Táborozó gyerekek látogattak az Állatparkba

Megváltozott képességű, fogyatékkal élő gyerekek látogathatták meg a Sóstói Állatparkot az önkormányzat felajánlásnak köszönhetően.

A fiataloknak a görög- katolikus egyház szervezett tábort a megyeszékhelyen, az önkormányzat pedig ingyenes belépőkkel támogatta a karitatív táboroztatást. A görög katolikus papnövendékek 13 éve rendeznek tábort olyan megváltozott képességű, otthonokban, vagy nevelőszülőknél élő, enyhén vagy közepesen sérült gyerekeknek, akikkel év közben sokat találkoznak. 

Idén közel 60 gyerek és ugyanennyi papnövendék, valamint civil segítő táborozik együtt. A táborok helyszíne évéről- évre változik, idén első alkalommal esett a  választás a megyeszékhelyre. Az önkormányzat, miután értesült a görög katolikusok nyári, karitatív programjáról, azonnal támogatásáról biztosította az egyházat és felajánlotta, a tábor lakói ingyenesen látogathatják meg a Nyíregyházi Állatparkot. A sétára a táborozó gyerekeket Nagy László alpolgármester is elkísérte. 
(a kép illusztráció, forrása: sostozoo.hu)

*

        
Megszületett az első magyar aranyérem

Jól sikerült az első nap a Veterán Atlétikai Európa-bajnokságon – ezt állítják a szervezőbizottság tagjai. Az akkreditációnál és a sportolók informálásban voltuk ugyan problémák, azonban úgy tűnik ezeket sikerült megoldani. Az EB-én megszületett az első magyar érem is Sági József korcsoportjában a 10 ezer méter síkfutásban lett bajnok. Az első versenynap után a sportolók, felügyelők és a szervezők elégedettek.

A szervezőbizottság tagjai azt mondják, a rendszer eddig jól vizsgázott, problémák csupán az akkreditációnál keletkeztek illetve a tájékoztatás hiányosságából adódtak. 

A versenyszámok a stadionnal párhuzamosan az NYVSC pályán is zökkenőmentesen folynak. A létesítmény műszaki átadása, ugyan az utolsó pillanatban, szerda este történt meg, de ebből a versenyzők már semmit sem érzékelnek.

Sági József a korcsoportjában, a 10 ezer méteres síkfutásban utasította maga mögé az ellenfeleit. A szervezők végül elmondták, a két állandó helyszín mellett hétvégén már a belvárost is birtokba veszik a  sportolók. Vasárnap  az országúti gyaloglás számai miatt, lezárják a forgalom elől a Benczúr és  Bessenyei teret.  

*

Épül a születések parkja

A Cuker-tanyai városrészben már hetekkel ezelőtt elkezdődött a Születések parkja építése, ahová fákat, bokrokat telepítenek, padokat, parkolókat építenek és egy kisebb színpadot.

S hogy mitől Születések parkja a Cuker-tanyán a Nagybalkányi, a Mezőgép, a Szakolyi és a Fintortagi út által határolt 2,5-3 hektáros területen, attól, hogy a jövőben az újszülöttek hozzátartozói egy fát ültetnek az új családtag érkezésének örömére.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az önkormányzat Városért Alapítványa a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által falumegújításra és fejlesztésre kiírt pályázatán pihenőparkok kialakítására nettó 13.842.870 forintot nyert a támogató hatóságtól. Ebből az összegből a Cuker-tanyán, a Ludastón és a Birke-tanyán történnek fejlesztések.

*

Árvízkárosult gyerekek nyaralnak Nyíregyházán

Ónodi középiskolások nyaralnak Nyíregyházán. Az árvíz sújtotta településről érkezett tanulókat a Ridens Speciális Szakképző és Szakiskola látja vendégül. A diákok számára szabadidős programokat szerveznek. Ma a Nyíregyházi Főiskolára látogattak, ahol érdekes kísérleteket nézhettek meg, és betekinthettek a kutatómunkába. Fizikai kísérleteket mutattak be az ónodi középiskolásoknak a Nyíregyházi Főiskolán.

A Ridens Speciális Szakképző Iskola meghívására érkeztek a fiatalok az árvíz sújtotta településről a szabolcsi megyeszékhelyre. A nyíregyházi oktatási intézmény korábban általános iskolásokat látott vendégül, most 40 középiskolás érkezett hozzájuk. A 40 diák egy hetet tölt Nyíregyházán.

Ma a főiskolán szerveztek számukra programokat. Tájékoztatót hallhattak a továbbtanulási lehetőségekről, majd érdekes fizikai kísérleteket nézhettek meg. Az ónodi középiskolások számára szabadidős programokat is szerveztek: a diákok voltak többek között a botanikus kertben, kalandparkban és az élményfürdőben is.

*

Kiosztották a Berezeni Gyula Pedagógia Díjakat

Három pedagógus munkáját ismerte el a Szabolcs Szatmár- Bereg megyei Közoktatási Közalapítvány az idei évben.Az elismeréseket ünnepélyes keretek között adták át a Vikár Sándor Zeneiskolában. A közalapítványról kiderült a tavalyi évben a parlament nem szavazta meg az éves támogatását, így saját vagyonából működtetik.1996 óta működik a megyében közoktatási közalapítvány. A megye és a város egy évvel korábban alapította, mielőtt egyáltalán törvény született  létrehozásukról. 

A helyi szakemberek ugyanis hamar felismerték, egy ilyen alapítvány közreműködésével több pénzt lehet lehívni az oktatás fejlesztésre. A szervezet számításai szerint az elmúlt 15 év alatt 2,2 milliárd forinttal több érkezett a segítségükkel a megyébe, mint amennyit  a szabolcsi oktatásra fordítottak volna. A közalapítvány a forrásokból többek között az idegen nyelvi oktatást, és olyan fejlesztéseket támogatott, amelyek segítségével az oktatás minőségét lehetett javítani. A kuratórium ugyanakkor tavaly levelet írt a  szaktárcához, mert  az évről évre feleződő források után, 2009-ben az országgyűlés olyan döntést hozott, nem támogatja a közoktatási közalapítványok működését.

*

Minden díjat elhozott a Cantemus

Nagy nyíregyházi siker született a franciaországi Tours városában megrendezett 39. Nemzetközi Kórusversenyen. A Cantemus Gyermekkórus május 29-én az ifjúsági és gyermekkórus kategóriában első díjat szerzett, majd másnap a közönség az összes kórus közül a Cantemus Gyermekkórus produkcióját értékelte a legjobbnak, és ezzel az egyik legnagyobb dicsőségnek számító közönségdíjat is elnyerte a kórus.

Így amit gyermekkórus megnyerhet ezen a versenyen, azt a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette Cantemus Gyermekkórus elnyerte.

*

Családi napközi szakképzés

A városokban, községekben az önkormányzatok feladata a gyermekek alapellátásának biztosítása. Javasoljuk, hogy azokon a településeken ahol nincs bölcsőde, esetleg óvoda sem és ezért a szülők gyermekeiket nem, vagy csak nagy nehézségek árán tudják elhelyezni, keressék fel a helyi önkormányzatot és velük együttműködve hozzanak létre családi napközit ami teljesen ideális megoldás a kis gyermeklétszám elhelyezésre. Ez a vázolt lehetőség több településen is sikerrel működik és visszatartó erővel bír a fiatal családok elvándorlása tekintetében.

Az állam a családok fenntarthatóságát normatív támogatással segíti, valamint több önkormányzat is ad támogatást a családi napközik működtetéséhez, vagy a szülői térítési díj csökkentéséhez. A sikeres záróvizsga után a szakképesítést igazoló oklevéllel válhatnak családi napközi vezetőkké, helyettessé, vagy családi napközi hálózat koordinátorrá hallgatóink.

Alapítványunk a szakképzést végzettek számára folyamatosan tart szakmai napokat, továbbképzéseket, ahol a vezetők tájékozódhatnak a törvényváltozásokról, pályázati lehetőségekről, új dokumentáció megjelenéséről, a normatív támogatás aktuális szabályairól.

Kollégáink -akik maguk is dolgoznak már működő csanában- magas szintű tudása, elhivatottsága, garancia arra, hogy a tanfolyam elvégzése után sikeres vállalkozást hozzanak létre, vagy új munkahelyre pályázzanak. Tapasztalatuk hozzásegít ahhoz, hogy felhívja a figyelmüket azokra a kritikus pontokra amik külön odafigyelést igényelnek, illetve ahhoz, hogy a hatóságokkal kialakulhasson a pozitív és gördülékeny együttműködés.A tananyagot, az oktatók előadásain kívül, tankönyv segítségével sajátíthatják el, amely tartalmazza az aktuális törvényeket, rendeleteket. Célja egyértelműen az, hogy a hallgatók teljes képet kapjanak a csana létrehozásának feltételeiről, és egyúttal segítséget, egy sikeresen működő vállalkozás beindításához.

A szakképzés 40 órás, mely elméleti-gyakorlati oktatásból, vizsga előtti konzultációból, szóbeli és írásbeli záróvizsgából áll.A szakképzéssel megszerezhető kompetencia: családi napközi működtető oklevél.

A képzésen való részvétel feltétele a regisztrációs lap kitöltése, -melyet E-mail címünkön keresztül igényelhetnek-, mellyel a jelentkezése regisztrálttá válik. A képzésen való részvétel maximális létszáma: 15 fő.

További információ és jelentkezés: 00/36/30/347-0662-es telefonszámon Szabó Ágnesnél, vagy a [email protected] E-mail címen

Helyszín
Vasutas Művelődési Központ
4400 Nyíregyháza,
Toldi u. 23.

Forrás: Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása