A Soproni Borvidékről kerültek ki a megyei borverseny győztes borai

A 2010. évi, Balfon megrendezett X. Győr-Moson-Sopron Megyei Borversenyre benevezett 127 féle nedűből – a szakmai zsűri értékelése alapján – a Soproni Borvidék borai szerepeltek a legeredményesebben.

Az év megyebora ebben az évben a fehérborok között a Lövér Pince 2009-es Királyleánykája lett, az év megyebora címet a vörösborok között a Fényes Pince 2009-es Merlot-ja érdemelte ki. A legjobbaknak járó elismerést a szervező megyei önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Firtl Mátyás adta át. Sopron város különdíját a Töltl Pincészet, az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának különdíját Iváncsics Zoltán kapta, az ITD Hungary Nyugat-dunántúli Regionális képviseletének elismerését a pannonhalmi Borház Kft, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját a Vaszary Pincészet Kft. érdemelte ki, a megyei Agrárkamara különdíját pedig Hangyál Balázs vehette át. A szakmai zsűri 16 arany, 68 ezüst és 37 bronz elismerést is kiosztott. A versenyre a határidőig 113 nevezés (60 fehér, 5 rosé, 48 vörös) érkezett. A verseny délelőttjén, Balfon, a József Attila Művelődési Házban 29 bíráló kóstolta, értékelte és rangsorolta a nemes nedűket. Délután, a program első felében szakmai találkozó keretében fertő-tavi hajókirándulásra invitálják a termelőket, majd „A szőlészet és borászat aktuális kérdései 2010” címmel szervezett program kezdetén Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, és Dr. Fodor Tamás Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a vendégeket. A program zárásaként a díjnyertes borok bemutatójára került sor. Az eredményhirdetésen és díjátadáson közreműködtek az Európai Borlovagrend Magyarországi Konzulátusának tagjai.

*

Tündérek a fertődi kastély udvarán

Fertőd - A Múzeumok Éjszakáján tündérek lepték el a fertődi Eszterházy-kastélyt és annak udvarát, ahol körülbelül ezerötszázan vettek részt a hétvégi programokon.

Javában tart a fertődi Esterházy Palota felújítása, ám ez cseppet sem zavarta a Múzeumok Éjszakáján résztvevő látogatókat, akik előtt ezúttal olyan kapukat is kinyitottak, amelyeket máskor nem, és ezzel megelevenedett Fényes Miklós herceg birodalma.

Hófehér ruhában szerenád zenére sasszéztak a tündérek a kastély udvarán, és kétszáz kínai lampion gyúlt a vendégek tiszteletére. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elmondta, a hazai kastélyok közül az Esterházy az egyetlen, amely őrzi a kínai kultúrát: a lakk szobával, a falak kínai motívumaival, amelyek nemcsak különlegesek, de látványosak is, s ugyanezt az élményt erősítette a palota udvarán világító kétszáz narancs- és aranyszínű lampion is.

Kapcsolódó galériák: Múzeumok éjszakája - Játszóház - Fertőd -2010.

*

A Fertő tó átúszása, hosszában...

Fertő tó - Mányoki Attila 37 éves hosszútávúszó június 26-án, szombaton 8 óra utáni rajttal átúszta a Fertő-tavat.

Mányoki Attila 37 éves hosszútávúszó június 26-án, szombaton 8 óra utáni rajttal átúszta a Fertő tavat. A sportoló 2010. június 12 - július 4. között, egymást követő hétvégéken a magyar tavakat úszta át. A Fertő tó a Magyar Tavak átúszásának 3. állomása volt. Az úszó a fertőrákosi kikötőtől indult és a Neusiedl Am See strandjánál ért célba. A 32 km-es távot 8 óra 55 perc alatt sikerült megtennie. Az időjárás sajnos nem volt kedvező, az erős északi szél, valamint a csupán 17 fokos víz nehezítette a táv megtételét. Néhol erős 50 km/órás északi széllel szemben kellett úsznia. Tavaly szeptember óta folyamatosan készült erre a megmérettetésre, és folytatja az edzést a következő erőpróbára, a Tisza-tó átúszására.

Forrás: www.fertopart.hu

*

Fertőd: Városfejlesztés indul

Fertőd – Ünnepélyes keretek között letették a Haydn sétány alapkövét a jelenleg Kovács közként ismert városrészen. Funkcionalitást és turisztikai szerepet is szánnak az 50 millió Ft-os pályázati támogatást élvező projektnek.

A sétány kialakításának tervéről már több alkalommal beszámoltunk, azonban július 20-án 11 órakor jutottunk az ünnepélyes pillanathoz, amikor egy időkapszulát elrejtve letették az alapkövet a városvezetők.

Fülöp Géza, Fertőd Város polgármestere portálunknak elmondta: Célunk, hogy a kastélyon kívül más fertődi látványosságot is felmutassunk, de azon felül, hogy turisztikai szerepet szánunk a Haydn sétánynak, funkcionálisan is szeretnénk kihasználni. "Ennek érdekében egy látogatható kovácsműhelyt fogunk kialakítani, valamint egy szabadtéri színpadot is felállítunk majd, ahol programokkal várjuk a turistákat és a helyi lakosságot is. A sétányon megtekinthető lesz a zenélő szökőkút is, mellyel az Esterházyak fénykorában itt élő világhírű Joseph Haydnnak állítunk emléket".

"A sétány méltó lesz Joseph Haydnhoz, hiszen stílusa, burkolata a művészre emlékeztetik majd az embereket" – tette hozzá Freiler László műszaki ellenőr. "Az építkezés során a közműhálózat jelentős részét átalakítjuk, kicseréljük. Szeptember 12-én a sétány átadásra kerül".

Az építkezés vezetője Piczinger Krisztián (Swietelsky Magyarország Kft.) a kivitelezéssel kapcsolatban elmondta: A határidő minden reményünk szerint tartható, bár a közműhálózat cseréje nem könnyű feladat, de igyekszünk rugalmasan kezelni és haladni a munkálatokkal.

Az építkezések tehát megindultak, ami nehézkessé teszi a közlekedést a városközpontban, illetve az ott található üzletház jelenleg meglehetősen körülményesen közelíthető meg, de a végeredmény kárpótolja majd az ottani üzletek üzembentartóit.

Az Udvarosház (az épületegyüttes közvetlenül a Haydn sétány mellett található) homlokzatának felújítására Fertőd Város az Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesülethez adott be pályázatot, melynek eredményére még várni kell, így nagy valószínűség szerint a majdan elkészülő sétányburkolásra vigyázva kell elvégezni ezeket a felújítási munkákat.

A Vasút soron, az általános iskola mellett parkolóhelyeket alakítanak ki, valamint a Kovács közből felszedett térköveket az iskola alsó tagozata mellé teszik le. Így könnyebb lesz megközelíteni az oktatási intézményt, valamint a szomszédságában működő óvodát is.

Kapcsolódó galériák: Haydn sétány alapkőletétel

*

Fertőszentmiklós ismét összefogott

A fertőszentmiklósi lakosok újra segítettek az Edelényieken.

Ötven edelényi gyermek táboroztatása után a napokban egy kamionnyi adomány indult a bajbajutottaknak. A segítés más formája már akkor megfogalmazódott a szervezők körében, amikor a gyermekeket és kísérőiket személyesen megismerték. A bútor, ruha, háztartási eszközök gyűjtését már a táborozás alatt elindították. A szervezőmunkát egy helyi kamionsofőr, Csepi Lajos felajánlása segítette, aki vállalta, hogy saját költségén viszi el az összegyűjtött adományt.

A nemes cél érdekében sokan megmozdultak. Volt, aki átnézte ruhatárát és a télre tervezett ruha- és cipőválogatást átütemezte, mások a félretett keverőtárcsás mosógépet, centrifugát javíttatták meg, a lecserélt gázkazánt ismét leporolták és volt, aki egy örökölt ház teljes bútorzatát ajánlotta fel. Hős tűzoltóinknak így megint volt feladatuk. Szerencsére nem a tűzoltásban, hanem a rakodásban. Ami pedig a legfontosabb, az adomány célba ért!

Edelényben azok a gyermekek és szüleik segítettek a lerakásban, akik Fertőszentmiklóson táboroztak. A táborban résztvevő kísérők, - családgondozók - pedig ismerve a családokat gondoskodnak a célirányos adományosztásról.

Forrás: www.fertopart.hu

*

Vöröskereszt-tábor Hegykőn

Hegykő - Mint minden évben, 2010-ben is megrendezésre került a Vöröskereszt-tábor.

Július 19. és 23. között 28 hátrányos helyzetű gyermek tölthetett önfeledt napokat a hegykői táborban. A tábor teljes költségvetése adományokra épül, amelynek összegyűjtését és szervezését Gráczol Hajnalka területi vezető többéves tapasztalatával koordinálja. Az adományokat önkéntes magánszemélyek és vállalkozások adták, ebben kiemelkedő szerepet játszott Sopron Város Önkormányzata, a lövői és ebergőci Vöröskereszt Alapszervezet pénzadományával, a Peresztegi Pékség a napi friss pékáru szállítással, és a Fodor Italkereskedés a frissítő ellátással. Kiemelkedő a hegykői alapszervezet önkénteseinek munkája is, akik mindent megtettek annak érdekében (palacsintasütés, szállítás, szervezés), hogy a gyerekek jól érezhessék magukat településükön. A gyerekek védőnői javaslat, illetve vöröskeresztes önkéntesek ajánlásával kerülnek a táborba. A tábor helyszíne már több éve a Hegykői Plébánia Közösségi Háza.

Az idei évben is többféle programon vehettek részt a gyerekek, ezeknek összeállításában a szervezők próbálták a régebbi táborok legnépszerűbb programjait vegyíteni új dolgokkal is. Az időjárás is kegyes volt a táborozókhoz, az előző heti hőség, és a következő hét esős, borús időjárása között a kellemes 30 fokban élvezhették délutánonként a hegykői strandot, ahová az üzemeltető egész héten kedvezményes belépési lehetőséget biztosított.

Hétfőn a gyerekek érkezése után Dr. Petró Olívia, a Magyar Vöröskereszt Sopron Területei Vezetőségének elnöke nyitotta meg a tábort néhány kedves szó kíséretében, majd ismerkedési játékokkal töltötték a gyerekek a délelőttöt. Az ebéd minden nap a hegykői Iskola Konyhán történt, a reggelit és a vacsorát pedig a nyolc felnőtt kísérő készítette a gyerekeknek. Kedden délelőtt a muzsaji Vízimalom látta vendégül a gyerekeket, ahová a hegykői alapszervezet önkéntesei jutatták el saját autóikkal a táborozókat. Az étterem a malom megtekintése mellett zsíros kenyérrel és frissítővel kedveskedett a vendégeknek. A délutáni strandolást követően pedig lovas sétakocsikázás következett. Szerdán a reggeli tornát követően városnéző kisvonattal Fertőd és Fertőszéplak került megtekintésre, a strandolást követően pedig a Habakuk bábszínház várta a gyerekeket. Az előadás alatt önkéntesek lángost sütöttek a táborozóknak. A csütörtök délelőtt tűzoltó-bemutatóval kezdődött, a búcsúesten pedig a „Czenki” Hársfa Néptáncegyesület adott műsort, majd közös táncházban szórakoztak a gyerekekkel. Közben a hegykői Foki-házaspár főzött gulyást a résztvevőknek, illetve a Vöröskereszt vendégeinek. A búcsúesten tiszteletét tette Pápai Lászlóné megyei gazdasági vezető, és Szigethi Jenőné, az ebergőci alapszervezet titkára is. A programok közti időt, illetve a déli forró órákat a gyerekek foglalkozásokkal (gyöngyfűzés, rajzolás, üvegfestés, kártyázás, társasjáték), illetve a kisebbek csendes pihenővel töltötték. Mint minden éven, idén is nagy sikert aratott az esti lefekvés előtti hagyományos diavetítés, ahol a gyerekek versengtek az olvasás jogáért. A pénteki nap már a búcsúzkodás jegyében telt. A rendhagyó délelőtti strandolás után a csomagolás, majd délután 3-kor a táborzárás következett. Ennek keretében a gyerekek útravalóul megkapták az utolsó ajándékokat. A legtöbbet segítő gyerekek a pirospont táblázat alapján kaptak jutalmat, de mindenki válogathatott a felajánlott játékok, illetve új ruhák közül. A szülők 16 és 17 óra között jöhettek a gyerekekért, akik nehéz szívvel – egyesek könnyes szemmel – hagyták el a tábor.

A felnőtt kísérők önként, a gyermekek iránti szeretettől vezérelve gondoskodtak a kicsik felügyeletéről és a pogramokról. Tették mindezt szabadidejüket feláldozva, segítő szándékkal, önként.

A segítők névsora, és további információk a fertopart.hu internetes oldalon olvashatóak.

www.fertopart.hu

*

Lámpamúzeumban a Múzeumok Éjszakáján

Fertőszéplak - Június 19-én Fertőszéplakon, a Vasúti Lámpamúzeum adott otthont a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak. Az est folyamán adományokat gyűjtöttek a rászorulók számára

A Múzeumok Éjszakája a Vasúti Lámpamúzeumban is szép számú látogatóval, kellemesen telt. A látogatók ismereteket kaptak a gyűjtemény legbecsesebb olaj- petróleum-, és karbidlámpáiról, illetve a különleges zseblámpákról. A hangulatosan kivilágított tornác alatt Völgyi János hegykői művész paraszti szerszámok ihlette hegesztett szobrait csodálhatták meg a látogatók. „A Xántus János Múzeum felhívásának eleget téve, mi is fogadtuk az adományokat az árvízkárosultak megsegítésére. Az est folyamán befolyt 5180 Ft-ot 06.25.-én befizettük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet javára” – mondta el Haragovics Józsefné.

Forrás: www.fertopart.hu

*

Véget ért a Tízforrás Fesztivál

Hegykő - Nagy népszerűségnek örvendő programokkal zárult az idei rendezvénysorozat.

Csütörtökön telt házas koncertet adott Pitti Katalin művésznő és Virág András orgonista, zsúfolásig megtelt a hegykői Szent Mihály-templom. Az énekesnő balesete miatt tolókocsiból énekelt, de ez nem befolyásolta a koncert minőségét, nagyon szépen szóltak az Ave Mariák az orgonakísérettel. Csodálatosan szólt, amikor a művésznő kíséret nélkül énekelt, volt olyan amikor csak az orgona hangja töltötte be a templom épületét, de a legtöbbször közösen adták elő a zeneszámokat. A koncert végén pedig egy népdal erejéig még a közönséget is bevonták az éneklésbe.

Péntek délben Ökrös Csaba és a Dunazug együttes koncertjén megtelt a nézőtér. Az együttes műsora alapvetően arról szólt, hogy a tágabb értelemben vett (a határon kívüli is) magyar néprajzi egységeknek a dalait mutatták be az ott szokásos hangszerekkel. Az előadás egyben egy hangszerbemutatás és földrajzi utazás is volt, amit néhány néptáncos pár színesített táncukkal. Hasonlóan a Balkán-esthez itt is táncházba fordult át a koncert, az utolsó zeneszám idején a nézők is táncra perdültek. Az előadást húsz Angliából érkezett vendég is megcsodálta, akik szintén különösen élvezték a műsort.

Szombaton immár hatodik alkalommal megtartották a sarródi aratóversenyt. A nagy meleg ellenére szép számú közönség volt jelen. A versenyre idén négy csapat nevezett. A forróságnak köszönhetően, a csapatok hamar feladták a küzdelmet, az eddigi legrövidebb aratást láthatták a nézők. Utána cséplés és eredményhirdetés következett a Tájházban, idén egy sorponkövesdi aratóbanda kapta az első helyezést. A résztvevőket bőséges ebéddel várták; a hagyományos aratóétel, a „pacó” illetve birkapörkölt készült, a kenyér pedig Fertődről és Sarródról érkezett.

A szombat délutáni nagy meleg miatt sajnos csak a barátok és hozzátartozók előtt mutathatták be a Hegykői Musical-szeminárium növendékei azt a musical előadást, amire egész héten készültek. Nagyon jó, színvonalas produkciót láthattak a jelenlévők. Az este folyamán Nagyon jól sikerült a Molnár Dixieland Band koncertje. Az együttes 1964-ben alakult, de ennek ellenére egy nagyon fiatalos és lendületes előadást láthattak a nézők.

A fesztivál utolsó napjára jelentősen lehűlt a levegő, de az időjárás a jelenlévőket nem zavarta, zsúfolásig megtelt a lelátó. Több sor pótszéket kellett lerakni a Singerstreet együttes bemutatkozó előadására. Úgy nevezték magukat, hogy méltó utódjai a Cotton Club Singersnek. Énekeltek régi Cotton Club Singers dalokat, ABBA számokat, de már az új Singerstreet dalokból is hallhattak a nézők, aminek nagy része Sting dalokból állt. A ráadás előtti utolsó daluk a KFT: Afrika feldolgozása, a ráadás zeneszám pedig a Yesterday dalnak egy kompozíciója volt, ami tíz percen keresztül szórakoztatta a nézőket.

A fesztivál befejeztével összességében elégedettek a szervezők, minden programot sikerült megtartani. A rendezvények rendben lezajlottak, az időjárás egyszer sem szólt közbe. Az utolsó nap kivételével nyári nagy melegben tartották a programokat. A szúnyogokat is sikerült kicselezni azzal, hogy kicsit korábban kezdődtek a koncertek, mint tavaly. Amire a szúnyoginvázió elkezdődött volna, addig a koncertek befejeződtek.

Minden meghívott zenekar jól érezte magát, örömmel vettek részt a fesztiválon, mindenki megdicsérte a lelkes közönséget.

Forrás: Alpokalja Ikva-mente Leader Egyesület

Cikk megosztása