségi önkormányzat és több civil egyesület. A program pénteken kiállítás megnyitóval kezdődött a házasságkötő teremben.

Szombaton adták át az említett játszóteret a Kossuth és Rákóczi út közötti átjárónál. Megkoszorúzták a felújított szovjet hősi emlékművet. A közös ebéd után szórakoztató műsorok, este utcabál várt a falubeliekre.

Forrás: Tisza-Tarna-Rima Mente LEADER Akciócsoport

Cikk megosztása