Aszfaltoznak és rekultiválnak Hosszúperesztegen

Hosszúperesztegen két helyen is komoly munkálatok folynak. Az útépítők a Petőfi Sándor és a József Attila utcákban dolgoznak, s a volt bánya rekultivációja is zajlik.

A teljes Petőfi Sándor utca és a József Attila utca egy részének felújításán dolgoznak Hosszúperesztegen. Mint Dénes Károly polgármester elárulta: a 12 milliós összköltségű projektre a TEUT pályázatán 6 millió forintot nyert a falu, több, mint 2 milliót pedig a megyétől kaptak. A fennmaradó, közel 4 millió forintot a falu állja, annál is inkább, mert az említett utcák állapota már tarthatatlan volt.

Ottjárttunkkor a gépek éppen a mart aszfaltot terítették. E munka végeztével egy hónapos pihenő következik, s aztán kerül majd sor az úgynevezett felületi zárásra.
Ezzel párhuzamosan Hosszúperesztegen egy másik munka, a község határában lévő elhagyott, korábban sokak által hulladéklerakóként használt bánya rekultivációja is gőzerővel zajlik. Pontosabban folytatódik. A Nyugat-Balaton és Zala völgye Térségi Regionális Szilárdhulladék-gazdálkodási Rendszer által jegyzett projekt első etapjában a volt bánya egy részét már hulladékmentesítették és befüvesítették, s a gépek segítségével most egy 2 hektáros terület újjáélesztésének fogtak neki a szakemberek. A földmunkák után itt is jöhet a füvesítés, aztán pedig egy szintén fontos feladat: elérni, hogy ne váljon ismét hulladéklerakóvá a rekultivált, újjávarázsolt környezet.

*

Rábasömjénben és Rábapatyon 870 millió forintból építhetik ki a szennyvízhálózatot

Nemrég 870 millió forintot nyert két település a szennyvízhálózat kiépítéséhez. A kivitelezési munkálatok elkezdődtek, egy év múlva már működhet a rendszer.

Tavaly csatornahálózat kiépítéséhez nyert pályázati pénzt Rábasömjén és Rábapaty. Korábban az aknákban összegyűjtött szennyvizet szippantós autókkal szállították el, ezt az eljárást hamarosan egy modern vízelvezető rendszer váltja fel. A szennyvíz ezentúl egy rendszeren keresztül egy fővezetékbe kerül, onnan pedig a sárvári szennyvíztisztító telepre.
Az uniós pályázaton a két település 872 millió forintot nyert, 130 milliós önrészt kellett felmutatniuk. Az összeg nagy részét a helyiek finanszírozták, voltak olyanok, akik nem egy összegben, hanem havi törlesztésben fizetik ki a hozzájárulást. A beruházás idén tavasszal kezdődött, s várhatóan jövő év végén fejeződik be.
Vinter István, Rábasömjén önkormányzati képviselője elmondta, hogy a településen májusban kezdődtek el a kivitelezési munkák.
"Egyszerre két projektünk is fut a településen, s ezeket össze kellett hangolnunk" - folytatta a képviselő. "Éppen ezért a kivitelezők már végeztek a Fő utcában a munkák nagy részével. Reméljük, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk, s jövő év májusában használhatjuk a rendszert."
A képviselő hozzátette, hogy a kivitelezés gördülékenyen megy, eddig nem volt panasz a településen, a munkák végeztével ugyanis befedik a munkaterületet.

*

Százmillióból újították fel a sárvári buszpályaudvart

Százmillió forintos beruházással megújult a sárvári autóbusz-pályaudvar. A rekonstrukció ideje alatt a vasútállomástól indultak a buszok.

A sárvári távolsági autóbusz-pályaudvar a városközpont közelében van, ahonnan könnyen megközelíthetők a környezetében lévő ipari, élelmiszergyártó üzemek, üzletek és áruházak.
A pályaudvar rekonstrukcióját szükségessé tette, hogy az 1971-ben átadott épületegyüttes az akkori kisebb forgalmi, technikai igényekhez biztosított megfelelő helyiségeket. Az azóta eltelt időben azonban jelentősen megnövekedett a forgalom. Az ehhez szükséges szolgáltatások színvonalas kielégítéséhez már sem az épület, sem pedig a járművek indulására és fogadására, illetve azok parkolására szolgáló terület nem volt alkalmas.
Sárvár önkormányzata már évek óta tervezte a buszpályaudvar felújítását. A korábbi pályázat azonban nem volt eredményes, legutóbb azonban sikerült, s a város 90 millió forint támogatást nyert el a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretéből. Ezt a város 10 millió forintos saját erővel egészítette ki, így megvalósulhatott a nem csak a közösségi közlekedés feltételeit fejlesztő, hanem a városképet is javító beruházás.

A most zárult fejlesztés a forgalmi igényeknek megfelelő befogadó és áteresztő képességű, korszerű technikai felszereltséggel bíró közlekedési infrastruktúra kialakítását eredményezte. Bővült az autóbusz állomás kiépített, illetve le- és felszálló területe, funkcionális részei mind arányaiban, mind pedig elrendezésében jobban alkalmazkodnak az utasforgalom igényeihez.
Ezzel párhuzamosan több járat indítását és fogadását teszik lehetővé az új elrendezésű beállókkal. Ezek lehetőséget kínálnak az utasszám növekedésére, valamint az utasok kiszolgálása minőségi színvonalának emelésére. A beruházás nyomán megvalósult a sárvári autóbusz-pályaudvar épületének a teljes körű akadálymentesítése is.

*

A jánosházi művelődési központban kap helyet a múzeum

Múzeumi kiállítóhelyet hoznak létre Jánosházán. Erről állapodott meg a település önkormányzata a megyei közgyűléssel, illetve a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságával.
Jánosházi Helytörténeti Kiállítóhely ez lesz a neve annak a közérdekű muzeális kiállítóhelynek, amelynek létrehozásáról a múlt pénteken született megállapodás a Vas megyei és a jánosházi önkormányzat, valamint a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága között.

Korábban is volt már múzeuma a nagyközségnek: a Batthyány Lajos Helytörténeti Múzeum helyi kezdeményezésre jött létre még 1961-ben, a működési engedélyét 1975-ben adták ki. A gyűjteménynek az Erdődy-Choron kastély adott otthont 1982-ig.

1991. és 1993. között a gyűjteményt a Batthyány utca 4. szám alatt helyezték el, itt tárolták 2008-ig, illetve egyes darabjait a sárvári Nádasdy Múzeumba, valamint a szombathelyi Savaria Múzeumba szállították. Két évvel ezelőtt az utóbbi múzeum munkatársainak közreműködésével a megrongálódott, elkallódott gyűjtemény Jánosházán fellelhető anyagát a helyi önkormányzat biztonságos körülmények közé helyezte, és megkezdődött a megmaradt gyűjteményi anyag felmérése.

Ennek tulajdonosa a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága. A jánosháziak már korábban kifejezték a szándékukat a gyűjtemény fenntartásának átvételére, s közérdekű muzeális kiállítóhely létrehozására. A megállapodást tíz éves időtartammal most megkötötték a felek; a kiállítóhelyet a Batthyány Lajos Általános Művelődési Központ intézményegységén belül alakítja ki az önkormányzat.

*

Szlovéniából érkeztek vendégek Nyőgérbe

Pável Ágoston szülőhelyéről, a szlovéniai Vashidegkútról érkeztek vendégek Nyőgérbe. Meglátogatták a Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti Alapítványt és Gyűjteményt.

Egy egész busznyi vendég érkezett nemrég Nyőgérbe Szlovéniából. Vashidegkútról (Cankova) indult a társaság a település polgármesterének, Drago Vugsincicnak a vezetésével, a szombathelyi Szlovén Kisebbségi Önkormányzat elnöke, M. Kozár Mária néprajzkutató valamint Mukics Dusán kalauzolásával a vasi kis községbe. A szombathelyi szlovének gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak Pável Ágoston szülőfalujával - ez Vashidegkút -, évente kölcsönösen meglátogatják egymást. Ezúttal a szombathelyiek voltak a házigazdák. A szlovén vendégek Szombathelyen megkoszorúzták Pável Ágoston emléktábláját, majd Nyőgér felé vették az irányt.
Ez nem volt véletlen: Nyőgérben ugyanis van egy alapítvány, amelynek a kuratóriuma sokat tesz azért, hogy dr. Lenarsich Imre plébános, fotós - aki Szlovéniában született a közigazgatásilag Kuzmához tartozó Gornji Slaveciben (Felsőcsalogány), amely Vashidegkúttól mintegy nyolc kilométerre található - életét és munkásságát bemutassa. Az utókor mint európai gondolkodásmódú, sokoldalúan művelt egyházjogászra, lelkipásztorra, elismert fotóművészre, publicistára emlékezik megbecsüléssel. Emlékét a róla elnevezett alapítvány és helytörténeti gyűjtemény is őrzi.
A Dr. Lenarsich Imre Helytörténeti Alapítvány és Gyűjtemény nevében Szabó Csaba kuratóriumi titkár, gyűjteményvezető köszöntötte a kedves vendégeket a kultúrházban, amely valaha a Muravidéken ma is jól ismert, tragikus sorsú Benkó József muraszombati húsüzemtulajdonos kúriája volt.
Ezt követően a látogatók körülnéztek a Szent Imre templomban, majd tisztelgő látogatást tettek Hábetler Ferenc plébánosnál, akivel horvátul is szót tudtak váltani. Nagy örömmel tekintették meg a helytörténeti gyűjteményt, s elismerésüket fejezték ki Szabó Csabának, amiért ennyire szívén viseli a Szlovéniában született plébános emlékének őrzését, s akinek elévülhetetlen érdemei vannak a Lenarsich-hagyaték és a szlovén kultúra ápolásában.
Elment a társaság a falu temetőjébe is: itt Hilda Vugsincic, a vashidegkúti Turisztikai Egyesület elnöke szlovén nemzeti szalagot kötött a magyar millennium emlékére 2001-ben dr. Lenarsich Imre szülőfaluja elöljáróinak közreműködésével ültetett olajfára. A fa a béke, a több mint ezer éves magyar államiság, a szlovén-magyar barátság szimbóluma.
Végül dr. Lenarsich Imre sírhalmára - gyertyagyújtást követően - Branko Intanic, a Pável Ágoston Kulturális Egyesület elnöke helyezte el a megemlékezés koszorúját.
A szlovén nemzeti szalaggal átszőtt babérkoszorú méltón fejezi ki a szülőföld tiszteletét, és nem utolsósorban azt, hogy az utódok nem felejtették el neves elődjüket, s büszkék rá ma is.

Forrás: Vas Népe

*

Pecöl: egy kis község nagy lendületben

Gazdag kulturális és sportprogrammal rendeztek falunapot szombaton Pecölben, és egyúttal felavatták az új helyi létesítményeket. Vendége volt dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Három helyet adtak át jelképesen a művelődési ház előtt tartott ünnepen: a Petőfi utcát, a két esőbeállót és a kultúrház előtti teret. A létesítményeket felavatta és a szalagot átvágta: dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, akinek Mándli János, Pecöl község polgármestere gratulált a falu nevében honvédelmi miniszteri kinevezéséhez.

Megújult az utca, a kultúrház előtti tér, lett két esőbeálló. Dr. Hende Csaba (balról) vágta át a szalagot az avatási ünnepen

"44 millió forint pályázati pénzt nyert a falu, hogy szépítse a környezetet, remélem a következő négy év még lendületesebb fejlődést hoz az Önök életébe" - mondta ünnepi beszédében dr. Hende Csaba. Az új létesítményeket Haller László atya szentelte fel, majd az ünneplők a focipályára vonultak, ahol további programok várták a résztvevőket.

Itt adták át a Pecölért díjat Pecöl Kenéz Megyehíd labdarúgó csapatának, mert bejutottak a megyei I. osztályba; Rudovits Norbertnek, aki öt évig edző volt; Czibók Lajosnak, a pecöli sportkör elnökének; Simon Józsefnek, a Pecöli Amazonok edzőjének; a Pecöli Teke Klub felnőtt csapatának; a Pecöli Margaréta Asszonykórusnak, Büki Imrének és Kopácsi Istvánnak. Első alkalommal adtak ki díszpolgári címet, ezt dr. Erdődy László kapta.

*

Megszűnik a belvíz Répcelakon

Csaknem százmillió forint támogatással sikerül megoldani Répcelakon a belvízrendezést. Három belterületi utcában, egy külterületi részen nyílt, illetve burkolt vízelvezető árkokat létesítenek.

Pályázatot nyújtott be a kisvárosi önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez Répcelak város belterületi vízrendezése címmel. A pályázatot 113 millió forint elszámolható költség mellett 96 millió forinttal támogatta a ROP. A szerződést májusban írták alá a felek. Mérgesné Stampf Ildikótól, az önkormányzat műszaki csoportjának vezetőjétől kaptunk tájékoztatást a beruházásról.
"A projekt keretében felújíthatjuk a Csánigi utcában a kétoldali csapadékvíz-elvezető árkot. Ez a település olyan kritikus szakaszán történik, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján gyakori elöntések keletkeztek, eliszapolódtak az elvezető árkok, amelyek mentén átmeneti jelleggel vizes és vizenyős területek alakultak ki. A meglévő, nem megfelelően funkcionáló elvezető árok és elsősorban a műtárgyaik mára jelentős, koncepcionálisan is átgondolt fejlesztést igényelnek. A nem megfelelő esésű szakaszokon pangó vizek keletkeznek, rontva ezzel a környezeti állapotokat. Az egyes kapubejárók átereszeinek szűk keresztmetszete a csapadékvíz gyors elvezetését még inkább akadályozza. A Csánigi utcába tervezett kétoldali nyílt szelvényű csapadékvíz-elvezető árok zárt csapadékvíz-elvezető csatornaként való megépítése a csekély folyásfenékszint miatt lehetetlen. "
A csoportvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a város délkeleti részén található Aradi és Hunyadi utcák csapadékvíz-elvezetése sem megoldott. Az Aradi utcai kétoldali nyílt szikkasztó földárok jelentős csapadékvíz szikkasztására alkalmatlan, a Hunyadi utcában pedig egyáltalán nem épült vízelvezető árok. A vízelvezető csatornával nem rendelkező szakaszon a burkolat alá bejutó víz további károkat okoz. A két utcában a zárt csőcsatorna kialakítása a lejtések, a szükséges takarás betartása mellett nem megvalósítható, ezért fedlappal fedett, burkolt árkot kell építeni. A megoldás előnye, hogy felszínközeli folyásfenék kialakítását teszi lehetővé, nem kell a közműbekötéseket kiváltani, az esetleges eliszaposodás a fedlapok felszedésével könnyen tisztítható. A fedlapok kialakítása olyan, hogy a burkolatról lefolyó víz az árokba be tud folyni, továbbá gépkocsi-teherbírásúak , így nem kell külön kocsibehajtókat építeni, és a teljes hosszon lehetővé válik a párhuzamos parkolás. Burkolt árok csak a belterületen épül. Külterületi szakaszon földárok készül. A belterület után a Gőzmalmi út mellett nyílt árok kiépítésével jut el a víz a befogadóig, a Kőris patakig. A Hunyadi utca burkolata egyirányú lejtésű, ezért elegendő a keleti oldalon az árok megépítése. Az Aradi utca burkolata kétirányú lejtésű, az északi oldalon folyókát építenek majd, amely helyenként átköt a burkolt árokba.

*

XI. Rák fesztivál - buli a Kissomlyó lábánál

Tizenegyedik alkalommal gyűltek össze a fesztiválozók a Kissomlyó lábánál a hét végén. A Síkmosoly Kulturális Egyesület rendezvényét a megyei közgyűlés támogatta.

Bár a szakadó eső egy kissé ráijesztett a szervezőkre, péntek estére benépesült a falu, és megkezdődhetett a XI. Rák fesztivál. A szervezők - a helyi Síkmosoly Kulturális Egyesület tagjai - a megszokott programok és fellépők mellett újakkal is előrukkoltak. A fesztivál első napján mindjárt egy régi ismerős, a Craizy Daisy Band kezdett, majd a tavalyi Mediawave-n is nagy sikert aratott győri banda, a Colombre Band teremtett fergeteges hangulatot. Aztán jött a tavalyi nagy kedvenc: a kőszegi Shanti Ska Tones, végül a sárvári B.A.D. csapott a húrok közé.
A szombat délelőtt a gyerekeké volt: akadt olyan fiú, aki törött kézzel is felkapaszkodott a szalmabálából épült ugrálóvárra, de kézműves foglalkozások és íjászbemutató is szerepelt a programban.
Nagy siker volt az első alkalommal megrendezett paraszt triatlon: a négy csapat tagjai szalmabálát gurítottak, vasvillával célba dobtak, majd negyven kilós, zabbal teli zsákkal futottak. A viadalt a helyi ifjakból verbuválódott háromfős csapat nyerte.
A kocsma színpadán - amely egy helyi vállalkozó ajándékaként készült el a fesztiválra - a szombathelyi Öcsém Csávó Rock Band és a soproni Wakachuka, valamint az esztergomi Club Era tagjaiból alakult új banda, a Kataklizma Combo koncertezett. A kultúrház színpadán a Sárvári Pedagógus Női Kar okozott meglepetést: a komolyabb műfaj képviselői ugyanis ezúttal pajzán nótákkal (is) meglepték a közönséget.

A celldömölki Floorakkusztik Band, a szombathelyi Teds Village után az Fm ZerO koncertezett. A produkció különlegességét az adta, hogy Nagy Péter, a együttes szaxofonosa Budapestre költözik, így a kissomlyói fellépés búcsúzósra sikeredett. Először jártak a Rák fesztiválon a kőszegi Mississipi Moon tagjai, és olyannyira belejöttek a zenélésbe, hogy a dobosuk a Slinky-t is kisegítette.
A fesztivál zárónapja - vasárnap - kollektív szemétszedéssel és tereprendezéssel kezdődött, majd a kissomlyói Fáradtarcúak produkciója után - levezetésül - össznépi zenéléssel ért véget. Folytatás jövőre.

*

Egész napos mulatság gulyáspartival

Hosszúpereszteg - Koncertek, játszóház egészségügyi szűrés, bál és gulyásparti: az idei falunap is tartalmasan telt a településen. Elismeréseket is átadtak.

Szabadtéri szentmisével kezdődött a falunap július 24-én, majd átadták a Hosszúperesztegért emlékplaketteket. Az idén Benkőné Bödör Mária, a polgármesteri hivatal dolgozója, a Hosszúperesztegi Polgárőr Egyesület tagja és Benkő Zsolt önkormányzati karbantartó, több helyi civil szervezet aktív tagja vehette át az elismerést Dénes Károly polgármestertől. A Vas Megyei Közgyűlés képviseletében Marton Ferenc alelnök az ezeréves Vas megye szalagját tűzte fel a község lobogójára. A délutáni program a kemenesmagasi Septeam Együttes műsorával kezdődött, majd a hosszúperesztegi gyerekek mutatták be, mit tudnak, ha hip-hopról, funkyról, modern táncról van szó. Erre rímelt a helyi fiatalokból, felnőttekből álló Crossroads Kulturális és Sport Egyesület társastánc bemutatója. Műsorukat a tavalyi falunapon debütált Grease-koreográfiával zárták: bebizonyosodott, hogy ez a produkció egyszerűen megunhatatlan. A celldömölki városi iskola diákjai mazsorett bemutatót tartottak, majd két ajkai hastáncos bűvölte el a közönséget. A zenei csemegék után vásári komédia következett: Zilahy Lajos Szénapadlás című egyfelvonásosát az Ikervárról érkezett Rába (P)ART Társulat tagjai adták elő.
A szervezők kísérőprogramokról is gondoskodtak: a védőnők a művelődési ház aulájában végeztek egészségügyi szűrővizsgálatokat. A gyerekeket a szabadban óriáscsúszda, arcfestés és különböző kézműves foglalkozások várták. A közös vacsorát, a gulyáspartit megelőzte a hosszúperesztegi Ogmánd Hagyományőrző Egyesület íjászbemutatója. Hat órakor csapott a húrok közé a Varnyú Country együttes. Ahogy ígérték, igazi tábortűzi hangulatot teremtettek a régi 100 Folk Celsius és Fonográf-nótákkal, amelyeket a fiatalabb korosztály is lelkesen énekelt. Az est utolsó fellépője Kaczor Feri volt: ő lakodalmas zenével mulattatta hálás közönségét. Mindez megalapozta a hangulatot a bálhoz, ahol a zenét Kálmán Lackó szolgáltatta. A kitartók hajnalig ropták.

Forrás: Vas Népe

Forrás: Sághegy LEADER Egyesület

Cikk megosztása