„A környezeti ügyekben az információhoz való hozzáférésről, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételéről és az igazságszolgáltatáshoz való jog biztosításáról” szóló Aarhusi Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) végrehajtásáról háromévente nemzeti beszámolót kell készíteni, melyet a legfőbb döntéshozó szerv, a Felek Találkozója tárgyal meg.

A következő beszámoló elkészítésének, és az Egyezmény Titkársága részére történő továbbításának határideje: 2010. december 10.

Az Egyezmény meghatározza a kormányzat és a hatóságok számára a civil szervezetekkel való kapcsolattartás kereteit, ezáltal biztosítva mindenkinek a környezeti információkhoz való hozzáférést, a döntéshozatalban való részvételt és a jogorvoslathoz való jogot. Az Egyezményt 1998-ban az ENSZ EGB égisze alatt fogadták el, és egy alkalommal módosították. Mind az Egyezményt (2001. évi LXXXI. törvény), mind pedig annak módosítását (2008. évi XIX. törvény) Magyarország is ratifikálta.

A beszámoló koncepciójával kapcsolatos javaslatokat 2010. augusztus 31-ig lehet továbbítani dr. Horváth Melindának (e-mail: [email protected]).

- Részletek és minden egyéb információ ITT olvasható!

Cikk megosztása