VII. Kistérségi Nyugdíjas Találkozó Levélen

Az ÚMVP LEADER jogcímre benyújtott pályázata alapján a 600 éves Levél Önkormányzata a VII. Kistérségi Nyugdíjas Találkozó megszervezésére és lebonyolítására nyert támogatást.

2010. június 18-án nemcsak a mosonmagyaróvári kistérség nyugdíjas szervezetei fogadták el a szervezők meghívását, hanem Jois (AT) és Ekecs-Apácaszakállas (SK) partnertelepülések küldöttsége is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, melynek keretében a nyugdíjas szervezetek kulturális csoportjai adtak nagysikerű műsort, melyet kötetlen beszélgetés, zene, tánc és vidám mulatozás követett.

A Projekt részletes adatlapját (.pdf formátumban) ide kattintva olvashatják.

A Kistérségi Nyugdíjas Találkozón készült fotógalériáért pedig kattintsanak a Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület weboldalára.

*

ÚMVP-siker: Játszótéravatás Kimlén

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program falumegújítás és -fejlesztés jogcímre benyújtott kérelme alapján Kimle Község Önkormányzata a Szabadság és az Iskola utcákban egy-egy játszóteret alakított ki, valamint a novákpusztai temető ravatalozójának külső felújítását végezte el és kaput, kerítést épített. A kimlei játszóteret használói 2010. június 12-én vették hivatalosan birtokba.

A játszótéravatásról készült képek a Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület weboldalán tekinthetőek meg.

A Projekt részletes adatlapját (.pdf formátumban) ide kattintva olvashatják.

*

ÚMVP-siker: Átadták az új, EU-konform játszóteret Levélen

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program falumegújítás és -fejlesztés jogcímre benyújtott kérelme alapján Levél Barátainak Egyesülete a falu központjának szomszédságában található Május 1. ligetben játszóteret alakított ki. A játszótér avatása gyereknap keretében, egész napos programsorozattal történt meg.

A játszótéravatásról készült képek a Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület weboldalán tekinthetőek meg.

A Projekt részletes adatlapját (.pdf formátumban) ide kattintva olvashatják.

*

A nevelési tanácsadó a kollégiumba költözik

Mosonmagyaróvár - Saját forrásból több mint 60 milliót költ az önkormányzat idén intézményei felújítására.

Emellett pályázati támogatással további több mint százmilliós rekonstrukció valósul meg a városban.

Gőzerővel folynak már a nyári iskola-, óvodafelújítások Mosonmagyaróváron. A város költségvetéséből ugyan idén is viszonylag alacsony összeg jut az önkormányzat intézményeinek korszerűsítésére, ám több nyertes pályázatnak köszönhetően számos felújítás megvalósulhat ebben az évben.

Dr. Nagy István alpolgármester elmondta: önkormányzati forrásból zajlik már a tantermek és irodák kialakítása a nevelési tanácsadó részére a Városi Kollégiumban. A munkálatok során a "D" épületszárny első emeleti és a földszint lépcsőházhoz közeli termeit alakítják át összességében mintegy 14,3 millió forintért. A kivitelezés napokon belül elkészül. Az egykori Bartók-iskola épületében pedig a nevelési tanácsadó szobáit alakítják át tantermekké. A nyolc megürült foglalkoztatószobából az adottságoknak megfelelően két foglalkoztatótermet és egy normál méretű tantermet alakítanak ki. A csaknem 3 milliós munka a múlt hónapban kezdődött és a közeljövőben be is fejeződik.

Több mint 26 millió forintból valósul meg a Bóbita Óvoda homlokzatának felújítása és utólagos hőszigetelése. Ennek során az épület homlokzatát átépítik, az elkorhadt, fából készült elemeket kicserélik, valamint az épület falai hőszigetelést kapnak. Az óvoda ablakainak döntő többségét visszaépítik, mivel azokat korábban már újakra cserélték. Emellett korszerűsítik az épület fűtési rendszerét, lecserélik a radiátorokat. A kivitelezés a hónap elején kezdődött és a tervek szerint szeptember közepére fejeződik be. Az önkormányzat saját forrásból még az Ujhelyi-iskolában végez nagyobb mértékű rekonstrukciót. Itt a B épület kap új tetőt, valamint a homlokzat szépül meg. Két teremben a padlóburkolatot cserélik ki és felújítják az épület elektromos hálózatát is. A 18 milliós munka kivitelezőjére már kiírták a közbeszerzési pályázatot, a munkálatok előreláthatólag az új tanév kezdetére nem fejeződnek be.

Mindezek mellett kisebb hibaelhárítási munkák valósulnak meg, így például beázás miatt tetőszigetelést a Fekete-iskolában, csatornajavítás a Kossuth-gimnáziumban, térburkolat-rekonstrukció az Ostermayer-óvodában.

Pályázati támogatással cserélik ki a Gólyahír Bölcsőde nyílászáróit. A 13,7 milliós beruházáshoz 11 milliót nyert az önkormányzat. A közbeszerzési eljárás már folyik, a munkálatokat október végére fejezik be. A Micimackó Bölcsőde Aranyossziget utcai épületének átalakítása, férőhelybővítése szintén pályázati pénzből valósul meg. Az elnyert 80 milliós támogatáshoz 10,5 millió önrészt biztosít az önkormányzat.

Jelenleg a létesítmény kiviteli tervei készülnek, a munkák várhatóan októberben indulnak és jövő év áprilisára fejeződnek be. Ugyancsak az intézményfelújítások sorába tartozik a Hunyadi-iskola főépületének rekonstrukciója, bővítése, ami pályázati forrásból a TISZK irányításával zajlik.

*

Kiserőművek létesülnek a Duna két oldalán

A határszéli szlovákiai Doborgazon (Dobrohost) hétmillió euróból másfél éven belül törpeturbina üzemelhet: már a kivitelezőt is kiválasztották. Dunakilitin az engedélyek beszerzésén fáradoznak, a győztes cég másfél milliárd forintot szán a beruházásra.

Megvan a kivitelezője a bősi felvízcsatorna doborgazi kieresztőművén épülő kiserőműnek: ez a létesítmény már a vízlépcsőrendszer eredeti beruházási terveiben is szerepelt. Építési engedélyét még 1996-ban adták ki, melyet többször meghosszabbítottak. A Vízügyi Beruházó Vállalat tavaly márciusban kiírt pályázata sikertelennek bizonyult: egyik ajánlat sem felelt meg az elvárásoknak, ezért tárgyalás útján választották ki a kivitelezőt, mely végül egy zsolnai cég lett. A beruházást eredetileg 6,5 millió euróra tervezték, ezt az összeget később 7 millió euróra módosították. A szerződés aláírását követően a kivitelezőnek másfél éven belül kell megépítenie a kiserőművet. Az építkezés Doborgaz határában 1,3 hektáron valósul meg: a kieresztőműbe 1,8 megawattos turbinát szerelnek. A kiserőmű a tervek szerint évi 1,65 millió euró hasznot termel majd: Doborgaz ingatlanadó címén 6,5 ezer eurót kap majd évente.

A Future Hydro Vision Kft. a legkedvezőbb esetben akár már idén is elkezdheti a dunakiliti duzzasztóműbe tervezett turbinaberuházást. A cégnek elvi vízjogi engedélye és referenciája is van, s az előzetes költségbecslés alapján közel másfél milliárdból 2,5 megawattos turbina beszerelését tervezi a duzzasztómű egyes pillérébe. A költségek legfeljebb negyedét önerőből finanszírozzák, a többit banki kölcsönből teremtik elő. Most a hatósági engedélyek megszerzésén fáradoznak.

Kapuváry Gusztáv, a Future Hydro Vision Kft. ügyvezetője elmondta: a vízjogi létesítési engedély tervdokumentációját augusztus végéig kell beadniuk, ezenkívül azonban környezetvédelmi engedélyre is szükségük van. ˝Az előzetes együttműködési megállapodást már megkötöttük a vízügyi igazgatósággal. Az engedélyek megszerzését és a banki hitelszerződés megkötését követően mielőbb szeretnénk elkezdeni a beruházást˝ – mondta.

*

Kompra válthatják a támogatást

Szakmai fórumot tartottak a Bős és Dunaremete között kompjárat beindításában érdekelt települések.

A 3,23 millió eurós beruházásban magyar oldalon az engedélyek beszerzése, szlovák részen az önrész előteremtése jelenthet nehézséget.

A Bős és Dunaremete közötti kompjárat elindításának 85 százalékára uniós forrást nyert a szigetközi és csallóközi önkormányzatokból alakult konzorcium: erről a hivatalos értesítést nemrégiben kapták meg. Tíz százalékot a magyar állam, ötöt pedig a pályázatban részt vevő települések vállaltak.

˝Most próbáljuk aprópénzre váltani a jóváhagyott uniós pályázatunkat˝ – kezdte Kvarda József, Nagyszombat megye alelnöke. ˝A kompjárat összeköttetést jelenthet Szigetköz és Csallóköz között, s nagy lehetőség lehet a két térség életében. Bár már tavasszal értesültünk arról, hogy a vízi összeköttetésre beadott projektünk nyert, erről hivatalos írásbeli értesítést még csak most kaptunk. Eddig tehát nem tudtunk foglalkozni a kérdéssel. A határozat kézhezvétele után szükség volt a fejlesztésben érdekelt partnerek megbeszélésére. Az adminisztrációs feladatok elindulnak: például a kivezető utak, a kikötőépületek kiépítéséhez szükséges dokumentumok beszerzése. Elsősorban magyar oldalon akadnak gondok az engedélyek beszerzésével, de nálunk is van még ilyen jellegű feladat˝ – mondta.

Portálunk azt kérdezte: a következő szezonra elindulhat-e a kompjárat a két ország között. ˝Mindent megteszünk azért, hogy így legyen, ám erre nincs garancia. Az azonban az ülésen is elhangzott: lehet, hogy ez is kevés lesz, s csak 2012-ben közlekedhet majd a vízi jármű. Hidat már építettünk közösen, kompot és azzal járó infrastruktúrát még nem. Mindenki úgy áll azonban hozzá, hogy ha lehetséges, jövőre már legyen összeköttetés a két település között

Kvarda József arról is beszélt, hogy az öröm mellett szlovák oldalon pénzügyi gondokkal is küzdenek. ˝A pályázat önrészének előteremtése nem kis gondot jelent nálunk. A szlovákiai önkormányzatok ugyanis anyagi nehézségekkel küzdenek. Erre csak egy jó példa: Csenke község polgármestereként azt tapasztaltam, hogy falunk valamennyi feladata ellátására az elmúlt hónapban 2000 ezer eurót kapott a szlovák államtól. Ez jóformán az iskolaigazgató és mondjuk a takarítónő fizetésére elég. A projekt vezető partnere, Bős sincs könnyű helyzetben, de Nagyszombat megyének is akadnak gondjai, hisz idén 10 millió euró kieséssel számolhat. A megbeszélésen a magyar oldali települések nem beszéltek anyagi nehézségekről˝ – tájékoztatott.

Kvarda Józseftől azt kérdeztük: nem tartanak-e attól, hogy esetleg erőn felül vállaltak, s veszélybe sodorja a projekt az érintett települések költségvetését? ˝Kétségkívül komoly, de azért nem tragikus a helyzet. Azt gondolom, hogy a jóváhagyott uniós támogatás révén biztosan megtaláljuk a megoldást˝ – mondta el Kvarda József.

*

Védett lett a temetői kápolna

A mosoni temetői kápolna védetté nyilvánításáról döntött legutóbbi ülésén az önkormányzat képviselő-testülete.

A mosoni temető kápolnája helyi védelem alá helyezését kérte a Nepomuki Szent János-plébánia az önkormányzattól. A helyi védelemnek két fokozata létezik: ˝A˝ és ˝B˝ kategória. Az ˝A˝ kategória szigorúbb előírásokat tartalmaz, az ilyen épület nem bővíthető, tömegét megváltoztatni nem szabad, felújításánál törekedni kell az eredeti állapot elérésére, a korábbi átépítések visszaalakítására. Ezzel szemben a ˝B˝ kategóriás épületen kisebb bővítés, átalakítás engedélyezhető az eredeti karakter megtartása mellett. Az épületeket elbontani mindkét kategóriában csak életveszélyes állapot miatt lehet. A kápolna kora, eredeti állapota, szakrális funkciója miatt az ˝A˝ kategóriás helyi védetté nyilvánítás indokolt, így ezt szavazta meg a képviselő-testület.

A Feltámadt Üdvözítő tiszteletére emelt kápolna az 1876-os kataszteri térképen már szerepel. Az egyházi tulajdonú építményt 1950-ben államosították a temetővel együtt. A mai napig egyházi célra használják, itt tartják a temetés utáni gyászmiséket. Az épület korának megfelelő állapotú, homlokzati felújítást már végeztek rajta. Statikai problémákra utaló jelei nincsenek, de a homlokzatvakolat a nedvesedés miatt több helyen mállik. Ennek oka vélhetően a csapadékvíz nem megfelelő elvezetése, az ereszcsatorna hiánya, illetve a kápolna belső oldalán körbefutó műanyag lambéria, aminek eltávolítását a következő felújításkor előírja majd az önkormányzat.

*

Mintagazdaság lett az Előre Halászati Szövetkezet

A mosonmagyaróvári egyetemi kar mintagazdasága lett a győri Előre Halászati Szövetkezet kisbajcsi telephelye.

A tavaszi pontytelepítés után most előnevelt csukák, süllők és harcsák kerültek a megyei vizekbe. ˝Régóta jó a kapcsolatunk a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karával, több közös pályázatot is beadtunk már˝ – kezdte Szilágyi Gábor, a győri Előre Halászati Szövetkezet ügyvezető elnöke. ˝Az intézmény illetékes bizottsága nemrégiben nálunk járt, s elnyerték tetszésüket a telephelyünkön látottak. Nemrégiben így Az egyetem mintagazdasága címet kaptuk tőlük˝ – mondta. Az ügyvezető elnök az idei haltelepítésekről is beszélt.

˝A közbeszerzési eljárást cégünk nyerte el, így az államilag finanszírozott haltelepítéseket a megyében mi végezzük. Áprilisban negyvenezer csuka került a kezelésünkben lévő vizekbe, májusban százharmincezer előnevelt süllő, míg június elején százhúszezer harcsa. Emellett tavasszal pontyokat is telepítettünk a folyókba˝ – mondta. Az Előrének nagy tervei vannak a tokfélékkel is: a korábbi évekhez hasonlóan idén ősszel is telepítenek majd kecsegéket. Megfelelő állomány kialakítása esetén néhány év múlva vágótok is kerülhet a természetes vizekbe.

*

Sportrepülők találkoztak Halászin

Sokan voltak kíváncsiak a Szigetközi Sportrepülő Egyesület első sportrepülő találkozójára szombaton Halászin.

Az egész napos rendezvényen számos ultrakönnyű sportrepülővel ismerkedhettek meg az érdeklődők testközelből és szemtanúi lehettek látványos pilóta bemutatóknak. A rendezvényen avatták fel hivatalosan az egyesület halászi fel- és leszálló pályáját is.

Forrás: Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület, Mosonmagyaróvári HVI, Győri HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása